Elämyksellinen junamatka Sri Lankassa

Postaus sisältää mainoslinkin, joka on merkitty *merkillä.

Yhdistetty loma Malediivit + Sri Lanka oli muutama vuosi sitten 30-vuotis syntymäpäivälahja itselleni. Vietimme alkuloman Maafushin saarella Malediiveilla, mistä lensimme Sri Lankaan noin tunnin matkan päähän Colomboon. Olimme Sri Lankassa viikon, jonka vuoksi suunnittelimme matkan siirtymiset hyvinkin tarkasti. Pyörittelimme vaihtoehtoisia matkasuunnitelmia Sri Lankaan ja lopullisen yhteenvedon meidän matkasta voit lukea viikko Sri Lankassa postauksesta. Tässä postauksessa kerron tarkemmin saapumisesta Sri Lankaan ja elämyksellisestä junamatkasta Ellaan.

 
Sri Lankan kuuluisa junamatka

Saapuminen Sri Lankaan

Rajatarkastukset sujui jouhevasti. Hauska yksityiskohta muuten heti tähän alkuun, lentokentän tax-free alueella myytiin hirveä määrä isoja kodinkoneita kuten pesukoneita. Huvitti ajatus siitä, että kuka sieltä oikeasti lähtisi raahaamaan kodinkoneita? En minä ainakaan, mutta nämä ovat varmaankin niitä kulttuurien eroavaisuuksia.
Halusimme siirtyä lentokentältä niin lähelle juna-asemaa kuin mahdollista, joten sisämaassa sijaitseva Peradeniya tuntui sopivalta. Colombon ruuhkiin emme halunneet lähteä ja junamatka sieltä Ellaan olisi kestänyt vielä kauemmin. Sri Lankan entinen pääkaupunki Kandy sijaitsee aivan Peradeniyan lähellä, mutta jätimme kaupungissa käynnin väliin ja keskityimme rauhallisempiin kohteisiin.

Majoittuminen Peradeniyassa

Automatka majapaikkaan Peradeniyaan kesti lentokentältä 2 ½ tuntia. Olimme saaneet kuskin ja kyydin *majapaikastamme GT Homesilta. Olin helpottunut kun meillä oli iso auto alla, sillä jännitin ennakkoon Sri Lankan liikennettä, etenkin pienen lapsen kanssa matkustaessa. Sri Lankassa ei lasten turvaistuimia juuri tunneta, joten meillä oli oma Baby up Belt turvavaljaat matkalla mukana. Ajokulttuuri osoittautui lopulta maltilliseksi ja jokainen kuski lupasi ajaa rauhallisesti, koska meillä oli pieni lapsi kyydissä.
Majapaikassa meitä oli vastassa ystävällinen, ahkera ja yli-innokas omistaja, joka oli pedannut taaperolle suloisen vauvapedin. Nautimme illalla paikallista Sri Lankalaista teetä ja hyvän makuisen dinnerin josta ilahduimme. Huone oli iso, oli oma kylpyhuone ja keittiö. Nukkumaan mennessä sain sängyn reunalla seuraa muurahaisista. Yöllä kuuntelin ympäriltä kuuluvia troppikin ääniä, sirkutusta ja koirien haukuntaa.  Majapaikka oli halpa ja jäi jotenkin tosi sympaattinen fiilis omistajasta, joka kunnolla omistautui pitämään huolta heidän vieraistaan. Harmiksemme emme tutustuneet vehreään Peradeniyaan tämän lähemmin, vaan suuntasimme aamulla suoraan juna-asemalle, jonne oli autolla matkaa majapaikasta n. 5-10 min. 
Peradenyian majapaikan vehreät maisemat

Mistä tilata Sri Lankan junaliput?

Peradeniyan juna-asemalla kävelin tiskille, annoin ennakkoon tilattujen lippujen varauslapun ja passin. Ostamalla junalipun vasta paikan päältä, saisi junalipun edullisemmin. Näin moni tekeekin ja ostaa junalipun asemalta vasta perillä ja junan lähtöpäivänä.
Koska olimme matkassa vain viikon ja halusin todellakin kokea tämän junamatkan, en uskaltanut ottaa sitä riskiä, ettemme saisi paikan päältä junalippua päivän junaan. Aikataulumme menisi sekaisin, jos liput olisivat loppuunmyytyjä. Sri Lankan junamatkat olivat tuolloin hyvin suosittuja turistien keskuudessa, en osaa sanoa mikä on tilanne tänä päivänä.
Peradeniya juna-asema
Varasimme Sri Lanka Toursin kautta junaliput jo ennen matkaa. Ne varataan helposti sivuston kautta valitsemalleen reitille ja junaluokkaan ja 30 päivää ennen matkaa liput vahvistetaan. Maksoimme lipuista n. 14 puntaa per lippu, mikä on paljon paikan päällä ostettavaan lippuun verrattuna, mutta pieni summa suomen mittapuulla. Ellen aivan väärin muista, niin tuolloin oli kielto ottaa junalipusta kuvaa, ettei sitä kopioitaisi.
Sri Lankassa se the juttu junamatkustamisessa on, että varaa paikan nimenomaan paikallisten 2-luokasta. Siellä saa roikkua pää ulkona ja nuuskutella tropiikin lämpöä ja hajuja ja aistia paikallista elämänmenoa junavaunussa. Me päädyimme ostamaan lipun 1-luokasta, jossa on ilmastointi. Puolisoa ahdistaa yleensä pitkät siirtymiset ja hän oli aivan kauhuissaan, kun kerroin että Sri Lankan junamatka kestäisi 7 tuntia. Hän suostui mukaan vain, jos saisi matkustaa ilmastoidussa ja väljemmässä junavaunussa, tähän vaikutti luonnollisesti myös se, että meillä oli pieni lapsi mukana. Hintaeroa ei näillä ennakkoon ostettuna juurikaan ollut.
Tässä junassa oli myös 3-luokka
Sri Lanka junan 2-luokka
Sri Lanka junan 1-luokka
Sri Lanka junan ovia pidetään auki, ruuhkaa ei tässä junassa ollut

Junamatka Peradeniya – Ella

Ehdin Peradeniyan juna-asemalla pelästyä pahanpäiväisesti kahdesti. Ensin pelästyin, että olimme saaneet väärät liput kun lipussa luki väärä (junan) lähtö ja pääteasema eikä meidän varauksen mukaisia tietoja. Lisäksi meidän junan piti lähteä klo 10:55 emmekä tienneet kummalta laiturilta juuri meidän juna lähtisi. Juna tuli, juna meni ja konduktööri viittoi meitä vain toiselle laiturille. Onneksi pian tuli toinen juna, jonka kyytiin meidät ohjattiin ja liput kelpasivat, joten nähtävästi olimme kuitenkin oikeassa junassa. Juna lähti kohti Kandya, josta se kääntyi pian takaisin kohti Peradeniyaa ja etelään.
Käänsimme junan penkit niin, että näkisimme menosuuntaan. Ikkunat olivat kuin Suomen junissa, läpi näkyi kyllä hyvin mutta jos aikoi ottaa kuvia, ikkunan heijastaminen saattoi paikoitellen haitata kuvien ottamista. Tiesin ennalta tämän ”ongelman”, ettei ikkunoita saisi ykkösluokassa auki, mutta kuvat olivat elämykseen ja maisemiin nähden toissijaisia ja osan kuvista kävin ottamassa junan avoimesta oven suusta. Juna pysähtyi monilla pienillä asemilla ja alkumatka oli pomppuisaa ja tylsähköä kun odotin niin kovasti jotain mieletöntä.

Pikku hiljaa alkoi tulla enemmän ja enemmän trooppisempia maisemia. Istuimme junassa vasemmalla puolella ja tuntui, että ne hienoimmat vuorimaisemat oli oikealla puolella. Vasemmalla puolella näkyi paljon teeplantaaseja ja oikealla puolella vuoristoa. Maisemat vain parani ja parani, mitä pidemmälle juna puksutti.

Sri Lankassa on paljon kiemurtelevia teitä
Tässä esimerkki, miten 1-luokan lasit heijastavat ja saattavat häiritä valokuvaajia
Kauniita maisemia, vuoria, vesiputouksia, viljelmiä
Juna pysähtyi Hattonissa klo 13:50 ja mielestäni hienoimmat maisemat oli nimenomaan Hatton – Nanu Oya välillä. Nanu Oyassa oli hienot teeviljelmät ja kauniit maisemat vain parani, lopulta olimme vuoristossa. Puut alkoivat olla korkeita, mutta oli kova sumu joten maisemia ei nähnyt juuri lainkaan. Myöhemmin maisemat taas aukesivat ja oli vesiputouksia, saniaispuita, teen poimijoita reput selässään, paljon koiria, kukkia ja kaiken keskellä punaisesti kukkivia kauniita puita.
Taapero viihtyi junassa hyvin

Kannattaako matkustaa 1-luokassa?

Sri Lankan junan ykkösluokka oli mielestämme hyvä ja saimme takuut omasta istumapaikasta koko matkan ajaksi, vessa oli siisti eikä ilmastointi häirinnyt. Viereinen kakkosluokka ei ollut täynnä siksi, että siihen vaunuun oltiin myyty vain ennakkoon varattuja lippuja.
Juna kulkee erittäin hitaasti ja siksi osaa matkustajia kiehtoo lähinnä koko matkan auki olevat ovet joista näkee maiseman parhaiten, joten siihen nähden ei ole väliä kummassa luokassa matkustaa. Vilkkaimpina aikoina oviaukolla voi olla ruuhkaa ja osa vastaantulevista junista oli aivan järkyttävän täyteen ahdettuja. Olin kaikesta huolimatta tyytyväinen 1-luokkaan, vaikkei se elämyksenä ollut yhtä voimakas kuin suosituimmassa 2-luokassa. 1-luokassa oli hyvin rauhallinen tunnelma, kun 2-luokassa taas soitettiin musiikkia ja tanssittiin.
Pitkä junamatka meni yllättävän hyvin myös alle 2-vuotiaalta lapselta, toisaalta oma keskittyminen herpaantui maisemista jatkuvasti lasta viihdyttäessä. Rehellisesti sanottuna olisin nauttinut junamatkasta huomattavasti enemmän, jos olisin matkustanut yksin. Puoliso ei nauttinut pitkästä 7 tunnin junamatkasta, itseä ei hidas matka haitannut. En tiedä johtuiko pitkästä junamatkasta vai kiemurtelevista maanteistä, mutta taapero oksensi autoon pian Ellaan saavuttuamme.
Parhaat maisemat oli mielestäni Hatton – Nanu Oya välisellä alueella
Junamatka Sri Lankassa oli yksi parhaita matkaelämyksiä, nautin todella paljon näin vehreistä ja monipuolisista maisemista, oli ihanaa vain istua tuntikausia ja katsella uusia maisemia. Sri Lanka kuuluu maihin, joihin haluaisin joskus palata.

Vinkit junamatkaan Sri Lankassa:

 • Matkusta maan keskiosissa mieluiten etelän suuntaan, silloin maisemat vain paranevat
 • Valitse istumapaikka junan oikealta puolelta (etelään matkustaessa)
 • Osta junaliput etukäteen netistä, mikäli olet jännittäjä tyyppiä, on tiukat aikataulut tai muuten vaan haluat varmistaa itsellesi lipun
 • Seikkailija ostaa lipun 2-luokkaan
  • Mukavuudenhaluinen ja kuumuutta sietämätön 1-luokkaan
 • Jos haluat kuvata paljon, valitse junan 2-luokka jossa saa ikkunat auki (tai hakeudu junan oviaukoille),
 • Suosittelen perehtymään lähemmin Hatton – Nanu Oya – Nuwara Eliya väliseen alueeseen
  • Alue teki junan ikkunasta suuren vaikutuksen ja vaikutti lupaavalta
  • Sri Lankan tunnetuimmat teeviljelmät sijaitsevat tällä alueella
  • Nuwara Eliya sijaitsee vuoristossa ja siellä on tavallista viileämpää
  • Nuwara Eliyan lähellä on Horton Plainsin kansallispuisto
 • Junassa kiertää ravintolakärry, josta saa pientä syötävää – varaudu kuitenkin omilla eväillä, sillä junamatka on pitkä
 • Seikkailu asennetta ja rentoa mieltä mukaan!

13 kommenttia

 • Elina

  Jaa, minkälainen tilanne siellä nyt oikein on? En oo yhtään ite nyt perehtynyt. Nämä on kyllä helppo yhdistää, mutta ei kyllä nyt nappaa jos tilanne on siellä niin huono. Malediiveille vois lähteä toistekin, tuntui yllättävän mutkattomalta siirtyä sinne vaan yhdellä välilaskulla. Teillä on monia kivoja reissuja nyt sitten tuloillaan! 🙂

 • FinInTirol

  Hyvää ja yksilöityä tietoa junamatkasta Sri Lankassa! Ei ole tullut matkailtua paljoakaan noissa eksoottisissa maissa ja yleensä liikumme lomallamme autolla. Ei aina osaa kuvitella millaista olisi matkustaa junalla jossakin tuolla.
  Puolisolle terveisiä, ei 7 tuntia ole pitkä matka, sehän on vähän lyhyempi kuin normaali työpäivä:)

 • Elina

  Itse tykkäisin lisätä nimenomaan junalla matkustamista, mutta saisin tehdä ne reissut sitten yksin :'D Joo ei 7 tuntia mikään ikuisuus oo 🙂 Autollakin on kyllä kiva matkustaa, antaa enemmän vapautta pysähtyä missä ja koska haluaa! Siitä ollaan tykätty.

 • Maa

  Malediivit + Sri Lanka yhdistelmä on kyllä kiinnostava, ehkä joskus tulevaisuudessa. Näyttää tuo junamatkailu Sri Lankassa olevan aivan ehdotonta huvia, jossa matka on jopa päämäärää tärkeämpi!?

 • Elina

  Nämä on makukysymyksiä, kuten meidänkin taloudessa näkemykset poikkesivat. Ehkä tuossa junamatkassa se juttu on siinä, että pääsee hienosti näkemään maan keskiosan maisemia. Pidin Sri Lankan matkasta kokonaisuutena, kun päästiin näkemään nimenomaan sisämaan luontoa, vuoria ja teeviljelmiä ja myöhemmin eläimiä ja myös rannikkoa.

 • Tanja for Takeoff

  Mulle Facebook muistutti just tänään yhdeksän vuoden takaisesta Sri Lankan reissusta. Olisin silloin halunnut tehdä tuon junamatkan, mutta meille kävi vähän hassusti. Erään yrityksen pomo lähetti kuskinsa hakemaan meidät työkaverini kanssa, emmekä kehdanneet kieltäytyä ystävällisestä tarjouksesta. Niinpä junareissu jäi kokematta, mutta päästiinpä sujuvasti perille.

 • sari

  Ihan varmasti mahtava kokemus tuo junamatka. Paljonko viikossa ehditte näkemään?
  Me nimittäin kaavailimme 10 päivän reissua ja siinäkin olisi tullut kiire. Pitää käydäkin lukemassa teidän viikon reissusta. Omalle miehelle kun jo meinasin, että josko ensi vuoden vaihteessa olisi edessä Sri Lankan matka.

 • Elina

  Teillä oli ihan varmasti mieleenpainuva matka myös ilman junamatkaa! Mies kun muistaakseni ihmetteli, että mitä ihmeellistä näissä maisemissa on et miks kaikki niitä niin hehkuttaa – että "ihan tavalliselta" siellä kuulemma näytti 😀 Että siinä mielessä ei tarvitse jäädä junamatkaa harmittelemaan. Mua taas olis ehkä harmittanut, jos olisin ylipäänsä skipannut sisämaan ja keskittynyt esim vain rannikkoon.

 • Elina

  No siirryttiin tehokkaasti heti sisämaahan ja hoidettiin tuo junamatka alkumatkasta jo alta pois, sitten oltiin kivasti keskellä maata, ehdittiin siinä vaiheessa ottaa rennostikin ja käydä yhdet nähtävyydet kattomassa per päivä. Sen jälkeen lähdettiin safarille ja safarin jälkeen jatkettiin pari päivää rannikolla ihan vaan "löhölomalla". Matkalla lentokentälle pysähdyttiin Gallessa ja viimeinen yö oltiin Negombossa. Oli lyhyessä ajassa kuitenkin sekoitus maaseutua, patikointia, safaria, junamatkaa, luontoa, rantaa, hotellielämää uima-altaalla ja vielä rennostikin ehdittiin olla. Mun mielestä tuo 10 päivää on kyllä sopiva, ellei jopa minimi. Antaa huomattavasti enemmän joustoa, jos voitte olla 2 viikkoa niin sinä aikana saa kyllä vielä enemmän irti tästä kiehtovasta maasta. Jouduttiin ennen reissua kyllä punnitsemaan, mitä jätetään pois koska siellä on kyllä tosi paljon nähtävää niin monessa eri paikkaa. Esim Kandy ja Sigirya jäi kokonaan pois ja tuohon Nuwara Eliya alueeseen olis ollu kiva tutustua enemmän. Kirjoitan meidän loppureissusta kyllä vielä tarkemmat postaukset, joten stay tuned ! 🙂

 • Elina

  Ja koska oltiin Malediiveilla tätä ennen, niin muistaakseni meidän koko reissun pituus oli vajaa 2 viikkoa, siks Sri Lankaan jäi vaan se viikko aikaa lentoineen.

 • Katja / Lähtöselvitetty

  Ei vitsi, miten ihanaa olisi taas päästä Sri Lankaan. Se on meidän kaikista matkakohteista ehkä ollut mun lemppari. Saattaa tosin johtua myös siitä, että meillä oli neljä viikkoa aikaa siellä, eikä se silti tuntunut riittävän mihinkään. Nuwara Eliya oli tosi kiva paikka ja ihanaa viilennystä helteisten viikkojen välissä. Sieltä myös löydettiin koko matkan ainoa leikkipuisto.

  En tiennytkään, että junalippuja tosiaan voisi ostaa myös etukäteen. Me jätettiin junailu väliin, kun mukana oli kolme lasta ja mummo, sekä paljon tavaraa, niin ei uskallettu lähteä ilman etukäteen ostettuja lippuja. Mentiin sitten samoissa maisemissa autolla, eikä sekään huono vaihtoehto ollut. Tosin meidän kuskit ei koskaan ajaneet rauhallisesti, joten joka matkalla lapset oksensivat kuorossa.

 • Elina

  Sri Lanka on kyllä ihana! Sinne olis kyllä ihana joskus palata <3 On kyllä yks mun lemppareista myös. Kiva kuulla, et tekin tykkäsitte Nuwara Eliyan alueesta, oli siis niin kiva ku miltä junan ikkunasta vaikutti. Uskon, että te ootte saaneet irti sisämaasta vähintään yhtä paljon, vaikka menitte autolla junan sijaan. Kun samat maisemat kuitenkin! Jep, ei mekään oltais menty tuolla junalla ellei meillä olis ollu lippuja valmiina, lapsen kanssa joutuu joskus varautua vähän enemmän etukäteen. Muistankin, että teillä podettiin tosi paljon pahoinvointia autossa, mutta ei ihme kun kattoo sisämaan karttoja, silmukka teitä ja mutkia vain toisensa perään!

Jätä vastaus

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *