Hylätty Kreikkalainen puisto Vöyrillä

Pohjanmaalla, Vöyrillä sijaitsee varsin erikoinen puisto, jonka olemassaolosta en ole itsekään ollut kovin kauaa tietoinen. Lähellä Vöyrin keskustaa, sijaitsee Ehrs Parken – hylätty Kreikkalaistyylinen puisto, jota lähdimme eräänä viikonloppuna katsomaan.

Ehrsin puisto

Miten löytää perille?

Google Mapsista löytyy ”Bergpark”

Osoite: Härmäntie 41, Vöyri

Keskusta päin tultaessa jää vasemmalle Grannasberget, jonka 34 metriä korkealla kalliolla on laivan keulaa muistuttava teos, se näkyy hyvin tielle ja siitä tiedän että olemme oikeassa paikassa. Jätämme auton tienvarteen ja lähdemme kävelemään yllättävän jyrkkää mäkeä ylös. Ylös johtaa asfaltoitu kävelytie, mutta mitään virallisia viittoja tai infotauluja paikasta ei ole.

Tämän paikan on aikoinaan 1980-luvulla rakentanut Ernst Ehr joka on ollut aivan hulluna Kreikkaan. Paikasta on aikoinaan ollut toimittajia Kreikasta saakka tekemässä juttua. Sittemmin on puisto päässyt rapistumaan, kun kukaan ei ole sitä ollut hoitamassa.

Voin kuvitella, että Ehrsin puisto on aikoinaan ollut todella hieno huvimajoineen, pylväineen ja patsaineen. Nykyään monet patsaat ovat pusikoiden takana, osa kaatuneita ja rikki menneitä. Puisto ei ole kovin suuri, se on kivasti rakennettu rinteeseen, ikäänkuin kolmelle eri korkeudelle.

Suurimmalta ja vaikuttavalta huvimajalta Kreikkalaisine pylväineen, laskeudutaan suihkulähteelle, jonka altaassa makaa kaatunut kreikkalainen patsas. Puistonpenkkien ympärillä seisoo pieniä vinoja pylväitä ja siniseksi marmoroitu pöytä, kaikissa paistaa ränsistyneisyys ja kävijä osaa hyvin kuvitella paikan potentiaalin ja sen menneen ajan kauneuden.

Huipulla on kallioita, laivan keulan puolikas ja masto. Asfalttitie loppuu täällä kuin seinään, mutta metsään johtaa jokin polku. Emme lähde sitä enää seuraamaan, sillä taivaalle kertyy tummia pilviä samalla kun ukkonen jyrähtää. Kauempana vilkkuu Vähänkyrön tuulivoimaloiden mastot ja edessä siintään Pohjanmaan laakeat pellot. Jotenkin niin hauskaa ja samalla outoa, että täällä Pohjanmaalla on Kreikkalainen puisto, josta ei kovin moni paikallinen ole juurikaan mitään puhunut.

Palaamme jo autolle, kun bongaamme vielä yhden polun joka johtaa toiselle huvimajalle, joka tosin on päässyt hyvin ränsistymään. Maassa makaa toinen patsas lonkerotölkit seuranaan. Mieleen nousee päällimmäisenä harmitus, miksi tämä on päästetty tähän kuntoon tai miksei esimerkiksi kunta ole ottanut paikasta koppia ja kunnostanut puistoa? Osa patsaista seisoo edelleen pusikoiden takana piilossa, mutta leijona seisoo kivirappusten päässä edelleen ylväänä.

Hämmentävä paikka, ehkä nimenomaan tämä hylätty tunnelma tuo paikkaan omaa fiilistä.

3 kommenttia

  • Laura Linnea

    Kiva postaus! Itsekin kävin tuolla viime kesänä, ja itseasiassa myös kuulin koko paikasta vasta viime kesänä, vaikka kerkesin lähes naapurissa Vaasassa asumaan useamman vuoden. Todella harmi tosiaan, ettei tuota ole pidetty paremmin kunnossa – huoltamisella olisi rahkeita vaikka mihin. Mutta ymmärtäähän sen. Oon kyllä sun kanssa samaa meltä, että ehkä juuri hylätty tunnelma on osana luomassa fiilistä. 🙂

  • Elina

    Sepä! Mäkin oon asunut täällä Pohjanmaalla koko ikäni, enkä koskaan kuullutkaan tuosta! En tiedä saisko sitä enää kunnolla kuntoon, toisaalta tänä päivänä osataan vaikka mitä ja suurin osa noista oli kuitenkin lähes ehjiä, et paikka vaatii enimmäkseen lähinnä raivausta ja patsaiden putsausta/maalausta.

  • Mikko / Matkalla Missä Milloinkin

    Itse kuulin tästä paikasta viime kesänä. Vielä ei ole tullut käytyä, mutta Vöyrin kirkkoakin haluaisin päästä ihailemaan, joten ehkäpä tuolla tosiaan tulee käytyä. On todella harmi, että tuo on päästetty tuohon kuntoon. Eri puolilla Suomea on kivoja patsaspuistoja, joiden ylläpito näyttää onnistuvan muutaman euron pääsymaksulla.

Jätä vastaus

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *