Sunnuntai matkamessuilla 2018

Tällaiselle intohimoiselle matkustajalle oli jo korkea aika päästä käymään matkamessuilla! Lähdin sunnuntaiaamuna vauvan kanssa kotoa junalla kohti Pasilaa, tai mies vei meidät kyllä ensin juna-asemalle. Olimme perillä Pasilassa n. 11.30. Juna-asemalta oli muutaman sadan metrin kävelymatka messukeskukseen, oli hyvä opastus perille. Lipun matkamessuille ostin etukäteen hintaan 12,00 euroa.

Perillä oltiin! Vähänkö olin innoissani! Mitähän täältä löytyy?

Ihan ensimmäiseksi meidät napattiin Viking Linen pisteessä Voice of Finland tuoliin valokuvattavaksi, se oli hauskaa! Silmiini osui myös rivistö kauniita Lappi julisteita: yleisö sai äänestää mikä niistä olisi seuraava Lapin markkinointi juliste tms? Vauva tutki tällä välin matkamessujen esitettä matkarattaissa, annoin hänelle maissinaksuja syötäväksi. Jatkettua matkaa, viestittelin miehelleni ”Riku Rantala käveli vastaan”, hetken päästä ”Nyt Vesa Keskinen”, iltapäivällä ”Jaajo Linnonmaakin on täällä”. Hauska nähdä näitä heppuja livenä 🙂

Matkamessuilla oli osastoja mm. asuminen ulkomailla, kaukomaat, risteilyt, liikenne, eurooppa, kotimaa, caravan… Näytteilleasettajia oli lähes tuhat! Matkamessuilla oli myös ruokaosasto, josta olisi saanut sekä kotimaisia että kansainvälisiä herkkuja. Ensin söin vain silmillä ja sitten kun nälkä koitti niin söin hyvää Italialaista Pasta Bolognesea. Ruokaosastolla oli myös myytävänä valtava valikoima Forsmannin teetä, kävelin vain ohi ihastellen.

Messuilla oli tosi paljon katseltavaa, jopa niin paljon, ettei oikein osannut keskittyä kunnolla mihinkään. Keskityin lähinnä fiilistelemään ja ihmettelemään mitä kaikkea siellä oli. Toinen mihin enemmän keskityin messuilla oli aiheluennot (haastattelut). Suuntasin Rantapallo stagelle, jonka lähettyvillä vietin ensimmäiset tunnit messuilla. Kuuntelin haastatteluja Balista, lasten ja vauvan kanssa matkustamisesta, risteilyistä. Moni muu mielenkiintoinen luento meni valitettavasti ohi.

Mitä näistä luennoista jäi mieleen?

Balista esiteltiin (Mutkia matkassa -blogin pitäjä) Gilin saaret jotka olivat minulle jo hieman tuttuja. Yksi on bilesaari, toinen rauhallinen ja kolmas näiden väliltä. Tämä rauhallisin tapaus kiinnostaa minua eniten, siellä ei muistaakseni ole autoja lainkaan. Olen monesta suunnasta kuullut, että nämä saariin siirtymiset pikku veneillä ovat kauheita ja siitä kerrottiin myös tälläkin kertaa, venematka kauhea/pelottava. Se taas ei houkuta, varsinkaan pienen lapsen kanssa. Jos etsii ns. paratiisirantaa, niin niitä ei Balilta välttämättä löydy.

Risteilyistä haastateltiin useita henkilöitä, joilla oli kokemusta mm. Alaskan, Karibian, Välimeren ja Norjan risteilyistä. Haastateltavat suosittelivat niitä kaikkia, sillä jos on tottunut ruotsinlaivaan, niin jokainen risteily on jo itsessään huikea. Kaikki risteilyt ovat hyviä, helppoja ja mieleenpainuvia. Jos jostain haluaa aloittaa, niin suosittelivat niin monelle tuttua Karibian risteilyä. Sanoivat myös, että hyvin monelle se ei jää vain yhteen kertaan! Risteilyt ei ole loppupeleissä kovin kalliita, ottaen huomioon matkan keston ja mitä niihin sisältyy (tämän tiesin jo, siksi ne niin houkuttelevatkin). Matkan hintaan tulee laivalla vielä tipit henkilökunnalle. Tämä haastattelu jäi vähän kesken kun lähdin metsästämään mikroa ruoan lämmittämistä varten.

Lasten kanssa matkustamisesta jäi minulle eniten päähän muistiin. Oli mielenkiintoista kuulla, miten toiset toteuttavat matkojansa. Tämä haastateltava (Lähtöportti -blogin pitäjä) kertoi, että vuokraavat yleensä huoneiston ja auton, eli on yksi kiintopiste josta tekevät päiväretkiä, sen sijaan että lomalla vaihtaisi useammin paikkaa. He matkustavat useammin myös isommalla porukalla, esimerkiksi niin että isovanhemmat ovat mukana. Hän suositteli lapsiperheille Välimeren maita, siellä suhtaudutaan lapsiin tosi ystävällisesti. Tämä haastateltava matkustaa myös nykyään enemmän pienempiin paikkoihin. Vinkkasi, että jos kohteessa haluaa nähdä itsekin jotain, niin ottaa hotellin jossa ei ole uima-allasta, niin lapset eivät osaa sitä kaivatakaan (muuten menisi loma uima-altaalla). Lennolle lapselle mukaan rusinoita, porkkanaa, uusi lelu tai jokin peli/tabletti ajankuluksi. Sanoi myös, että lapset ovat yleensä tosi joustavia, se on aikuiset jotka stressaavat enemmän ja tekevät siitä ongelman (mielikuvasta ettei hommat toimisi). Allekirjoitan!

Haastattelusta (Mungolife -blogin pitäjä) vauvan kanssa matkustamisesta, ei minulla jostain syystä jäänyt mitään (uutta) erityistä mieleen. Ehkä siksi, että asiat olivat itselle jo itsestäänselviä ja jo koettuja asioita. Hitsi, mutten kyllä muista ulkoa yhtään, mistä siellä puhuttiin. Sisältö oli ehkä tyyliin ”miten matkustamisesi on muuttunut vauvan tulon myötä ja mitä pitää ottaa huomioon” ja osittain puhuttiin samoista asioista kuin lasten kanssa matkustamisessa. Ai niin joo! Lapsiin suhtaudutaan ulkomailla huomattavan paljon myönteisemmin kuin Suomessa.

Tässä oli kaikki mitä muistan ulkoa näistä kolmen viikon takaa. Pahoittelut, mutta pistän ihan oman muistamattomuuteni piikkiin. Luennot oli kyllä tosi kivoja ja mielenkiintoisia!

No mitä muuta?

Sri Lankasta halusin kuulla lisää ja siitä kysyessäni kerrottiin saaren olevan turvallinen, malaria lääkitystä ei myöskään tarvita. Saaren länsi- ja eteläosat on hyviä kohteita Suomen talviaikaan ja maan itäpuoli kesäaikaan. Elefanttien orpokotia suositeltiin ja siitä olenkin kuullut paljon kehuja, yksikin nainen vieressä huikkasi, että se on aivan ihana paikka. Ja jos haluaa liikkua paikasta toiseen, niin kannattaa vuokrata paikallinen kuljettaja. Sri Lankan pisteeltä lähtiessäni olin vakuuttunut siitä, että se olisi minun kohteeni.

Risteilyjen lapsialennuksesta kysyin myös: Risteilykeskuksesta MSC on ainut jolta saa risteilyihin lapsialennuksen ja joillekkin risteilyille myös Royal Caribbeanilta. Loistoristeilyltä saa myös lapsialennuksen. Muilta varustamoilta joutuu maksamaan lapsistakin täyden hinnan.

Osallistuin messuilla moneen arvontaan ja Rovaniemi pisteeltä sain pikavoiton: värityskirjan ja kynät! SASin pisteestä sai oman tarrallisen lennonnumeron (minulla se oli 2335) ”Löydä messuhulinasta henkilö, jolla on sama numero kuin Sinulla. Tulemalla yhdessä SAS-osastolle, osallistutte Malagan lentojen arvontaan. Onnea matkaan!” En löytänyt minun pariani. Arvontoihin osallistuminen oli jännittävää puuhaa!

Messukeskuksen yläkerrassa oli lasten leikki/hoitohuone, jossa oli messujen aikaan kaksi lastenhoitajaa joiden huomaan vanhemmat saivat jättää lapsensa kahdeksi tunniksi. Tämä koski yli 3-vuotiaita, eikä itsellä siis ollut tarkoitus jättää pikkuistani mihinkään. Täällä huoneessa sain lämmitettyä ruoan, syötettyä ja vaihdettua vaipan. Tosi kätevää! Vauvakin innostui leikkiä nukella. Tuntuu muuten hölmöltä kutsua häntä vielä täällä blogissa vauvaksi, koska alkaa jo niin muistuttamaan taaperoa. Oli ihanaa viettää äiti tytär aikaa matkamessuilla. Vaikka oli pitkä päivä messuilla eikä hän niistä mitään ymmärtänyt, niin hän viihtyi messuilla tosi hyvin: Välillä oli sylissä, välillä lattialla pomppimassa, välillä syötiin ja nukuttiin päikkäreitä kantorepussa. Äidin kanssa oli turvallista ja mukavaa olla.

Tartuin yhteen messutarjoukseen jonka johdosta sain Jaakko Selinin kirjan ”Jaakon matkassa”. Jaakko sattui olemaan vielä siinä paikalla ja pääsin hänen kanssa juttusille, juteltiin hetki vauvan matkoista ja sain kirjaan omistuskirjoituksen minulle ja vauvalle kivoja matkoja! Harmikseni kuulin vain lopun Jaakon piilopaikat luennosta, enkä hoksannut kysyä siitä hänen kanssa juteltuani. Kommentoi, mikäli olit myös kuuntelemassa Jaakkoa jonakin päivänä, mitkä ne hänen esittämät kohteet olivat? Haluaisin kuulla!


Oli kiva katsella ajan kanssa ja fiilistellä, mennä ihan miten lystää paikasta toiseen, aika kului hyvin! Yllätyin kun korkeampaa matkakuumetta en kuitenkaan messuilta saanut. Ehkä siksi että matkakuume oli jo valmiiksi päällä ja kohteet tiedossa joihin tahdon matkustaa. Eli uusia kohteita en bongannut. Matkamessuilta olisi saanut kilokaupalla esitteitä, mutta koska minulla oli ”käsimatkatavaralento” seuraavana päivänä, en haalinut kuin pari karttaa mukaan. Karttoja olisi kyllä ollut mukava ottaa mukaan enemmänkin. Nykyään saa niin paljon tietoa täältä netistä, joten messut pääsee parhaiten oikeuksiinsa, jos on jotain erityistä kysyttävää nimenomaan paikallisilta, heiltä jotka tuntevat kohteen tosi hyvin! 🙂

Olin messuilla n. 6 tuntia ja messujen päätyttyä klo 18.00 lähdin takaisin juna-asemalle ottaakseni junan lentokentälle. En vain löytänyt asemalta lippuautomaattia mistään (epäilen, että kävelin yhden ohi heti asemalle tultuani?), kysyin asiaa eräältä naiselta joka seisoi junalaiturilla eikä hänkään löytänyt lippuautomaattia. Junassakaan ei myydä enää junalippuja, kun asiaa kysyin. Hän oli paikallinen, joten hän lupasi maksaa minut junaan, kun automaattia ei kerta löytynyt. Nainen oli tosi ystävällinen, oli myös ollut matkamessuilla ja oli mukavaa puhua jonkun kanssa matkustamisesta. Junaan päästyämme, hän ei saanutkaan leimattua kahta henkilöä. Hän tarjoutui maksamaan sakot, jos tarkastaja tulisi. Tästä hienosta eleestä kieltäydyin ja hoksasin samalla, että onhan varmasti näitä sovelluksia ja sain sitä kautta ostettua HSL-lipun lentokentälle. Jäi taas tosi kiva mieli ihan ventovieraan kanssa jutustelusta. Hänkin painotti minulle vielä että: matkusta vauvan kanssa! Ihanaa, kun toiset matkustelevat ihmiset kannustavat näin paljon 🙂

Voisin lähteä toistekin matkamessuille, oli niin iso tapahtuma, että seuraavalle kerralle riittää varmasti paljon uutta koluttavaa. Jotenkin jännä ajatus, että yhdessä tilassa on tuhansia ihmisiä joilla on sama kiinnostuksenkohde kuin itsellä!

Messupäivän lopuksi tuli kuitenkin ikävä yllätys: Huomasin kaulakoruni irronneen, kaulaketju oli yhtäkkiä vauvalla kädessä, mutta riipus oli hukkunut! Olin kyseisen kaulakorun saanut puolisoltani huomenlahjaksi ja se oli ollut siitä lähtien koko ajan kaulassani. Nyt sitä ei ole, harmin paikka. Kyseessä oli Kalevalan sydänriipus, jos joku on sattunut löytämään niin minä olen sen omistaja! Tällä jos millään oli tunnearvoa. Tein kyllä katoamisilmoituksen ja olen soittanut Suomen löytötavarapalveluun, mutta riipusta ei ole löytynyt.

Jätä vastaus

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *