Kohteena Lappi, minne päin Lappia kannattaa matkustaa?

Lappi on vienyt jo kauan sitten sydämeni ja se on yksi harvoista paikoista maailmassa, minne haluan aina palata yhä uudestaan. Tässä postauksessa jaan meidän kokemuksia Lapin kohteista, joissa olemme vuosien varrella käyneet. Toivottavasti tämä postaus antaa vinkkejä ja auttaa hahmottamaan, minne päin Lappia kannattaa matkustaa, sillä on monia joille maamme pohjoisosa on edelleen tuntematonta seutua.

Lapin maakunta on Suomen laajin ja koostuu useista seutukunnista. Peräpohjola, eli Kolarin, Rovaniemen ja Sallan eteläpuoleiset kunnat ovat aikoinaan olleet osa Pohjanmaata ja sitä pohjoisemmat kunnat ovat taas olleet varsinaista Lappia.

Tämän vanhan maakunnan rajan erottaa siitä, missä metsäiset vaarat ja tunturit loppuvat ja avotunturit alkavat. Nykyään Lapin maakunta alkaa Kemistä ja Ranuan eteläpuolelta, samalla korkeudella sijaitseva Kuusamo ei kuitenkaan kuulu Lapin maakuntaan vaan Pohjois-Pohjanmaahan.

Olemme monipuolisesti matkustaneet ympäri Lapin maakuntaa ja nähneet sen erilaiset ominaispiirteet. Ihan kaikista kohteista en ole kirjoittanut erillisiä blogipostauksia ja kun kova kaipuu pohjoiseen taas iski, aloin käydä läpi missä kaikkialla olemme Lapissa aiemmin käyneet. Tässä tulee meidän kokemukset ja vinkkimme pähkinänkuoressa.

Tenojoella

Tornio – Poikkea Haaparannan puolelle ostoksille

Tornio on melkein kasvanut yhteen Ruotsin Haaparannan kanssa ja siitä johtuen olemme vierailleet molemmissa kaupungeissa lukuisia kertoja. Torniossa kannattaa pysähtyä, mikäli haluaa käydä ostoksilla Haaparannan puolella ja Tornion keskustassa on myös rajalla på gränsen ostoskeskus.

Lue lisää: Haaparannassa ostoksilla, mitkä on meidän vakiopaikat?

Ranua – Lapset tykkäävät

Ranualla kannattaa lapsiperheiden pysähtyä, sillä täältä löytyy Ranuan eläinpuisto. Eläinpuistossa on n. 50 erilaista eläinlajia ja Ranuan tunnetuimmat eläimet ovat jääkarhut. Ranualla on myös ruskeakarhuja, susia ja paljon lintuja, joista etenkin pöllöt tekivät suuren vaikutuksen, puistossa on tietysti useita muitakin lajeja.

Ranuan eläinpuisto on auki ympäri vuoden ja sen pihapiiristä löytyy mm. Fazerin tehtaanmyymälä. Ranuan eläintarhan vieressä on leirintäalue, jossa on helppo yöpyä ja jonka leikkipuistossa lapset viihtyvät. Ranualla on tarjolla monipuolisesti myös muitakin aktiviteetteja.

Rovaniemi – Kaupunkilomailijalle

Rovaniemi on myös lapsiperheille sopiva kohde, tietenkin kiitos joulupukin pajakylän ja napapiirin. Kun antaa lapsille aikaa leikkiä napapiirin leikkipuistossa ja käy tervehtimässä joulupukkia, voi vierailu venähtää useampaan tuntiin. Rovaniemi sopii kaupunkilomailijalle, mutta myös heille jotka haluavat yhdistää kaupunki- ja luontoloman.

Kaihuanvaara ja kivaloiden retkeilyalue teki aikoinaan aloittelevaan retkeilijään vaikutuksen, patikoitavaa löytyy myös Napapiirin retkeilyalueelta ja Auttikönkäältä. Unohtamatta käyntikohdetta Rovaniemen Arktikumia ja Ounasvaaraa.

Lue lisää: Rovaniemen tiedekeskukset Arktikum ja Pilke, mielenkiintoisia molemmat

Posio – Järvien ja metsätuntureiden ystävälle

Posio on Pentikin kotikaupunki, mistä löytyy kulttuurikeskus Pentik-mäki ja Pentikin tehtaanmyymälä. Posiolla vietimme eräänä kesänä juhannusta lomakeskus Himmerkissä. Upea paikka, kirkas matala hiekkapohjainen ranta.

Posiolla sijaitsee Riisitunturin kansallispuisto, missä kannattaa ainakin kiertää Riisin rääpäsy. Posion keskustan pizzeriasta saa myös hyvää pizzaa, mikäli patikoinnin jälkeen iskee nälkä.

Lähettyvillä on myös luontokohteet Korouoma ja Livojärvi, sekä Iso-syötteen matkailukeskus ja retkeilyalue ja Syötteen kansallispuisto.

Posion Himmerki
Riisitunturilla

Aavasaksa – Pysähdy näköalapaikalle jalottelemaan

Aavasaksalla kannattaa pitää tauko ja käydä ihastelemassa kauniita maisemia Torniojokilaakson yli. Ihastuin paikkaan tammikuussa niin paljon, että voisin ihan vartavasten lähteä täällä uudestaan käymään.

Aavasaksan näköalatasanteen lähiympäristössä on lyhyitä, muutaman km pituisia patikointireittejä ja muutakin mielenkiintoista nähtävää, kuten mm. vanha keisarinmaja ja näkötorni. Aavasaksan näköalapaikka sijaitsee lyhyen matkan päässä päätieltä ja sinne ajetaan jyrkkää mäkeä pitkin ylös.

Lue lisää: Miniloma Lappiin, viikonlopun määränpäänä Aavasaksa

Pello – Pidä ostos- tai ruokailutauko täällä

Pellossa kannattaa pysähtyä Vihreällä pysäkillä, missä voi pysähtyä syömään, lasten leikkimään tai ostoksille. Vihreällä pysäkillä on Pentikin myymälä, Seita shopissa myydään tosi ihania kodin tavaroita ja Oranssissa karhussa myydään ulkoiluun ja retkeilyyn liittyvää. Vihreällä pysäkillä voit ladata myös sähköautoa, lue lisää vihreästä pysäkistä täältä.

Pellossa toinen vaihtoehto tauolle on Pörröporo joka sijaitsee Vihreää pysäkkiä etelämpänä. Pörröporosta saa hyvää ruokaa, kahvia, Lapin lihaa ja matkamuistoja. Pörröporossa on aivan mahtava palvelu ja ystävällinen henkilökunta. Molemmat on kivoja pysähdyspaikkoja ja Pörröporosta voi ostaa koiralle myös herkullisia poronluita.

Salla – Hiljaisuutta arvostavalle

Ihana Salla – tätä voin suositella heille, jotka haluavat sulkea puhelimen ja lähteä vain lataamaan akkuja. Sallassa saat kokea aitoa hiljaisuutta ja halutessasi voit vielä rentoutua Holiday Clubin kylpylässä.

Jos etsinnässä on pieni ja rauhallinen kohde, suuntaa Sallaan. Sallassa on Suomen viimeisin kansallispuisto ja kauniita näköaloja tuntureiden ylle.

Lue lisää: SALLA – in the middle of nowhere, missä kyltti?

Lue lisää: Palanen sydämestä jäi Sallan Iso-Pyhätunturin huipulle

Kemijärvi – Koe jotain aitoa

”Mikä ihme hinku sulla on aina Kemijärvelle?” – kysyi puoliso kun taas huokaisin syvään Kemijärven sillan kohdalla. En ole itsekään vielä saanut siitä kiinni mikä Kemijärvessä niin houkuttaa, mutta jotenkin aina sinne tullessa mielen valtaa hyvä ja kotoisa olo.

Kemijärvi sijaitsee kauniilla paikalla, järvien ja tuntureiden ympäröimänä. Mielestäni paras kohta Kemijärvelle tullessa on sen pitkä silta, jonka molemmin puolin on järvi ja tunturimaisemat. Ihmiset Kemijärvellä ovat myös mielettömän avuliaita ja ystävällisiä, ihan niinkuin koko Lapin maakunnassa. Pohjoisen ihmiset ovat aitoja, mitä arvostan niin paljon.

Viimeksi kun ajoimme Kemijärveltä pois, heitin taas vitsin ilmoille: ”Pitäiskö muuttaa Kemijärvelle?”. Kemijärvellä on kuvattu YLE:n taivaan tulet sarja, josta luonnollisesti pidin paljon. Kemijärvi pitää vain kokea vaikka edes päiväreissun verran.

Kemijärvi

Pyhä-Luosto – Pala kauneinta Lappia

Pyhä-Luostosta on muodostumassa itselleni erityinen paikka. Kesällä 2021 saimme kokea Pyhän tuntureiden, soiden ja kurujen kauneuden ja tänä kesänä palasimme Luostolle huiputtamaan Ukko-luoston. Pyhä-Luoston monipuoliset maisemat, avotunturit ja kauniit maisemat houkuttelee.

Tänä kesänä koin niin suurta kiitollisuutta Ukko-luoston huipulla siitä, että tuli hankittua Kuusamosta mökki, joka mahdollistaa päiväretkien tekemisen tuntureille mökiltä käsin. Pyhä on pyhän kaunis paikka!

Pyhällä on lyhyempiä ja pidempiä patikkapolkuja joista valita. Luoston Lampivaarassa on myös mahdollista käydä Euroopan ainoalla toimivalla ametistikaivoksella ja vinkkinä lapsiperheille, se oli lapselle todella iso elämys käydä kaivamassa ”timantteja”. Luostolla voi myös käydä Lapland Hotels Luoston ametistikylpylässä.

Lue lisää: Pyhä: Tunturiaavan luontopolku

Lue lisää: Vinkit Pyhälle kesällä (lasten kanssa)

Lue lisää: Aittakuru, Isokurun pikkuveli

Levi – Lasketteleville lapsiperheille

Levi sopii etenkin lapsiperheille sen loivien ja lukuisten sinisten rinteiden vuoksi. Levillä on monipuolisesti tarjolla vaikka minkälaista ohjelmaa ja matkailupalveluita, joten kaikille ja kaikenikäisille löytyy ihan varmasti jotakin, tutustu Levin tarjontaan täältä.

Leville haluaisin joskus vielä palata nimenomaan laskettelemaan lasten kanssa, vaikka yleensä tykkäämme hakeutua ruuhkaisten keskusten ulkopuolelle ja rauhallisempiin paikkoihin.

Ylläs / Äkäslompolo – Aktiiviselle ihmiselle

Ylläs on todellakin aktiivisen liikkujan niin patikoijan, hiihtäjän, laskettelijan ja maastopyöräilijän kohde. Ylläksen rinteet ovat Leviä jyrkemmät, joten omasta kokemusta sopivat huonommin loivista rinteistä pitäville ja lapsiperheille. Ylläs on mielettömän kaunis paikka ympäri vuoden ja siellä onkin tullut käytyä lukuisia kertoja. Täällä valitsisin majoittua Äkäslompolon puolella, missä on enemmän palveluita.

Lue lisää: Koe Ylläksen huippu gondoliajelulla

Lue lisää: Hiihtäen Kesänkijärvelle

Lue lisää: Kuertunturin huiputus Äkäslompolossa

Lue lisää: 10 x tekemistä Äkäslompolossa

Lue lisää: Äkäslompolossa vauvan kanssa

Lue lisää: Äkäslompolossa tammikuussa

Pallas / Raattama – Levollista maisemaa etsivälle

Pallas on jättänyt sydämeeni ikuisen jäljen, Pallas on ehdottomasti yksi suosikeistani Lapissa. Pallaksella ei ole mitään ylimääräistä, siellä on yksinkertaisuutta, hiljaisuutta ja rauhaa, juuri sitä mitä me ainakin pohjoisesta haemme.

Vietimme eräänä syksynä viikon Pallaksella ja sydän itki verta, kun sieltä täytyi kotiin lähteä. Pallas sopii heille, jotka haluavat patikoida avotuntureilla eivätkä kaipaa laskettelukeskusten palveluita ja hälinää vaan rauhaa.

Lue lisää: Ruska-aikaan Pallaksella

Lue lisää: Päiväretki Pallaksella: Vuontispirtiltä Nammalakuruun

Lue lisää: Viisi päiväretkikohdetta Pallaksella

Pallaksella on avotuntureita

Muonio – Aitoa Lapin luontoa

Meidän oli tammikuun pohjoisen lomalla tarkoitus jatkaa lomailua Muoniossa, mutta reissu päättyikin paluumatkaan. Olemme kuitenkin aiemmin Muoniossa lomailleet matkalla kotiin Norjasta ja alue jäi mieleeni jokseenkin hieman salaperäisenä.

Muoniossa saa kokea aidon Lapin luonnon ilman mitään ylimääräistä. Yövyimme silloin Harrinivalla ja muistan kun istuimme hyttysten keskellä katsellen virtaavaa jokea ja vastarannan naapurimaata. Täällä on tilaa mielen levätä ja rauhoittua. Lue lisää Muonion aktiviteeteista täältä.

Muonio on myös hyvä välietappi Kilpisjärvelle matkatessa, eikä myöskään Ylläs-Pallakselle ole kovin pitkä matka, joten tunturit ovat täälläkin lähellä.

Saariselkä – Vaeltajalle ja hiihtäjälle

Viikko aikaa, mihin mennä? Itse suosittelisin Saariselkää, sillä alue on ympärivuotinen kohde ja toimii niin talvilomakohteena kuin kesällä ja syksyllä. Saariselältä ja Urho Kekkosen kansallispuistosta ei valinnanvara reiteille lopu kesken. Saariselkä sopii mainiosti oman tiensä kulkijalle ja vaeltajalle. Upeita tunturimaisemia unohtamatta, Kiilopään ja Kaunispään tuntureille pääsee matalalla kynnyksellä.

Lue lisää: Kiilopään huiputus ja roadtripin päätös

Lue lisää: Vaelluskertomus: Urho Kekkosen kansallispuistossa

Ivalo / Inari – Koe saamelaisuuskulttuuria

Ivalo oli yllättävän suuri taajama, mistä löytyi monipuolisesti palveluita paikallisille. Melkein olin jo tännekin muuttamassa. Me yövyimme Ivalossa huskytarhalla, mutta suurin osa suuntaa nimenomaan Inariin.

Lue lisää: Ivalossa huskyfarmilla mökkeillen

Inarissa on paljon mielenkiintoista nähtävää, niin Siidan saamelaismuseo, kuin pauhaavat kosket, Sajos ja Inarijärvi. Inarissa on läsnä aitoa saamelaiskulttuuria, jota todella ihailen. Kulttuurillisesti Inari on merkittävä kohde Lapin maakunnassa ja käymisen arvoinen paikka.

Lue lisää: Päivä Inarissa – Inarin mielenkiintoiset nähtävyydet

Sajos
Siida

Lemmenjoki – Rauhallista kansallispuistoa etsivälle

Muistot senkun vain lämpenevät, mitä pohjoisemmaksi muistoissa tulemme. Lemmenjoki on mielettömän kaunis kansallispuisto ja etäisyyden vuoksi myös aika rauhallinen. Lemmenjoen kansallispuisto on yksi mieleenpainuvimmista kansallispuistoista, mihin mielellään vielä palaisi ja kokisi lisää.

Lemmenjoella voi kiertää lyhyempiä ympyräreittejä tai vaeltaa useita päiviä. Voi myös käydä kultalahdessa tai katsomassa Ravadasköngästä ja matkustaa veneellä Lemmenjokea pitkin. Lemmenjoella on aistittavissa selittämätön rauha.

Lue lisää: Lemmenjoella luontopolulla ja Ravadasköngäksellä

Lemmenjoki

Sevettijärvi – Oman tien kulkijalle

Voi sitä autiota tunnelmaa, kun ehdimme jo pelätä jäävämme Sevettijärvellä ilman majapaikkaa. Sevettijärvi on todellakin kaukana kaikesta, mutta se on samalla sen vahvuus. Täällä saat erakoitua rauhassa ja nauttia erämaan tunnelmasta ja totaalisesta hiljaisuudesta, tai kalastaa – siitähän Sevettijärvi tunnetaan. Myös Sevettijärvi-Pulmankijärvi vaellusreitti lähtee täältä. Sevettijärvestä olin haaveillut pitkään ja olin iloinen, kun pääsin siellä viimein kesällä 2020 käymään.

Lue lisää: Itä-Lapin halki kohti Sevettijärveä

Tenojokivarsi – Roadtrippaajalle

Karigasniemeltä pääsee suoraan Norjaan Karasjoelle, jossa saa vahvasti kokea saamelaisuuden. Karasjoella kannattaa siis ehdottomasti Karigasniemellä ollessa poiketa.

Utsjoki on jotenkin niin sympaattinen paikka, missä porot elävät sopuisaa elämää ihan Utsjoen keskustassa. Utsjoen kirkkotuvilla kannattaa ainakin pysähtyä.

Myös Utsjoelta pääsee suoraan Norjaan, kuin myös Nuorgamista. Nuorgamissa kannattaa käydä Pulmankijärven maisematiellä, mistä aukeaa laajat näkymät niin Suomen kuin Norjankin puolelle. Nuorgamissa sijaitsee Suomen pohjoisin piste. Nuorgamissa on myös iso ja hyvä ruokakauppa.

Tenojokivarsi oli mielestäni hienoin Utsjoki – Karigasniemi välillä, Utsjoki – Nuorgam välillä tenojokivartta näkyi yllättävän vähän. Seuraavalla kerralla täytyy kokeilla ajaa reitti toisinpäin, jospa Norjan vuoria näkyisi niin päin ajaessa enemmän edessäpäin.

Lue lisää: Nuorgamista Karigasniemelle Tenojokivartta pitkin

Hetta – Aito saamelaiskylä

Ei hitsit, tässä kun näitä juttuja kirjoittaa ja käy läpi muistoja niin sydän vaan lämpenee ja lämpenee. Hetta on myös sellainen ihana saamelaiskylä, joka on aidolla kylämäisyydellään jäänyt mieleen. Hetasta pääsee ajamaan Norjaan, Koutokeinoon ja Hetasta alkaa kuuluisa Hetta-Pallas vaellusreitti.

Hetassa olemme pariin otteeseen käyneet Tunturi-Lapin luontokeskuksessa, missä kannattaa käydä ja tutustua saamelaisten kahdeksaan vuodenaikaan.

Muutenkin kannattaa aina mahdollisuuksien mukaan käydä tutustumassa luontokeskuksiin. Ne ovat mielestäni erittäin mielenkiintoisia ja pääsee tutustumaan juuri sen alueen luontoon. Täältä voit katsoa, missä kaikkialla luontokeskuksia on. Omat suosikkini ovat Siida, Tunturi-Lapin luontokeskus ja Yllästunturin luontokeskus.

Lue lisää: Mitä kokea Hetassa?

Luontokeskus Hetassa

Kilpisjärvi – Parasta Suomessa

Pohjoisen kuningas ja koko pohjoisen ehdottomasti ylivoimaisin kohde, Kilpisjärvi. Lapissa sanotaan olevan kahdeksan vuodenaikaa, Kilpisjärvellä olemme käyneet niistä kolmella: kesällä, syksyllä ja talvella. Voin kertoa, että joka kerta aivan yhtä upea enkä voi niitä millään laittaa paremmuusjärjestykseen. Kilpisjärvi toimii aina! Niin mielettömän kaunis ja aivan sydämen seisauttava paikka, missä sydän tekee kärrynpyöriä ja koko muu maailma unohtuu maisemia katsellessa.

Kilpisjärvellä on patikoitavaa niin lyhyille piipahduksille kuin pidemmille päiväretkille ja klassikko on tietysti Saanan päälle kiipeäminen. Yksi omista suosikeistani on Salmivaara, sillä sieltä aukeaa hienot maisemat Saanalle ja sinne kiipeäminen on huomattavasti helpompaa kuin Saanalle. Kilpisjärvi on e l ä m y s .

Lue lisää: Majapaikkasuositus Kilpisjärvellä: Haltinsaana

Lue lisää: Kilpisjärvelle talvella, ota nämä asiat huomioon

Lue lisää: Päiväretkikohteita Kilpisjärvellä: Tsahkaljärvi ja Salmivaara

Lue lisää: Kilpisjärvi ruska-aikaan

Lue lisää: Roadtrip Kilpisjärvelle

Tsahkaljärvi on myös upea

Minne matkustaa Lapissa?

Lappi on mielettömän monipuolinen ja laaja-alue, missä riittää luontoelämyksiä. En anna suoria vastauksia siitä, mihin sinun kannattaa matkustaa, mutta jaan meidän kokemuksia ja meidän suosikkeja, joista ehkä löydät idean kärpäsen seuraavalle kerralle. Matkusta sinne, missä et ole vielä käynyt tai mikä tuntuu juuri nyt houkuttelevalta kohteelta.

Se Lappi minkä tunnen omaksi paikakseni on nimenomaan saamelaisalueiden Lappi ja etenkin Tunturi-Lappi ja käsivarsi. Siellä mielen valtaa aina selittämätön rauha ja tunne siitä, että olen kotona. Tunne ei ole vain yksin minun, vaan tiedän useiden muiden kokevan samoin juuri näissä maisemissa.

Omat suosikkini pohjoisessa ovat siis Kilpisjärvi, Pallas ja Pyhä-Luosto, mutta myös monen monen muutkin paikat ovat jättäneet jäljen.

Kiitos vaihtelevien vuodenaikojen, voi samat kohteet kokea eri vuodenaikaan ihan eri tavalla, niin luonnon, maisemien kuin aktiviteettien osalta. Parhaat elämykset ovat olleet avotuntureilla, missä maisema on näyttäytynyt edessä avoimena ja yksinkertaisen kauniina.

Meilläkin on vielä paljon näkemättä ja kokematta pohjoisessa, aika näyttää, mihin päin mekin seuraavalla pohjoisen lomalla suuntaamme, ideoita?

Lopuksi vielä oma suosikkikappaleeni, joka kuvastaa tyhjentävästi omaa kiintymystä pohjoiseen: Jon Henrik Fjällgren – Mountain Dance

23 kommenttia

 • Mikko / Matkalla Missä Milloinkin

  Paljon olette Lapissa kierrelleet! Tässä oli useampi kunta, jossa emme ole yöpyneet, vaikka mekin olemme viettäneet Lapissa paljon aikaa.

  Mekin ollaan yövytty Himmerkissä, mukavaa aluetta. Posiolta ei muuten myöskään ole ihan mahdoton matka Rukalle / Oulangan knsallispuistoon. Posio ja nuo mainitut lähialueet ovat hyviä myös siinä mielessä, että niihin voi matkustaa ympäri vuoden.

  Aavasaksan osalta voisi mainita, että siellä oleva näkötorni on ykis Struven ketkun Unescp-pisteistä, joten se saattaa lisätä jopa kiinnostavuutta. Me olemme käyneet siellä vain syksyllä, mutta näyttääpä talvinen maisema hienolta.

  Posion lisäksi omia suosikkeja taitavat olla Kilpisjärvi, Lemmenjoki, Pallas, Pyhä-Luosto, Salla Utsjoki ja Ylläs. Monta suosikkia siis! 🙂

  • Elina

   Posion sijainti on kyllä hyvä, moni paikka on päiväretken päässä, joku tunnin ajomatka sieltä on Oulankaan. Hyvä Mikko, tuo maininta Aavasaksan struvenketjusta on hyvä, en sitä muistanut mainita vaikka olin siitä aiemmin kyllä kuullut. Mä lähin heti tämän oman postauksen jälkeen haaveilemaan paluusta Aavasaksaan 😀 Voin niiiiiiin allekirjoittaa nuo sun suosikit! Salla on ihana, Utsjoki myös kuin myös Lemmenjoki ja Ylläs. Eli tosi vahvoja suosikkeja ovat kaikki! 🙂

 • Reissu-Jani

  Kattava yleiskuvaus Lapin tunnetuimmista paikoista. Itselleni suosikkeja ovat Pallas-Hetta, Kilpisjärvi ja Inari. Pari vuotta sitten tuli kierrettyä pitkästä aikaa Lapissa kuukauden ajan ja kyllähän se upea paikka on. Inari-järven suunnalla olisi voinut viettää pidemmänkin tovin kuin kolme päivää Juhannuksena.

  • Elina

   Oi, kuukauden ajan! Siinä ajassa oot ehtinyt nähdä paljon! 🙂 Inarin seutu on kyllä upeaa seutua, niin erämaista sekin!

 • Mari / Kodinvaihtaja

  Todella hyvä yleiskatsaus. Itse tykkään Ylläksen seudusta eniten Lapin kohteista, jotenkin kauneinta. Tietenkin Riisitunturin tykyt ja upeat kohteet Karhunkierroksella ovat must, mutta Lappia se nyt ei vielä ole.

  • Elina

   Ylläksen tunturit on kyllä niin kauniita, ihan mielettömiä niin kesäisin, syksyisin kuin talvisinkin. En yhtään ihmettele, että lukeutuu sun suosikkeihin! Haha, joo Riisitunturi kuuluu Lapin maakuntaan, mutta itse asiassa Oulangan kansallispuisto kuuluu sekä Pohjois-Pohjanmaahan että Lapin maakuntaan. Oulangan pohjoispää kun kuuluu Sallaan mutta karhunkierros on vielä pohjois-pohjanmaata 🙂 Eihän näillä rajoilla oikeasti mitään merkitystä ole, mutta aina silloin tällöin kuulee ihmisten sanovan ”Rukalla Lapissa” 🙂 Oikea ja kunnon Lappi on ihan pohjoisessa <3

 • Maria Ojajärvi

  Oli kiva lukea monipuolisesti eri kohteista, kun oma Lapin tuntemus on vielä hieman lastenkengissä. Ehkä tämän lukeneena haluaisin seuraavaksi erakoitua Sevettijärvellä.

  • Elina

   Ihana kuulla, että sieltä löytyi jokin houkutteleva kohde! Inarin seutu ylipäätään on tosi erämaista mutta korostuu hieman lisää kun lähestyy Sevettijärveä.

 • Pirkko / Meriharakka

  Hetken mietin, että paneutuisinko tähän vai en, sillä en koe yhtään olevani Lappi-fani. Suomessa kun tavallaan olisi luontevaa liikkua autolla, kun sellainen on, mutta Lappiin on pääkaupunkiseudulta liian pitkä matka ajaa. Mutta kun tätä aloin silmäillä, niin huomasin, että kyllähän tuotakin maakuntaa on sittenkin tullut koluttua! Juuri tulimme TornioHaparandasta (Ouluun lentäen, sieltä vuokra-autolla). Ranualla kävimme toissakesänä (autojunalla auto pohjoiseen, ajomatkaa sitten vaan toiseen suuntaan). Rovaniemikin on parilla autojunareissulla tullut tutuksi, matkalla Norjaan … Pyhä-Luostossa vietin joskus joulun, mutta kaamos ei innostanut. Saariselällä tuli asiakkaiden kanssa pyörittyä hullulla (?) 80-luvulla ennen lamaa. Inarista on huonoja muistoja kun varaamamme majoitus vaihdettiin huonompaan kiinalaisryhmän takia. Niin … eipä sitä tiedä, jos vaikka asiaa varsinaisesti tajuamattani vielä päätyisin jonnekin päin Lappia!

  • Elina

   Lappiin on kyllä pitkä matka ja monesti oon vertaillut asiaa niin, että samassa ajassa lentäisi Thaimaaseen asti. Ehkä siinä osittain onkin se juttu, että se on lähellä mutta silti niin kaukana, et joutuu vähän nähä töitä sinne päästäkseen. Autojunat on kyllä käteviä, kun saa nukkua yön junassa ja seuraavana päivänä onkin perillä oma auto mukana. Tai sitten juuri noin, että lentää lähemmäs ja vuokraa sieltä auton, niin ei tarvitse ihan maan toisesta päästä ajella. Että onhan onneksi vaihtoehtoja pohjoiseen pääsemiseksi. Tai jos päättää ajaa, keksii matkan varrelle kivoja kohteita 2-3 yöksi, niin ei tunnu matka niin pitkältä. Kyllä noiden huonojen muistojen jälkeen olis jo aika saada parempia muistoja Lapista 🙂 Kaamos ei oo yhtä paha, kun ajattelee lumen valona ja kaikki ne taivaan eri sävyt pitkin päivää, unohtamatta revontulia jos sellaisia sattuu illalla näkemään.

  • Elina

   Alkukesästä / heinäkuusta on eniten itikoita, mutta kyllä nekin vähenee loppukesää kohden. Ollaan vietetty useat kesät Lapissa eikä koskaan oo itikoista ongelmaa tullut. Tuolloin Muoniossa oli kyllä ihan kunnon hyttysarmeija, mutta se oli ainut kerta kun osuttiin pahimpaan aikaan. Vaatteilla sai hyvin peitettyä ja hyttysmyrkyillä. Nyt kun oltiin heinäkuun viimeinen viikko Kuusamossa (vaikka se ei ihan pohjoisessa olekaan), niin siellä ei ollut sillon juuri ollenkaan hyttysiä, joten jo heinä-elokuun vaihteessa saa olla huomattavasti enemmän rauhassa kuin alkukesästä. Ruska on myös todella ihanaa ja kaunista aikaa olla pohjoisessa! Ehkä jopa suosikkivuodenaika! Niin tajuttoman kaunista, eikä sillon ainakaan mitään itikoita ole.

 • Sini matkakuumeessa

  Kiva tiivistelmä Lapin kohteista. Itsellä on kokemusta vaan Kilpisjärveltä, jossa vietin lapsena useat talvilomat ja pari kesää tädin luona. Niin ja Äkäslompolosta, jossa olin 2002 talvikauden lopun baarityöläisenä. Lappilaiset ovat kaiken lisäksi ihanaa porukkaa.

 • Nadine G / Via Per Aspera Ad Astra

  Olipa kattava katsastus Lapin nähtävyyksiin ja luonnon ihmeisiin! Tähän postaukseen pitää palata, kun suunnitellaan matkaa niille alueille. Harmittaa sekin, että kotimaassa turismin kapasiteetti ei ole täydessä käytössä. Suomessa on niin paljon uniikkeja maisemia, omaperäistä kulttuuria ja aktiiviloman mahdollisuuksia.

  • Elina

   Se on totta, Suomessa on ihan valtavasti potentiaalia! Siksi onkin ollut niin ihana matkustaa Suomessa pandemian aikaan kun täällä on riittänyt niin paljon ihmeteltävää!

 • Maapalloilija

  En ole koskaan kuullut kenenkään oleen pettynyt käytyään Lapissa. Siitä huolimatta olen aika vähän oikein Lappia itse nähnyt, vaikka kesällä on ajeltu käsivarteen, ja talvella käyty Ranua & Rovaniemi. Agendalla se suunta on ollut erityisesti muutamat viimeiset vuodet, mutta halposti joku muu suunta houkuttaa enemmän. Nyt on puhuttu saksalaisen kaverini kanssa, että hän tuli avovaimoineen käymään Lapissa ensi talvena. Ilmeisesti laskettevat, moottorikelkkasafari, ehkä porot tai huskyt myös kiinnostaisivat. Hienoa olisi majoittua omassa mökissä saunoineen. Mikähän kohde olisi hyvä? Jos ajattelee logistiikkaa (juna etelästä tai lentäen suoraan Lappiin) yms. Itseäni kiinnostaisi mennä Äkäslompolon suunnalle, siellä olisi myös kaukaista sukua.

  • Elina

   Joo herkästi sitä vaan lähtee maailmalle, kun sekin niin kovasti kutsuu. Noihin kriteereihin vois mun mielestä Äkäslompolo / Ylläs olla just täydellinen kohde teille ja säkin pääsisit samalla Äkäslompolossa käymään. Lentäen pääsee Kittilään ja vuokraamalla sieltä auton tai yöjunalla Kolariin jolloin saa oman auton mukaan, logistisesti kätevin tuo Kolari / Kittilä seutu. Ylläksellä on hyvämaineinen Rami’s huskies joka järjestää huskyajeluita myös kansallispuiston alueella, se voisi olla elämys. Kelkkoja tuolla saa varattua ja reittejä on ihan pilvinpimein, jotkut ajaa Ylläkseltä Leville kelkalla. Ja voihan Ylläkseltä käsin käydä Levillä joku päivä laskettelemassa. Jos on saksalaisena tottunut laskemaan alpeilla, niin Ylläksen rinteet ovat hieman jyrkempiä ja myös hyviä. Äkäslompolossa Konijänkkä https://www.konijankka.fi/ järjestää kivoja retkiä, mm. hevosilla, poroilla ja koirilla.

 • Anne | Elämää Nomadina

  Hieno kooste ja kuvat myös, Lappi on ihanaa aluetta! Kun sekä omaa että puolison sukua on pohjoisessa, erityisesti Kemi-Tornion seutu ja Rovaniemi on tullut tutuksi. Suomessa asuessa kotimme oli Oulussa, joten sieltä ei ollut pitkä matka vierailemaan eteläisempään Lappiin. Pohjoisemmat osat ovat tuttuja lähinnä lapsuuden lomareissuilta, eniten maastohiihdon merkeissä talviaikaan, mutta joitakin asuntoautoreissuja tehtiin myös kesällä ja ruska-aikaan, ja niistä on lämpimiä muistoja. Nykyäänkin Suomessa käydessä vieraillaan vanhempien luona Lapissa, mutta joskus houkuttelisi myös reissu / road trip Pohjois-Lappiin ja sieltä Norjan puolelle ja hitaasti alas.

  • Elina

   Oulu on kyllä kiva sijainniltaan, kun siitä ei oo pohjoiseen enää pitkä matka. Lapissa on niin ihmeellistä taikaa, että tuntuu että kaikilla on tosi lämpimiä muistoja sieltä 🙂 Sun pitää laittaa toteutukseen tuollainen Lappi loma taas 🙂

Jätä vastaus

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *