Retki upeaan Timnan luonnonpuistoon

Timnan luonnonpuisto sijaitsee eteläisessä Israelissa, n. 30 km Eilatin pohjoispuolella, jonne voin lämpimästi suositella päiväretkeä Eilatista. Timnan luonnonpuisto oli itselleni ehdottomasti Eilat matkan kohokohta Israelin puolella. Minkälainen retki Timnan luonnonpuistoon oli?

Varasimme matkan Aurinkomatkojen sovelluksesta perillä kohteessa ja aamulla lähdimme koko perhe retkelle minibussilla. Matkalla Timnan luonnonpuistoon kertoi opas Israelin kibbutseista, jotka ovat ikään kuin paikallisia kommuuneja tai kollektiiveja, joiden asukkaat noudattavat omaa yhteiskuntasopimusta. Kibbutseja on Israelissa arvioilta 250, joissa elää n. 125 000 kibbutsia.

Israelin autiomaassa elää myös beduiineja ja täällä autiomaa on kasvavaa aluetta. Oli mielenkiintoista kuulla juttuja paikallisista ja heidän kulttuuristaan, jotka asuvat kaupunkien ulkopuolella.

Maasto on täällä kuivaa ja maantie kulkee kahden vuoriston välissä. Ohitimme bussilla Eilatin suola-altaat, aurinkopaneelituotannot, palmuviljelmät ja Ramonin lentokentän ja kun saavuimme Timnan luonnonpuiston porteille oli Egyptiläiset patsaat odottamassa tienristeyksessä. Timna on osa Aravanlaakson autiomaata.

Timnan kierros alkoi vierailukeskukselta
Egyptiläiset ovat jättäneet tänne oman kädenjälkensä ja historiansa

Timnan luonnonpuisto

Timnassa voi patikoida ja maastopyöräillä, mutta kiertoajelulle ei ollut menemistä ilman paikallisopasta vaikka olimme retkellä oman matkanjärjestäjän kanssa. Timnan visitor centerissä jäimme katsomaan ensialkajaisiksi lyhyen videopätkän Timnan luonnonpuiston synnystä ja sen historiasta. Timna on aikoinaan muodostunut tuulesta, merestä ja laavasta.

Kuparilla onkin pitkä historia täällä ja kuparinkaivuun huippuvuodet ajoittuvat 1100-1300 ennen ajanlaskua. Egyptiläiset tulivat tänne 1500 ennen ajanlaskua kaivamaan kuparia. Minulla jää historia aivan surkean huonosti päähän, joten tämän enempää en retkeltä muista. Olin enemmänkin vaikuttunut maisemista.

Retkeltä jäi siis historian sijaan mieleen lukuisat kauniit luonnonmuodostelmat ja maisemat, jotka olivat lähes epätodellisia ja en olisi millään osannut yhdistää maisemia Israeliin. Paikka sykähdytti yllättävän paljon ja pysähdyimme yhteensä neljässä eri paikassa, jotka esittelen lyhyesti seuraavaksi.

1. The Arches

Oli kuuma päivä ja kävelimme hiekalla ja olimme jättäneet taaperon kantovälineet Suomeen, joten yhteistuumin päätimme skipata Israelin reissulla lasten kanssa patikoinnit. Täällä lyhytkin kävely hiekalla lapsi sylissä tuntui raskaalta, mutta retkellä kävelyä ei ollut kuitenkaan kovin paljoa.

Pääsimme ensimmäiseksi tutustumaan mataliin kuparikaivos luoliin, missä mahtui juuri ja juuri konttaamaan läpi. Paikka oli etenkin lapsille hauska kokemus.

Täällä pääsi laskeutumaan kanjoniin, mutta itse lähdin taapero sylissä kulkemaan kanjonin reunaa yläkautta todetakseni, ettei se vie minua mihinkään järkevään paikkaan. Näiltä seuduilta on löydetty maailman vanhimmat kuparikaivokset.

Tämän jälkeen kävimme vielä katsastamassa kivan luonnonmuodostelman, minne pääsi hiekkakiviseinään hakattuja tikkaita pitkin ihastelemaan maisemia. Luonto itse on vuosisatojen saatossa muovannut nämä hiekkakivipylväät. Alas tultiin jyrkkiä tikkaita pitkin ja meinasin pyörtyä ajatuksesta, miten puoliso pääsi niitä pitkin tulemaan alas taapero sylissä. Ei olisi minulta onnistunut, kun yksinkin hieman jännitin omaa alastuloa. Kukaan muu ei kuitenkaan valittanut tikkaita, joten ehkei ne sen kummoisen vaarallisia olleet ja jopa 5-vuotias tuli niitä mukisematta alas.

Upeaa luonnon omaa ”taidetta”

2. The Mushroom

Seuraava ihmeellinen luonnon taidenäytös oli The Mushroom, joka esittää sientä ja on myöskin aivan luonnon omaa kädenjälkeä. Sieni on syntynyt punaisen hiekkakiven eroosiosta. Tämäkin oli kaunis ja mielenkiintoinen näky.

Sienimuodostelman lähtöpaikalla tulimme katoksen alle, jossa oli pari pitkää tummaa penkkiriviä. Taapero tokaisi iloisesti että saunaan!

The Mushroom ”sieni”

3. Solomon pilarit ja Hathorin temppeli

Timnan luonnonpuiston alueella on monia eri käyntikohteita, mutta me tosiaan kävimme vain muutamissa. Olin kuitenkin tyytyväinen näihin best of nähtävyyksiin ja kolmas niistä oli Solomonin pilarit ja Hathorin temppeli.

Pilarit olivat parkkipaikalta vaikuttava näky. Lähdimme kiipeämään kiviportaita pitkin hieman ylöspäin, mistä aukesi jälleen mieletön maisema luonnonpuistoon. Kivipilarit ovat muodostuneet eroosiosta ja pilarit on nimetty kuningas Solomonin mukaan.

Vaikka Egypti on Israelin rajanaapuri, oli jotenkin vaikea sisäistää kuinka paljon Egyptiläistä historiaa Israelin puolella myös oli. Täällä nimittäin oli vielä Egyptin jumalatar Hathorille omistettu temppeli ja muinainen kaiverrus, joka kuvaa Ramses III uhraamassa Hathoria. Tämä muinainen kaiverrus ihmetytti paljon meidän ryhmän jäseniä.

Solomonin pilarit
Suosikkipaikka Timnassa, mahtavat maisemat
Kallion seinämän alalaidassa voit nähdä muinaiset Egyptiläiset kaiverrukset

4. Päätöspaikka Timna lake

Puolipäiväretkemme päättyi Timna lakelle. Timnan järvellä on ravintola, matkamuistomyymälä, vessat, lapsille leikkipaikka ja järvessä polkuveneitä. Me kävimme vain hakemassa jätskit ja täyttämässä pienen pullon alueen eri värisistä hiekoista matkamuistoksi Timnan luonnonpuistosta. Pullon sai veloituksetta mukaan retkeltä muistoksi, täältä jatkui bussimatka takaisin kohti Eilatia.

Retki oli sopivan pituinen (n. 5 tuntia), lapsemme ei olisi kovin paljoa kauempaa jaksaneet keskittyä. Tykkäsivät kuitenkin ja varsinkin kun lopuksi sai itse sekoittaa eri värisiä hiekkoja. Itse pidin retkeä erittäin mielenkiintoisena ja olisin voinut jäädä sinne vielä pidemmäksikin aikaa, mutta ehdimme tässä ajassa nähdä oleellisimmat nähtävyydet. Itseä kiehtoo tällaiset karut maisemat, joten siinäkin mielessä Timna oli upea kokemus.

Timna lake

Timnan luonnonpuistosta voi tehdä lyhyen yhteenvedon: Timna koostuu vanhasta kuparikaivoksesta ja Egyptiläisestä historiasta. Kauniin näköistä karua luontoa missä kasvaa vain 300 eri kasvilajia ja sataa vettä erittäin harvoin, joinakin vuosina ei ollenkaan.

Eläimiä alueella esiintyy mm. vuorikauriita, keihäsantilooppeja, susia, gaselleja, kettuja, hyeenoita, erilaisia lintuja, käärmeitä ja hyönteisiä ym. Täältä voit lukea muita Eilat-matkan postauksia.

7 kommenttia

  • Elina

    Kiitos Mikko, Timna on hieno kohde ja uskon, että tekin pitäisitte siitä! 🙂 En oo muistaakseni itse vastaavissa paikoissa käynyt, joten vertailukohtaa ei ole. Itsellä tuli joku Grand Canyon mieleen (en oo sielläkään kyllä käynyt), se vain tuli mieleen noista vuorista ja värimaailmasta. Tuo Bolivia on kyllä aivan upea myös ja todellinen elämys!

  • Paula - Gone with the Gastons

    Olipas mielenkiintoinen paikka. En siis muista tällaista retkeä ollenkaan omalta Eilatin reissulta mutta siitä onkin ihan todella kauan. Jännä, että siellä on noin paljon egyptiläistäkin historiaa. Tosi kaunista tuo luonto, tulee väistämättä mieleen Utahin punaiset kukkulat. Sielläkin on noita kaaria ja sienikiviä. Nyt vähän harmittaa, että tällainen paikka jäi näkemättä.

Jätä vastaus

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *