6 x kirjavinkkiä seikkailijalle

Postaus sisältää mainoslinkkejä, jotka merkitty *merkillä

Tykkään kirjoista, mutta saattaa kulua pitkiäkin aikoja kun en lue mitään ja kun taas innostun, luen useamman kirjan putkeen. Kävin tänä keväänä ensimmäistä kertaa meidän lähikirjastossa ja yllätyin kuinka paljon mielenkiintoisia kirjoja siellä olikaan. Kotiin palasin puoli metriä korkean kirjapinon kanssa, kun vähän innostuin. Ajattelinkin näistä kirjoista inspiroituneena jakaa muutaman kirjavinkin kirjoista, joista olen pitänyt ja jotka sopivat nimenomaan seikkailijoille, kotimaan vaeltajille ja oman tiensä kulkijoille.

1. Vaella, kalasta, rakasta – Monni Himari

Voi vitsit kun tämä kirja vei aivan mennessään! Luin sen kahden päivän sisällä ja tykkäsin todella paljon. Tässä kirjassa oli niin paljon samaistuttavia asioita, kuten suuri haave pohjoisessa asumisesta. Oli mielenkiintoista lukea Monnin ajasta ennen Pohjois-Norjaan päätymistä ja miten kaikki sitten lopulta tapahtui (mökkipostauksessa ohimennen mainitsinkin, kuinka juuri tässä kirjassa kerrottiin usein asian johtavan toiseen ja kolmanteen) ja kuinka niin pienestä sattumasta mieskin ilmaantui hänen elämään.

Niin kiehtova tarina siitä, kuinka elää omavaraisesti pohjoisessa ja hyödyntää kaikki mahdollinen. Lukiessani tiesin ettei minusta olisi siihen, vaikka erakkomaisesta erämökistä olen vuosia haaveillutkin. Olen turhautunut kuluttavaan yhteiskuntaan ja haluan tehdä arjessa jatkuvasti kestävämpiä ratkaisuja. Hattua nostan Himarille, hienon polun on elämäänsä valinnut!

”Olin lopullisen väsynyt maailmalla juoksemiseen. Olin löytämässä rauhan paljon lähempää kuin olin siihenastisen elämäni aikana koskaan osannut katsoa. Viereltäni”

Ote Monni Himarin kirjasta – Vaella, kalasta, rakasta

Tässä osuttiin naulankantaan ja tunnistin niin itseni. Ulkomaanmatkat on hiljakseen vaihtuneet kotimaanmatkailuun ja olen löytänyt oman lempipaikkani ja sydämeni niin Lapista kuin Pohjois-Norjastakin. Kirja sopii siksi erityisen hyvin myös Pohjois-Norjaan hurahtaneelle.

Olin jo ennen pandemiaa päättänyt vähentää reissutahtia ja reilun kahden vuoden jälkeenkään en ole pitänyt mitään kiirettä takaisin maailmalle. Olen useaan otteeseen miettinyt, olinko ihan oikeasti palamassa loppuun jatkuvasta reissaamisesta? Sehän tuntuisi ihan hassulta, mutta Monnikin mainitsi tästä ja uskon, että olen ollut sittenkin oikeilla jäljillä. Rakastan edelleen matkustamista, mutta siihen vanhaan reissutahtiin en halua enää palata.

*Vaella, kalasta, rakasta kolahti niin monella tapaa, se on hyvin kirjoitettu ja vie lukijan mennessään. Voin hyvin kuvitella, että *kirja on elämys myös äänikirjana, vaikka itse kirjassa onkin runsaasti kauniita kuvia, jotka auttavat eläytymään ja hahmottamaan, minkälaista Gisløyalla oli asua.

Kun kirjastossa vähän innostuu!

2. Pakumatkalla – Aino Huilaja, Jerry Ylkänen

Odotan erityisen paljon meidän Kuusamon mökkimatkoilta sitä, että voimme pitkät automatkat hyödyntää kuuntelemalla jotain äänikirjaa. Aino Huilajan ja Jerry Ylkäsen Pakumatkalla kirjan nimittäin *kuuntelimme autossa äänikirjana ja vain toivoin, ettei automatka saatika kirja loppuisi koskaan. Koko ajan odotin, mitä uusia seikkailuja kirjassa tulisi vielä eteen. Aino Huilaja on entinen uutisankkuri, joka irtisanoi itsensä ja heittäytyi tyhjän päälle, osti pakun ja lähti maailmalle puolisonsa ja koiransa kanssa. Tässäkin kirjassa luovutaan kaikesta ja aloitetaan alusta jossain muualla.

Tämänkaltainen lähteminen olisi oma big dream, josta varmasti hyvin moni muukin unelmoi. Voisin ihan hyvin luopua kaikesta omaisuudesta ja vain lähteä määrittelemättömäksi ajaksi maailmalle (puolisoni ei jaa samaa unelmaa, joten haave ei ole realistinen ja samalla havahdun siihen, että juuri nyt elän jo yhtä unelmaani omassa kodissa yhdessä perheeni kanssa).

*Pakumatkalla kirja oli niin inspiroiva ja ihana, että sen tulisi lukea / kuunnella jokainen joka vähänkään haaveilee vastaavanlaisesta irtiotosta tai roadtripeistä.

Kuka tietää, kuinka moni on lähtenyt toteuttamaan tätä samaa unelmaa kirjan luettuaan? Haluaisin mielelläni lukea tästä vielä jatko-osan, sillä Aino ja Jerry ovat vieläkin maailmalla. Kirjassa tuotiin myös hyvin ja rehellisesti esille niitä huonoja hetkiä, joita pitkällä automatkalla väistämättä tulee eteen kun eletään niin tiiviisti pienessä tilassa kahdestaan.

3. Villi Vaellus – Cheryl Strayed

Nuoren Cherylin äiti kuolee, hän eroaa ja koko elämä menee sekaisin, joten hän päättää lähteä yksin vaellukselle Meksikon rajalta Kanadan rajalle sadan päivän ajaksi. Vaellus ei ole helppo, kun saa painia monien ajatusten ja vastoinkäymisten kanssa. Lukija pääsee läheltä kokemaan, kuinka vaikeita hetkiä pitkä vaellus pitää sisällään ja ei luovuteta, vaikka toinen kenkäkin katoaa vaelluksen aikana.

Kirja on kunnon seikkailu, jossa ei hienostella asioita vaan koetaan realistisesti vaikeita tunteita, yksin olemista ja oman suunnan etsimistä. Kirja löytyy vielä fyysisesti kirjastoista, mutta muuten sitä on saatavilla enimmäkseen *vain e-kirjana tai äänikirjana.

4. Pohjois-Norjan rannikkoreitit – Harri Ahonen

Pohjois-Norja on vienyt monen mennessään ja *tässä Harri Ahosen kirjassa on tietoa noin 100 eri patikkareitistä Pohjois-Norjassa. Kirjassa kerrotaan reittien pituuksista, vaativuudesta ja siinä on kartat sekä kuvia ja selkeät ohjeet reitin lähtöpisteelle, joten valinnanvaraa päiväretkelle löytyy varmasti. Tämä kirja lähtee meillä jatkossa Norjaan mukaan, jotta varmasti löydettäisiin tien päältä oikeille paikoille, missä patikoida. Vaikka internet on tietoa, kuvia ja karttoja täynnä, haluan edelleen tutkia tämänkaltaista tietoa mieluiten kirjasta, mistä kaikki löytyy yksistä kansista.

5. Pohjois-Suomen vaellusreitit – Jouni Laaksonen

Vaellus mielessä, mutta minne mennä? Jouni Laaksosen kirjassa esitellään sekä kansallispuistojen että niiden ulkopuolisia reittejä pohjoisessa. Kirjassa on vinkkejä muutaman päivän vaelluksista viikon vaelluksiin. Kirja kattaa reittejä Pohjois-Pohjanmaalta, Kainuusta Lappiin. Kirjassa on reittikuvaukset ja omakohtaiset kokemukset, myös lasten kanssa vaeltamisesta.

*Pohjois-Suomen vaellusreitit kirjaa olen hiljattain selannut enemmänkin, sillä pohdimme parhaillaan tulevaksi kesäksi sopivaa parin yön vaelluskohdetta pohjoisesta. Kirjassa annetaan myös huippukohtia ja haasteita jokaiselta reitiltä. Tällä hetkellä meillä on mietinnässä vaellus kesällä Riisitunturilla tai Pyhä-Luostolla.

6. Madventures Suomi – Riku Rantala, Tuomas Milonoff

Tässä kirjassa tulee niin paljon ja monipuolisia vinkkejä eri puolilta Suomea, että tätä voi jo kutsua kotimaan roadtrippaajan ja seikkailijan käsikirjaksi. Vuosikaudet olen matkustanut ulkomaille, mutta kiitos pandemian, sai kotimaa hienon mahdollisuuden näyttää parastaan oman maan kansalle. Suomi on niin monipuolinen ja iso maa, että täällä riittää edelleen koluttavaa.

Vaikka olen matkustanut kotimaassa jonkin verran, voin silti todeta, että niin paljon on edelleen kokematta! Selatessani kirjaa, huomasin että Suomessa on ihan kokonaisia alueita, joita en juuri edes tunne tai missä en ole ylipäänsä koskaan käynyt. *Madventures Suomi kirja antaa paljon uusia vinkkejä ja ideoita uusista paikoista missä kotimaassa käydä. Ihan sellaisia pieniäkin, ei valtavirran nähtävyyksiä. Poimin muutaman vinkin talteen jopa omasta maakunnasta.

Äänikirja, kirja, vai kirjaston käyttäminen?

Äänikirjat on siitä käteviä, kun kirjaa voi ”lukea” (kuunnella) lähes missä vain, liikkuessa, autoa ajaessa, lentokoneessa, siivotessa, lenkillä. Äänikirja ei myöskään jää mihinkään lojumaan ja pölyttymään, eikä luettua kirjaa tarvitse omistaa. Harvemmin tulee samaa kirjaa enää luettua uudestaan ja siksi yksi luku- tai kuuntelukerta useimmiten riittää.

Samasta syystä on kirjaston käyttäminen helppoa ja vaivatonta, kun saa ilmaiseksi lainata (siinä säästää myös rahaa). Kun palasin autolle ison kirjapinoni kanssa, heitin vitsillä, että tässähän saa laittaa kaikki omat kirjat kirpparille, kun meillä on näin hyvä kirjasto lähellä! Ehkä tulevaisuudessa käytän enemmän kirjaston palveluita, kun sellaisia on lähellä käytettävissä. Piristi käydä pitkästä aikaa kirjastossa ja aion ottaa siitä tavan.

Kirja on ikuinen klassikko, eikä siitä pääse mihinkään. Tykkään edelleen antaa ja saada tavallisia kirjoja lahjaksi. On myös kirjoja joista olen pitänyt niin paljon (myös äänikirjana), että olen halunnut ne myös oikeina kirjoina kirjahyllyyn. Toiset kirjat eivät kuvien tai karttojen kanssa myöskään sovellu äänikirjoiksi. Siksi haluan omistaa sellaisia kirjoja, joiden tietoihin voin tarvittaessa palata aina uudestaan ja uudestaan. Näitä kirjoja voi hyvin hyödyntää inspiraation ja ideoinnin lähteinä esimerkiksi kesälomille, kuten yllä olevia kirjoja.

Luetko paljon kirjoja? Tykkäätkö fyysisistä kirjoista vai kuunteletko mieluummin äänikirjoja? Oma vai kirjastonkirja? Onko sinulla muita kirjasuosituksia matkailijalle, retkeilijälle, seikkailijalle?

20 kommenttia

 • Tanja for Takeoff

  Kiitos vinkeistä! Kuulun myös niihin, joiden lukitahti vaihtelee. Työn puolesta taustamatskuja tulee luettua, mutta ihan se vain huvikseen lukeminen saattaa jäädä pitkäksikin aikaa. Ja se harmittaa.
  Tuon Monnin kirjan haluaisin kyllä lukea, mutta se odottaa meidän pidempää Suomeen tuloa, että pääsee fiilistelemään ihan fyysisen kirjan äärellä kuvineen kaikkineen.

  • Elina

   Kiitos kommentista Tanja! Olis kyllä ihanaa jos osais raivata aikaa enemmän lukemiselle. Monnin kirja on kyllä sellainen, että sen mielellään lukee nimenomaan kirjana! Palasin kirjan kuviin lukuisia kertoja lauseiden keskeltä ja uppouduin tarinaan niiden myötä vielä syvemmin.

 • Mikko / Matkalla Missä Milloinkin

  Kivoja vinkkejä. Tuon Jouni Laaksosen kirjan olen lukenutkin joskus läpi. Pohjois-Norjan rannikkoreitit -kirja voisi olla kiinnostava, vaikka tällä hetkellä eteläisempi Norja kiinnostaa enemmän. Madventures Suomi -kirjaa olen hieman vältellyt, koska en välittänyt televisiosta tulleesta sarjasta lainkaan, mutta kirja saattaa kyllä olla parempi. Ite tykkään enemmän fyysisistä kirjoista enkä ole koskaan kuunnellut äänikirjaa, Marika sen sijaan kuuntelee niitä varsin paljon.

  • Elina

   Kiva kuulla Mikko! Ymmärrän tuon Madventures kulman! Siis ettei se uppoa kaikkiin, onhan se lähestymisvinkki niissä aina vähän jotain erikoisempaa… viihdettä 🙂

 • Pirkko / Meriharakka

  Muutama näistä on tuttuja, Pakumatkalla ja tuo Villi vaellus. Jälkimmäistä pidän kyllä niin kirjana kuin elokuvana enemmän vastuuttomana kuin hyvänä, sillä ilmeisesti sen jäljiltä tuolle oikeasti vaativalle reitille on lähtenyt useampikin tyhmyyttään muiden pelastettavaksi.

  Luen aika paljon, toistaiseksi tänä vuonna saldo taitaa olla 22 ja jonkinlainen tavoite kirja per viikko tahtia koko vuodelle. Löysin joku aika sitten Goodreads.comin, jonne on mielestäni kiva kirjata ideoita luettavista kirjoista ja sitten kun ne on lukenut, kirjata ne luetuiksi, eli siellä on koko lista, niin luetut kuin lukujonossa olevat.
  Eniten tulee luettua ekirjoja, Ellibsistä jos sieltä löytyy, ellei kohtuuajassa, niin sitten saatan ostaa Elisa-kirjasta tai Kindleen Amazonista.

  • Elina

   Oi ei, noista kirjan ja elokuvan seurauksista en olekaan kuullut! Siitäkin on useampi vuosi sitten kun oon kirjan lukenut. Hyvä jos kirja on inspiroinut ihmisiä lähtemään vaellukselle, mutta tuo reitti olisi kyllä ehdottomasti kokeneen, eikä aloittelijan reitti. Siinä ollaan kyllä hypätty suoraan ääripäähän. Kiva päästä lukijana mukaan, mutta itse en noin pitkälle vaellukselle lähtisi. Enkä yhtään ihmettele, jos on pelastustehtäviä tullut, huh. Niitä kun tulee lyhyemmiltäkin reiteiltä.

 • Maapalloilija

  Nuo vaelluskirjat eivät ole tuttuja, muuten kyllä. Olen tainnut kaikki ne kuunnella. Kuunteleminen toimii yleensä hyvin, vaikka tykkään lukeakin. Mulla oli joskus IG:ssa listaus reissukirjoista, mutta enhän minä nyt enää löydä, mitä silloin suosittelin.

  • Elina

   Oi, löytyisköhän ne jostain kohokohdista? 🙂 Jep, molemmat on kivoja, kuunteleminen ja äänikirjat, kallistun kuitenkin ehkä itse enemmän lukemiseen.

 • Terhi

  Minulla on kyllä vähän samankaltaisia ajatuksia. Maailmalle ei ole niin kiire ja aion harventaa matkatahtia. Tosin tulevaisuudesta ei koskaan tiedä.
  Noista kirjoista olen lukenut vain ”Pakumatkalla”, se kyllä herätti halun minimoida omaisuus ja lähteä matkaan.

  • Elina

   Kiva kuulla Terhi, etten oo ajatusten kanssa aivan yksin! 🙂 Mäkin haluan ja aion vielä matkustaa, mut jotenkin oon vielä vasta ”lämpenemässä” moodissa, etten oo ihan kypsä vielä lähtemään 😀 ja sitten kun lähen, niin lähen harvemmin ja harkiten! 🙂 pelkään myös, että sitten kun pääsen reissuun, niin haluan koko ajan reissuun. Henkisesti menisin kyllä koko ajan johonkin, mutta kroppa on alkanut tosi herkästi mennä johonkin hälytystilaan, jos edes ajattelen matkalle lähtöä tai oon johonkin lähdössä. Hirvittävää, mut kroppa ilmoittaa heti, ettei taas pidä siitä. Tässä onkin pandemian aikana oppinut kuuntelemaan kliseisesti kehon viestejä ja on ollut hämmentävää, kuinka niitä on sit huomannutkin.

   • Sini matkakuumeessa

    Kesällä tulee luettua, kun makoilee jossain rannalla. Reissuihin otan mukaan aina yhden kirjan, jonka jätän jonkun hostellin kirjahyllyyn. Äänikirjoja myös kuuntelen varsinkin pitkillä lennoilla tai junamatkoilla.

    Viimeisin kirja oli Barefoot, Real walking class hero. Suomeksi Mazhar Albekoglun ihmeellinen elämä. Kertoo Suomessa asuvasta tutustani, joka on mm kävellyt / liftannut Kreikasta Intiaan. Kunnon og travelleri. Isot suositukset kirjalle.

    • Elina

     Oho, hurjan matkan tehnyt! Kiitos vinkistä, laitan luettavien listalle, kirja kuulostaa mielenkiintoiselta ja kunnon seikkailulta! Nuo majapaikkojen kirjahyllyt on kyllä tosi kivoja ! Vaikken sinne mitään yleensä jätä tai sieltä mitään lue, niin mielenkiinnolla käyn aina katsomassa mitä siellä on. Kerran oli Havannan majapaikassa ihan valtavan paljon suomenkielisiä kirjoja! Se oli aika hassua 😀

 • Stacy

  Mielummin äänikirja. No, eihän kirjastossa ole mittääää….
  Tietysti DP eli ”The World’s Most Dangerous Places” Robert Young Pelton. Se on jo vanhentunut, mutta sitä lukee klassikkona. Pelton on sellainen, mikä Tunna Milonoffin sanojen mukaan on syntynyt päristin perseessään. Toisaalla niiden kirjoissa puhutaan Extreme-Ekistä. Sama asia.
  Ville Haapasalon trilogiaa suosittelen. Se on näppärästi kahdessa osassa. ”Et kuitenkaan usko” ja ”Et muuten tätäkään usko”. Nämä ovat varmasti myös kirjastossa. Minä, muuten, uskon.
  Klassikkokirja ”Rajan Vartio jalkamatkoja Raja-Karjalassa”, Olof Enckell. Se on saatavana Pirkanmaan kirjastoista.
  ”Erämaan armoille”, Jon Krakauer.

  Itse asiassa, kohta rupean tekemään hakuja antikvariaateista suosikeilleni.

  • Elina

   Kiitos vinkeistä! Aivan joo, nuo Haapasalon kirjat vois myös lukea! 🙂 Piti oikein googlettaa tuo Rajan Vartio kirja, kun omat sukujuuret on juuri sieltä päin! Mielenkiintoista 🙂

 • Sandra / The Present is Perfect

  Kiva, kun joku kirjoittaa välillä kirjavinkkejä. Nuo kolme ensimmäistä on pitänyt jo lukea, mutta se on aina unohtunut. Nyt tuli muistutus siis hyvään saumaan. Monni Himari on niin hyvä kirjoittaja ja kuvaaja, että hänen tekstejään lukee aina mielellään.

  • Elina

   Oli kyllä kivaa vaihtelua kirjoittaa vähän muutakin kuin matkakertomuksia. Niin on, Monnin kirjaa luki kyllä tosi mielellään! 🙂

 • Merja / Merjan matkassa

  Osa näistä oli tuttuja nimeltä ja Villin vaelluksen olen lukenut. Olen viime aikoina innostunut äänikirjoista. Pitkillä työmatkoilla niitä on kiva kuunnella. Nyt on kuuntelussa romaani ”Naiset karkuteillä”, siinä pääsee Irlannin, Ranskan ja Espanjan maisemiin.

  • Elina

   Pitääpäs laittaa korvan taakse! Se on kyllä kivaa kun pääsee eläytymään johonkin tiettyyn maahan tms. Luin kerran myös jääkaksoset kirjan ja se sijoittui Skotlantiin. Pääsin todella hyvin kirjassa Skotlannin maisemien keskelle! Sitäkin kirjaa muuten suosittelen 😀 kiitos tuosta kirjavinkistä, pitääpäs lukea tai kuunnella, kuulostaa mielenkiintoiselta! 🙂

 • Kohteena maailma / Rami

  Monnin ja Madventuresin kirja löytyy kirjahyllystä, pari vaelluskirjaa on tuttuja, mutta tässä oli pari mielenkiintoista tuntematonta. Kirjojen kautta pääsee elämää monia seikkailuja omien reissujen välissä.

Jätä vastaus

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *