Analyysissa matkatottumukseni

Tästä se kaikki alkoi: vuoteen mahtui pari rantalomaa ja yksi lasketteluloma pohjoisessa, sen jälkeen on moni asia muuttunut. Kirjasin ylös matkapäiväkirjojeni kaikki matkat ja niiden ajankohdat paperille, halusin nähdä kokonaiskuvan matkoistani vuodesta 2006 lähtien. Toistuuko niissä jokin tietty kaava, tai onko kohteet muuttuneet kuinka paljon ajan saatossa. Olen matkustanut myös tätä ennen, mutta niistä matkoista en ole pitänyt matkapäiväkirjaa.


Havainto 1: Vuoteen 2013 asti mahtui vuoden sisälle aina yksi laskettelureissu pohjoiseen, yleisimmin aina Rukalle. Emme ole enää 7-vuoteen käyneet pohjoisessa laskettelemassa ja ihmettelenkin mihin ihmeeseen tämä aika menee ja minkä ihmeen takia juuri laskettelureissut ovat tippuneet pois? En ole asiaan aiemmin kiinnittänyt huomiota. Matkakärpänen on kuitenkin ollut niin voimakas, että ulkomaanmatkat ovat aina voittaneet talven laskettelulomat. Olisi kyllä hauskaa lähteä pitkästä aikaa ihan laskettelureissulle, viimeksi laskettelimme itseasiassa Espanjassa.

Havainto 2: Pohjoista emme ole kuitenkaan unohtaneet, sillä laskettelureissujen loppumisen jälkeen olemme suunnanneet sinne joka kesä tai syksy. Kotimaassa olen lomaillut todella vähän ja jos olen lomaillut, niin kotimaan matka on suuntautunut Hankoon tai juuri tuonne pohjoiseen, siellä on tullut käytyä yllättävän paljon.

Havainnot 3 & 4: Opiskeluaikoina loma suuntautui aina Välimerelle rantalomalle, niitä matkoja odotettiin tyttöjen kanssa kuukausia kuin kuuta nousevaa. Opiskeluvuosien jälkeen rantalomakohteet ovat jääneet ja olen viime vuosina kaivannut Välimerelle takaisin yhä enemmän ja enemmän. Yhteiset lomat puolison kanssa ovat suurimmaksi osaksi olleet kaupunkilomia. Kun vajaa 10 vuotta katsoo taaksepäin, olemme matkustaneet yhdessä vain pari kertaa rantalomakohteeseen ja loput ovat olleet kaupunkilomia, joskin viime vuosina kaupunkilomatkin ovat vaihtuneet yhä enemmän luontolomiksi. Olen matkustanut aika paljon myös ilman puolisoani ja silloin olen useimmiten suunnannut hieman lämpimämpiin kohteisiin.

Havainto 5: Käännekohta omassa matkahistoriassa oli vuoden 2013 Interrail matka, sen jälkeen kaikki muuttui, vanhat tottumukset jäi taakse ja uusi matkustuskausi alkoi. Aloin matkustamaan yhä monipuolisemmin ja itsenäisemmin, halu nähdä maailmaa kasvoi.


Havainto 6: Matkahistoriastani puuttuu lukuisat ns. klassikko kohteet. Jostain syystä olen hakeutunut vähemmän suosittuihin kohteisiin tarkoituksella. Mitä suositumpi kohde on, sitä vähemmän se minua kiinnostaa (poikkeuksia, poikkeuksia!). Ahdistun, jos ympärilläni on liikaa muita turisteja. Lähtökohtaisesti en kaipaa sellaisiin kohteisiin tai vähintään etsin sieltä oman rauhallisen reittini. Hakeudun siis enemmän vähemmän suosittuihin ja rauhallisiin kohteisiin.

Milloin olen sitten useimmiten matkustanut ja minne?


Tammikuussa olen matkustanut kaikkein eniten, mutta nämä matkat ovat suuntautuneet suurimmaksi osaksi pohjoiseen. Pidän pohjoisessa kevättalvea enemmän keskitalvesta, kun on tykkylumiset puut, maassa yli metri lunta, kunnon pakkanen, kirkas tähtitaivas ja revontulia. Siinä kaamoksessa on paljon kaunista ja yllättävän paljon valoa lumen muodossa ja sinisen eri sävyjä taivaalla. Ulkomailla en ole juuri ollut tammikuussa paria matkaa lukuunottamatta.

Helmikuussa en ole matkustanut ikinä, ajatella! Tai no kerran Rukalle.

Maaliskuu on haastavaa aikaa matkustaa, kun missään ei ole vielä oikein kunnolla lämmintä tai kevät alkanut. Maalis-Huhtikuun vaihde on kuitenkin ollut suosittua matkustusaikaa ja silloin olen useimmiten suunnannut kaupunkilomalle, poikkeuksena muutamat pääsiäisreissut pohjoiseen.

Toukokuussa olen matkustanut vähän ja enimmäkseen Välimerelle, kun siellä ei ole ollut vielä liian kuuma. Kesäkuussa olen suunnannut niin rantalomalle, pohjoiseen tai kaupunkilomalle, mutta toiseksi eniten olen kesälomien vuoksi matkustanut nimenomaan Heinäkuussa, enimmäkseen täällä Pohjoismaissa. Jos olen Elokuussa matkustanut, niin ne reissut ovat aina suuntautuneet Välimerelle.

Syyskuu on myös ollut kuukausi ilman yhtäkään matkaa, mutta viime vuosina olen juuri syyskuussa lähtenyt ruska-aikaan pohjoiseen.

Lokakuun luulin olevan kuukausi, jolloin en juuri olisi matkustanut, mutta näytti sittenkin satunnaisesti kertyneen muutama kaupunkiloma Euroopassa.

Marraskuu vaatii ihan oman postauksena, mutta sen verran mainitsen tässä, että tällöin olen suunnannut kaukomaille ja marraskuu onkin ollut vuoden kolmanneksi vilkkain matkustuskuukauteni.

Joulukuussa olen useimmiten suunnannut nimenomaan joulumarkkinoille.

Oli ihan mielenkiintoista saada yleiskuva omista matkoista pitkältä ajalta. Yllätyin kuinka paljon olen suunnannut pohjoiseen ja kaupunkilomien määrä tai oikeastaan rantalomien vähyys yllätti myös. Viime vuosina olen noudattanut tiedostamatta tätä kaavaa: keväällä kaupunkiloma, kesällä luontoloma ja syksyllä rantaloma. Huomaan myös pitkältä aikaväliltä eri kausia, kun olen matkustanut vain rantalomille, sitten monta vuotta putkeen kaupunkilomille ja tällä hetkellä on päällä enemmän luontoloma painotteinen kausi. Mikähän kausi alkaa seuraavaksi? Tuntuu, että jälleen on murroksen aika. Tämän postauksen sisältö laittoi miettimään omia matkatottumuksia myös tulevaisuudessa ja julkaisenkin tästä vuodenvaihteessa jatko-osan, jossa avaan enemmän näitä syntyneitä ajatuksia tulevaisuuden matkatottumuksistani. Siksi vuodenvaihteessa vasta, sillä uusi matkavuosi on hyvä aloittaa niiden ajatusten kanssa 🙂

2 kommenttia

 • Nadine G / Via Per Aspera Ad Astra

  Tosi hauska yhteenveto!

  Jos nyt miettisin omaa matkustamista, se näyttäisi suunnilleen tältä:

  Olen ollut oikein lomalla 2.5 kertaa elämässäni (loman lomalla, sen perinteisessä tarkoituksessa), ja oma palkallinen loma joka kerta osui elokuuhun. Se oli kidutusta monin tavoin.

  Sen jälkeen oltiin yrittäjäperhe, joten matkojen ajankohdat piti repiä kalenterista väkisin ja ne osui miten sattui. Sen takia olenkin varsin perillä siitä, millainen sää on missäkin päin maailmaa milloinkin 😁 (https://viaperasperaadastra.com/2022/09/24/matkakalenterini-mihin-kannattaa-matkustaa-milloinkin/)

  Sen tiedän, ettei marraskuussa matkustanut ikinä, koska se oli paras myyntisesonki. Ei vaan päässyt lähteä mihinkään. Syys-lokakuussa käytiin yleensä naapurimaissa, kotimaassa heinä-elokuussa. Huhti-kesäkuu oli kaupunkilomasesonki, ja maaliskuussa piti aina lähteä lämpimään (Turun loistavaa talvea pakoon). Jolloin meitä Suomessa ei sen kummemmin nähty, on joulu. 2008 sen perinteen aloitettiin, ja siitä lähtien söimme jouluateriat aina jossain muualla kuin Suomessa.

 • Elina

  Kiitos kun jaoit sun kokemukset! 🙂 näitä on aina kiva kuulla, miten muut matkustaa! Teillä tosiaan on tuo matkustusajankohta vaihdellut paljon ja paljon offseasonin aikaan tullut matkustettua. Heinä/elokuussa itsekin välttäisin etelä Eurooppaa ja jopa keskieurooppaan helteiden ja ruuhkan vuoksi.

Jätä vastaus

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *