Lasten kanssa Tukholmassa, mitä kaikkea ehdimme päivässä kokea?

Kävimme keväällä päiväseltään Tukholmassa ja aika pian reissun jälkeen lapset toivoivat pääsevänsä Tukholmaan takaisin ja etenkin Gröna Lundiin. Olin jo aikeissa siirtää reissua vuodella eteenpäin, kunnes Halloween teemainen Gröna Lund alkoi itseänikin kiinnostaa sen verran paljon, että päätimme sittenkin toteuttaa Tukholman matkan jo tänä syksynä. Mitä kaikkea ehdimme Tukholmassa päivän aikana tehdä ja kokea?

Laivalla hirmumyrskyssä

Lähdimme matkaan perjantaina Viking Gracella, ajaessamme Turkuun oli sää karmea. Ensilumi tuli maahan, oli liukasta ja kova tuuli, männynoksia oli tiellä. Myöhemmin illalla ilmeni, että Suomessa oli parhaillaan Suomen ensimmäinen hirmumyrsky ja me tietenkin olimme matkalla merelle, mikä tuuri taas. Merisää lupasi yöksi 24-27 m/s.

Laivalla odotti iloinen yllätys, sillä terminaalissa saimme tietää että Neon 2 esiintyi samana iltana laivalla. En ole aiemmin ollut laivalla keikalla (keikka oli ilmainen) ja kävimme puolison kanssa vuorotellen katsomassa keikkaa sillä aikaa kun lapset nukkuivat. Keikan jälkeen menin äkkiä nukkumaan, sillä aamulla oli aikainen herätys.

Laiva keikkui yön aikana sen verran paljon, ettei lopulta tullut juurikaan nukuttua ja minulla lähtee laivoilla nukkuessa muutenkin aina mielikuvitus lentämään. Meillä oli mennessä ikkunaton hytti, joka sijaitsi laivan keskellä peräpäässä. Epäilen, että mikäli meillä olisi ollut ikkunallinen hytti, olisi keinunta tuntunut laivan reunalla huomattavasti enemmän. Lapset nukkuivat onneksi sikeästi.

Ruokailu Tukholmassa Bröd&Salt

Olimme perillä Tukholmassa aamulla puoli seitsemän. Kävelimme satamasta kohti Slussenia, mikään kahvila tai ravintola ei ollut niin aikaisin vielä auki. Tuuli oli hyytävän kylmä, mutta aurinko paistoi ja oli jo valoisaa.

Päätimme jäädä odottamaan, kunnes Bröd&Salt aukeaisi kahdeksalta. Lasten silmät loistivat niin onnellisina, kun saivat aamiaiseksi herkullisen hyviä pannukakkuja. Ne olivat hyviä, samoin kuin meidän aamiaisleivät. Bröd&Saltista sai aamiaispaketteja, joihin sisältyi mehu, kahvi ja vaihtoehtoisia leipiä.

Ruoka oli sen verran hyvää, että päätimme illalla tulla samaan paikkaan syömään ennen laivaan lähtöä. Lapsille löytyi illalla ruokavalikoimasta aika heikosti mitään heille kelpaava ruokaa eikä he sitten lopulta oikein mitään syöneet. Me söimme pizzapalat, oli tosi viihtyisä paikka.

Tukholma Junibacken

Aamiaisella päätimme ostaa liput Junibackeniin, joka aukesi jo klo 9.00. Otimme bussin nro 76 kohti Djurgårdenia. Tukholman busseissa on helppo maksaa vain lähimaksulla bussiin astuessa ja toinen aikuisista pääsi bussiin lastenrattailla ilmaiseksi. Djurgården bussipysäkiltä oli vain 0,4 metrin kävelymatka Junibackeniin.

Olin jotenkin koko ajan luullut, että Junibacken sijaitsee ulkona. Oli kiva yllätys kylmänä syyspäivänä, kun saimmekin siirtyä muutamaksi tunniksi sisätiloihin.

Junibackenissa on 2 kerrosta ja kerrosten välit voidaan kiertää joko portaitse tai satujunalla, lastenrattaat tuli jättää ulos Junibackenin ulkopuolelle. Lasten mielestä mielekkäin paikka oli Sagotorget, eli satutori jossa oli tuttujen Astrid Lindgren hahmojen eri koteja ja hahmoja.

Esillä oli niin Viiru ja Pesosen koti, Katto Kassinen, Mimmi Lehmä ja lukuisia muita. Oli paikkoja mihin ryömiä, oli liukumäkiä ja kaikkea kivaa ja jännittävää.

Siirryimme kohti satujunaa, mihin pääsi ilman ajanvarausta. Satujunaan saa valita sadun vaikka suomeksi, satujunassa kerrottiin pieniä pätkiä mm. Eemelistä, Veljekset leijonamielestä, Ronja Ryövärintyttärestä ja olisiko joukossa ollut vielä jokin satuhahmo. Satujuna kulki välillä ”yläilmoissa” ja toista lasta tämä hieman pelotti, satujunassa oli välillä pimeitä ja synkempiä kohtia ja dramaattista musiikkia ja toista lasta taas pelotti kyseiset sadut.

Vanhempina halusimme lapsille vain hyvää, mutta molemmat tulivat satujunasta pelokkaina pois. Pelot kuitenkin haihtui samantien, sillä saavuimme Peppi Pitkätossun huvikumpuun. Olimme varanneet myös Peppi teatteriin liput, mutta esitys alkoi vasta tunnin päästä, joten lopulta peruimme meidän paikat ja annoimme ne varattavaksi seuraaville.

Peppi Pitkätossun jälkeen on ravintola ja tämän jälkeen tuli vielä Eemelin huone, missä sai kiivetä lankkuja pitkin talosta toiseen ja laskeutua savupiippua pitkin alas ja kulkea tunneleissa.

Junibacken päättyi kirjakauppaan, josta oli käynti vielä Muumi leikkipuistoon ulos. Koska ulkovaatteemme oli eteisessä ja ulkona oli kylmä, jätimme Muumi osion väliin.

Gröna Lund

Junibackenin jälkeen kävelimme noin puoli kilometriä eteenpäin kohti Gröna Lundia. Gröna Lund oli meidän Tukholman matkan määränpää ja paikka, jota lapset odottivat eniten.

Tulen kirjoittamaan Gröna Lundista ihan oma postauksen, joten en tässä yhteydessä kerro siitä sen tarkemmin. Olimme kuitenkin Gröna Lundissa noin 6 tuntia.

Vasa-museo ja muut Tukholman museot

Mitäs sitten? Tuumimme Gröna Lundin jälkeen. Meillä ei ollut Tukholmaan mitään suunnitelmia Gröna Lundin lisäksi. Djurgården alue jolla Gröna Lund ja Junibacken sijaitsee, on ihan mielettömän paljon kaikkea mielenkiintoista. Alueella on lukuisia museoita kuten: Nordiska museét, Abba museo, viikinkimuseo, alkoholimuseo, biologinen museo, Skansen ulkoilmamuseo jne.

Lapsille on erilaisia käyntikohteita Gröna Lundin ja Junibackenin lisäksi, Lill-Skansen eläintarha, akvaario, täällä viihtyisi useampia päiviä sillä puistoja ja nähtävää on paljon.

Matkanvarrella on myös Vasa-museo, missä päätimme käydä, lapset pääsivät sinne ilmaiseksi. Olin kuullut paljon Vasa-museosta sekä nähnyt vanhasta laivasta kuvia. En ollut kuitenkaan koskaan ajatellut käyväni siellä tai edes miettinyt, miltä paikka näyttää paikan päällä.

Kun me ja eräs toinen pariskunta astuimme suureen aulaan sisälle ja näimme Vasa-laivan, tuli kaikkien suusta samaan aikaan ”Wau!”. Vasa sotalaiva upposi Tukholmassa sen ensimmäisellä matkalla vuonna 1628, syy laivan uppoamiseen oli liian raskaiden tykkien sijoittaminen kahdelle kannelle ja tuulenpuuska joka kaatoi lopulta laivan.

Laiva oli merenpohjassa 333 vuotta, kunnes se vuonna 1961 nostettiin ylös. Laiva on uskomaton näky livenä, kuinka suuri se on seisoessa sen vieressä. Paikan päällä on 7 kerrosta, joten laivaa voi tutkia jokaisesta suunnasta, niin ylhäältä, sen perältä, alta jne. Laivan sisälle ymmärrettävästi ei kuitenkaan pääse.

Museossa esitellään sen pienoismallia, miltä se näytti alunperin: se oli vaalean puun värinen ja siinä oli runsaasti värikkäitä patsaita ja koriste-esineitä, joista osa on museossa näytillä. Museossa esitellään laivan tykkejä, miehistön vaatetusta ja laivan esineitä, upseeriston hyttiä, laivan historiaa ja paljon muuta.

Takaisin kohti satamaa

Vasa laivan jälkeen hyppäsimme jälleen bussiin ja jatkoimme kohti Bröd&Salt ravintolaa ja sieltä hyvissä ajoin kohti satamaa. Tukholman vanhassa kaupungissa emme tällä kertaa käyneet ollenkaan.

Yö Viking Glory laivalla kului tällä kertaa rauhallisen tasaisesti ja uni tuli nopeasti pitkän päivän ja huonosti nukutun yön jälkeen. Tuntui siltä, kuin olisin ollut Tukholmassa 1 päivän sijaan viikon. Oli siis hyvin arjesta irrottava ja tehokas päivä Tukholmassa.

Kaikki käyntikohteet olivat kivoja ja aika riitti hyvin. Junibacken on juuri hyvä paikka päiväkoti-ikäisille, Gröna Lund kaikenikäisille ja Vasa-museo aikuisille – jokaiselle jotakin. Lapset tykkäsivät päivästä tosi paljon ja oli mukava suunnitella päivän sisältö enemmän lasten toiveita kuunnellen.

Tukholmassa oli tosi mukava käydä näin loppusyksystä ja muutenkin olemme Tukholmassa matkustaneet erittäin vähän. Siellä on lapsille kuitenkin niin paljon kaikkea mahdollista, joten varmasti palaamme joskus taas uudestaan. Sunnuntaina kun ajelimme kotiin, katsoimme kasitiellä hirmumyrskyn jäljiltä kaatuneita puita.

3 kommenttia

Jätä vastaus

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *