Matkustaminen kotisohvalta käsin

Silloin kun ei matkusta, voi matkustaa ihan mihin päin maailmaa ilmaiseksi kotisohvalta käsin. Tässä muutama keino millä taltuttaa tai lisätä mahdollisen matkakuumeen (itselläni matkakuumeen voi laukaista ihan mikä tahansa matkailuun liittyvä juttu).

YouTube


YouTuben kautta pääsee lähes mihin tahansa, sieltä on reissuvideoita leppoista katsella. Usein ennen reissuja katson videoita matkakohteista ja niitä katsomalla pääsee suoraan kohteeseen ja reissufiilikseen. Olen kotisohvalta käsin istunut junassa, ajanut vuoristossa, kävellyt rannoilla ja patikkapoluilla ja kerran istunut suurkaupungissa auton etupenkillä monissa liikennevaloissa. Olen katsonut taaperon omasta toiveesta tuntikausia lentokoneiden laskeutumisvideoita ja voin kertoa, että niiden jälkeen on lentokuumeeni ruokittu! Joskus on mukava katsoa ihan random matkavideoita ilman varattua matkaa ja katsoa tarttuuko matkakuume… Usein kyllä!

Google Maps street view


En ole tätä pitkään aikaan itse harrastanut, mutta jossain vaiheessa oli tosi hauska tehdä pikamatkoja ympäri maailmaa muutamassa minuutissa ja sitä tulikin eksyttyä tosi hauskoihin ja erikoisiin paikkoihin. Google mapsin avulla voi löytää todella kivoja paikkoja mihin matkustaa. Tämän avulla voi eksyä ihan mihin tahansa, kärrypoluille, pieniin kyliin, vuoristoihin, näkee mielenkiintoisia, paikallisia paikkoja. Kerran löysin itseni Saksalaisen linnan pihalta, mutten harmikseni muista enää missä kylässä se mahtoi olla. Majapaikan valinnassa tämä on myös hyvä keino jos epäröi sen sijaintia. Suosittelen matkustamaan street viewin avulla, se on oikeasti aika hauskaa ja koukuttavaa!

Instagram

Instagram on se paikka, mistä löytää ehkä eniten matkakuvia, matkainspiraatiota ja kovimman matkakuumeen (vaikka itselleni on käynyt ehkä päinvastoin, kun seuraan viikoittain niin paljon matkakuvia, niin siihen jotenkin turtuu). Kovalevylläni lojuu lähes 20 000 matkakuvaa reilun 10 vuoden ajalta, blogin Instagramiin lataan enimmäkseen lempikuviani menneiltä matkoiltani, sieltä niitä on helpompi katsella kuin kovalevyltä. Instagramia matkailun kannalta käytän tosissani vasta silloin kun pakkaan, matkaa edeltävänä päivänä katson viimeksi lisättyjä kuvia kohteesta ja katson mitä ihmisillä on päällä. Näin osaan pakata oikean lämpöistä vaatetta mukaan (jos kohde niin vaatii).

Matkaohjelmat

 

Suosikkini ovat tottakai monet matka-aiheiset ohjelmat. Yle Areenasta löytyy monia kivoja dokumentteja ja matka-aiheisia sarjoja, niistä saa usein erilaisen näkökulman matkakohteeseen. Monesti riittää herättämään mielenkiintoni jo pelkästään se, jos jokin sarja on kuvattu mieluisassa maisemassa. Aleksi Mäkelän Lomalla elokuvan olen aikoinaan katsonut monia kymmeniä kertoja vain sen takia, että olen joka kerta päässyt sellaiselle 1 ½ tunnin etelänloman fiilikseen.

Lehdet ja kirjat

Matkalehdet. Niistä saa paljon uusia ideoita joilla leikkiä, se on yhtä haaveilua syvällä sohvan pohjalla. Mutta todellisuudessa monet ideat ovat jo unohtuneet, kun uutta matkaa mietin. Toisinaan osuu käteen ihan tavallinen kaunokirja, jonka tarina perustuu tiettyyn maahan tai kohteeseen, yksi sellainen on esimerkiksi Jääkaksoset trilleri, joka sijoittuu Skotlantiin. Kirjan luettuani pääsin todella hyvin Skotlantilaiseen karuun luonnon maisemaan, vaikken kirjaa matkailun näkökulmasta alunperin lukenutkaan. Ai niin joo, kartat ovat myös aivan mahdottoman mielenkiintoisia.

Musiikki

Oletteko joskus eksyneet kuuntelemaan tietyn maan TOP 50-listaa Spotifysta? Musiikin kautta sitä vasta pääseekin ihan eri tavalla siihen maan kulttuuriin kiinni. Meillä on viime aikoina soinut paljon Italialainen musiikki ja Espanjankielisestä rytmimusiikista sitä painuu samantien ajatusmaailmassa jonkun palmun alle! <3 Pohjoisen kaipuussa kuuntelen usein saamenkielistä musiikkia. Jos kohdemaassa on auto käytössä, haluan kuunnella autossa paikallista musiikkia.

Mielikuvitusmatka

 
Matkakohteeni ovat aina sellaisia, jotka vain tuntuvat mielenkiintoisilta. Ei siihen muuta perustetta tarvita. Sitten varaan lennot ja alan vasta sen jälkeen perehtymään, mitä siellä kohteessa oikeasti on. En juurikaan perehdy mihinkään kohteeseen ilman, että olisin sinne oikeasti lähdössä. Meillä kun kävi niin, että toteutumatta jäi pari matkaa joihin lentoliput oli jo varattu ja syvällinen perehtyminen kohteeseen oli jo tehty. Sitten ne matkat eivät toteutuneetkaan. Tuli sitten mieleen, että miksei tätä voisi tehdä useammin? En tarkoita sitä, että jättäisin jatkossakin varatut lennot käyttämättä vaan sitä, että päättäisin matkakohteen mihin haluaisin matkustaa ja milloin, perehtyisin lentoihin, majoituksiin, karttoihin ja nähtävyyksiin. Ajattelisin sitä tulevana matkakohteena, en kuitenkaan varaisi lentoja vaan eläisin sitä matkaa vain tuon suunnittelun kautta. Kroonisena matkakuumeilijana se ei ehkä onnistu. Mutta toimi todella hyvin näiden kahden matkan verran. Pointti oli, että molemmissa tapauksissa tuntui siltä, kuin olisi jo kohteessa jollain tasolla jo käynyt.

Staycation & Lähimatkailu

 
Tämä vaatii kyllä kotoa lähtemistä eikä ole kylläkään ilmainen tempaus, mutta kyllähän se omaa arkea katkaisee, jos lähtee vain pois kotoa – ei välttämättä edes kauas. Voisin ihan mielelläni lähteä yöksi hotelliin lähikaupunkiin. Tuleehan siitä olo, että on ollut jossain. Voisi käydä vaikka elokuvissa pitkästä aikaa ja ajan kanssa syömässä tai vaikka keikalla. Olispa kyllä ihanaa! Olen asunut koko ikäni samoilla seuduilla, joten tällä tavalla voisi nähdä oman paikkakunnan myös toisesta näkökulmasta, kun tulee omaan kaupunkiin lomalle. Läheltäkin löytyy paljon mielenkiintoista, jos vain antaa mahdollisuuden. Itsellä on paljon skarpattavaa sen suhteen, että hyödyntäisi lähiseutua. Mutta aina kun olen sen tehnyt, olen ollut yhtä yllättynyt, tyytyväinen ja piristynyt.

 

 
Siinäpä muutama ja viimeisenä täytyy mainita tietysti matkablogit! Tuleeko muita keinoja mieleen? 
 

Jätä vastaus

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *