Etelä Ruotsin nähtävyydet, tässä 5 kivaa käyntikohdetta

Eteläinen Ruotsi ansaitsisi aivan oman sinne suunnatun loman. Me ihastuimme alueen kauneuteen ja mielenkiintoisiin nähtävyyksiin, kun vietimme siellä aikaa kolme päivää ennen Tanskaan siirtymistä. Edellisessä postauksessa kerroin Österlenistä ja sen kauniista Kivikin alueesta ja tämän postauksen kohteet ovat edelleen Österlenissä, eli myös nämä Etelä Ruotsin nähtävyydet kannattaa pitää mielessä.

Simrimshamn – Nätti satamakaupunki

Meitä harmitti jättää kaunis Kivik taaksemme mutta koska oli sateinen päivä, oli helpompi jatkaa matkaa. Pysähdyimme sateisessa Simrimshamnissa, jonka keskustassa on mukulakivikatuja, punatiilikattoisia ristikkotaloja. Torin vieressä on kirkko ja puutarha, josta löytyi mm. kukkivat laventelit. Simrimshamn on tunnelmallinen pieni satamakaupunki, varmasti myös nätti hienona kesäpäivänä (oli kiva myös näin sateella).

Glimmingehus – Linna 1500-luvulta

Mainostin puolisolleni, että tällä seudulla on sitten luostari. Kun palasimme Glimmingehusista takaisin parkkipaikalle, tokaisi puoliso: eihän tämä mikään luostari ollut, vaan linna. En ollut itsekään ihan perillä siitä, mihin olimme menossa.

Vajaa vartti tunti Simrimshamnista sijaitsee Glimmingehus, joka tosiaan on keskiaikainen linna 1500-luvulta. Sisäänpääsymaksu on 90 kr aikuiselta ja alaikäiset on ilmaisia.

Linnassa on 5 kerrosta, kellari ja jokaisen linnan huoneella on oma virkansa. Oli keittiöitä, piikojen huoneita ja vaikka minkälaisia huoneita. Yläkerrassa alkoi lattiat jo notkua ja aloin jo miettiä, mahtaako tämän vanhan lattiat kestää ja alas tullessa näimme seinässä suuren halkeaman. Linnassa on paksut seinät ja täältä on heitelty vihollisia kivillä. Nämä historialliset kohteet ovat tosiaan ihan puolisoni heiniä…

Linnassa on asunut vuosien varrella monen moista porukkaa, linnan sisäpihalla on pieni museo ja esillä vanhoja esineitä keskiajalta. Glimmingehus on yksi parhaiten säilyneitä linnoituksia keskiajalta. Alueella on myös kahvila ja panimo (ei ollut auki meidän aikana) ja pihalla oli kivimuurarin paikka, taistelukenttä, yrttitarha ja lyhyt patikkareitti lähimetsässä. Kaunis paikka niittykukkuloiden keskellä.

Ales Stenar – Hämmentävä paikka

Ales Stenar on itseasiassa todella mysteerinen paikka, sillä kukaan ei tarkalleen ottaen tiedä, mikä sen tausta on? Yksi versio on, että kivet ovat toimineet aurinkokellona.

Ales Stenarilla on kaksi parkkipaikkaa ja kaksi lähtöpaikkaa. Ensimmäinen (maksullinen) parkkipaikka joka tulee eteen on iso ja siitä pääsee kävellen n. 1,1 km matkan perille (tulin tätä reittiä takaisin). Poika oli juuri hetkeä aiemmin nukahtanut autoon päiväunille, joten loppuperhe ajoi auton tälle isolle parkkipaikalle sen jälkeen kun olivat tiputtaneet minut satamaan, missä oli pienempi maksullinen parkkipaikka ja mistä pääsi myös Ales Stenarille.

Itse satama Ales Stenarin alapuolella on pieni ja nätti, siinä on pieni ostoskatu ja jotain ravintoloita. Sataman parkkipaikalta on Ales Stenarille n. 600 metriä. Reitti alkaa nopealla nousulla (reitin alkuvaiheen rinteessä kasvaa kauniita kukkia), jonka jälkeen matka on tasaista kukkulan päällä, on lehmiä ja nummia. Eteen tulee opastetaulu ja pian sen jälkeen kivet näkyvät.

Ylös tullessa en vieläkään tiennyt mitä kiviä nämä on ja ne hämmästytti loppuun asti, miten nämä kivet voi tuoda näin paljon väkeä tänne ja mistä ne kivet on ylipäätään tänne tullut? Paikka on hieno, on näkymät merelle, missä porukka varjoliiteli meren yläpuolella, oli varmasti aika hienot näkymät Ales Stenarien ylle ja paikasta on jyrkkä pudotus mereen.

Sandhammaren – Ruotsin kaunein ranta?

Sandhammaren on äänestetty useita kertoja Ruotsin upeimmaksi rannaksi ja se sijaitsee Ruotsin eteläisissä kärjessä. Omasta mielestä Stenshuvud kansallispuiston ranta oli myös upea ja muistutti ihan jotain kaukaistakin rantaa, mutta Sandhammaren oli myös kaunis paikka.

Emme käyneet uimassa, sillä sää oli pilvinen ja tuulinen. Pidin eniten hiekkarannan dyyneistä ja sen pehmeästä hiekasta, mutta muuten Stenshuvudin ranta oli mielestäni jotenkin kauniimpi, en tiedä?

Parkkipaikka on lähellä rantaa ja kävelymatka rannalle ei ole kovin pitkä. Parkkipaikan vieressä on punainen metallinen majakka ja kioski. Dyynialue on luonnonsuojelualuetta ja siellä on patikointireittejäkin.

Sandhammarin ranta on kaunis, hiekka on niin kirkasta, että joutuu väkisin siristämään silmiä. Hiekka on ihanan pehmeää, mutta on paljon varoituskylttejä kovista virtauksista. Uimaan lähtiessä tulee kävellä mereen ja uida sieltä rantaan päin, eikä uida meren suuntaan. Ennen kuin jatkamme matkaa, nautimme parkkipaikalla hyvää SIAn jäätelöä.

Ystad – Wallanderin kaupunki

Ystad on Wallanderin kaupunki, punatiilisiä ristikkotaloja, Ystadin kaupunki on kyllä niin nätti. Pientalojen edustalla kasvaa ja kukkii ruusut, tuli ihan Gotlanti mieleen. Kaupungista tuli keskieurooppalainen fiilis, vähän tuli Saksa ja Tanska mieleen. Kävimme katsomassa luostaria (muistaakseni täällä oleva oli luostari?) ulkopuolelta ja kävelykadulla, missä on mukulakivikatu, käytiin torilla myös. Vajaa tunti oltiin fiilistelemässä kun ladattiin auto täällä. Kivalta vaikutti kaupunki!

Etelä Ruotsissa on yllättävän paljon nähtävää ja seutu on todella nättiä. Mieleen tuli vahvasti niin Tanska kuin Saksakin, mutta ei ihmekään kun maantieteellisesti sijaitsevat lähekkäin. Itsekin haaveilen tuonne paluusta, jotta ehtisi kiertää paikkoja vielä enemmän, mutta aina on niin kiire eteenpäin ja on niin monta paikkaa jotka haluaisi nähdä. Meillä jäi vielä edelleen paljon näkemättä ja kokematta ja tässä oli muutamat paikat pintapuolisesti.

17 kommenttia

 • Mikko / Matkalla Missä Milloinkin

  Oi, Simrimshamn näyttää oikein kivalta. Niin sekä kaupungin talot, että nuo kukkivat kukat! Myös linnat ovat todella kiehtovia kohteita, joissa tulee aina mahdollisuuksien mukaan vierailtua. En tunne juurikaan Ruotsin rantoja, mutta Sandhammaren ranta kieltämättä näyttää erittäin kauniilta!

  • Elina

   Niin on! Yllättävän monipuolinen on tuo etelä-ruotsi! Voi niitä ihania, jotka sinne suuntaan tänä kesänä lähtevät 🙂

 • Pirkko / Meriharakka

  Simrishamn on jäänyt mieleeni jo vuosikymmeniä sitten tuolla suunnalla tehdyltä pieneltä roadtripiltä, joita silloin taidettiin vaan kutsua automatkoiksi 🙂
  Ystadista päässee kätevästi Tanskaan, Bornholmin saarelle.
  Ales Stenaria vastaavia kivimuodostelmia on useampia Gotlannissa, tosin niille on taidettu löytää joku viikinkiaikaan liittyvä selitys.

  • Elina

   Ahaa! Kiitos tuosta viinkinki vihjeestä! En muista törmättiinkö Gotlannin matkalla vastaaviin paikkoihin, en ainakaan muista 😀 Simrimshamn on varmasti kiva kesäkaupunki, siellä olisi voinut viettää aikaa hieman pidempäänkin.

 • Mari/Kodinvaihtaja

  Jotenkin niin erinäköistä kuin Suomessa. Ei uskoisi, että olemme naapurimaita. Toki nämä kuvat Etelä-Ruotsista.

 • Salla | Helppoja ekotekoja

  Tässä on nyt tullut viime vuodet harrastettua maata pitkin matkustamista lähinnä kotimaassa, mutta tämä olisi kyllä myös sopivan matkan päässä. Ja silti näyttää niin idylliseltä ja eksoottiselta! On tullut myös tulevaisuuteen mietittyä pidemmälle Euroooppaan menoa, joten voisi kätevästi samalla reissulla jäädä Ruotsiin pariksi päiväksi.

  • Elina

   Niinpä! Onhan se tosi lähellä, vaikka Ruotsikin on tosi pitkä maa. Valtavasti on sielläkin näkemistä ja kiva matkustaa just autolla tai junalla.

 • Henri

  Österlenillä tuli käytyä viikko sitten, asuimme Kivikin alueella pari yötä ja ajelimme ympäriinsä sekä kiersimme kävellen. Todella upeaa seutua, aivan erilaista maastoa ja maisemaa kuin missään muualla Ruotsissa, varmasti palaamme vielä ja suosittelen!

 • Henri Nieminen

  P.S: satuin juuri ennen matkaamme löytämään blogisi mistä saimme paljon hyviä vinkkejä Österlenin reissuumme, kiitos 😀 Käykää ensi kerralla Karl Fredrik På Eklaholmin puutarha/sisustu myymälässä mieletön paikka! (melko lähellä Ales Stenar)

  • Elina

   Kiitos kommentista, olipa kiva kuulla että näistä vinkeistä oli hyötyä ja että tykkäsitte myös paikasta! 🙂 Ja kiitos myös Eklaholman vinkistä, seuraavalla kerralla suunnataan sinne! 🙂

Jätä vastaus

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *