Työharjoittelu Färsaarilla, Torshavn

Färsaarille? Siis mihin?! Siis missä se edes sijaitsee? Opiskellessani Vasa Yrkesinstitut-liiketalous linjalla, äitini ehdotti että lähtisin Färsaarille työharjoitteluun, sillä paikka on ainutlaatuinen eikä sinne tulisi varmastikaan muuten mentyä. Kovasti hän on yrittänyt meitä pentuja maailmalle potkia. Ensimmäinen visio Färsaarista oli se, että istuisin jollain kalliolla yksin saarella keskellä ei mitään ja näkisin edessäni vain loputonta merta. Aloin kuitenkin pikku hiljaa lämmetä ajatukselle ja voin kertoa että en ole katunut päivääkään että lähdin, kyllä niitä vanhempia vaan kannattaa välillä kuunnella!

Färsaaret kuuluu Tanskalle ja se sijaitsee Norjan länsipuolella ja Skotlannin yläpuolella. Färsaaret koostuu useammasta saaresta. Asuin Färsaarilla sen pääkaupungissa Torshavnissa vajaa kolme viikkoa. Matkaan lähti opettajamme ja kaksi muuta opiskelijaa meidän koulusta. Lensimme Helsingistä ensin Kööpenhaminaan (1,5h) josta lennettiin Torshavniin (2h 15min). Muistan ikuisesti laskeutumisen Torshavniin, pyörimme taivaalla ainakin varttitunnin, koska oli niin kova tuuli ettei kentälle voinut laskeutua, tämän lisäksi lentokone osui isoon ilmakuoppaan jonka seurauksena kone heilui todella paljon ja tippui useita metrejä (ainakin siltä se tuntui) alaspäin. Ihmiset rupesivat kirkumaan ja osa itki, joten se kuvastaa kuinka hurjaa se oli. Itseäni hieman huvitti ja nauratti mutta jännittävää se silti oli! Kun laskeuduimme, oli koko Färsaaret peittynyt lumella.

Färsaarilla ei ole puita laisinkaan (yksittäisiä istutettuja on), maisemat ovat jylhiä vuorineen ja meri on koko ajan lähellä. Saarten välillä menee pitkiä autotunneleita meren alla, muuten liikkuminen saarilla olisi hidasta, käsittääkseni siltojen rakentaminen ei paikallisen ilmaston vuoksi olisi ollut kovin hyvä ratkaisu.

Yövyimme eräässä hökkelikössä joka oli hiukan vaatimaton, siellä oli todennäköisesti hometta tai ainakin kosteutta, koska se haju oli sen mukainen. Ikkunoista veti ja oli välillä hieman viileää. Mutta pääasia, että ajoi asiansa ja sitä on huvittavaa muistella jälkikäteen vaikka se ei välttämättä ollut kovin terveellinen asumisratkaisu. Saarella oli paljon korkeuseroja joten saimme joka päivä mäkiliikuntaa. Menimme paikallisen opettajamme kanssa ensimmäisenä iltana kauppaan aikomuksena ostaa vähän ruokatarvikkeita, heitimme koriimme tietenkin sinistä maitoa, jolloin opettaja kysyi meiltä että tiedämmekö varmasti mitä olemme ostamassa? Sininen maito oli saaren rasvaisinta maitoa, joten vaihdoimme sen ripeästi punaiseen, joka oli kevyempää.

Matkalla kotiimme
”Kotimme”

Ensimmäiset neljä päivää olimme paikallisessa koulussa ja saimme osallistua tunneille. Olimme markkinoinnin, matematiikan ja kirjanpidontunnilla sekä viimeisenä koulupäivänä pidimme esitelmän suomesta. Pääsimme myös tutustumaan paikalliseen opetusministeriöön. Yhteisenä kielenä käytimme ruotsia ja englantia, ruotsilla pärjäsi jonkin verran, olihan Färsaarten toinen virallinen kieli tanska. Torshavnissa oli samaan aikaan young enterprice eli nuori yrittäjyyskilpailu johon oli osallistunut myös suomalaisia. Meille oltiin siten keksitty yhteistä ohjelmaa paikanpäällä ja kävimme yhdessä syömässä ja keilaamassa.

Tunnilla
Young enterprice
Koulumme

Menimme myös Nordetshus, eli Pohjolan taloon joka oli kulttuuritalo jossa oli pohjoismaista taidetta ja designia mm. Alvar Aallon tuoleja. Siellä kuuntelimme opiskelijoiden mahdollisia liikeideoita. Päällimmäisenä jäi kuitenkin mieleen täytetty jääkarhu jota kävin vielä myöhemmin uudestaan ihastelemassa!

Nordetshus
Kulttuuritalo

Sää oli Färsaarilla vaihteleva, koko ajan oli enemmän tai vähemmän kova tuuli, välillä satoi mutta loppua kohden aurinkokin paistoi ja jopa lämmitti ihanasti! Lumi oli sulanut pois ja alkoi kevät puskea esiin. Lämmintä oli n. +5 / +8 astetta.

Mielestäni tähän paikkaan liittyy vahvasti luonto ja hiljaisuus. Tämä paikka poikkeaa paljon monesta muusta paikasta ja siksi pidän tästä paikasta erityisesti, koska itse nautin enemmän luonnosta ja hiljaisuudesta kuin kaupunkielämästä, enemmän karusta kuin ehkä tropiikista. Färsaarilla olen ruokkinut itseäni mahtavilla maisemilla. Edellisessä blogimerkinnässäni mainitsin että tämä kohde on yksi suosikeistani, joten juuri kerroin syyn 🙂

Nolsoyn saari
Paikallinen ankkapuisto Torshavnissa

0 kommenttia

  • tintti

    Kiva postaus! 🙂 luin sen täällä Enkussa aamupalaksi, kun sattui fb:sta silmään. Pikkiriikkisen tuli Norjan Lofootit mieleen, oletko käynyt? Jos et ole niin luulen, että pitäisit paikasta!

  • Elina

    Tosi kiva kuulla! =) En ole Lofootenilla käynyt,mutta toivelistalla kyllä on! Olet oikeassa! 🙂 Luulen että rakastaisin sitä paikkaa, olen vuosia halunnut lähteä käymään norjassa mutta ei vaan ole vielä tullut mentyä 🙁 olisin kauppiksen aikana päässyt työharjoitteluun tämän lisäksi myös Norjaan, mutten tarttunut siihen ja se on kaduttanut ihan tähän päivään asti!

Jätä vastaus

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *