Matkakertomus: Dubai, Arabiemiraatit

Dubai. Oi Dubai. Vihdoinkin on tämän reissu kertomuksen vuoro. Ihan vaan sen takia, koska Dubai on ollut yksi minun ja mieheni ylivertaisesti suosikki kohteista! Dubaita olemme suositelleet kaikille ja suosittelemme vieläkin. Jos ette ole käyneet, niin käykää! Monelta muultakin olen kuullut paljon kehuja.

Olimme varanneet meidän matkamme vajaa 4 vuotta sitten (hui kauheaa kuinka aika rientää) edesmenneeltä Air Finland matkanjärjestäjältä 2 in 1 matkana. Maksoimme silloin kahden hengen matkasta lentoineen ja hotelleineen yhteensä 1200,00 euroa. Nykyään pääsee huomattavasti halvemmalla. Norwegianilta saattaa saada lennot 200 eurolla meno-paluu!

Dubai on kovassa suosiossa, eikä ihmekään. Tuntui että kaupungissa oli niin tolkuttoman paljon nähtävää. Me olimme viikon ja se viikko oli aika hektinen. Olemme monet kerrat myöhemmin matkustaessa toitotettu mieheni kanssa ”ei tehdä tällä kertaa Dubaita”. Tällä tarkoitan sitä, kun lähdimme hotellilta aamu 10:ltä niin olimme ilta 22:ltä takaisin hotellilla. Oli rankkaa kun oli pitkiä päiviä. Ehkä liian paljon nähtävää liian lyhyessä ajassa. Mutta emme silti valittaneet, menimme tyytyväisenä paikasta toiseen. Opimme kuitenkin kantapään kautta ja olemme osanneet ottaa myöhemmin ehkä hieman rauhallisemmin, sen takia olemmekin aina naureskelleet tälle lomalle. Meillä oli niin kiire nähdä kaikki ”maailman isoin, maailman korkein, maailman nopein, maailman…” kaikki oli niin suurta ja ihmeellistä. Olin matkapäiväkirjaani kirjoittanut 9 kohdetta, joissa piti keretä käydä.

Aina yhtä jännittävää nähdä omin silmin, miltä uusi kohde näyttääkään

Hotellimme oli 3 tähden hotelli (tosi perus, kun miettii mitä ökyhotelleja siellä onkaan). Hotellin nimi oli ABC Arabien Suites. Meillä oli huoneistokaksio joka oli todella tilava (n.60m2?). Hotellihuoneesta ei ole mitään moitittavaa, yllätti kyllä odotukset. Hotellilla emme muuten hengailleet juuri ollenkaan, joten siinä mielessä ei tarvitse panostaa hotellilla oleskeluun. Hotellilla oli esimerkiksi uima-allas katolla, jota emme edes käyttäneet kertaakaan. Aamupala hotellilla oli kyllä surkea, vaikken yleensä tapaa mistään valittaakaan, parasta olivat pannukakut!

Hotellimme

Hotellin vieressä oli moskeija, jonka rukouksiin heräsimme pari ensimmäistä yötä. Tosin ensimmäisenä yönä nukuimme maukkaat 14 tuntia ja missassimme siten heti aamupalan. Lentoaika Dubaihin oli jotain 6 tunnin hujakoilla.

Voisin kuvitella, että Dubaista löytyy kaikki maailman keittiöt. Ravintolavinkkejä meiltä ei kuitenkaan saa. Ensimmäisenä iltana kävimme kuitenkin eräässä Intialaisessa ravintolassa, jossa emme kolmannenkaan kommunikaatio yrityksen jälkeen saaneet mitään selvää tarjoilijan Intia-englanninkielestä. Emme enää kehdanneet neljännen kerran sanoa, että emme ymmärtäneet mitä hän meille sanoi (aina kun kysyimme, olimme kysymysmerkkeinä kun saimme vastauksen), joten emme tienneet yhtään mitä tilasimme. Mutta se jotain oli kyllä todella herkullista! Tämäkin hassu tapaus on elänyt nämä kaikki vuodet tuoreesti mielessämme. Thank you, come again! Jäi soimaan meidän korviin…

Dubaissa olisi ollut tarjolla hop on hop off busseja, joilla olisimme kerralla nähneet monet nähtävyydet. Muistaakseni sen bussin hinta oli aika tyyris, joten päätimme liikkua paikasta toiseen eri tavoin. Useimmiten taksilla mutta välillä myös kävellen tai metrolla (maailman ainut metro joka kulkee ilman kuljettajaa).

Metrot kulkee yläilmoilla, eikä maan alla

Ensimmäisenä päivänä päätimme kävellä rannalta keskustaan *ei kai sinne niin pitkä matka ole*, no siinä oli pitkä seikkailu ennenkuin pääsimme ydinkeskustaan asti 🙂 Reilu tunti kesti kävellä. Että joo, on siellä välimatkat hieman pitkähköjä. Metro on hyvä tapa liikkua!

Moottoritien ylitystä

Aurinko paistoi ja lämpöä oli riittävästi, taksikuskin mukaan +32 mutta mielestämme se ei tuntunut kuumalta vaikka oli kuuma, ei ollut liian tukala (tuuli?), omien tietojen mukaan asteita olisi ehkä ollut joku +27? Vietimme yleensä aamupäivästä 1-4 tuntia rannalla, jonka jälkeen lähdimme seikkailemaan eteenpäin. Taksi maksoi hotellilta Open Beachille (ilmainen ranta) 12,5 AED. Rannalla oli tosi isoja aaltoja! Hui.

Kun pääsimme lähemmäs keskustaa, alkoi ihmetteleviä sanoja lennellä ”ooooiii”,”kato”, ”oooho!”

Burj Khalifaa oli tosi vaikea saada mahtumaan kokonaisena kuvaan!
”Talot” oli kyllä tosi kivoja!

Löysimme itsemme maailman suurimmasta ostoskeskuksesta Dubai Mallista. Pelkästään siellä olisi voinut viettää kokonaisen viikon! Kauppoja oli ihan älytön määrä…. 1200! Monta kerrosta ja moneen suuntaan lähteviä käytäviä täynnä kauppoja. Dubai Mallissa oli myös akvaario ja jääkiekkokaukalo…

Dubai Mall
Ice Rink
Dubai Mall

Varasimme jo ensimmäisenä päivänä liput Burj Khalifaan, mutta saimme ajan vasta toiseksi viimeiselle lomapäivällemme, joten se kannattaa hoitaa heti alta pois, jotta varmistaa pääsyn sinne loman aikana! Jäimme Dubai Mallin ja Burj Khalifan väliselle tekojärvi alueelle katselemaan todella näyttäviä vesinäytöksiä musiikin kera (maailman suurin suihkulähde). Varmasti yksi tunnetuimmista nähtävyyksistä Dubaissa. Todella ihana paikka.

Näyttää muut pilvenpiirtäjät pieniltä!
Dubai Mall

Toisena päivänä vietimme mieheni kanssa 1-vuosipäivää. Lähdimme sunflower toursin järjestämälle aavikkosafarille (oli nii-ii-iiiin jännittävää = kivaa!), kyllä pelotti ja jännitti samaan aikaan. Hurjaa! Pelkäsin koko ajan et jeeppiauto keikahtaa! Mutta hauskaa oli!!

Mennessämme näimme myös kameleita, yhden suuhun yritin änkeä käteni (ajattelin silittää), jolloin kuskimme tuumasi miehelleni, että ei tuo sinun tyttöystäväsi ihan täysin normaali ole…

En muista kauanko ajelimme aavikolla, mutta auringon laskettua menimme erääseen paikkaan keskellä aavikkoa, johon muutkin jeeppisafarilaiset kokoontuivat. Siellä saimme ratsastaa kameleilla, oli vesipiippua, istuimme maassa tyynyjen päällä ja söimme hyvää ruokaa ja juomaa sekä mm. nähtiin pirun pitkä napatanssi show. Tämä retki kesti kaiken kaikkiaan 6 tuntia.

Seuraavana päivänä suuntasimme maksulliselle Jumeirah Beach parkiin. Täällä oli hiekkaranta sekä puisto. Tämä oli aidattu alue ja sisään maksoi 5 AED (1 €), kävelimme täältä kuitenkin takaisin meidän omalle tutulle rannalle Open Beachille (5km päässä).

Illalla otimme taksin The Creekille ja mentiin Abralla (pienellä veneellä, joen ylitys 1 dh = 0,20 €). Pyörimme pitkin soukeja. Oli vaikka mitä mutta ei sillai mitään järkevää ostettavaa. Paljon kultakauppoja. Kulta souk oli aika kiva. Reilun tunnin päästä lähdimme pois ja menimme käymään Burjumanin ostoskeskuksessa, josta tulimme taas illalla seikkaillen ja väsyneinä pois.

Abroja

Hotellimme lähin metroasema oli Al Karaman asema, löysin matkan varrelta mansikkafantaa kaupasta johon ihastuin ikihyviksi. Oli niin tajuttoman hyvää, tosin todella epäterveellistä, sillä koko kieli oli punainen juomisen jälkeen. Oli ihan eri fantaa kuin mitä täällä päin on totuttu juomaan… Tätä join koko viikon. Muutenkin viikko oli täysin alkoholiton, johtuen paikallisista tavoista ja kulttuurista. En edes etsinyt tai edes osannut kaivata kylmää huurteista. Tänä päivänäkin joisin mieluummin mansikkafantaa =) Täällä sain myös mansikkamaitoa =)

Metrosta nousimme pois pysäkin ennen Mall of Emirates ostoskeskusta, otimme suunnaksemme Jumeiranin hotellin ja Burj Al Arabia jota kävelimme kohti, muttemme päässeet kovin lähelle. Päivä oli ensimmäistä kertaa pilvinen ja oli kylmä tuuli.

Kyllä me tätä lähemmäksi kuitenkin päästiin

Jatkoimme kävellen Souk Madinat Jumeirahiin. Täällä olisi voinut olla vaikka kuinka kauan, kyllä siellä aikaa vierähtikin. Kävimme starbucksissa juomassa lämpimät juomat, basaareissa ja ihastelimme kauniita rakennuksia ja jouluista tunnelmaa. Oli kyllä tosi nätti paikka! Sai taas vaan ihastella. Joukossamme oli ehkä elokuvatähtiä, sillä siellä oli juuri ollut jokin elokuvafestivaali, mutta emmehän me ketään tunnistaneet.

Täältä otimme taksin palmusaarille, maksoi 30 dirh. Palmusaarella oli maailman suurin vesipuisto. Sisään maksoi 200 dir (50 €), per henkilö. Kauan aikaa arvottiin, että hitsi mennäänkö vai eikö mennä. On kyllä järkyttävän suolainen hinta! No mentiin, kun sinne asti oltiin tultukin. Vähän kirpaisi ja kadutti… Mutta tulipahan käytyä. Mielestäni se ei ollut mitenkään erikoinen. Hauskin oli kuitenkin pimeä tunneli jonka läpi laskettiin ja haitten keskeltä laskettiin myös mutta se ei ollut pelottavaa 🙂 Koskenlasku oli myös hauska. Eli oli siellä kivoja juttuja myös!

Takaisin ostoskeskus Mall of Emiratesiin menimme lexuksen kyydissä. Pelkäsimme että taksimatka maksaisi huomattavasti enemmän, mutta hinta olikin sama (kuin tavallisella taksilla). Mall of Emiratesissa oli tosi kivoja liikkeitä, ehkä enemmän sellaisia ns. normaalihintaisia ja tavallisia liikkeitä, kun taas Dubai Mallissa oli todella paljon merkkiliikkeitä. Mall of Emirates oli myös shoppailijan paratiisi!! Täältä löysin vaikka mitä! Tässä ostoskeskuksessa oli kuuluisa laskettelukeskus. Metro takaisin hotellille maksoi kahdelta 13 dir.

Seuraavana päivänä nukahtelin rannalle vaikka kuinka monta kertaa. Alkulomasta ilma oli viileämpää ja loppulomasta lämpöisempää. Saimme hektisestä ohjelmasta huolimatta rentouduttua rannalla aamupäivisin, oli ihan sopiva rytmi. Aamupäivällä rannalla ja iltapäivällä nähtävyyksillä. Parina iltana kiertelimme vain ostoskeskuksia.

Juoksutie rannalla

Dubai on tunnettu rikkaasta elämäntyylistään, öky autoja näkyi katukuvassa. Onhan se hienoa, kun niitä saa ihastella, ilman että itse on laittanut sellaisiin kiinni penniäkään. Tarkoitan sitä, että vaikka ympärillä näkee rikasta menoa, niin silti samoista asioista voi nauttia. Ihminen elää silti samalla maapallolla, saman auringon alla, samoine maisemineen, nähtävyyksineen ja sairauksineen oli sitä minkä verran rahaa tahansa. Kaikki muu ylimääräinen on pelkkää materiaa, jolla lopulta ei ole mitään merkitystä ja kaikki millä on merkitystä, on ilmaista. Miettikää itse mitä ne mahtaa olla… 🙂 Näin lyhyt syvällinen analyysi rikkaasta elämästä joka ei oikeastaan houkuta yhtään 🙂

Olimme saaneet ajan Burj Khalifaan klo 19.30. Miestäni hieman jännitti, sillä hänellä on korkean paikan kammo ja minä vein hänet heti maailman korkeimpaan rakennukseen!! (828 metriä!, melkein kilometrin korkuinen!) Oli kuulemma kuitenkin aika siisti kokemus vaikka pitkin seiniä joutui välillä mennäkkin. Menimmehän sinne taas maailman nopeimmalla hissillä. Tuttuni on käynyt huipulla päiväsaikaan ja kertoi nähneensä hiekkamyrskyjä.

Alas päästyämme oli tekojärvellä taas valoshow käynnissä.

Jos olet nainen, niin lähde tyhjällä matkalaukulla matkaan! En ole normaalisti kovin ahkera shoppailemaan. Dubaista löytyi kuitenkin todella paljon vaatteita (ostan vaatteeni useimmiten vain ulkomailta, koska käyn melkein useammin ulkomailla kuin kotimaassa vaatekaupoilla), joulukoristeita, joululahjoja, tuliaisia, muutaman sisustustavaran. Koska joulu oli lähestymässä ja kiersimme niin ahkerasti ostoskeskuksia, niin lopputulos näytti tältä:

Dubain lentokenttäkin taisi taas olla maailman suurin lentokenttä, ihan tolkuttoman iso se olikin. Kyllä sai kävellä ihan kilometrikaupalla, ainakin siltä se tuntui! Helsinkiin päästyämme, yövyimme yön lentokenttä hotellissa ja kyllä maistui suomalainen aamiainen taas hyvältä. Suomessakin oli jo ihanan jouluinen tunnelma. Koiriakin odotin jo kovasti näkeväni, vaikken kerinnyt Dubaissa niitä lainkaan ikävöimään.

Muutamia vinkkejä/hyviä puolia sinne matkustaville:

  • Aikaero vain 2 tuntia
  • Kiva sekoitus ranta ja kaupunkilomaa
  • Todella paljon näkemistä ja tekemistä
  • Täydellinen shoppailukohde
  • Aurinkovarma kohde
  • Turvallinen maa
  • Kansainvälinen kaupunki
  • Ei kovin kallis kohde
  • Paikalliset eivät olleet tyrkyttäviä
  • Kunnioita paikallisia tapoja ja kulttuuria:

– Konservatiivinen maa
– Alkoholia tarjolla todella rajoitetusti (itsellä ei kokemusta), jos päämääräsi on viettää lomasi kosteasti, älä matkusta Dubaihin. Humalassa olemista tulee välttää.
– Vaatetus, peitä olkapäät ja polvet. Varsinkin naisena oli haasteellista pakata oikeanlaista vaatetusta mukaan. Eräskin nainen käveli rantavaatteissa ostoskeskuksessa ja sai todella ilkeitä katseita paikallisilta. Ei katsota hyvällä.
– Pussailla voit sitten hotellissa… Eli julkisia hellyyden osoituksiakaan ei katsota hyvällä 🙂
Mielestäni nämä ei ole kovin paljoa vaadittu, joten viikon-pari pärjää maassa maan tavalla? 🙂

Dubai kasvaa jatkuvasti… Kuka tietää miltä kaupunki näyttää esimerkiksi 10 vuoden päästä. Arabiemiraatteihin olisi todella mukava joskus vielä palata, onhan tämä yksi suosikeistani.
Ehkä seuraavalla Arabiemiraatti lomalla voisi suunnata Abu Dhabiin…? 🙂

Kuten alussa jo sanoin, voin todellakin suositella Dubaita! En keksi mitään moitittavaa.

Thank you, come again!

Jätä vastaus

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *