Kuinka kalliiksi voi halvat lennot tulla? Korsikan kustannukset

”Mä haluaisin varata nämä lennot, ne on nyt sen verran halvat, kyllä me ne muut siirtymiset saadaan jotenkin hoidettua” – totesin puolisolleni marraskuussa ja pian meillä oli sähköpostissa meidän nelihenkiselle perheelle yhteensä 189,65 euroa maksaneet paluuliput Korsikalta. Tässä matkan reitti pääpiirteittäin sekä reissun kulut nelihenkiseltä perheeltä. Mikä matkan kokonaishinnaksi lopulta tuli?

En yleensä tee budjettipostauksia, mutta tällä reissulla tuntui olevan niin paljon erilaisia kustannuksia, että halusin ihan pelkästä uteliaisuudesta laskea, paljonko matkalle tuli lopulta hintaa alle 200 euron halvoista lennoista.

Ainahan matkat ovat maksaneet ja pitää maksaa jotta jonnekin pääsee, mutta emme ole pitkiin aikoihin matkustaneet länsi Euroopassa, jossa hintataso tuntui hieman kalliimmalta kuin keski- tai itä Euroopassa, joten päätin käydä tämän reissun tilitapahtumia läpi.

Alkumatka Helsingissä

Matkassa olimme kaiken kaikkiaan yhteensä 9 päivää ja lähdimme lauantaina junalla kohti Helsinkiä. Helsingissä yövyimme Scandic Park hotellissa, jonka sain varattua nyt ensimmäistä kertaa kokonaan Scandicin pisteillä, joten yö Helsingin hotellissa ei maksanut meille mitään.

Scandic Parkin sijainti oli hyvä ja hotelli myös kiva, missä viihdyimme hyvin. Helsingissä kävimme luonnontieteellisessä museossa, minne maksoi 19 euroa per aikuinen. Tapasimme lasten serkut ja veljeni joka asuu Helsingissä, nautimme lämpimästä päivästä. Liikuimme julkisilla, haimme kesän ensimmäiset jäätelöt ja kaupasta haimme kahvia ja kylmää juotavaa.

Brysseliin ja Bruggeen

Helsingistä lensimme seuraavana päivänä Ryanairilla Brysselin South Charleroi lentokentälle, yhdensuuntainen lento maksoi neljältä hengeltä 267,96 eur + käsimatkatavaramaksu 22,50 eur. South Charleroista siirryimme bussilla Brysseliin ja Brysselistä junalla Bruggeen (lentokentältä olisi päässyt myös suoraan bussilla Bruggeen).

Flipco bussi Brysseliin maksoi 59,85 eur ja junaliput Bruggeen 52,40 eur, seuraavana päivänä tulimme suoralla bussikyydillä Bruggesta takaisin lentokentälle ja se maksoi 61 euroa. Ei ollut siis mitään järkeä koukata Brysselin kautta, missä kävimme vain syömässä vohvelit juna-aseman kahvilassa.

Yöpyminen Bruggessa hotellissa maksoi yhdeltä yöltä 197,10 eur, sisältäen kaupunkiveron. Tässä vaiheessa en erittele matkan kustannuksia ravintoloista ja ruokakaupoista eri kohteista, vaan lyön ne kulut lopuksi yhteen.

Kävimme matkan aikana ulkona syömässä vain muutamia kertoja, usein söimme jotain lennosta kun olimme johonkin siirtymässä. Majapaikoissa valmistimme itse ruoat ja haimme ruoat ruokakaupoista.

Puoliso hoiti ruokakauppojen ostokset asenteella nyt ollaan lomalla ja ruokakauppakulut olivat lopulta suuremmat kuin ruokakauppakulut kotona viikon aikana. Paljon tuli haettua kaupasta energiajuomaa, jätskiä ja muuta välipalaa lapsille siirtymille, sillä istuimme joka päivä autossa useita tunteja.

Brysselistä Korsikalle

Lensimme Air Corsicalla Brysselistä Korsikan Ajaccioon, lennot maksoi meiltä yhteensä yhteen suuntaan 254,24 eur. Korsikalla vuokrasimme koko ajalle (ma-la) auton, joka maksoi booking.com alennuksen jälkeen 218,01 euroa ja paikan päällä tuli maksettavaksi yhteensä 135 eur vielä turvaistuimista ja yhdensuuntaisesta autonvuokrauksesta kun palautimme auton Bastiaan.

Teimme Korsikalla S muotoisen roadtripin ensin länsirannikolta itärannikolle ja takaisin saaren halki itärannikolle ja vielä takaisin länsirannikolle ja näin saimme hyvän läpileikkauksen saaresta.

Majoituimme Korsikalla kolmessa eri kohteessa: 2 yötä leirintäalueen mökissä 167,36 eur + kaupunkivero ja lakanat/pyyhkeet 45,76 eur. 2 yötä hotellissa 200,88 eur + kaupunkivero ja aamiaiset 102,60 eur. 1 yö leirintäalueella 85,50 + kaupunkivero ja lakanat/pyyhkeet 63 eur. Jälkeenpäin ajateltuna olisi tullut halvemmaksi ottaa vielä yksi cabin laukku, mihin olisi pakannut mukaan omat pyyhkeet ja lakanat.

Autoa tankattiin kahdesti 60,48 eur ja 17,84 eur, lisäksi meille tuli yllätyksenä vuokra-auton siivousmaksu 100 eur, koska autossa oli hiekkaa lattialla (eikä autossa ollut mattoja joista ne olisi voinut kipata pois!).

Retkillä emme Korsikalla käyneet, joten perillä ei kulunut aktiviteetteihin rahaa. Ainoat kulut koostuivat ravintoloista, ruokakaupoista ja rantojen parkkipaikkojen parkkimaksuista.

Korsikalta Tukholmaan

Kaikkien näiden kulujen jälkeen käytimme nämä ns. halvat lentoliput, kun lensimme Norwegianilla Bastiasta Tukholmaan 189,65 eur + käsimatkatavaramaksu 22 eur. Tukholman lentokentältä siirryimme Tukholman keskustaan junalla 40,84 eur ja kävimme Paradox museossa 60,82 eur.

Tukholmassa kävelimme satamaan ja tulimme takaisin Suomeen Viking Line Gloryn yölaivalla 113 eur. Laivalla kului rahaa ruokaan ja tax-free ostoksiin (koiranhoitotuliaisia ja lapsille karkkia).

Tässäpä tuli reissumme runko lyhkäisyydessään ja itse reissusta tulen kertomaan lisää myöhemmissä postauksissa. Lopuksi vielä yhteenveto kaikista reissun kuluista, joissa on mukana koko nelihenkisen perheen kaikki kulut 9 päivän ajalta.

Koska en ole aiemmin matkakuluja juurikaan jälkeenpäin laskenut, auttaa tämä jatkossa hahmottamaan kuinka paljon rahaa matkalla suurin piirtein kuluu reilun viikon matkan aikana. Miellän länsi Euroopan hieman kalliimmaksi alueeksi matkustaa ja hintataso on siellä kutakuinkin Suomen hinnoissa.

Matkan kokonaiskustannukset 4 hlöä

Lennot: 756,35 eur

Majoitukset: 862,20 eur

Junaliput ja julkinen liikenne Suomessa: 106,20 eur

Junaliput ja julkinen liikenne ulkomailla: 222,89 eur

Laivaliput: 113 eur

Autonvuokraus: 446,21 eur

Auton polttoaineet: 78,32 eur

Parkkimaksut: 26,8 eur

Museot: 98,82 eur

Ruoat, juomat ja muut ostokset lentokentällä/lennolla/junassa: 230,04 eur

Ravintolat, kahvilat ja jäätelöt: 353,34 eur

Ruokakaupat: 389,63 eur

Lähdimme matkaan sillä asenteella, että ehkä tämä matka olisi pitänyt jättää varaamatta, sillä rahakuluja on nyt muuton alla paljon muitakin. Matka oli kuitenkin lopulta todella onnistunut ja olimme kaikki ihan oikeasti loman tarpeessa. Niin väsyttävä, hektinen, stressaava ja huolia täynnä on kevät ollut.

Puolisokin lähtee melkein aina reissuun niin, ettei hän laita matkakohteelle odotuksia eikä Korsikan matkaakaan hän erityisen paljoa odottanut. Hän kuitenkin tykästyi saareen ja etenkin sen vuoristoon ja oli saaresta positiivisesti yllättynyt.

9 päivän matkakustannukset ihan kaikkinensa maksoi nelihenkiseltä perheeltä yhteensä 3683,80 euroa, eli huomattavasti enemmän kuin vain parin sadan euron lennot…

Kuten tässä postauksessa aiemmin jo totesin, että onneksi kulut eivät tule maksettavaksi yhdellä kertaa. Lennot varasimme jo marraskuussa, autonvuokrauksen maksoimme tammikuussa ja majoituksia tammi-helmikuussa ja juna ja laivalippuja myöhemmin keväällä.

12 kommenttia

 • Mikko / Matkalla Missä Milloinkin

  Niinhän se on, että kyllähän reissun hintaan tuppaa yleensä tulemaan kuluja varsin monesta lähteestä. Itse ei jälkikäteen yleensä tule edes tarkkaa laskemista tehtyä, mutta etukäteen sen sijaan jonkin näköistä hahmottelua tehdään. Hienoa joka tapauksessa, että reissu oli onnistunut!

  • Elina

   Kiitos Mikko, tieto lisää tuskaa ja oon todennut että parempi kun ei kustannuksia laske jälkikäteen! 😀 Reissujen muistot ne on tärkeimpiä! 🙂

   • Tanja / Tädin matkassa

    Hei,
    Hauska ja kiinnostava postaus. Halvat osamatkalennot ja ei niin kovin halpa matka. Mutta halpa vai kallis, senhän sitten loppuviimeksi määrittää oma kokemus. Ja kun ostaa noin osissa niin ei tunnu kalliilta.

    • Elina

     Näin on, loppuhinta voi tuntua suurelta mutta kun sen osissa maksaa, niin ei koko matkan hintaa edes huomaa 😀 en tosiaan tapaa yleensä laskea matkan hintoja, mutta …

 • Pirkko / Meriharakka

  Tämä oli hauska jo otsikonkin osalta, mutta tietysti myös tosi asiallinen.
  Ainakin Euroopassa matkustettaessa lennot ovat edelleen sen verran edullisia ellei nyt lähtö ole ihan hetimmiten ja päivät ja kellonajat ehdottomasti kiinni, että matkan kustannustaso määräytyy majoituksen tason mukaan – lennot ovat kuitenkin, kuten teilläkin, vaan aika pieni osa kaikesta.
  Mutta toki niissäkin voi yrittää säästää, kunhan ymmärtää, että kokonaisuuteen se ei isommin vaikuta 🙂
  Itsellani on muuten yksi esimerkki, jossa en varannut lentoja oikeassa järjestyksessä, vaan ensin ns. pitkät lennot Seattleen ja takaisin ja sitten siitä eteenpäin Alaskaan ja Vancouverista Hawaijille ja takaisin. Meinasinkin lopulta tulla ongelma, kun paluupäiväksi sopivia lentoja Hawaijilta takaisin Seattleen ei tuntunut löytyvän lainkaan, ja päivä ei oikein joustanut, kun Hawaijillakin olimme risteilyllä eli ei voitu lyhentää siitäkään päästä. Sen jälkeen olen ollut vahvasti sitä mieltä, että lentovarausten pitää edetä oikeassa järjestyksessä tai sitten pitää olla joustoa päivissä, mieluiten kunnolla.

  • Elina

   Kiitos vinkistä! Meillä on pian tuollaiset usean lennon varaukset taas tulossa, joten pitää muistaa varata ne nyt oikeassa järjestyksessä tai ainakin kattoa mitä muut siirtymät maksaa ettei tuu sitten yllätyksiä! 🙂

 • Anne |Elämää Nomadina

  Otsikon perusteella ensin säikähdin, että onko tullut jotain peruutuksia tms sekoilua ja lisäkuluja lentojen kanssa, mutta nopeasti selvisi ettei siitä sentään onneksi ollut kyse. Kyllähän tuolle matkalle melkoinen hintalappu lopulta kertyi, mutta niinhän se tietty on, ettei vielä pelkät lentojen hinnat kerro välttämättä kovin paljon, ja koko perheellä matkatessa kaikki tietysti maksaa enemmän. Mutta siis kiva että reissu oli onnistunut ja antoi hengähdystaon arjen kiireistä! Mielenkiinnolla odotan postauksia Korsikasta, se on itselle vielä tuntematon kohde. Ja niin on itse asiassa myös Brugge.

  • Elina

   Kiitos Anne! Epäilen, että tämä on ollut itselleni kaikkein kallein tekemäni Euroopan matka! 😀 Korsikan postauksia tulee kyllä, voi olla että ne kesän vuoksi venähtävät syksyyn, katsotaan! 🙂

 • Hannele/ Hipaisuja Maapallolla

  Itsekään en laske matkan jälkeen kuluja. Ennen reissua teen kyllä hyvin tarkat muistiinpanot lentojen, siirtymien, majapaikkojen ja aktiviteettien hinnoista ja yleensä ne pysyy samoina. Joskus joku siirtymä tulee halvemmaksi, kun löydänkin jonkun jakamaan matkan tai toisaalta saatankin jäädä jonnekin pidempään ja sitten saada puhuttua vähän hintaa alemmaksi lisäpäivistä. Lasken myös etukäteen päiväbudjetin jokaiselle päivälle ruokailuja, kahvitteluja pikkujuttuja varten.

  Kotiin palattuani en tosiaan enää laske mitään. Joskus on ollut tilanteita, että olen ollut vähän hämmentynyt, kuinka paljon rahaa onkaan mennyt, mutta päättänyt sitten vaan olla laskematta, ettei tule morkkis. Mennyt mikä mennyt ja jos on ollut kivaa (eikä velkavankeus uhkaa, hehe), on kaikki hyvin.

  Kohdetta en ikinä valitse sillä perusteella, että olisi halvat lennot tai halpa majoitus. Joskus kyllä jätän menemättä älyttömien lentohintojen takia.

  • Elina

   Tuo on hyvä tapa laskea etukäteen jo matkan kokonaishintaa lentojen ja majoitusten suhteen. Päiväbudjetti on kyllä hyvä myös olla, vaikken juuri koskaan sitä seuraa. Ehkä kohteissa missä nostaa pelkästään käteistä (harvinaista tänä päivänä), niin pidän tarkemmin kiinni päiväbudjetista jotta setelit riittävät. Rahaa kuluu yllättävän paljon kaikkeen mahdolliseen, mitä matkalla kioskista tai ruokakaupasta ostaa. Mäkään en muista viime vuosina enää matkustaneeni kohteisiin halpojen lentojen perusteella (tänne olin halunnut kauan matkustaa), vaan matkakohde edellä mikä kiinnostaa 🙂

 • Merja / Merjan matkassa

  Lentolippuja voi onnistua saamaan edullisesti, mutta kulut eivät tietenkään siihen jää. Minä olen tehnyt muutaman budjettipostauksen, mutta on matkoja joiden kuluja en ole vieläkään uskaltanut laskea (ml. alkuvuoden matka) 🙂 Korsikasta on kiva kuulla, koska en muista koskaan lukeneeni sieltä yhtään postausta. Brugge sen sijaan on tuttu. Tykkäsin siitä tosi paljon.

  • Elina

   Brugge oli ihana! Kirjoitan siitä seuraavaksi, mäkään en ollu aiemmin törmännyt yhteenkään Korsika kokemukseen/postaukseen. Juu, parempi kun ei jatkossakaan laske näitä budjetteja enää jälkikäteen 😀

Jätä vastaus

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *