Huvikumpu museossa Kneippbyssä

Meidän Gotlannin matkaan kesällä 2019 oli vain yksi syy: Peppi Pitkätossu ja Huvikumpu. Taaperomme fanitti Peppiä tuolloin todella paljon ja katsoimme taloudessamme Peppi jaksoja niin paljon, ettei jo 4-vuotias tyttö tänäkään päivänä suostu katsoa enää yhtäkään jaksoa. Minulle selvisi vasta tuona kesänä, että kyseisissä jaksoissa oleva Huvikumpu on edelleen oikeasti olemassa ja se sijaitsee Gotlannissa, Kneippbyn teemapuistossa. Siitä se ajatus sitten lähti ja jos aidon Huvikummun halusi nähdä, oli Gotlantiin ehdottomasti päästävä.

Missä Kneippby sijaitsee?

Kneippbyn teemapuisto sijaitsee n. 5 km päässä Visbyn keskustasta ja se koostuu Sommarland huvipuistosta ja Vattenland vesipuistosta. Ostimme pääsylipun jolla pääsee näihin molempiin, niihin saa ostettua myös erikseen liput. Alle 3-vuotiaat pääsevät teemapuistoon ilmaiseksi ja meiltä maksoi kaksi aikuista yhteensä 690 kr.

Otimme Visbystä Kneippby bussin, joka maksoi 50 kr meno-paluu aikuiselta, bussimatka kesti n. 10 min. Yövyimme Visbyssä, mutta toinen hyvä vaihtoehto on varata majoitus Kneippbystä, missä sijaitsee 5-tähden leirintäalue ja saatavilla on erilaisia majoitusvaihtoehtoja. Voin jo melkein luvata että lapset tykästyvät paikkaan, sillä Kneippbyssä on lapsille paljon tekemistä.

Huvikumpu

Teemapuiston keskellä seisoo aito Huvikumpu, joka on kaikista Peppi Pitkätossun sarjoista tuttu. Peppi Pitkätossun sarjaa on kuvattu vuosina 1968-1971 ja alunperin kuvauksissa tyhjillään olevan talon omisti puolustusvoimat, mutta kun he aikoivat purkaa talon, halusivat Gotlantilaiset säilyttää sen, jotta lapset ja aikuiset voisivat myöhemmin päästä käymään aidossa talossa.

Talo siirrettiin nykyiselle paikalle Kneippbyhyn 1970-luvulla, jonka ympärille alettiin rakentamaan lapsille sopivaa teemapuistoa. Kun talo oli siirretty, alkoi Peppi Pitkätossu olla jo niin suosittu, että haluttiin kuvata vielä lisää. Peppi Pitkätossun 2 elokuvaa on kuvattu Kneippbyn aikoihin, mutta sisäkuvaukset on hoidettu muualla studiossa.

Talon sisältö on vain lavastettu muistuttamaan sarjan henkeä. Tämä info tuli minulle paikan päällä täytenä yllätyksenä ja pienenä järkytyksenä, sillä tottakai ajattelin, että talo olisi myös sisäpuolelta alkuperäinen. Taloa on 2000-luvun alussa kunnostettu näyttääkseen mahdollisimman pitkälle alkuperäiseltä myös sisätiloissa. Nykyisin Huvikumpu toimii pitkälti museona.

Alakerrassa on Peppi nukkumassa ja lapsen riemu oli valtava kun näki Pepin pään pilkottavan peiton alta ja jalat tietenkin tyynyn päällä. Hän uskoi ihan täysillä, että Peppi nukkuu siellä oikeasti. Ympärillä kuului paljon muidenkin lasten riemunkiljahduksia. Katossa näkyy tutut jalanjäljet ja keittiössä on kaikki heikunkeikun. Tuvassa on Pepin hevonen Pikku-Ukko, jonka päälle oli sallittua kiivetä ja ratsastaa.

Yläkertaan johtaa rappuset ja siellä on Astrid Lindgren huone jossa Astrid vahanukke istuu kirjoituskoneen ääressä. Huvikummun yläkerrassa on vanhoja alkuperäisiä valokuvia ja lehtiartikkeleita Peppi Pitkätossusta, joissa on katkelmia elokuvista ja kerrotaan myös elokuvien kuvauksista ja talon siirrosta. Yläkertaan on rakennettu kummitusvintti joka saattaa pienimmille olla jännittävän puoleinen (2 v. pärjäsi hyvin kun oli äiti mukana) ja liukumäki, josta voi liukua takaisin ulos.

Huvikumpu oli kertakaikkiaan todella kiva! En olisi uskonut, kuinka paljon itsekin siitä innostuin. Kävimme varmaan 5 kertaa talon sisällä ja aina vain riitti näkemistä ja hauskoja yksityiskohtia. Museona se oli siis ehkä paras museo jossa olen koskaan käynyt (asteikolla, käyn vähän museoissa). Tykkäsin kun siellä oli niin paljon konkreettista nähtävää ja onhan se myös ainutlaatuinen. En tiedä kumpi oli oikeasti enemmän innostuneempi, minä vai lapsi.

Sommarlandissa on kiva Peppi kauppa, jossa myytiin pelkästään Peppi Pitkätossuun liittyvää. Olo oli kuin karkkikaupassa ja mieli olisi tehnyt mieli ostaa vaikka mitä. Valikoima oli todella laaja ja oli vaatteita, leluja, julisteita (joista yhden ostin ja on todella kiva muisto lastenhuoneen seinällä), kirjoja, astioita, pelejä, pehmoleluja, tosi paljon kaikenlaista. On osattu hyvin tuotteistaa, mutta hauskaa oli myös huomata, että suurin osa näistä tuotteista oli Martinex valmistanut, eli tuotteet ovat suomalaisia.

Vattenland

Kävimme viereisessä vesipuistossa, jossa oli kaikenikäisille lapsille sopivia altaita. Me kävimme vain niissä kaikissa pienimmissä, joten isoimmat altaat ja liukumäet jäivät kokematta. Vattenlandissa on 7 eri allasteemaa, 9 vesiliukumäkeä ja 17 laskua.

Ihan pienimmille löytyi siis ihan oma allas, missä polskia. Vattenlandissa oli runsaasti auringonottotuoleja ja ruotsalaisittain oli paljon auringonottajiakin. Koska emme kovin monessa altaassa käyneet, emme vattenlandissa sitten tuntikausia viipyneet vaan lähdimme syömään ja sen jälkeen takaisin sommarlandin puolelle.

Sommarlandissa, eli huvikummun ympäristössä oli monen eri-ikäiselle huvipuisto laitteita, mutta enimmäkseen pienille sopivia laitteita kuten karuselleja, juna, polkuveneitä, vuoristorata, leikkipuisto, trampoliineja, mikroautorata, polkuautoja, pomppulinnoja, merirosvolaiva ja niin edelleen.

Kneippby ja sen resortalue sijaitsee meren rannalla

Keskityimme kuitenkin edelleen Peppi Pitkätossuun ja menimme katsomaan huvikummun eteen Peppi Pitkätossun teatteriesitystä, joka kesti n. 20-30 minuuttia. Esitys on hyvin suosittu ja olihan se hyvä ja hauska! Esityksessä käytettiin alkuperäistä elokuvissa mukana olevaa poliisiautoa, joka on Kneippbyssä myös näytillä.

Tykättiin ja lapselle se oli taas mieleenpainuvaa nähdä Peppi Pitkätossu ihan livenä. Esityksen jälkeen oli mahdollista päästä tapaamaan ja halaamaan Peppiä ja sehän kruunasi taaperon matkan! Meillä oli tosi hyvä ja ihana päivä Kneippbyssä ja vaikka en yleisesti huvipuistoista kovin paljoa välitäkään, niin Huvikummussa käynti oli piristävä kokemus.

Kokemus olisi tietysti ollut ehkä vielä kivempi, jos Huvikumpu olisi sijainnut aivan alkuperäisellä paikallaan, nyt paikalle pääsee vain tulemalla huvipuistoon, mutta siitähän lapset tykkäävät.

Peppi Pitkätossua on kuvattu laajasti ympäri Gotlantia ja etenkin Visby on ollut suuressa roolissa kuvauspaikkojen suhteen. Kerron niistä hieman enemmän seuraavassa Visby postauksessa. Loppuun täytyy siis todeta, että käynti Kneippbyhyn aitoon Huvikumpuun oli minulle, aikuiselle ihmisellekin oikea elämys.

Suosittelen lämpimästi tätä käyntikohdetta pienten lasten kanssa, mikäli Peppi-sarja on yhtään heille tuttu. Peppi Pitkätossu on ajaton klassikko ja mikäli ruotsi taipuu, niin vanhoja Peppi Pitkätossun ruotsinkielisiä jaksoja voi edelleen katsoa SVT barn – sovelluksesta, sieltä me ollaan itse niitä katsottu ihan yliannostukseen saakka. Mutta se kertoo vain sen, että Peppi jaksot ovat olleet niin hyviä, että niitä on halunnut katsoa uudestaan ja uudestaan.

6 kommenttia

 • Mikko / Matkalla Missä Milloinkin

  Voi vitsit, en ollut kuullutkaan tästä kohteesta! Kuulostaa todella mukavalta kohteelta ja uskon, että itsekin viihtyisin todella hyvin, vaikka Peppi Pitkätossuan en kovinkaan paljoa ole koskaan katsonut. Jostain syystä siskoni piti siitä aina enemmän.

 • Elina

  Toivottavasti ensi kesänä pääsisitte! Tätä kirjoittaessa tuli itsellekin kaipuu Gotlantiin (jolloin kävisimme uudestaan täällä), mutta kaikkea matkustamista ohjaa nyt koronatilanne, kun lasten kanssa ollaan arkoja matkustamaan nyt oikein mihinkään.

 • Elina

  Sepä, mullekin tämä paikka oli ihan never heard! :'D Tosi kiva paikka! 🙂 Tuntui kyllä, että Huvikumpu ja Kneippbyn huvipuisto oli kaks ihan eri asiaa, vaikka samassa paikassa oltiin.

 • Elina

  Kiva ku pääsit täältä vähän fiilistelemään sitäkin, kun niin kovin lähellä olit. Eihän sitä koskaan tiedä, vaikka teille tulis vielä uusi Gotlannin / Kneippbyn reissu! 🙂

Jätä vastaus

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *