Mitä mukana Ruotsin ja Tanskan roadtripillä?

Postaus sisältää mainoslinkkejä, jotka on merkitty *merkillä.

Palasimme juuri kolmen viikon Ruotsin ja Tanskan roadtripiltä. Pyrimme pakkaamaan autoon mahdollisimman vähän tavaraa, sillä farmarin vaihduttua sähköautoon, ei meillä ollut samaa tilaa käytettävissä kuin aiemmilla Norjan matkoilla. Pakkailun suhteen oltiin tarkkana ja silti meillä oli liikaa tavaraa mukana. Tähän postaukseen keräsin pakkausvinkit oleellisimmista asioista joita pakata mukaan automatkalle, kun mukana matkassa on myös pari pientä lasta ja koira.

Mitä tarvitaan leirissä?

Yöpyminen

Telttana meillä on Helsport Nordmarka high 3, joka on hieman korkeampi 3 hengen teltta isolla absidilla. Absidiin mahtuu tarvittavat tavarat ja siinä mahtuu tekemään ruokaa ja kaksi aikuista hyvin istumaan myös sadesäällä. Absidin pohjalla käytämme leveää solumuovialustaa, jolla on huomattavasti mukavampi istua kuin suoraan nurmikolla.

Teltan sisällä solumuovialustat sekä *itsestääntäyttyvät Sea to Summit makuualustat, näillä ollaan nukuttu todella hyvin lähemmäs viisikymmentä telttayötä. Miehellä on large malli ja itsellä medium, molemmilla on käytössä 3-vuodenajan tekokuitu makuupussit.

5-vuotiaalla lapsella on *Deuterin little star makuupussi ja taaperolla ollaan viileimpinä öinä käytetty toppahaalaria makuupussina, koska liikkuu öisin niin paljon. Molemmilla lapsilla on öisin ollut merinovillakerrastot ja kun oli lämmintä, nukkuivat molemmat pelkällä merinovillakerrastolla. Taaperolle oli oma tyyny mukana, me muut käytimme paksuja vaatteita tyynyinä.

Ruoanlaitto

Mies ei voinut olla reissussa ylistämättä useampaan kertaan tehokasta *PocketRocket retkikeitintä. Tämän jälkeen ei taideta meidän taloudessa enää trangiaa käyttää, sillä PocketRocket on nopea ja tehokas. Sen huonona puolena on äänekäs kuumailmapalloa muistuttava ääni ja aina aamuisin toivottiin, ettei muut leiriläiset heräisi meidän kahvinkeittoon. Mukana oli retkikaasupullo, joka ei ihan riittänyt koko reissun ajaksi. Mukaan myös sytyttimet, kuten sytkäri ja tulitikut.

Käytimme ruoanlaitossa ja syömisessä *trangian kattiloita, kupilkan lusikkahaarukkaa ja pieniä retkilautasia. Kahvin keittämiseen oli perkolaattori kahvipannu, mukit ja coffee creamer jauhetta. Ison vesikanisterin *korvasimme 4 x nalgene 1 litran pullolla, jotka täytimme jokaisella leirintäalueella. 10 litran täytettävä hanallinen vesikanisteri on kätevä olla mukana.

Ruokaa tuotiin jonkin verran kotoa mukaan ja loput ruoat ostimme vasta perillä, sitä mukaan kun ruoka loppui. Tiskaamiseen mukaan eco käsitiskiainetta ja tiskisieni.

Mukaan pakattavat vaatteet

Yritin pakata oikeasti vähän vaatteita mukaan ja siltikin huomasin, etten lopulta käyttänyt puoliakaan. Mukana oli repullinen vaatteita ja se oli liikaa 3 viikon reissulle. Mukaan kannattaa pakata käytännönläheisiä ja monipuolisia vaatteita, joilla on hyvä istua autossa, patikoida ja olla leirissä.

Tuulen ja sateenpitävät housut jätin kotiin ja niitä olisin välillä kaivannut. Pesimme pyykkiä leirintäalueilla yhteensä 3 kertaa ja tarvittaessa olisimme voineet pestä useamminkin, mikäli vaatteita olisi ollut vähemmän. Mies oli leirivastaava, joten hänellä oli sadetakki mukana, sillä teltta tuli purkaa ja pystyttää säällä kuin säällä. Mukaan myös uikkarit ja pyyhe.

Hvide Sandessa leirintäalueella oli niin hyvät pyykinpesukoneet ja kuivausrummut, että olin pesutuloksesta niin innoissani, joten tokaisin että jatkossa voisin vaikka joka viikko tulla tänne asti pesemään meidän pyykkejä.

Käytännössä pyöritimme 3 eri vaatekertaa, joilla pärjäsimme mainiosti. Mukana oli helteeseen sopivaa vaatetta, perus collareita ja lämpimämpiä paitoja, illat olivat kesäkuussa yllättävän viileitä. Ostimme reissun päältä todella lämpimät ja pehmeät paitatakit, joita käytimme joka ilta koko loppureissun. Joka, ikinen, kerta, sitä unohtaa, kuinka vähällä vaatemäärällä sitä pärjää.

Jos haluaa pakata kevyesti, voi pakata kahdet kevyet kesävaatteet, kahdet pitkähihaiset vaatteet ja kahdet lämpimämmät, joten jos toiset on pesussa, on toinen kerrasto vielä käytettävissä. Yksi tuulen ja vedenpitävä takki riittää ja takkeja käytimme lopulta todella vähän. Öisin meilläkin oli merinovillaa päällä, yöt eivät kuitenkaan kovin kylmiä olleet.

Mitkä kengät mukaan?

Pakkasin mukaan *luotto reissukenkäni keenit, joilla pärjäsin kaikissa olosuhteissa, toisinaan kaipasin leirissä ihan crockseja niiden helppouden vuoksi. Mukana oli myös tavalliset kengät, mutta niitä käytin vähemmän ja käytännössä pärjäsin Keeneillä koko matkan ajan, niin hiekalla, kaupungissa kuin patikallakin.

Taaperolla oli yhdet Reiman kengät jotka toimivat sekä rannalla että yleiskenkinä lämpimällä säällä sekä kumisaappaat.

5-vuotiaalla oli mukana, lenkkarit, kumisaappaat ja sandaalit. Miehellä myös keenin sandaalit ja lenkkarit.

Mitä vaatteita pakata mukaan lapsille?

Taaperolle

1-vuotiaalle pakkasin mukaan: 3 x paksummat housut, 3 x ohuemmat housut, 3 x shortsit, 5 x pitkähihaista paitaa, 5 x t-paitaa ja 3 x paksumpaa paitaa.

Näiden yhdistelmällä pärjäsi tosi hyvin ja kun vaatteet alkoivat loppua, niin pesuun vaan uudestaan. Leirintäalueilla oli vaatteet muutamien tuntien sisällä likaisista täysin pyykkikuivia.

Paitsi kerran, kun käytimme vaatteet ensin kuivausrummussa, sitten kuivauskaapissa ja tämän jälkeen kuivatimme vielä 2 päivää teltassa ja lopulta aurinko kuivatti loput. Sillä kertaa oli ihmeen vaikeaa saada vaatteet kuivaksi!

Lapsella oli mukana myös takki, mutta olisin kaivannut tuulen ja sateenpitävää takkia mukaan, joten kävin reissun päällä paikallisella SPR-kirppiksellä etsimässä lapselle tuulenpitävää takkia, jota en lopulta sitten enää tarvinnutkaan. Lisäksi uv-uimavaatteet ja kylpypyyhe, hattu ja lippis.

Leikki-ikäiselle

5-vuotiaalla oli mukana kutakuinkin samanlainen setti, paitsi että shortsit ja t-paidat oli korvattu kesämekoilla. Yksi lämpimäpi paita, 4 collegepaitaa/hupparia, 3 pitkähihaista ohutta paitaa, 2 t-paitaa, 4 mekkoa, 3 ohuempaa housua ja 3 paksumpaa. Tuntui, että leikki-ikäisen vaatekassissa oli aina vaatteita, joten hänellä kului paljon vähemmän vaatteita reissussa. Kesähattu ja lippis.

Jatkossa voisi pärjätä hyvin jos pakkaisi mukaan: 2-3 mekkoa, 2 ohuempaa housua + paitaa, 2 paksumpaa housua + paitaa. Sukkia käytettiin tosi vähän. Kuorivaatteet oli vanhemmalla lapsella mukana, mutta vähällä käytöllä. Sadevaatteita emme pakanneet lainkaan mukaan, sillä ajattelimme että jos sataa, pysymme sisätiloissa, kurahousut esim. leikkipuistoon sateen jälkeen ovat kuitenkin hyvät mikäli sataa enemmän. Ohuet pipot pakkasimme varmuuden vuoksi mukaan ja yhtenä päivänä oli niin koleaa ja tuulista, että niille tuli käyttöä.

Matkatekemistä lapsille autoon

Olemme niin monet reissut tehneet niin, että vanhemmalla lapsella on ollut iso arsenaali leluja mukana eikä yhdelläkään olla leikitty reissun aikana. Ne tuovat lapselle turvallisuudentunnetta, kun on jotain tuttua kotoa mukana mutta vähemmällä pärjää, tässäkin asiassa.

Taaperolle pakkasimme mukaan lempitraktorin, pari pikkuautoa, pari pientä kirjaa, pallon, äänikirjan näppäinosa josta lähti paljon erilaisia ääniä joita painaa, hiekkalapion ja ämpärin. Siirtymät teimme aina taaperon nukkuessa, joten viihdykettä ei kovin paljoa tarvittu.

Leikki-ikäinen pärjäsi automatkat puhtaasti tabletin pelien ja lastenohjelmien avulla, mukaan pakattiin vain lempi pehmolelun, värityskirjan ja kynät. Matkanvarrelta ostettiin sitten barbia, yksisarvista, saippuakuplia ym. Onneksi emme pakanneet enempää leluja mukaan, sillä takapenkki lopulta lainehti lasten tavaroita ja 4400 km aikana ei juurikaan ehditty kaivata leluja. Leirintäalueilla oli leikkipuistot, missä lapset viettivät kaiken aikansa.

Tein vanhemmalle lapselle tyhjälle paperille bingon, mihin piirsin eri asioita (traktori, kukka, vesistö, ihminen, liikennemerkki, koira ym), joten pelasimme autossa myös bingoa näkemistämme asioista. Se oli yllättävän hauskaa puuhaa, missä itsekin sai ajan kulumaan.

Mitä pakata koiralle mukaan?

 • Passi
 • Leiriin maahan ruuvattava koukku hihnaa varten
 • Ruokaa ja luita
 • Vesi ja ruokakippo
 • Koiran kakkapusseja

Muuta mukaan pakattavaa

 • Passit
 • Sairasvakuutuskortit
 • Rahat
 • Eri laitteiden laturit

 • Shampoo ja saippua
 • Hammasharja ja tahna
 • Deodorantti
 • Aurinkorasvaa
 • Hyttysspray

 • Ensiapulaukku
 • Särkylääkettä
 • Pyykinpesuaine
 • Roskapusseja
 • Kosteuspyyhkeitä (vauvahyllyltä)

Lapselle tietysti vielä mukaan vaippoja ja vesipullon. Pakkasin mukaan myös nipun aikakausilehtiä, joihin en koko matkan aikana koskenut, myös päiväreppu jäi käyttämättä, samoin termospullo. Pienemmällä lapsella oli mukana kevyet matkarattaat ja manduca, molempia käytettiin eri tilanteissa. Leirissä oli mukana pari retkituolia, joita ilman olisi ollut aika tylsää.

Norjan matkoihin verrattuna pakkasimme mukaan vähemmän lämpimiä vaatteita, vähemmän valmista ruokaa ja vähemmän ns. puskaparkki tarvikkeita, kun tällä kertaa yövyimme joka yö leirintäalueilla. Tosi vähällä sitä pärjää ja saa tarvittavat tavarat mahtumaan, kun pakkaa yksinkertaisesti ja järkevästi.

Tuleeko mieleen jotain oleellista, mikä tästä listauksesta puuttuu, mikä kannattaisi olla mukana?

15 kommenttia

 • Minna

  Hyvä listaus! Näitä tulee joka kerta itsekin mietittyä, täytyy laittaa lista talteen, jotta seuraavalla kerralla sujuu pakkaaminen ilman unohduksia, kiitos!

 • Mari / Kodinvaihtaja

  Olen huomannut, että jopa käsimatkatavaroilla matkustaessa mukana vaatteita, joita ei ole käyttänyt. Jotenkin olen ihastunut matkustamaan pidennettyä viikonloppua pelkällä pikkurepulla. Ei toki ekologista mstkustaa vain lyhyeksi aikaa, mutta niin piristävää.

  • Elina

   Sama 🙂 Pidennetyille viikonlopuille on todella kivaa lähteä pelkällä repulla matkaan, tykkään itekin siitä minimaalisesta tyylistä pakata!

 • Paula - Gone with the Gastons

  Nämä listat on aina hyödyllisiä kun voi verrata vähän omia listoja ja tehdä muutoksia. Jotenkin muuten huvitti tuo hiekkaämpäri lapsille… minulla on ollut monen monta vuotta jo erikseen hiekkalelu -setti joka on aina autossa. Sitä halvempaa ja helpompaa viihdykettä ei kyllä ole. Meidän 10-vuotiaskin vielä leikkii sen kanssa. Vaikkei aina hiekkaa olisikaan niin aina löytyy jotakin mitä sinne voi kerätä tai ainakin vettä millä läträtä.

  • Elina

   Niin on hyvä vähän saada vinkkiä, mitä muut pakkaa mukaan. Voi ku kiva! Itellä ei oo koskaan käyny mielessä että toi ämpärisetti vois olla mukana koko ajan! 😀 Se on kyllä todella monipuolinen lelu. Tanskaan halusin sen mukaan siksi, koska siellä on niin älyttömän paljon sitä hiekkaa joka paikassa 😀 Mutta niinkuin sanoit, niin se toimii hyvin veden kantamiseen ja just keräilyyn ja vaikka mihin. Onpa kiva, että se on teillä aina mukana! 🙂 Helppo, edullinen ja yksinkertainen – kertakaikkiaan toimiva! 🙂

  • Elina

   No tottakai kamerat varusteineen pitää olla mukana, jos niitä on! 🙂 Ja nämä listat elää niin paljon sen mukaan, matkustaako autolla vai lentäen.

    • Elina

     Käsidesi oli kyllä mukana tyyliin auton oven lokerikossa 😀 Kortisonia tai kyypakkausta ei oo mukana ollu, ehkä pitäis ottaa ens kerralla mukaan! 🙂 Hyviä huomioita mitä voi pakata ens kerralla mukaan 🙂

 • Merja / Merjan matkassa

  Mulla on muistilista, mitä pitää ottaa mukaan joka reissulle. Sitten matkakohteesta ja pituudesta riippuen pakkaan loput. Yleensä pyrin ottamaan mukaan niin vähän tavaraa (=lähinnä vaatteita) kuin mahdollista ja jos suinkin onnistuu reissaan käsimatkatavaroilla. Pidemmille reissuille ei pieni pakaasi riitä, kun täytyy ottaa vaihtovaatetta yms. enemmän mukaan. Inhoan muuten pakkaamista ja se on aina yhtä rasittavaa. 🙂

  • Elina

   Tuo vakio muistilista on kyllä hyvä! Tulee ne tärkeimmät aina mukaan ja sitten täydentää reissun luonteen mukaisesti, joka voi vaihdella todella paljon riippuen siitä, millä matkustaa, kuinka pitkäksi aikaa, mihin ja mihin vuodenaikaan. Täälläkin on reissattu jo vuosikaudet pelkillä käsimatkatavaroilla (jos lennän) ja tuntuu, että joka kerta se mukaan otettava tavaran määrä vaan vähenee. Pakkaaminen on kyllä tosi rasittavaa hommaa! Ennen rakastin ja odotin että pääsen pakkaamaan, nykyään nään vaan punaista vaatetta ja alkaa vaan ahdistamaan ku tietää, että pitäis pakata! Etenkin jos on pidempi reissu edessä, niin muistettavaa ja mietittävää on niin paljon ja vielä omien tavaroiden kanssa pärjäisin, mut sit saa sen lisäksi miettiä vielä lasten vaatteet, niin se on jo aika hohhoijjaa touhua! 😀

 • Sari / matkalla lähelle tai kauas

  Kattava listaus mukaan otettavista! Muistuu mieleen reissut kolmen lapsen kanssa.
  Itseä vaivaa se, että pakkaan aina liikaa vaatetta mukaan. Mutta pohjoismaissa joutuukin pakkaamaan mukaan lämmintä-ja hellevaatetta. Kun säät voi vaihdella laidasta laitaan.

  • Elina

   Ei oo tainnut koskaan käydä niin, että vaatteet olis loppunut kesken! Pienelle lapselle joutuu pakkaamaan niin paljon enemmän, kun sotkua tulee helpommin.

   Justiin manasin taas pakkaamista: pakkasin lapselle pienen lelukassin mukaan ja 10 min ennen lähtöä lapsi pakkasi vielä oman lelupussin jonka vei itse atoon, nyt meillä on takapenkillä taas ihan ärsyttävän paljon leluja mukana! 😀 vaikka kuinka yrittää pakata vähän, niin aina jostain vuotaa tavaraa mukaan 😀

Jätä vastaus

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *