Stenshuvudin kansallispuisto, pala paratiisia pohjolassa

Etelä-Ruotsissa sijaitseva Stenshuvudin kansallispuisto tuo mieleen eksoottisemmankin kohteen eikä maisemaa osaisi aivan heti sijoittaa meidän naapurimaahan. Upea kansallispuisto, joka soveltuu ympärivuotiseksi kohteeksi, mutta etenkin Stenshuvudin kansallispuiston ranta on erityisen kaunis ja pääsimme kokemaan sen parhaat puolet pilvettömänä kesäpäivänä.

Missä Stenshuvudin kansallispuisto sijaitsee?

Stenshuvudin kansallispuisto sijaitsee Etelä-Ruotsissa, Skånen Österlenissä. Lähin taajama sijaitsee Kivikissä missä pidimme tukikohtaa. Kansallispuistoon pääsee pohjoisen suunnasta ja lännestä, missä sijaitsee päälähtöpaikka ja Naturum (luontokeskus). Naturumin parkkipaikalla on pari sähköauton latauspaikkaa (kesällä 2022 ne eivät toimineet.)

Stenshuvudin kansallispuistossa on eri pituisia reittejä, kuten:

 • Havsslingan 1,1 km ympyräreitti rannalle
 • Kortelslingan 3,2 km ympyräreitti naturumilta
 • Stenhuvudsslingan 2,2 ympyräreitti kukkulan päälle
 • Hälleviksslingan 4,2 km ympyräreitti pohjoisesta päälähtöpaikalle
 • Arboretumsslingan 0,5 km reitin pohjoispuolella

Täältä voit lukea lisää kansallispuistosta ja sen reiteistä. Alueella on kukkula joka on 97 metriä korkea ja sieltä aukeaa maisemat niin merelle kuin kansallispuiston ylle. 80 % kansallispuistosta koostuu merestä ja loput alueesta ovat metsää, laitumia ja rantaa ja kansallispuiston metsä koostuu enimmäkseen lehtimetsästä ja pyökkipuista. Kansallispuistossa on myös muinaishautoja ja majakka.

Suora reitti rannalle Naturumilta
Reitti rannalle on esteetön, joten lastenrattaillakin pääsee
Tästä vasemmalle pääsee suoraan rannalle, me lähdimme oikealle

Stenshuvud kansallispuiston ranta

Oli aurinkoinen ja lämmin kesäpäivä ja pakkasimme parkkipaikalla uimakamppeet kasseihin ja suuntasimme rannalle, mihin oli noin puolen kilometrin matka. Naturumilta kun jatkaa vain suoraan, päätyy suoraan rannalle. Me päätimme kääntyä heti oikealle vievälle polulle ja pian suorastaan ylitimme portin, joka estää lehmiä pääsemästä aidan toiselle puolelle.

Kysyimme vastaantulevalta mieheltä neuvoja mihin suuntaan kävellä jotta pääsemme rannalle, sillä ajattelimme ensin kiertää ympyräreitin. Saimme häneltä tarkat ohjeet ja pian huomasimme olevamme kävelemässä keskellä lehmälaitumia. Reitillä meni kyllä polku, mutta aika offroad reitiltä se vaikutti. Reitin varrella oli varoituskylttejä, joissa varoiteltiin että lehmät voivat käyttäytyä aggressiivisesti koiria kohtaan, toivottavasti emme törmäisi lehmiin, sillä meillä oli koira mukana.

Ei ollut mitään hajua mihin tämä polku veisi
Ehkä olemme oikeassa suunnassa kun meri näkyy?

Kävelimme niittyjen läpi ja maisemat oli uskomattomat, pian eteen avautui vaalea hiekkaranta ja turkoosia vettä. Vähän ehdin epäillä, että olisiko täällä oikeasti tällaisia maisemia mutta kyllä, merimaisema muistuttii enemmän jotain Aasian rantalomakohdetta kuin pohjolaa, vain palmut puuttui.

Stenshuvudin kansallispuiston ranta on hiekkapohjainen ja hyvä etenkin lapsille. Pystyin niin elävästi kuvittelemaan itseni Thaimaaseen, Kreikkaan tai johonkin muuhun lämpimään kohteeseen. Tuntui niin absurdilta olla Ruotsissa. Stenshuvudin kansallispuiston ranta on kuin pala paratiisia ja aurinkoisella säällä ranta on todella vaaleaa ja meri lähes turkoosin väristä.

Äkkilähtö etelään, eikun pois rannalta

Koska olimme tulleet rannalle meille tyypillisesti aivan jotain muuta offroad reittiä pitkin, emme olleet nähneet varoituskylttejä, joissa kiellettiin koirien tuomisen rannalle. Meillä oli Inga kytkettynä meressä uimassa, mutta suurimmaksi osaksi ajasta Inga odotti puun alla varjossa hihnassa.

Ehdimme olla rannalla 30-45 min ennen kuin puiston vartija tuli häätämään meidät pois, sillä koiria ei saanut rannalla olla. Nähtävästi viereinen porukka oli meidät ”käräyttänyt”, mutta emme olisi rannalle edes menneet jos olisimme tienneet sen olleen kiellettyä koiran kanssa. Muuten koirat ovat kansallispuistoon tervetulleita kytkettynä, mutta rannalle eivät saa tulla 1.6-31.8 välisenä aikana, muuna aikana kyllä.

Onneksi lapset ehtivät aikansa leikkiä ja polskia vedessä ja lähdimme suorinta tietä takaisin Naturumille. Meidän oli tarkoitus rannan jälkeen lähteä patikoimaan 2,2 km ympyräreitti, mutta siinä vaiheessa meillä kaikilla oli jo niin kova nälkä, joten lähdimme kansallispuiston alueelta pois muualle syömään, emmekä ehtineet alueella enempää patikoida. Tännekin olisi mukava joskus palata ajan kanssa patikoimaan. Ranta oli joka tapauksessa kokemisen ja näkemisen arvoinen.

10 kommenttia

 • Mikko / Matkalla Missä Milloinkin

  Pitäisi kyllä joskus itsekin tutustua paremmin Ruotsin luontokohteisiin. Niissä ei kovin paljoa ole tullut käytyä, vaikka Ruotsissa olisi valtavasti upeaa luontoa tutkittavana. Myös Stenshuvudin kansallispuisto näyttää todella hienolta kohteelta!

 • Eveliina / Reissukuume

  Oi, miten kauniita kuvia ja maisemia! Ei kyllä ekana tosiaan tullut Ruotsi mieleen noita kuvia katsellessa! 😀

  Komppaan Mikkoa siinä, että pitäisi tosiaan tutustua paremmin Ruotsin luontokohteisiin! Onneksi sun blogissa pääsee nojatuolimatkalle 🙂

  • Elina

   Tämä oli kyllä niin poikkeuksellinen ranta, ettei itsekään oikein tajunnut että näin läheltä kotimaata voi löytyä tällaisia paikkoja! 😀

 • Kati | Täydellisen Kreikan saaren metsästys

  Aikamoinen paratiisiranta tosiaan! 🤩 Pelkkien rantakuvien perusteella arvaisin, että ollaan ihan jossain muualla kuin Ruotsissa.

  Kiva muuten tuo, kun kansallispuiston alueella on useampi lyhyt reitti valittavana. Aina kun ei haluaisi kovin pitkille reiteille, mutta halutessaan voi pidentää kävelyreittiä kiertämällä useamman reitin.

  • Elina

   Totta! Mekin ollaan viime vuosina skipattu kaikki pitkät reitit ja aina syynätty lasten vuoksi juuri näitä lyhyempiä. Niitä on kätevä tehdä just jos on vaan ohikulkumatkalla tms. Tuolla oli ihana olla, kun oli aurinkoinen päivä 🙂

 • Stacy

  Jostain olen lukenut, että ei ole hyvä koirien pöpöjen sekoittua uimarannalla ihmisten kanssa ja siksi koirille on omat rantansa. Hankoon puuhailtiin sellaisia. Kyllä tuo näyttää ihanan eksoottiselta ja eteläiseltä ja siksi se varmasti kansallispuisto onkin. Ruotsissakin on vielä paljon, mitä minä en ole kerinnyt näkemään.

  • Elina

   Joo se on totta, että koirille on usein ihan omat uimarannat. Silloin ei vaan tullut yhtään ajatelleeksi, että koirat olisivat kiellettyjä kun Suomessakin koirat voi uiskennella esim kansallispuistojen järvissä tms. mutta seuraavalla kerralla ollaan tarkempia eikä tarkoituksella haluttu rikkoa sääntöjä 🙂

 • Paula - Gone with the Gastons

  On ollut kyllä mukava lukea näistä naapurimaan puistoista ja kohteista koska ne itselleni ihan outoja. Tosi kaunis paikka tämäkin ja näyttää tosi rauhalliselta myös. Onneksi lapsoset ehti sen verran leikkimään, että olivat valmiita lähtemään pois rannalta ja jatkamaan. Meilläkin usein riittää se puolituntia tai tunti, ja sitten taas jaksaa keskittyä muuhun.

  • Elina

   Joo se oli lopulta aika sopiva aika olla rannalla 🙂 Kiva kun tulee uusia paikkoja tutuksi, eikä aina samojen kohteiden kertaamista, vaikka aina kaikkien kokemukset on yksilöllisiä ja erilaisia vaikka kohde olisi sama 🙂

Jätä vastaus

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *