Retkikohde: Paukaneva

Yksi suosikkipaikoistani on Seinäjoen keskustan lähellä oleva retkikohde Paukaneva. Vaasasta Seinäjoelle ajettaessa valtatie 18 ohitetaan yksi Paukanevan lähtöpisteistä, jossa usein on paljon autoja parkissa, se kertonee paikan vetovoimasta. Paukanevalle on helppo löytää ja on juuri sopivan pituinen kohde päiväretkeilyyn, siellä on helppo liikkua ja lisäksi sitä pääsee hyvin nopeasti luonnon keskelle.

Valtatie 18 lähtöpaikasta lähtee 700 metrin esteetön reitti matalalle lintutornille, josta reitti jatkuu muovitettujen pitkospuita pitkin eteenpäin, joko laavulle tai seuraavalle lintutornille joka sijaitsee lähtöpaikasta n. 4 km päässä. Lähtöpaikasta on laavulle n. 2,4 km matkaa suuntaansa. Jos haluaa kiertää laavun kautta ympyräreitin, käymättä lintutornilla, tulee matkaa n. 6 km. Jos taas tahtoo kävellä ympyräreitin ja käydä lintutornilla, tulee matkaa yhteensä n. 8,8 km. Päiväretkeilyyn on siis monia eri vaihtoehtoja reitin pituudesta, mikä sopii monenmoiselle tallustajalle. Minkä reitin ikinä valitseekaan, takaisin autolle tullessa tuntee käyneensä ”rauhoittumassa”.

Laavulla on nuotio ja kuivakäymälä ja siitä on lyhyt matka myös toiselle parkkipaikalle. Alueella ei erillistä telttailupaikkaa ole, mutta laavulla voi yöpyä. Laavun ja lintutornin välillä on hieman mänty/sekametsää, jonka matkanvarrelta löytyy myös tervahauta sekä puisia pitkospuita. Laavulla mukana olleet koirat olivat hyvin kiinnostuneita nuotiolla paistetuista makkaroista. Pilvisenä ja hieman koleana päivänä lämmin kaakao lämmitti kehoa ja mieltä mukavasti.

 

Kun kävin itse ensimmäistä kertaa Paukanevalla, en ollut eläessäni ikinä aiemmin ollut suolla. Suomaisema omalla karuudellaan oli hyvin erähenkinen ja toi mieleeni jollain tavalla pohjoisen, vaikkei tuntureita ollut lähettyvilläkään. Suolla on myös ominainen hajunsa, joka oli itselleni aivan uusi. Siellä oli hiljaista ja rauhallista tallustaa. Parasta paikassa on nimenomaan reitin sopiva pituus, luonnonrauha ja se, että sinne on helppo saapua autolla.

Kuvat on otettu sekä kesäkuussa että syyskuussa.
Lisäinfoa http://www.luontoon.fi/paukaneva

Jätä vastaus

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *