Shenzheniin Hongkongista – kannattaako mennä?

Kiinan Shenzhenin kaupunki sijaitsee Hongkongista vain noin tunnin junamatkan päässä. Hyppäsimme Lo Wuhun vievään junaan ja rajatarkastus sujui yllättävän hyvin ja nopeasti, puolessa tunnissa. Menimme ensin Hongkongin raja-asemalle, missä näytettiin passi ja Hongkongin maahantulokortti. Sitten haettiin aseman yläkerrasta board visa joka maksoi silloin n. 168 rahaa. Täytettiin maahantulokaavake joka jätettiin passin kanssa ensimmäiselle luukulle, toisella luukulla maksettiin se ja kolmannella luukulla saatiin ne takaisin. Tämän jälkeen tulimme Kiinan raja-asemalle, minne piti täyttää uusi arrival kortti. Sen jälkeen oli vielä laukkujen läpivalaisu. Jonossa oli epämääräisen näköistä porukkaa, silmät seisoi päässä jne.

Normaalisti en olisi jännittänyt Shenzheniin lähtöä, mutta moni Hongkongilainen suositteli, ettei meidän kannattaisi sinne mennä ja olivat kauhuissaan, kun olin lähdössä sinne vielä raskaana. Siellä on turvatonta, hyvin likaista ja epäsiisitä – ei hyvä tulevalle äidille, he sanoivat. Mietimme moneen otteeseen, menemmekö vai jätämmekö väliin – junassa tunsin kuitenkin rauhaa siitä, että päätös lähdöstä oli nyt tehty.

Hotellimme sijaitsi vain muutaman sadan metrin päässä raja-asemalta ja sinne päästäkseen tuli kävellä yhden kävelytunnelin läpi, missä nukkui useita kodittomia. Hotelli oli korkea ja hieno, vaikkakin ehkä hieman kuluneen oloinen, mutta se ei haitannut. Näkymät hotellihuoneesta oli juna-aseman ostarin ja Hongkongin suuntaan vuorille ja joelle. Tilasimme toisena aamuna hotellihuoneeseen aamiaisen, mikä tuntui pieneltä luksukselta, kun sai vaan herätä ja oven takana odotti aamiaiskärry.

Kun saavuimme hotelliin, oli pää tosi kipeä ja huono olo. Oksentelin sitten hotellin vessassa muutama tunti sen jälkeen kun oltiin saavuttu Shenzheniin. Silloin ajattelin, tämäkö on se tilanne mistä kotiväki ja paikalliset minua varoittelivat matkalle lähtiessä… Joku pieni mahatauti iski, mutta onneksi se meni ohi kun menin nukkumaan. Kiinan puolella hotellissa toimi whatsappit, google ja netti normaalisti, toisin kun olin etukäteen lukenut, tosin olimme kyllä niin lähellä Hongkongin rajaa, että sekin saattoi vaikuttaa.

Seuraavana päivänä lähdimme Window of the Worldiin, mistä pidin todella paljon – siitä oma postaus. Yövyimme Shenzhenissä 2 yötä ja viimeisenä päivänä lähdimme metrolla lähemmäs keskustaa ihmettelemään, miltä kaupungissa näyttää.

Otimme metron Lojie:hen (tms?), joka on paikallisten ostospaikka. Siellä oli tosi kiva ostoskatu, mikä oli täynnä vaatekauppoja. En ollut yhtään kartalla Kiinan kurssista, joten ei ollut mitään hajua mitä mikäkin olisi maksanut, tiesin vain vaihdetun käteiseni määrän. Vähän käteistä oli mukana joten ostin syntyvälle vauvalle ja itselleni täältä yhdet fleecehousut. Täällä oli myös valtavan iso basaari, joka olisi jatkunut loputtomasti ja monen kerroksen verran.

Kävelimme vain fiilistellen ja ihmetellen. Oli jonkin verran ihmisä, muttei kadut nyt ollut täynnä ihmisiä. Kaduilla näkyi kun vanhat miehet vetivät kärryjen päällä vaikka mitä erilaista tavaraa. Paikoitellen oli kyllä epäsiistiä, välillä haisi metrotunneleissa aivan kamalalta. Kiinan puolella oli joka paikassa vain reikävessoja.

Vaihdoimme metroa punaisen linjan risteykseen ja hyppäsimme ulos exhibition pysäkillä. Täällä oli vähemmän ihmisiä ja rauhallisempaa sekä huomattavasti siistimpää! Aika ei riittänyt Shenzhenin keskustaan tutustumiseen tämän enempää, joten lähdimme hotellille hakemaan laukkuja.

Juna-aseman vieressä on suuri, monikerroksinen basaari ja vielä oli käteistä tuhlattavana. Basaarissa myytiin vaatteita, laukkuja, huiveja, koruja, kelloja, lastenvaatteita, aurinkolaseja, leluja, elektroniikkaa. Mitään en kuitenkaan löytänyt ja halusin päästä rahoista eroon. Sain ostettua yhden huivin, joka on osoittautunut aivan huippu löydöksi, se lämmittää erittäin hyvin ja on itseni näköinen, pysyy käytössä varmasti vielä hyvin, hyvin pitkään. Oma mielikuvani Kiinasta on se, että se olisi halpa. Shenzhen ei ainakaan ollut halpa paikka, varsinkin näissä basaareissa oli ihan järkyttävän korkeat lähtöhinnat ja hinnoissa tultiin todella huonosti alaspäin, vaikka tingin ja lähdin paikalta pois. Made in China, ei todellakaan merkinnyt täällä yhtä kuin halpaa.

Juna-asema oli aika yök ja sielläkin haisi joissakin paikoissa niin kamalalta, että hyvä ettei tullut oksennus. Ymmärrän todellakin suositukset Shenzhenin epäsiisteydestä. Pari lappua sai täyttää vielä ennen rajan ylittämistä, mutta sekin sujui hyvin. Kun ylitimme rajan takaisin Hongkongiin, huomasi kontrastin kuinka paljon siistimpää Hongkongissa olikaan.

No kannattiko? Itse pidän jokaista reissua rikastuttavana, oli se millainen hyvänsä ja onhan se kiva kokea joskus tällainen epämääräinen ja epäsiisti paikka. Etenkin raja-aseman alue oli aika turvattoman oloinen, kun oli paljon epämääräistä porukkaa, kodittomia ja tosi pahan hajuista ja likaista mutta kaupungista löytyy varmaan vähän parempiakin alueita? Itse pidin paljon meidän teemapuiston pääohjelmasta, minkä vuoksi Kiinan puolelle kannatti lähteä. Ei Shenzhen niin paha ollut, ettenkö voisi joskus vielä kaupungissa uusiksi käydä, etenkin kun kaupunki on niin suuri ja koimme siitä vain pienen osan – mutta on maailmassa muitakin paikkoja.

Jos on vähänkään vähemmän seikkailumieltä tai ei todellakaan kiinnosta rikastuttaa elämäänsä epämääräisillä paikoilla, niin jättäisin Shenzhenin välistä ja keskittyisin enemmän Hongkongiin. Hongkongin puolella on niin paljon nähtävää, turvallisempaa ja siistimpää tai jos päiväretken haluaa jonnekkin tehdä, niin Macau on myös toinen huomattavasti kivempi kohde! Hongkongin matkasta voit lukea lisää tästä postauksesta.

Ootko käynyt Shenzhenissä? Mitä siitä pidit? Mitä siellä teit? 

2 kommenttia

  • Mikko / Matkalla Missä Milloinkin

    En ole käynyt Shenzhenissä enkä Kiinassa ylipäätään. Kiinassa piti käydä viime syksynä, mutta se matka sitten peruuntui. Shenzhen ei kylläkään reitille olisi osunut, vaan tarkoitus olisi ollut kierrellä Keski- ja Länsi-Kiinassa.

    Mistähän tuo kertomasi paha haju oli peräisin?

  • Elina

    Kiina on kyllä valtava maa, joten olettaisin siellä olevan todella paljon mielenkiintoista nähtävää! 🙂 Ja teidän suunnittelemat kansallispuistot olis kyllä aika mahtava kokea siellä myös! Kiva kun sai tuolta pienen pintaraapaisun Kiinasta. Tuo paha haju juna-asemalla tuli vessoista, niin järjetön kusen haju, haisi siltä kun vessoja ei oltais pesty ikinä, aivan kamala!

Jätä vastaus

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *