Rahankäyttö ulkomailla, hoida valuutanvaihto netissä jo ennen matkaa

Kaupallinen yhteistyö ChangeGroup Oy kanssa

Ennen matkalle lähtöä on paljon käytännön asioita mietittävänä ja yksi niistä on rahankäyttö matkalla. Mikä valuutta kohdemaassa ylipäänsä on, tarviiko vaihtaa valuuttaa ennen matkaa ja siinä tapauksessa missä kannattaa vaihtaa valuuttaa? Kuinka paljon rahaa tulee ylipäätään varata matkalle mukaan? Pääsääntöisesti matkalle kannattaa varata edes vähän käteistä mukaan ja nykyään valuutanvaihto ennen matkaa hoituu tosi näppärästi netissä.

Matkakulut voi karkeasti jakaa kolmeen osaan, matkakulut kohteeseen, majoituskulut ja lopulta paikan päällä tulevat juoksevat kulut.

”Hei, kuinka paljon rahaa nyt vaihdan, oon nyt tekemässä tätä valuutanvaihdon tilausta”, huudan puolisolleni olohuoneesta. ”En minä tiedä paljonko siellä rahaa tarvitsee, sinä tiedät paremmin sen maan hintatason”, vastaa puoliso, enkä ole yhtään viisaampi. ”No, pitäiskö tilata 300 euroa, vai 400 tai 500? Vai joku näiden kompromissi?”.

Lopulta tilaamme ChangeGroupin Travel Money online palvelun kautta käteisvaluuttaa 400 euron edestä. Joka kerta on yhtä vaikea arvioida, kuinka paljon rahaa sitä matkan päällä lopulta tarvitsee. Oikeastaan mietin sitä vasta siinä vaiheessa kun pitää päättää, minkä verran käteistä ottaa mukaan. Riippuu niin paljon kohdemaan hintatasosta, Aasian kohdetta ja New Yorkia tuskin tarvitsee verrata. Karkeasti tähtään reissuilla noin 50 euron päivä budjettiin, sillä summalla saa jo syötyä ulkona ja jää rahaa vähän muuhunkin, mutta kun perheenä matkustamme saa summan melkein kerrata kahdella.

Maksaminen ulkomailla, käteisellä vai kortilla?

Tarvitaanko nykypäivänä enää edes käteistä? Eikö kaikki hoidu helposti niin luottokorteilla, mobilepaylla ja melkeinpä jopa älykelloilla. Tämä kehitys näkyy voimakkaasti etenkin pohjoismaissa, mutta mitä kauemmaksi pohjoismaista matkustetaan, sitä varmemmin käteistä edelleen matkalla tarvitaan.

Arviolta yli puolet maailman maista käyttää edelleen pääasiassa käteistä ensisijaisena maksuna, joten euromaiden ulkopuolella käteisen tarve kasvaa. On hyvä selvittää etukäteen, kumpi maksutapa on matkakohteessa yleisempi.

Luottokortti on matkailijalla hyvä olla mukana antamassa turvaa ja joustoa matkabudjettiin. Luottokorttiin liittyy usein muutamia varjopuolia, kuten varastaminen ja kortin kopioiminen. Yleensä vältän ulkomailla automaateista käteisnostoja, pankista riippuen voi nostosta mennä ylimääräinen palkkio ja automaattien etsiminen on aina ylimääräinen ohjelmanumero.

Mikäli maksaa luottokortilla, tulee aina valita maksutavaksi paikallinen valuutta. Se on edullisempi vaihtoehto ja kun en itse vuosia sitten tätä tiennyt, valitsin turhan usein euron paikallisen valuutan sijaan.

Israelista tein päiväretken Jordaniaan ja mukana oli Israelin sekeleitä. Eurotkin olisivat käyneet mutta olin unohtanut ne hotellille. Olisi voinut maksaa myös dollareilla, jotka ovat usein käypää valuuttaa monessakin maassa. Jordaniassa nimittäin jouduin melko yllättäen menemään automaatille, eikä minulla ollut mitään hajua mikä Jordanian kurssi oli. Ihan summissa nostin pankkiautomaatilta rahaa ja vasta reissun jälkeen selvisi, että pienen maksun vuoksi olin nostanut 80 euroa. Olin ihan täysin unohtanut samalla vaihtaa Jordanian valuuttaa, kun tilasimme Israelin valuutat netistä.

Pieniin ostoksiin on hyvä varata käteistä mukaan matkalle

Valuutanvaihto Suomessa, missä vaihtaa valuuttaa ennen matkaa?

Tiedätkö sen tunteen, kun olet pitkän lennon jälkeen laskeutunut kentälle ja raahautunut pitkin lentokentän käytäviä laukkujen kanssa tuloaulaan. Mutta vielä olisi yksi ylimääräinen ohjelmanumero, nimittäin rahanvaihto. Edessä näkyy monia rahanvaihtopisteitä, etkä tiedä kenen luukkuun luottaisi eniten parhaasta valuutanvaihto kurssista puhumattakaan.

Näin minulle kävi, kun matkustin Kuubaan. Toiselle valuutanvaihtopisteelle oli pitkä jono ja toiselle ei lainkaan, joten menin sille. Pääsin kokemaan ensimmäistä kertaa huijauksen matkalla ja se oli hyvä opetus. Yleensä tällaisen tilanteen välttämiseksi pyrin etsimään jonkun tutun, tunnetun ja luotettavan valuutanvaihto yrityksen. Yksi niistä on ChangeGroup joka on kansainvälinen ja yksi maailman johtavista valuutanvaihto yrityksistä.

Valuuttaa voi vaihtaa Suomessa pankeissa, mutta pankit perivät usein oman hinnaston mukaisen palkkion, joten pankin kautta en ole koskaan päätynyt vaihtamaan valuuttaa. Helsinki-Vantaan lentokentällä voi vaihtaa myös valuuttaa, mutta fyysisissä valuutanvaihtopisteissä on huonompi kurssi lukuisten kulujen vuoksi.

Lentokentälle siirtyessä on usein aika hektistä, on kiire, pissahätä, nälkä, evästäkin pitäisi ehtiä ostaa ja täyttää vesipullo, myös jonottamisessa voi mennä turhan kauan aikaa. Siinä helposti jättää valuutanvaihdon kiireessä pois ja luottaa, että vaihtaa sitten kohdemaan lentokentällä. Mikäli jättää valuutanvaihdon kohdemaahan, tulee tyytyä mahdollisesti huonoon kurssiin ja kalliisiin välityspalkkioihin, kun siinä vaiheessa ei kovin montaa muuta vaihtoehtoa enää välttämättä ole.

Matkailijana on mahdollisuus välttää jättämästä valuutanvaihto viime tinkaan ja hoitaa asia alta pois jo hyvissä ajoin ennen matkaa.

Mihin käteistä tarvitaan matkalla?

Kuinka paljon käteistä tulee varata mukaan matkalle? Voi aloittaa miettimällä, mikä on päiväkohtainen budjetti ja kuinka monta päivää / viikkoa matkalla on. Aiotaanko maksaa osa kuluista kortilla vai kaikki käteisellä? Ja mikä on kohdemaan hintataso?

Kun vuonna 2018 matkustimme Sri Lankassa paikasta toiseen, ei olisi tullut kuuloonkaan että olisimme pärjänneet siellä pelkästään luottokortilla. Edelleen on paljon maita, missä käytetään suurimmaksi osaksi vain käteistä.

Mihin käteistä sitten tarvitaan? Esimerkiksi:

 • Osa takseista ottaa edelleen vain käteistä vastaan
 • Yleiset vessat saattavat toimia kolikoilla
 • Siivoojille ja kuskeille tippiä
 • Maksamiseen markkinoilla ja kojuilla
 • Retkillä tarvitaan usein käteistä
 • Ravintolalaskuun tippiä n. 10 %
 • Kun luottokortit ei joka paikassa kelpaa

Muistan kuinka Sarajevossa kuljin lapsen kanssa pitkiä matkoja etsiäkseni pankkiautomaattia. Olin tullut eläintarhaan, missä ei käynyt kortti, käteisellä olisi pitänyt maksaa. Epätoivoisesti yritin selvittää lähintä pankkiautomaattia ja lopulta lipunmyyjä päästi minut ilmaiseksi sisälle.

Kuinka paljon käteistä kukin ottaa matkalle mukaan, on jokaisen oma asia ja myös matkakohteesta riippuvainen. Oli summa mikä hyvänsä, koko käteissummaa ei ole tarkoitus eikä pidä kantaa koko ajan mukana, vaan mukana on n. 20-50 euroa vastaava määrä (riippuen siitä, mihin on juuri silloin menossa) ja loput jätetään kassakaappiin.

Harvemmin jää rahaa matkalla yli ja usein on lopulta kuitenkin joutunut turvautumaan pankkiautomaattiin, kun ennakkoon vaihdetut rahat ovat loppuneet kesken. Siksi on hyvä varata käteistä hieman yläkanttiin ja mikäli rahaa jää vielä yli, voi valuutan vaihtaa takaisin euroiksi.

ChangeGroupilla on Travel Money Online palvelussa BuyBack takaisinostotakuu jonka voi nettitilauksen yhteydessä ostaa hintaan 6,95 euroa. Silloin voi vaihtaa ylimääräiset valuutat takaisin euroiksi samaan kurssiin kuin ostaessa ja 0 % komissiolla ja sen voi lunastaa kaikilta ChangeGroupin toimipisteiltä.

Meillä nimittäin tuntui 400 euron käteisvara hupenevan hyvinkin nopeasti ja koska toinen maksoi osan ravintolalaskuista omalla luottokortilla ja toinen käteisellä, emme enää pysyneet perässä kuinka paljon kumpikin oli maksanut. Olisi ollut selkeämpää, jos koko matkabudjetti olisi ollut käteisellä.

Valuutanvaihto ChangeGroupin nettipalvelusta

ChangeGroupin toimipistettä ei enää löydy Helsinki-Vantaan lentokentältä, joten helpommalla pääsee, kun tilaa matkavaluutan etukäteen netistä. Me laitoimme valuutanvaihto tilauksen menemään kotisohvalta ja yllätyin kuinka helposti ja nopeasti asia hoitui. Näinkö näppärästi tämä hoitui, tässä ja nyt?

Etusivulta valitaan haluamansa valuutta ja vaihdettava summa, joka maksetaan suoraan verkossa joko verkkopankin kautta tai luottokortilla. Valuutan voi tilata lähimpään postiin 12,90 euron hintaan tai käydä ilmaiseksi noutamassa ChangeGroupin toimipisteeltä 4 viikon sisällä. On hyvä huomioida, että vaihtokurssi on netissä parempi joten fyysisillä toimipisteillä joutuu vaihtamaan huonommalla kurssilla (ChangeGroupin toimipisteet: Esplanadi, Aleksanterinkatu, Kamppi, Tripla, Iso-Omena).

Valitse valuutta | Tee maksu verkossa | Nouda tai tilaa kotiin

ChangeGroup Travel Money Online kautta voi tilata yleisimpiä matkavaluuttoja ja erikseen pyydettäessä voi tilata jopa 60 eri valuuttaa. Me tilasimme Israelin sekelit kotiin ja rahat tulivat vakuutettuna lähimpään postiin muutaman (2-4) päivän sisällä tilauksesta. Olimme tilausta edeltävänä päivänä käyneet Helsingissä, joten jos olisin muistanut, olisin tilannut valuutat netistä ennen Helsingin matkaa ja noutanut nettitilaukset samalla kun olimme Helsingissä. Tuo valuutan toimitus postiin on kuitenkin hyvä meikäläisille, jotka asuvat kaukana pääkaupunkiseudulta.

ChangeGroupin nettipalvelu on kyllä hyvä, kun ei tarvitse lähteä metsästämään valuutanvaihtopistettä omasta kotikaupungista, saatikka matkustaa muualle, tai stressata lentokentällä lähtöpäivänä tai pitkän matkustamisen päätteeksi kohdemaassa. Tilatessa valuuttaa suoraan ChangeGroupin nettisivuilta tarjotaan matkailijoille pohjoismaiden parhaat vaihtokurssit 0 % provisiolla.

Lisäksi ChangeGroupin valuutanvaihdosta saa kerrytettyä Finnairin Plus pisteitä valuuttatilauksesta (500 pistettä 600 euron tilauksesta), mikä on kiva ja tervetullut lisä matkailijalle. Mieltä lämmittävä fakta on myös se, että ChangeGroupin vuosittaisesta tuotosta ohjataan 3 % hyväntekeväisyyteen ja kehitysmaihin.

Koin netissä ennakkoon valuutan vaihtamisen todella helpoksi ja vaivattomaksi ja samalla säästimme aikaa lentokentällä, kun ei tarvinnut kiireellä viime tingassa hoitaa valuutanvaihtoa.

Missä sinä olet tavannut vaihtaa valuuttaa matkalle? Vasta lentokentällä, kohdemaassa vai jo ennen matkaa? Oletko joskus tilannut matkavaluuttaa ennakkoon netistä?

14 kommenttia

 • Mikko / Matkalla Missä Milloinkin

  Meidän käytäntö riippuu aika paljon siitä, mihin maahan olemme menossa. Viimeksi Nepalissa nostimme kaikki rahat paikan päällä automaatista. Joskus meillä on kuitenkin vaihdettuna rahaa jo etukäteen, mutta ei todennäköisesti koko summaa. Sitten meillä on useimmiten mukana runsaasti Yhdysvaltojen dollareita varmuuden vuoksi, jos jostain syystä automaatit eivät maassa toimisi.

  • Elina

   Näinpä se menee, että riippuu niin kohteesta mihin matkustaa! Joskus ollaan jouduttu majoituskin maksamaan paikan päällä käteisellä, että siihenkin on saanut varata ihan oma käteissummansa. Dollareita ei oo koskaan ollut mukana (mies muisteli että Dominikaanisessa meillä olis ollu dollareita), mut monta kertaa on tullut vastaan että nekin olisivat käyneet valuuttana hyvin. Käyvät paljon paremmin kuin eurot. Tuokin on hyvä käytäntö, että vaihtaa valuuttaa jo jonkin verran lähtiessä että saa taksit yms muut kentältä maksettua ja sitten hoitaa loput perillä jos on lisätarve.

 • Pirkko / Meriharakka

  Aika harvoin paikallista valuuttaa ostamme enää ennen matkaa Suomesta. Euroja ja dollareita mukaan – ne saa aina vaihdettua ja usein kelpaavat sellaisinaan (kannattaa ottaa pieniä seteleitä). Melkein kaikkialla rahaa saa myös paikallisista automaateista. Lentokentillä ja hotelleissa kurssit ovat ehkä huonoja, mutta jos summat ovat pieniä, niin menetys on kuitenkin pieni murto-osa koko matkan kuluista, eli sitä ei kannata surra. Luultavasti kurssit ovat kuitenkin parempia kuin valuutat Suomesta ostettuna kuluineen. Eurooppaan, siis ei-euromaihinkaan, valuuttaa ei kannata enää vaihtaa lainkaan – kaikki toimii korteilla ja monessa paikassa käteinen ei enää kelpaakaan.

  • Elina

   Euroopassa tosiaan pärjää pitkälti jo kortilla, mutta heti kun euroopan ulkopuolelle lähtee niin käteisen tarve kasvaa. Pitäis itsekin varata enemmän dollareita mukaan matkalle ja vaikka joulu oli ja meni, niin mietin et sehän olisi erilainen joululahja, tilata dollareita matkakassaan 🙂 Musta taas tuntuu, että aina kun tarvisi automaattia, niin sellaista ei löydy kyllä mistään 😀 Tai vähintään saa kiertää puoli kaupunkia ennenkuin sellaisen löytää tai jos asuu jossain pienessä kylässä tai maaseudulla, niin automaatteja ei ole. Kivijalkaliikkeissä on huonommat kurssit, mutta esim tämän nettitilauksen kulut on 0 euroa ja kurssi parempi kuin kviijalkaliikkeissä, mikäli haluaa vaihtaa valuuttaa esim. just noita dollareita valmiiksi jo ennen matkaa.

 • Reissu-Jani

  Länsimaissa pärjää luottokortilla ihan hyvin, ja varsinkin Itä-Euroopan maissa korttimaksaminen on huomattavan yleistä Sitten on tietenkin Euro-alueen ulkopuoliset maat. Niissä yleensä kentällä vaihdan pienen summan että pääsee kohteeseen taksilla tai julkisilla. Muuten sitten vaihdan rahaa kohteessa lentokentän ulkopuolella tai sitten suoraan ATM:sta. Laosissa toki kävi niin että ATM ei antanut rahoja, mutta veloitus tuli. Kesti pari kuukautta saada rahat takaisin. Joskus vaihdetun valuutan määrä yllättää kuten Uzbekistanissa, missä 100 dollarin vaihdolla sai noin kymmenen sentin paksuisen setelinipun. Minulla on mukana yleensä matkoilla myös USD hätävarakassa, joka on piilotettuna hyvin (vinkki: kengät pohjallisen alla. Se on monen mielestä saastaisin paikka, jollei sitten varas ole kenkiä vaatimassa) jos vaikka sattuu joku sattuu kääntämään eli varastamaan rahat varjoisilla kujilla.

 • Kati | Täydellisen Kreikan saaren metsästys

  En ole koskaan tilannut valuuttaa etukäteen, ollaan aina nostettu automaatista tai vaihdettu kohdemaassa valuutanvaihtopisteellä. Tietty aina tulee selvitettyä ennen reissua, että automaatit/valuutanvaihtopisteet kohdemaassa on ihan järkevä tapa.

  Se on kyllä aina yksi pähkäily, että kuinka paljon vierasta valuuttaa tarvitseekaan. Vaikka toisen valuutan käytössä onkin oma fiiliksensä, niin kyllä euromaissa on kätevä matkustaa. 😀

 • Stacy Sofia Siivonen

  Ennen matkaa Forexista, missä myös voi vaihtaa käyttämättömät takaisin. Minä taas olen ylimitoittaja, lopulta ei tulekaan syötyä ulkona, vaan tulee etsittyä ruokakauppa, eikä tulekaan ostettua mitään muuta ruoan lisäksi kuin jääkaappimagneetti. Se onkin esimerkki ostoksesta, mihin on hyvä varata käteistä. Tipsukoita varten pitäisi muistaa pitää pussukka erityisesti kolikkoja ja pikkurahaa varten. Joskus on ollut nolo tilanne, kun sitä käteistä ei ole ollut antaa. Intiassa oli vahva pelkkää käteistä -fiilis ja olisipa ollut harmi olla pelkän muovin kanssa, siellä kun kaikki oli halpaa.

 • Ne Tammelat

  Tosi hyvä muistilista ja huomioita valuuttaan liittyen! Tämä ChangeGroupin nettipalvelu oli ihan uusi tuttavuus meille.

  Vähän kohteesta riippuen mekin rahaa kannetaan mukana, pääosin ollaan pärjätty korteilla ja nostettu paikallisista automaateista lisää, mutta etenkin tuolla Etelä-Amerikassa oli kyllä välillä hukassa niin rahan arvo kuin automaatitkin 🙂 Hyvin kuitenkin selvittiin!

 • Terhi

  Niin totta, pohjoismaissa kaikki hoituu kortilla, mutta kun mennään Euroopan ulkopuolelle niin käteinen on tarpeen.
  Minä tavallisesti vaihdan vähän kohdemaan kentällä ja otan lisää automaatista. Venezuelassa luulin, että olisi kehno kurssi kun rahanvaihto lentlkentällä oli kiinni ja vaihdoin porraskäytävässä parin miehen kanssa. Mutta ei, kurssi olikin loistava! Selitykseksi että Venezuelassa on/oli kaksi kurssia, turistikurssi ja sitten se toinen, edullisempi.

 • Melissa Laitakari

  Vähän riippunut maasta, että ollaanko vaihdettu käteistä. Mutta joitain summia kyllä. Useasti tosin meillä jää ne käteiset käyttämättä. Valuutta pisteellä vaihdetaan ja joissain maissa myös nostetaan automaatista jos tarvitaan. Viimeksi näin kävi Krakovassa.

 • Aila ja Juha

  Kiitos valuutta-asiajutun selkeydestä! Nykyisin matkailemme lähinnä euroalueella, mutta markka-aikana täytyi valuuttaa vaihtaa. Kun tiesimme kohdemaat, vaihdoimme Suomessa etukäteen valuutat. Joskus jouduimme kohdemaassa vaihtamaan valuuttaa, mutta emme kadulla, vaikka tarjouksia tuli joka nurkasta. Markka-aikana yritimme vaihtaa Lübeckissä matkasekillä D-markkoja, mutta kun sekin takapuolella oli Visan mainos, saksalaiset eivät vaihtaneet sekkiä, sanoivat vain, että Saksassa ei Visa käy. Pankki lähetti myöhemmin reklamaation jälkeen lohdutukseksi soilmion…
  Juha

Jätä vastaus

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *