Mitkä ovat lempikohteeni ylitse muiden?

Matkustaminen on mielenkiintoinen harrastus, jokaisella on ihan uniikki matkahistoriansa ja jokaisen matkatarina on erilainen, vaikka olisikin käynyt samassa kohteessa. Toisinaan on hauska huomata kuinka paljon samanlaisia ensivaikutelmia ihmiset saavat kohteista ja toisinaan taas ensivaikutelmat samasta kohteesta eivät kohtaa lainkaan. Kohde voi yhdelle olla ensikosketus paratiisiin, kun toiselle sama kohde voi olla tylsä pettymys. Uskon tämän johtuvan siitä, että ihmiset vertailevat samantyylisiä kohteita aiempiin kokemuksiin, ainakin minä teen niin. Mutta yleisesti ottaen on tosi vaikea verrata kaikkia matkakohteita keskenään, koska kaikissa on kuitenkin se oma juttunsa. Mutta mitkä matkakohteet ovat sitten jääneet mieleen ylitse muiden ja kolahtaneet? Ja mikä on suosikkikohteeni numero 1?

Sijalla 5. Färsaaret

Tanskalle kuuluva Färsaaret oli ensikosketukseni karuun luontoon. Koska en ollut saarella lomailemassa vaan vietin Färsaarilla aikaa hieman pidempään työharjoittelun vuoksi, loi se erityisen siteen kyseiseen saariryhmään. Pääkaupunki Torshavn oli jollain tavalla todella hellunen paikka, mutta luonto täällä veti kaikista eniten puoleensa. Se paikka poikkesi kaikista muista kohteista missä olin siihen mennessä matkustanut, se jäi mieleen erilaisuudessaan. Se on vain niin karu ja kaunis, se riittää! Färsaaret on toistaiseksi ollut rauhallinen kohde, mutta luulen senkin suosion vielä kasvavan.

Sijalla 4. Budapest

Budapest on kaupunki, jota olen suositellut kaikille. En osaa tarkalleen ottaen määritellä, mikä kaupungista tekee niin erityisen. Siinä kaupungissa on vain niin erityinen tunnelma, mitä en ole mistään muusta kaupungista saanut, varsinkin matkan jälkeen sen fiiliksen erotti. Ehkä se on Unkarin kieli? Tai kaupungin rentous? Vai kauneus? Persoonallisuus? Joku siinä on, mistä pidän tosi paljon. Käytyäni kaupungissa myöhemmin uudestaan, koin ihan saman fiiliksen vaikka olin vain ohikulkumatkalla. Tänne palaan takaisin heti kun sopiva rako löytyy.

Se on muuten jännä, että usein kokonaismielikuvan ja fiilikset kohteesta saa vasta kotiin palattua. Toisinaan siihen kohteeseen tykästyy jo matkan päällä, kuten on käynyt näissä alla olevissa kolmessa kohteessa.


Sijalla 3. Dubai

Dubai on vaan niin totaalisen erilainen, että sitä ei ole voittanut vielä mikään suurkaupunki. Kaikki on täällä jotain maailman suurinta, maailman nopeinta, maailman korkeinta, maailman jotain. Tykkäsin Dubaista todella paljon kun siellä olin ja tämäkin on kohde, jota olen suositellut monelle. Kaupunki joka tarjoaa paljon nähtävää, paljon erityistä, kaupunkilomaa ja rantalomaa samaan aikaan, unohtamatta hyviä shoppailumahdollisuuksia, takuuvarmaa lämpöä ja aurinkoa. Jos kaipaisin irtiottoa vanhaan kohteeseen keskellä talvea, voisin palata Dubaihin. Viime vuoden Dohan visiitistä pidin myös todella paljon, ehkä juuri siksi kun se muistutti niin paljon Dubaita.

Sijalla 2. Mauritius eiku Sri Lanka

Häämatkakohteemme Mauritiukselle oli meidän ensikosketus tropiikkiin, ei olla edes Thaimaassa käyty. Ihastuimme todella syvästi Mauritiuksen rauhalliseen tunnelmaan ja kauniiseen saareen, ihmiset olivat niin mukavia ja ystävällisiä. Paikasta jäi niin positiivinen fiilis, ettei oltaisi lainkaan haluttu lähteä sieltä takaisin kotiin. Me elettiin matkan jälkeen monta päivää Mauritius kuplassa, eikä sellaista kuplaa olla saatu mistään muualta.

Tähän asti on Mauritius ollut yksi suosikeistamme, mutta käytyämme Sri Lankassa vertailin kotiinpaluun jälkeen fiiliksiä Mauritiuksesta ja Sri Lankasta. Mauritius oli aika rauhallinen kun taas Sri Lanka oli eläväinen ja monipuolinen. Sri Lankasta ei palattu kuplassa, mutta tykästyttiin saareen silti todella paljon ja ehkä vielä enemmän matkan jälkeen. Kun miettii, kumpaan kohteeseen ennemmin palaisi takaisin, niin lähtisimme ehdottomasti Sri Lankaan juuri sen monipuolisuuden vuoksi, siellä on ihan valtavasti nähtävää. Sri Lanka on aivan ihana!


Sijalla 1. Norja

Menetin ihan oikeasti sydämeni Norjaan neljä vuotta sitten, kun tehtiin sinne meidän ensimmäinen ulkomaan road trip. Muistan kuinka totaalisen haikeana olin, kun ylitettiin raja takaisin Suomeen, se oli aivan kamalaa. Norja kolahti niin juuria myöten. Oli pakko lähteä seuraavana kesänä uudestaan, sitten tuli parin vuoden tauko ja tänä vuonna lähdemme sinne kolmannen kerran. Uskon että palaamme vielä useita kertoja takaisin ja tutustumme maahan syvemmin pieni pala kerrallaan. Näissä Norjan matkoissa yhdistyi niin moni asia joista erityisen paljon pidän: paikan vaihto (road trip), telttailu, eräily, luonto, kauniit maisemat, rauha, pohjoinen ja seikkaileminen. Ei tarvitse kai enempää selittää, miksi tämä on lempikohteeni ylitse muiden? Norja on niin meidän juttu. Tässä onkin hauskaa se, että matkustat ympäri ämpäri ja lopulta suosikki löytyy rajanaapurista.

Nyt kun tätä kirjoitan, niin hoksasin että ehkä näitä kohteita yhdistää se, että ne ovat olleet kutakuinkin ”ensimmäisiä” kokemuksia: Färsaaret ensimmäinen luontokohde, Dubai ensimmäinen suurkaupunki, Mauritius ensimmäinen tropiikki kohde… Mutta näiden lisäksi on muitakin ihania kohteita joista olen todella paljon pitänyt ja joihin tahdon vielä takaisin palata, mutta ne nyt ei mahtunut tähän viiden parhaan joukkoon. Itse olen rauhallisten, luonnon ja kauniiden paikkojen ystävä, joten siksi Norja on itseni näköinen kohde josta niin paljon pidän. Färsaaret ja Norja saavat kyllä haastajan kun lähdemme myöhemmin tänä vuonna Skotlannin karuja maisemia ihastelemaan! 🙂


Nyt haluankin kuulla onko teillä matkakohdetta joka on ehdottomasti ylitse muiden? Kohde mihin haluatte palata uudestaan ja uudestaan? Olisi kiva kuulla mikä siitä kohteesta tekee niin erityisen?

0 kommenttia

 • Christa

  Olen menettänyt sydämeni Malediivien paikallissaarille. Siellä on jotain maagista. Tietenkin upeat maisemat ja kristallinkirkas meri ja merenalainen maailma ovat jo itsessään sellaisia, jotka saavat palaamaan tuonne. Kuitenkin parasta siellä on kiireettömyyden tunne, josta ammennan vielä arjessakin.
  Minäkin tykkään Dubaista kaupunkina paljon. JOtain siinä arabialaisessa kulttuurissa yhdistettynä pilvenpiirtäjuu kiehtoo. Toisaalta italialaiset vanhat kaupungin ovat kyllä vieneet sydämen aika totaalisesti.

 • Maisu

  Hienoja kohteita, osa itsellekin tuttuja. Luontokohteista Norja ja Färsaaret on itselle vielä tuntemattomia, mutta houkuttelevia!

  Itsellä kohde ylitse muiden on USA. Se on niin monimuotoinen ja nyt lähden sinne viidettä kertaa, eikä vähiten upean luonnon ansiosta.

 • Elina

  Kiitos kommentista, tosi kiva kuulla! En yhtään ihmettele sun kohteita, ihaniin paikkoihin oot menettäny sydämen! Noissa arabimaissa on kyllä just tuo paikallinen kulttuuri mikä erottuu edukseen 🙂 Malediivien saarista saa kyllä pitkäksi aikaa voimaa jaksaa arjessa! 🙂 se väri, lämpö, tyyneys!

 • Elina

  Oi! 😍 USA on kyllä niin valtava maa, että siellä riittää koluttavaa vaikka loppuelämäksi! Oon ite käyny vaan kerran mutta haluan kyllä koluta sitä maata lisää myös! Norja on niin lähellä, kannattaa käydä 🙂

 • Virpi/Hätälasku matkablogi

  Itse olen huomannut myös tuon, että kun jossain käy ensimmäisen kerran, tulee siitä paikasta jotenkin erityinen. Itselläni yksi suosikki on niinkin "arkinen" ja helppo kohde kuin Kreetan saari Kreikassa. Olen tietenkin Kreikka-fani, siitä ei pääse mihinkään, mutta jotenkin saaresta on muodostunut erityinen ja olenkin käynyt siellä jo 4 kertaa.

 • sari

  Aika yllättävää, että Norja vie voiton. Färsaarista olen kuullut niin paljon, että se ei yllätä.
  Mikä olisikaan minun suosikkikohde? Kuuba ainakin jos pysyy entisellään ja Italia erityisesti Pohjois- Italia sekä Kreikka.

 • Pinkkis

  Ihan ehdottomasti Yellowstone on yli kaiken muun, vaikka monta muutakin löytyy johon haluan aina palata.
  Eniten kai tuonne vetää luonto ja eläimet, isotkin petoeläimet on niin hyvin nähtävillä verraten moneen muuhun paikkaan.

 • Elina

  Totta! 🙂 ja ainahan sitä tykästyny uuteen kohteeseen kun siellä on! Ajan saatossa aika kultaa muistot ja huomaakin mikä niistä kohteista oli hitusen kivempi! Ihanaa että sulla on Kreikka vienyt mennessään!

 • Elina

  Kiva kuulla!:) Kuuba on kyllä niin erityinen, ettei ihan heti tuu samanlaista kohdetta vastaan. Tykkäsin itekin Kuubasta, se oli silmiä avaava reissu. Ollaan myös lähdössä Pohjois-Italiaan, joten katsotaan menetänkö minäkin sydämeni sinne.

 • Elina

  Italia taitaa olla aika klassikko, joista moni niin paljon pitää. Itsellä ensimmäinen manner Italian reissu vasta edessä, niin pääsen itsekin kokemaan sen. Odotukset on korkealla! Afrikka on kyllä totta tosiaan niin monimuotoinen ja eksoottinen, se jää helposti mieleen. Kysyin tätä kysymystä isoisältäni kerran ja hän vastasi, että Kenia on ollut kaikkein mielenkiintoisin kohde 🙂

 • Lilja Lumilla

  Italia nousee munkin suosikkikohteeksi! Mutta noista sinun mainitsemistasi olen käynyt vin Budapestissä, joka on kyllä todella ihana ja monipuolinen matkakohde.

 • Anmarien

  Norjan vaellusreissu on itsellä toiveena toteuttaa! Omia lempikohteitani on Malta, Barcelona ja Britit. Lisäksi Kapkaupunki ja Singapore on tehneet lähtemättömän vaikutuksen, mutta en silti osaa niitä sanoa lemppareikseni.

 • Elina

  Tuo on kyllä myös niin totta, sellaisia paikkoja on monia jotka jää hyvin mieleen mutta silti ei kolahda ihan sydämeen asti. Sun suosikit on kaikki kohteita joissa en oo itse käynyt, joten tosi hauska kuulla et juuri ne on valikoitunut lempikohteiksi. Siks lähdinkin niin tämän perään kyselemäänkin kun kaikki on matkustanu vähän eri paikoissa ja sen perusteella nostaa eri paikkoja esille parhaimmistoon. Tosi kiva kuulla kokemuksista! 🙂 Toivottavasti sun Norjan reissu pian toteuisi, Norja on kaunis maa 🙂

Jätä vastaus

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *