Katutaidetta Vaasassa: Wasa Graffitilandia

Muistatteko huvipuisto Wasalandian, joka oli 90-luvulla erittäin suosittu huvipuisto Suomessa. Kävijämääriä lisäsi taxfree laivayhteys Vaasa-Uumaja välillä, mutta kun taxfree oikeus lakkautettiin vuonna 1999 alkoi kävijämäärät vuodesta toiseen Wasalandiassa hiipua. Viimeisinä vuosina Wasalandia muuttui enemmän pikkulasten huvipuistoksi, eikä sitä enää kehitetty vaan jäi Powerparkin jalkoihin. Loppu on sitten historiaa: Wasalandia suljettiin lopullisesti vuonna 2015. Siitä lähtien on Wasalandia ollut tyhjillään, alueen vuokrasopimus on tosin edelleen voimassa aina 2035 vuoteen asti. Laitteet on alueella purettu, ainoastaan rakennukset ovat edelleen pystyssä.

Näin Vaasalaisena kuuluu Wasalandia omiin joka kesäisiin lapsuudenmuistoihin. Etenkin tykkimäki, merirosvolaiva, törmäysautot, enterprise ja kummitustalo olivat hittilaitteita. Pientä nostalgiaa on siis ilmassa, kun pääsen jälleen vuosien jälkeen käymään Wasalandian alueella. Jätämme auton heinittyneelle parkkipaikalle ja kävelemme Vaasan keskustan puoleiselle sisäänkäynnille. Alue on joutunut vuosien saatossa ilkivallan kohteeksi ja ohi kävellessä haistan vahvan pissan hajun, paikka on ehtinyt ränsistymään ja aidan takaa näen tuttuja värikkäitä kävelysiltoja. Todella harmittavaa, ettei näin lupaavalle alueelle ole saatu muuta toimintaa vuosien saatossa.

Uusi alku Wasalandialle

Tänä kesänä on asiat toisin, kun Wasalandian alueella on esillä Wasa Graffitilandian katutaideprojekti, johon on ollut avoin haku ja jossa on mukana useita katu- ja graffititaiteilijoita eri puolilta Suomea. Wau! En voi olla innostumatta, kuinka siisti paikka tämä on! Vitsit, ompa kiva että vihdoin tänne on saatu jotain ja vielä näin erikoista. Alue on todellakin muuttunut sitten viime kerran.

Liput voi hankkia euron verran edullisemmin ennakkoon visit vaasan sivuilta (aikuiset 9e ja alle 12 v. 7e). Alueella soi räppimusiikki ja tulemme aukiolle, jossa tosiaan aiemmin on ollut karuselleja ja muita laitteita. Pääni pyörii sivuille, ylös ja alas, mihin sitä katseensa oikein ensin kiinnittäisi. Kiinnitän sen seinään, jossa on pari hahmoa pirkkaoluen kanssa.

Graffitilandia ei kata koko Wasalandian aluetta, vaan alue menee poikki tykkimäen ja törmäysautojen välistä. Aidan takaa voi edelleen nähdä heinittyneen ja oman onnensa nojaan jääneen huvipuiston, paikoitellen täälläkin näkee pientä ränsistyneisyyttä, mutta mielestäni se kuuluu tässä vaiheessa vain asiaan ja tuo paikkaan enemmän luonnetta ja historiaa.

Alueelle joka on täytetty graffiteilla, todellakin sopii vähän spookymainen tunnelma. Huvipuistolaitteiden äänet ja lasten iloiset riemunkiljahdukset loistavat täällä poissaolollaan. Viimeistään villin lännen puolella se tunnelma tulee todella hyvin esille, tyhjine pelihalleineen ja karkkikauppoineen. Tilalla on hirtettyjä narunveto palkintopupuja, pääkalloja ja tyhjien spraypullojen meri. Tekee mieli kurkkia joka paikkaan ja katsoa, mitä sinne on mahdettu keksiä. Tämä alue on toisinaan suljettu paintballin ajaksi ja siihen tämä alue sopii todella hyvin.

On nimettömän taiteilijan valokuvanäyttely, nukketeatteri, jäätelökioski ja vanhassa kummitustalossa uv-tunneli. Aukiolla on pari vanhaa laite rekvisiittaa Wasalandian ajoilta. Kierrän alueen vielä toiseen suuntaan ja huomaan taas uusia asioita, mm. liitualueen maassa, jonka asfaltille saa jättää oman taide näyttönsä tai terveisensä. Pienessä suihkulähteessä pulppuaa vettä vessanpöntöstä, aika hauska.

Ingakin mukana, koirat ovat tervetulleita

Wasa Graffitilandia yllätti positiivsesti, on kyllä hieno ja käymisen arvoinen paikka ja etenkin niille, jotka ovat Wasalandiassa aikoinaan aikaa viettäneet, nousee varmasti paljon muistoja mieleen. Tekisi mieli käydä uudestaan, sillä en varmastikaan yhdellä käynnillä bongannut ihan kaikkea mitä alue sisältää pienine yksityiskohtineen. Upeaa työtä on täällä tehty, kiitos! Wasa Graffitilandia on auki 31.8.2021 asti klo 12-18, maanantaisin se on suljettu.

2 kommenttia

  • Mikko / Matkalla Missä Milloinkin

    Heh, aika hauskalta kuulostava kohde. Itse enWasalandiassa lapsena ikinä käynyt, kun Linnanmäki ja erityisesti Särkänniemi olivat lähempänä ja usein hyvien yhteyksien päässä. Jos asuisin lähempänä, voisin hyvinkin nyt elokuussa käydä tästä huolimatta, mutta näin kaukaa ei tule lähdettyä.

  • Elina

    Jep, Särkänniemeä ja Linnanmäkeä ei tuskin voita mikään huvipuisto, vaikka nykyään Powerpark on vissiin aika hyvä kans. Ei oo tullu sielläkään käytyä yli 10 vuoteen 🙊

Jätä vastaus

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *