Päiväretkisuositus Färsaarilla: Trælanípan ja muut näyttävät nähtävyydet Vágarin saarella

Mikäli lennät Färsaarille, laskeudut Vágarin saaren lentokentälle. Vágarin saarella on jo itsessään useita näyttäviä nähtävyyksiä, jotka kannattaa sisällyttää lomaan. Mikäli lentoaikataulut sallivat, kannattaa nämä nähtävyydet sisällyttää lomaan joko ennen tai jälkeen lennon, tällöin ei tarvitse maksaa uudestaan Vágarin tunnelimaksua.

Vágar on Färsaarten kolmanneksi suurin saari, kaksi suurempaa saarta ovat Eysturoy jossa pääkaupunki Torshavn sijaitsee ja Streymoyn saari. Näiden kahden saaren nähtävyyksistä kerroin tässä postauksessa.

Mikäli haluaa Färsaarilla hieman säästää tullimaksuissa, kannattaa päiväretket suunnitella järkevästi. Vágarin tunnelimaksulta ei melkein voi reissussa välttyä lentokentän sijainnin vuoksi. En kuitenkaan usko että kenenkään matkakassa menee konkurssiin näistä tunnelimaksuista, mutta hyvä tietää ettei tule turhia ajoja.

Trælanípan vaellusreitti ja kelluva järvi

En ollut ennen Färsaarten reissua törmännyt muualla patikkareittimaksuihin. Trælanípan vaellusreitille on 200 DKK maksu, joka maksetaan sen pieneen kahvioon. Maksu kattaa reitin kunnostustyöt, sorasäkkien viemisen helikopterilla reitille, parkkipaikan ja vessan ylläpidon, henkilökunnan palkan yms.

Nyt kun näitä reitistä koituvia kustannuksia katsoo, niin ymmärtäähän sen miksi maksua peritään, mikäli reitin ylläpitoa ei tueta kunnan tai valtion toimesta. Monia kuitenkin harmittaa polun rahastaminen.

Trælanípan reitti

Trælanípan reitti on n. 3,5 km suuntaansa ja koko reitin kulkemiseen saa varata noin pari tuntia aikaa kuvaustaukoineen. Se on kokonaisuudessaan varsin helppo ja tasainen reitti kävellä. Mitään vaikeakulkuista maastoa ei ole ja nousutkin ovat vasta reitin loppupäässä kun noustaan Trælanípan huipulle.

Reitti on janareitti, eli Trælanípalle kävellään samaa reittiä takaisin. Näköalapaikkoja on yhteensä kolme, joista viimeinen on Bøsdalafossur vesiputous, jonka oikeaa näköalapaikkaa saimme etsiä hyvän tovin. Vesiputouksen vuoksi ei tänne kannata tulla, sillä vesiputous taitaa olla näyttävämpi mereltä päin.

Trælanípan reitillä erikoista on sen keskellä oleva Leitisvatn / Sørvágsvatn järvi, joka näyttää leijuvan ja tipahtavan mereen, reitin päästä onkin jyrkkä pudotus mereen.

Maisemat täältä ovat mykistyttävän kauniit, joten tänne kannattaa ehdottomasti tulla sen maksullisuudesta huolimatta.

Mulafossur vesiputous

Mulafossurin vesiputoukselle ajellaan Gasadalur tunnelin kautta. Tunneli on yksisuuntainen ja sanoisinko, hieman jännittävän oloinen. Pidätämme molempiin suuntiin hengitystä ja tunnelin aukolla hengähdämme helpottuneesti, selvisimme.

Mulafossurin 30 m. korkea vesiputous sijaitsee vain muutaman sadan metrin päässä tiestä ja sinne kävelee parkkipaikalta noin vartissa. Kävimme täällä juuri ennen lentokentälle siirtymistä, joten hieman kiire kantapäillä jännitimme ehtisimmekö palauttaa auton ajoissa, sillä se piti vielä tankata ihan eri suunnassa.

Vesiputoukselta on hienot saarinäkymät ja niitä katsellessa mietimme, mikä edessä oleva saari mahtaa olla. Mietimme, mahtaisiko tuo suuri saari olla jopa Mykines ja kyllä se Mykines oli.

Jätämme Mulafossurin ja sen maisemat taakse haikeana, sillä tiedämme kumpikin että näitä maisemia tulee vielä ikävä. Haaveilemme kumpikin pääsevämme tänne vielä joku päivä takaisin.

Drangarnir

Drangarnirin kivimuodostelmille järjestetään erillisiä veneretkiä ja osa Mykinesin saarelle suuntaavista retkistä kulkevat myös Drangarnirin kautta. Me emme lähde retkelle katsomaan näitä, vaan ihastelemme niitä kauempaa.

Matkalla Mulafossurin vesiputoukselle aukeaa maisemat Drangarnirille. Drangarnir on tunnettu kivikaari, jonka alaosassa on iso reikä.

Drangarnir

Mykinesin saari

Yksi syy, miksi reissukaverini Eve lähti kanssani Färsaarille oli se, että hän pääsisi täällä näkemään lunnilintuja. Olimme varanneet Mykinesin saarelle retken, joka kuitenkin peruuntui huonon sään vuoksi.

Retken peruuntuminen harmitti meitä molempia ihan mielettömän paljon, Eveä lunnien näkemättä näkeminen ja itseä harmitti vielä enemmän Even puolesta.

Olimme varanneet shuttle boat retken Mykinesille ja luulimme että kaikki, myös tavalliset ja paljon halvemmat lauttamatkat oli peruttu. Saimme kuitenkin paluumatkalla kuulla, että lautta oli kulkenut normaalisti ja Mykinesin saarelle olisi sittenkin päässyt. Siinä pääsi aika monta ärräpäätä molempien suusta.

Joka tapauksessa Mykines on kenties yksi Färsaarten klassikko saarista nimenomaan sen lunnilintujen vuoksi. Mykinesin saarelle pääsee Vágarista päivittäin sään salliessa toukokuun alusta elokuun loppuun joko lautalla, järjestetyllä retkellä tai helikopterilla.

Mykinesin saari Molufossurilta nähtynä

Nämä Vágar saaren nähtävyydet voi kiertää vaikka päivässä ja lämpimät suosittelut etenkin Trælanípan helpolle, mutta näyttävälle vaellusreitille!

9 kommenttia

 • Mikko / Matkalla Missä Milloinkin

  En minäkään ole törmännyt patikkareittimaksuihin, mutta kansallispuistoihin tuntuu monissa maissa olevan pääsymaksu, toisin kuin Suomessa. Onneksi ovat kuitenkin sen verran järjellisen suuruisia, ettei patikoinnit jää noista maksuista kiinni – ja toisaalta, ihan järkevään tarkoitukseen yleensä menevät. Nämä kaikki tässä mainitut reitit / nähtävyydet kuulostivat kiinnostavilta, harmi tosiaan, että ette päässeet Mykinesin saarelle. Itsellänikin se olisi varmasti kiinnostavuudessaan kärkipäässä.

  • Elina

   Jep, Mykinesin väliin jääminen oli harmittava takaisku. Ja joo, ei sitä aina ajattele niin pitkälle, että kuinka paljon kuluja mistäkin tulee… Kyllähän sen maksaa kun tietää että hyvään tarkoitukseen menee 🙂

 • Eveliina / Reissukuume

  Kiva palata näihin maisemiin sun postauksissa! Ja muistatko, miten kova tuuli tuolla oli, kun yritettiin ekan kerran silloin saapumispäivänä mennä tonne? 😀 Hyvä ettei lentoon lähdetty siinä parkkiksella….

  • Elina

   Hahah! 😀 Joo sitä ei voi unohtaa, se oli itseasiassa aika hauska kokemus, mutta onneks ei lähetty sillon patikoimaan, oltais varmaan lennetty alas vuoren rinteeltä tietämättömänä vaaroista 😀

 • Ne Tammelat

  Oi, ihanat Färsaaret! Tuo Trælanípanin maksu oli kyllä meidän mielestämme oikein jees, etenkin kun patikkareitti oli sitten tosiaan oikein hyvässä kunnossa. Ehdottomasti käymisen arvoinen paikka! <3

  Meiltäkin on vielä artikkeli tulossa, kunhan ehditään purkamaan matkakertomuksia sinne saakka. Teillä on Even kanssa niin hienoja juttuja, että linkkaaminen lienee sallittua? 🙂

  • Elina

   Joo näinpä kun miettii paljonko se reitin ylläpito tavallaan vaatii, paljon sellaista itsestäänselvää ja näkymätöntä työtä mitä monet tekevät. Ja oon samaa mieltä, ehdottomasti käymisen arvoinen maksusta huolimatta. Mielenkiintoista lukea sitten teidänkin kokemuksia! Kyllä saa linkata ! 🙂

  • Elina

   Haha, ite oon jotenkin tykästynyt nimenomaan karuihin maisemiin 😀 vaikka tykkään minäkin kauniista rannoista, turkoosista vedestä ja palmupuista <3

Jätä vastaus

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *