Mitä mukana Pohjois-Norjan roadtripillä?

Postaus sisältää mainoslinkkejä, jotka on merkitty * merkillä.

Ollaan tehty roadtrip Pohjois-Norjaan heinäkuussa vuosina 2015, 2016 ja syksyllä 2019. Vaikka autoon mahtuisi ei nyt ihan loputtomasti mutta silti paljon, haluan pakata järkevästi eikä ottaa liikaa tavaraa mukaan. Pakkaaminen on aikaa vievää, kun miettimistä, muistettavaa ja päätettävää on paljon. Olemme näillä matkoilla yöpyneet teltassa ja tehneet ruokaa trangialla. Tässä on näiden matkojen pakkauslistojen jonkinmoinen yhteenveto mukaan otetuista tavaroista.

 
Listaa on päivitetty kesän 2020 reissua varten.

Sää on ollut sateesta koleaan, kosteaan ja aurinkoon.


Yöpyminen

Teltta

Makuualusta
Kevyt ilmatäytteinen patja
Tyyny
Makuupussi

Leiriin

Retkituolit

Roskapusseja

Hyttysmyrkkyä

Thermacell + täyttöpakkaus

Ollaan päivitetty parin ensimmäisen reissun jälkeen teltta yhteen parempaan, jossa on isompi absidi, jossa viettää aikaa myös huonolla säällä ja missä koirat mahtuvat nukkua. Monenmoista patjaakin mahtuu autoon mukaan, ilmatäytteinen patja on tuonut rutkasti mukavuutta lisää kun on viikon yöpynyt teltassa. Pohjoisen vuoristossa voivat yöt olla yllättävän kylmiä ja yksi yö nukuttiin +2 asteessa, joten silloin on hyvä, että makuupussissa on vielä miellyttävän lämmin nukkua. Meillä on ollut kolmen vuodenajan makuupussit mukana, pelkällä kesämakuupussilla en välttämättä tarkenisi nukkua (vaikka viimeisimmällä reissulla 2020 oli todella lämpimät yöt ja silloin sai nukkua ilman makuupussia aamuyöstä).

Ruoanlaitto


*Trangia

1 litran spriipullo
Tulitikut
Lautanen
Paistilasta
Pieni kauha
Leatherman
Kahvimylly
Iso vesikanisteri
Tiskiharjanpää/sieni
Tiskiaine
Tiskihanskat
Tiskien kuivauspyyhe

Aiempina vuosina on mukana ollut tiskiharjanpää, mutta nyt se vaihtui keittiösieneksi. Tiskaushanskat ovat olleet hyödyllisiä silloin kun ollaan tiskattu jääkylmässä vedessä, tiskiaine on ollut aina ecoa. Meillä on ollut mukana 4 x litran Nalgenen pulloja, ne ovat olleet helposti täytettävissä ja monipuolisia pulloja. Mies osti itselleen retkeilykäyttöön tarkoitetun kahvimyllyn, joten pannukahvin olemme korvanneet kahvipavuilla.

Ruokaa

 

Lista mukaan otettavasta ruoasta on luonnollisesti elänyt joka reissulla. Olemme pääasiassa ostaneet kuiva hyllyltä valmiita pasta-aterioita, mummonmuusia, säilyke lihapullia, nautaa, kanafileitä, tonnikalaa, lohta, hernekeittoa, lihakeittoa, nuudeleita yms. Aamupalaksi olemme joka kerta varanneet kaurapuuroa ja joko lämmintä kuppia lisukkeeksi tai mehukeittoa. Kahvimaidoksi olemme hyvän säilyvyyden vuoksi ostaneet kaupan kuiva hyllyltä maitoa, mutta nyt kokeilemme coffee creameria. Joka reissulla olemme ostaneet kinkkupasteijaa välipalaksi leivän päälle. Olemme  pakanneet mukaan kaikkea helposti säilytettävää ja eläneet lähinnä kuiva- ja säilyke ruoilla koko viikon. Lähempänä rajan ylitystä ostamme mukaan hedelmiä. Automatkoille jotain hyvää naposteltavaa. Ruoanlaittoon rypsiöljyä pienessä purkissa ja suolaa.

 

Vaatetus

 

Vaatteita on alussa ollut ihan liikaa mukana, esimerkiksi paksuja paitoja. Vaikka aiemmat reissut ovat ajoittuneet heinäkuuhun, olen pukeutunut kesästä huolimatta lämpimästi. Kun on nukkunut koko yön lämpimässä makuupussissa ja yön ulkona, tekee aamulla mieli vain pukea jotain lämpöistä ja mukavaa päälle. Olen varautunut vähän kaikkeen säähän, tuuleen, sateeseen ja auringonpaisteeseen. Tähän kirjoitan nyt vaan ne vaatteet, mitkä ovat olleet kaikkein hyödyllisimmät ja loput joita en ole maininnut, voinkin jättää seuraavalla kerralla kotiin. Esimerkiksi arki vaatekerta tällaisella reissulla on ollut ihan turha, kun olen ollut ”mökki vaatteissa” koko loman ajan. Tosi vähällä sitä pärjää.

Merinovillakerrasto yöksi

Alusvaatteita

Hyviä sukkia

1 Villasukat

1 pitkähihainen paita

Huppari

*Kevyt untuvatakki
Villapaita

3 toppia / t-paitaa

Ohut pipo tai panta

Tuubihuivi

1 Shortsit

1 Ulkoiluhousut

1 Collegehousut

Kuorihousut

Kuoritakki

*Sadetakki

Pohjoisessa voi sää olla kaikkea mahdollista helteestä koleaan kaatosateeseen. Parempi pakata ennemmin lämpimiä ja säänkestäviä vaatteita mukaan kuin pelkästään liian kesäisiä vaatteita. Vaatteiden monikäyttöisyydellä ja kerrospukeutumisella pärjää jo todella pitkälle.

Kengät

 

Mukaan vaelluskengät, lenkkarit, kumisaappaat vai crocksit? Näitä kaikkia olen raahannut mukana, mutta mielestäni vähemmänkin riittäisi, mitkä sitä sitten jättäisi pois? Crocksit vai kumpparit? Kumpparit vai vaelluskengät? Vaelluskengät vai lenkkarit? Siinä kysymyksiä, mitä pähkäilen kuumeisesti sitten päivää ennen lähtöä. Vaikeaa, sillä tuntuu että näitä kaikkia saattaisi tarvita.

Vaelluskengät: Näillä hyvä nimenomaan patikoida säällä kun säällä, mutta ovat aika raskaat pitää jalassa aamusta iltaan ja leirissä.

Lenkkarit: Hyvät yleiskengät joilla jaksaa liikkua monessa maastossa ja istua autossa koko päivän, eivät ole hyvät sateella tai märässä ruohikossa.

Kumisaappaat: Hyvät vesisateella, mutta muuten kömpelöt ja huonot kävellä pidempiä matkoja. Toimii myös leirikenkinä.

Crocksit: Jos sattuu olemaan lämmintä ja aurinkoista, korvaavat nämä sandaalit ja toimivat hyvin leirikenkinä myös villasukkien kanssa, tosiaan helpot heittää leirissä jalkaan, sietävät vettä.

Viimeisimmän reissun mukaan, pakkaisin edelleen kaikki neljä yllämainittua kenkäparia, kaikille on käyttöä.

Hygienia

Pyyhe

Shampoo

Deodorantti

Hiusharja

Kosteuspyyhkeitä

Hammasharja

Hammastahna

*Ulkoilijan EA-pakkaus

Kynsisakset

Kuivashampoota ja saippuaa mukaan, mikäli tarkoituksena ei ole yöpyä leirintäalueilla. Kesällä pohjoisessa ei aurinko laske, joten jos on tottunut kotona nukkumaan pimennysverhot kiinni, niin suosittelen mukaan silmälappuja. Alkuajan pakkasimme mukaan savetteja, mutta lapsen myötä opimme vauvan kosteuspyyhkeiden monipuolisen käytön. Paketti itsessään sisältää huomattavasti enemmän ja ajaa saman asian, kosteuspyyhkeet ovat todella monikäyttöisiä ja siksi niitä kuluu tällaisella reissulla. *Laastaripaketin olen korvannut ulkoilijan EA-pakkauksella. Pohjoisessa on teltan ympärillä monenmoisia ääniä, niin eläimiä kuin koskiakin, joten korvatulpille on ollut käyttöä. Viikon reissulle voi vielä pakata kaikki tarvittavat vaatteet mukaan, mutta pidemmälle reissulle pakkaan pieneen purkkiin mäntysuopaa, jotta vaatteita voi pestä myös matkan varrella. En ole löytänyt kaupan hyllyltä muuta käsinpesuun tarkoitettua pyykinpesuainetta, joten saa suositella!

Pientä hyödyllistä

 
Puukko
Wc+talouspaperia
Karttakirja
Puhelimeen autolaturi
Matkapäiväkirja+kynä
Passi+sairasvakuutuskortti
(jotta voi juoda kahvia ajon aikana)
Aurinkolasit
Mitään varsinaista tekemistä ei paikan päällä tarvitse kun aika menee leirin pystyttämiseen, ruoan laittamiseen, tiskaamiseen ja pelkkään oleskeluun. Puhelimia olemme ladanneet auton laturissa. Vielä kun muistaisi, ettei oikeasti juuri enempää mukaan tarvitse. Todella vähällä tavara ja vaatemäärällä sitä pärjää! Kun matkan ajankohta on ollut syksy, on lämpimien vaatteiden lisäksi pakattu mukaan hanskat ja otsalamppu/taskulamppu.

Jätä vastaus

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *