Pitkästä aikaa pakettimatkalla, näin positiivinen kokemus pakettimatka oli

Olen jo vuosikausia matkustanut omatoimisesti ja itseasiassa minulla on varsin vähän kokemusta pakettimatkoista. Edelliset kokemukset liittyvät lähinnä parikymppisenä tehtyihin rantalomakohteisiin ja viimeisin pakettimatka on 10 vuoden takaa kun otimme ystävän kanssa äkkilähdön Teneriffalle. Nyt kun lähdimme ensi kertaa lentäen monen vuoden tauon jälkeen, halusin nimenomaan valita turvallisen pakettimatkan. Lähdimme Eilatiin Aurinkomatkojen pakettimatkalla, minkälainen kokemus itse pakettimatka oli? Minäpä kerron siitä tässä postauksessa.

Miksi valitsimme nimenomaan pakettimatkan?

Olen lähes 15 vuoden ajan matkustanut niin, että olen varannut lennot ja majapaikan erikseen. Se on tullut halvemmaksi, etenkin aikoina kun lentoja on myyty todella edulliseen hintaan. Viime vuodet olemme matkustaneet enemmän autolla, eikä ole tarvinnut varata lentoja tai majapaikkoja lainkaan etukäteen.

Nyt kun meillä on ollut lähes 3 vuoden tauko matkustamisesta pohjoismaiden ulkopuolelle, alkoi jo tuntua siltä että matkustamisen sai aloittaa ihan alusta. Sieltä mistä aikoinaan teininä aloitin itsenäisen matkustamisen, eli turvallisten pakettimatkojen muodossa.

Kun niin moni asia on tässä välissä muuttunut, maailman tilanne, pandemia, rajoitukset, perhe kasvanut, halusin matkalle lähtiessä mukaan turvallisuuden tunnetta. Tuntui turvalliselta vaihtoehdolta lähteä matkaan niin, että tiesi että tarpeen vaatiessa matkalla olisi joku jonka puoleen kääntyä.

Toisaalta kun käveli Eilatin kaduilla, tuli sellainen tunne kuin pitkää taukoa maailmalta ei olisi ollutkaan, vaan vanha reissaaja minä oli palannut maailmalle takaisin, vanhat kokemukset selkärangassa. Tuli myös vahva tunne, että kyllähän minä pärjään täällä edelleen, vaikka taukoa on ollut.

Olin jo päättänyt, että ensimmäinen matkakohde olisi jokin helppo rantalomakohde, joka olisi lapsille mieluisa ja meille tarpeeksi yksinkertainen. Halusin suoran lennon kohteeseen ja vertailimme erikseen myös lento + hotellia, mutta näillä kriteereillä emme tällä kertaa olisi omatoimimatkalla päässeet yhtään halvemmalla reissuun.

Bussikuljetus hotellille, kannattaako?

Pakettimatkojen hinnoista yllätyn aina, kuinka kalliita matkanjärjestäjän bussikuljetukset on, etenkin kun jokaisesta perheenjäsenet tulee maksaa erikseen. Eikö tulisi halvemmaksi vain ottaa taksi?

Mies kuitenkin totesi heti matkaa varatessa, että otetaan vaan bussikuljetus niin päästään helpommalla. Meidän koko perheeltä maksoi lentokenttäkuljetus lopulta yhteensä 66 euroa meno-paluu, eli ei se lopulta niin kallis ollutkaan. Terminaalissa huomasin, että suurin osa muistakin matkustajista oli valinnut valmiin bussikuljetuksen.

Kun istahdimme bussin penkille mies taas totesi, että ajattele nyt kuinka helpolla päästiin, ei tarvinnut säätää kyytien kanssa, etsiä taksia tai arpoa matkan hintaa, sai vaan kävellä suoraan bussiin ja istahtaa penkille. Kun bussi lähti liikkeelle ja opas alkoi kertomaan faktoja kohteesta, olin niin tyytyväinen että olimme ottaneet kuljetuksen. 20 minuutin matkan aikana sain paljon tarpeellista tietoa kohteesta, sellaista mitä en ollut tiennyt ennen matkalle lähtöä.

Tuntui luksukselta istua ja vain kuunnella, kun joku muu kertoi sinulle mitä sinun tuli kohteesta tietää, sen sijaan että olisi itse kaivanut kaikki tiedot netistä. Olen jo monesti maininnut siitä, etten nykyään jaksa perehtyä matkakohteisiin kovin perusteellisesti, siksi tämä valmis paketti oli nyt enemmän kuin tarpeen. Aina sitä on kuitenkin hyvän loman saanut, vaikkei oo ihan kaikkea kohteesta ennakkoon tiennytkään.

Oppaan palvelut matkakohteessa

Bussissa kuulleen tarpeellisen tietopaketin jälkeen tulimme hotellille ja ajattelin, että joutuisimme mahdollisesti odottaa useamman tunnin ennenkuin saisimme huoneemme. Meidät ohjattiin tiskille, mistä saimme ottaa kuohuvaa, mehua, leivonnaisia ja keksejä. Kuohuvat tuntuivat hyvältä etenkin päivänä, jona vietimme puolison kanssa vuosipäivää.

Samalla meille ojennettiin kirjekuori, jossa oli hotellihuoneemme avain, kaikki oli jo hoidettu puolestamme eikä meidän tarvinnut jonottaa sisäänkirjautuaksemme.

Seuraavana päivänä lähdimme kuuntelemaan infotilaisuutta ja tunsin itseni pitkästä aikaa kunnon suomalaiseksi turistiksi. Infotilaisuus kesti n. 1½ tuntia ja sinä aikana saimme jälleen kuulla paljon hyödyllistä faktaa kohteesta ja oli mahdollista esittää oppaille kysymyksiä ja varata retkiä. Tuntui että sitä sai matkakohteesta enemmän tietoa irti kuin omatoimimatkalla.

Kun olimme matkassa Aurinkomatkojen kautta, oli käytössämme heidän sovellus, mitä kautta pääsimme käsiksi moneen hyödylliseen tietoon. Sovelluksessa oli lomakalenteri, mistä ilmeni tulevan viikon sää, bussikuljetuksen ja lentojen aikataulut ja tiedot, mihin aikaan siirtyä lähtöportille.

Sovelluksen kautta pystyi varaamaan retkiä, sai kohdetietoja ja kartan joka toimi ilman internet yhteyttä. Oli tietoa kohteen nähtävyyksistä, ruoka ja juoma osiosta, tekemisistä kohteessa ja ostoksista ym. Sovelluksessa pystyi chatin kautta ottamaan oppaisiin yhteyttä 24/7 h ja sieltä löytyi myös oppaiden puhelinnumerot.

Olin hämmentynyt kuinka hyödyllinen tuo sovellus oli. Itse varasin sitä kautta retket vaivattomasti ja käytimme sovelluksen karttaa ja hyödynsimme sen ravintolavinkkejä. En koko viikon aikana googlettanut kertaakaan muita tietoja kohteesta, vaan hyödynsin sovelluksesta saatuja tietoja.

Kannattiko valita pakettimatka?

Olin todella positiivisesti yllättynyt, kuinka paljon saimme irti pakettimatkasta, kuinka helppoa ja vaivatonta se oli. Etenkin minulle, jolle ei enää lapsiperhe arjen keskellä jää aikaa ja energiaa paneutua matkakohteisiin kunnolla ennen matkaa.

Mikäli matkustaa pakettimatkalla, ei kukaan pakota lähtemään matkanjärjestäjän retkille vaan retket voi aivan yhtä hyvin tehdä edelleen omatoimisesti. Mutta retkienkään suhteen en jaksanut ruveta etsimään muita vaihtoehtoja, vaan arvostin sitä, että kaikki oli valmiiksi suunniteltu ja järjestetty, kuten aikataulut, reitit ja nähtävyydet. Bussin penkille vaan istumaan ja nauttimaan eikä yhtään haitannut, vaikka matkassa oli mukana paljon muitakin suomalaisia.

Vaikka olen ollut aina vannoutunut omatoimimatkailija, niin tykkäsin tosi paljon matkustaa pitkästä aikaa pakettimatkalla. Jopa niin paljon, että aloin jo haaveilemaan seuraavasta. Pakettimatka oli kokemuksena todella huoletonta, kun ei tarvinnut itse järjestää mitään kyytejä, retkiä, majoituksia, sisään tai uloskirjautumisia tai muita käytännön asioita ja sai keskittyä vain lomailemaan.

Aurinkomatkojen vastuullisuus oli myös isossa osassa matkaa ja sen huomasi esimerkiksi siinä, että matkanjärjestäjä ei mainostanut tai järjestänyt retkiä delfiiniriutalle, joka muuten on suosittu nähtävyys Eilatissa. Delfiiniriutta jakaa mielipiteitä vastuullisuudesta ja mielestäni oli vain hyvä juttu, ettei matkanjärjestäjä sitä tue. Itse en sen toimintaan paneutunut, mutta katsoin parhaaksi ettemme sinne mene.

Tietenkin pakettimatkalla on mahdollista tehdä tasan samoja asioita, joita tekisi omatoimimatkallakin, mutta pakettimatka tarjoaa myös helpon vaihtoehdon, minkä otin nyt hektisen lapsiperhearjen keskellä enemmän kuin mielelläni vastaan.

27 kommenttia

  • Elina

   Se on ku on päässyt omatoimimatkailijan vauhtiin, niin siitä ei heti kokonaan luovuta. Mekin jatketaan kyllä edelleen omatoimimatkailua, mutta näin ruuhkavuosia pienten lasten kanssa eläessä vaan arvostan helppoa vaihtoehtoa 🙂

 • Eila / Metkaamatkustelua

  On mainiota, kuinka omatoimimatkailuun tottuneet usein arvelevat, etteivät ”tulisi toimeen” pakettimatkalla, mutta jutussasi kerroit hienosti pakettimatkailun etuja. Eihän sitä tarvitse perillä matkakohteessa osallistua edes matkanjärjestäjän infotilaisuuteen puhumattakaan retkistä, jos haluaa liikkua omatoimisesti.
  Perillä matkakohteissa voi ostaa retkiä myös paikallisilta retkien järjestäjiltä, jos ei halua ajaa itse autoa.

  • Elina

   Kiitos Eila! Juuri näin, sitä helposti ajattelee, että jos lähtee pakettimatkalle niin on pakko kulkea samoja polkuja muiden pakettimatkalaisten kanssa. Meidänkään ei olis tarvinnut mennä infotilaisuuteen, mutta ajattelin että olisi varsin hyödyllistä heti loman alkuun 🙂

 • Eveliina / Reissukuume

  Kiva kuulla, että sulle (/teille) jäi niin positiiviset fiilikset pakettimatkasta 🙂

  Meillähän ei viime vuonna mennyt mikään putkeen Deturin pakettimatkalla, joten saa nähdä, koska uskalletaan seuraavaksi uudestaan. Tai halutaanko edes! On niin monta vuotta matkailtu omatoimisesti kuitenkin 🙂

 • Elina

  No joo, ehkä sille on painavat syynsä miks Detur on hakeutunut konkurssiin 😐 ettei sinänsä yllätä että teillä oli huonot kokemukset ! Mekin ollaan vahvasti omatoimimatkailjoita, mutta oli kivaa ja tervetullutta vaihtelua päästä pitkästä aikaa vähän helpommalla 😀

 • Anne | Elämää Nomadina

  Tätä oli kiva lukea, näin itsekin vannoutuneena omatoimimatkailijana – hieman on ainakin tiedonsaanti muuttunut sitten omien pakettimatkojen, ja tuo app kuulostaa todella näppärältä. Näin nomadireissaajana en itse ole lähdössä pakettimatkalle varmasti pitkään aikaan, jos koskaan, mutta joihinkin elämäntilanteisiin se on varmasti paras valinta lomareissun toteuttamiseen.

  • Elina

   Ennen ne tiedot taisi olla hotellin aulassa kansiossa, nyt ne liikkuu mukana puhelimessa 🙂 on tämä kyllä kehittynyt vuosien takaisesta 😀

 • Pirkko / Meriharakka

  Samansuuntaisia kokemuksia syksyiseltä Rodoksen reissulta. Lentoajat sai valita, jopa saman päivän sisällä aamu vai ilta, hotelleja oli niin iso valikoima, että tuskin Booking.com olisi tuonut niitä oleellisesti lisää ja muuten paketti oli juuri sen kokoinen kuin halusit. Me otimme lennot, hotellin ja lentokenttäbussin mennen tullen ja sitten myöhemmin pari retkeäkin siitä appista, joka oli tosi kätevä, noine karttoine ja vinkkeine kaikkineen.
  Jos pakettimatkakohteeseen olisimme toistekin menossa, niin luultavasti harkitsisimme pakettimatkaa, joka ei siis todellakaan enää tarkoita ryhmämatkaa, jos ei halua.

  • Elina

   Oi, ihana kuulla että teilläkin samanlaisia, hyviä kokemuksia ! 🙂 Pakettimatkan voi aivan hyvin toteuttaa noin, että saa lennot, hotellin ja kuljetuksen ja kaiken muun päättää yhtä omatoimisesti kuin tavallisella omatoimimatkalla. Sitten jos kaipaa jotain helppoja vaihtoehtoja, niin nekin on sitten tarvittaessa saatavilla, kuten nuo valmiit retket.

 • Kati | Täydellisen Kreikan saaren metsästys

  Valmismatkoissa ja omatoimimatkoissa on puolensa, ja postauksessa tuli kyllä kivasti esille ne valmismatkojen hyvät puolet. Kun matkustamme ”helppoihin” kohteisiin, menemme todennäköisesti jatkossakin omatoimisesti, koska haluamme kokea reissullamme useamman kohteen ja majoittua eri paikoissa. Eksoottisempiin paikkoihin valmismatka tuntuu ihan hyvältä idealta.

  • Elina

   Tosi hyvä pointti tuo, että on monia eksoottisia kohteita joissa olisi mielenkiintoista käydä, mutta tuntuvat ehkä vähän hankalilta. Sellaisissa tapauksissa olis just aika fiksua valita valmismatka.

  • Elina

   Tuntuu kyllä, että nykyään ihmiset pääasiassa matkustaa omatoimisesti, etenkin kun kokemusta tulee koko ajan lisää, niin pärjää hyvin myös omin päin. Riippuu myös matkakohteesta, joskus joihinkin paikkoihin pääsee helpommalla pakettimatkalla ja joihinkin kohteisiin taas kannattaa ehdottomasti valita lento + hotelli erikseen.

 • Ne Tammelat

  Pakettimatkoilla on kyllä paikkansa ja kiva kuulla, että saitte reissusta paljon hyödyllisiä juttuja irti. Mekin tykätään suunnitella matkat itse, mutta sekoittaa sitten joukkoon risteilyjä tai muuta järjestettyä.

  Korona on muuttanut paljon ajatuksia siitä, miten paljon itse jaksaa säätää ja selvittää vai jättääkö ammattitaitoiselle matkanjärjestäjälle osan vaivasta 🙂

  • Elina

   Totta! Meilläkin korona vaikutti paljon, muuten jatkettaisiin edelleenkin samalla tavalla kuin ennen. On niissä puolensa ja itsellä ei aika enää riitä perehtyä kaikkiin matkoihin liittyviin juttuihin, niin ihan mukavaa että osa on järjestetty sitten puolesta 🙂 Suurimmaksi osaksi on tulevat matkat kuitenkin jatkossakin omatoimimatkoja, mutta kiva teilläkin kun saa sinne sekaan jotain valmiita paketteja kuten risteilyjä ym retkiä.

 • Ne Tammelat

  Pakettimatkoilla on kyllä paikkansa ja kiva kuulla, että saitte reissusta paljon hyödyllisiä juttuja irti. Mekin tykätään suunnitella matkat itse, mutta sekoittaa sitten joukkoon risteilyjä tai muuta järjestettyä.

  Korona on muuttanut paljon ajatuksia siitä, miten paljon itse jaksaa säätää ja selvittää vai jättääkö ammattitaitoiselle matkanjärjestäjälle osan vaivasta 🙂

 • Sanna I Seven Seas

  Minäkin olen nyt viime vuosina valinnut pari kertaa pakettimatkan ja ai että se on ollut helppoa lomailua! ;D Aluksi se tuntui vähän oudolle, (näin maailmanympärimatkan itsenäisesti tehneenä ja suunnitelleena), mutta pakettimatkan tuoma helppous sopi juuri täydellisesti siihen elämäntilanteeseen, että en lainkaan sano, etten jatkossakin turvautuisi niihin.

 • Paula - Gone with the Gastons

  Pakettimatkoissa on kyllä omat hyvät puolensa. Olen itse ollut lukuisilla pakettimatkoilla joskus muinoin. Näin kahden lapsen kanssa olisi kiva joskus mennäkin pakettimatkalle jossa ei tarvisi muuta kuin varata matka ja ilmestyä paikalle. Täällä Yhdysvalloissa sellaiset on vähän harvinaisempia, enemmän ostetaan sellaisia travel agentin kokoamia matkoja jotka nyt pystyn ihan itse varamaan. Mutta jos asuttaisiin Suomessa niin varmasti tulisi jossain vaiheessa joku pakettimatka tehtyä.

  • Elina

   Sepä, tuo oli hyvin kiteytetty: ei tarvitse kuin ilmestyä paikalle ! 🙂 Lapsiperheille just hyviä, kun energiasyöppöjä on vapaa-ajalla muutenkin… 🙂 Itsellä se on ainakin verottanut matkojen suunnitelua vaikka kivaa hommaa olisikin.

 • Aila ja Juha

  Täällä toinen omatoimimatkailija, jolle pakettimatka on vieras ajatus. Olemme kerran olleet ja silloin meillä oli kaksi teini-ikäistä poikaa mukana. Siihen tilanteeseen se oli hyvä juttu. Juuri tuo helppous, kaikki on valmiina. Itsekin lähtisin pakettimatkalle, jos lähtisin johonkin sellaiseen kohteeseen, josta tiedän hyvin vähän, esimerkiksi juuri Eilat saattaisi olla sellainen, jossa toisten tekemät järjestelyt olisi helpotus. Aila

  • Elina

   Joo näinpä, aika pitkälti se riippuu niin myös kohteesta, onko kohde esim vieraampi tai jollain tavalla epävarmempi, tai jos sinne siirtmiseksi pääsee helpommin pakettimatkalla. Lasten kanssa just hyvä valinta 🙂

 • Merja / Merjan matkassa

  Minä olen tehnyt sekä pakettimatkoja että omatoimireissuja ja molemmille on paikkansa. Joskus pakettimatka saattaa halvempi kuin että itse ostaisi lennot ja hotellin erikseen. Me esimerkiksi ostimme joulun Thaimaan matkan pakettina, koska se tuli edullisemmaksi. Käytännössä se oli kuin omatoimi reissu, koska lensimme reittilennolla eikä matkatoimistolla ollut edustusta paikan päällä, vaan itse järkkäsimme siellä retket ym. tekemiset. Pakettimatkoja turhaan arastellaan. Ne ovat nykyisin kaukana siitä mitä ovat joskus olleet ja paikan päällä voi valita itse mihin haluaa osallistua. Ryhmän mukana ei ole pakko kulkea. 🙂

  • Elina

   Aivan totta Merja, juuri näin! Matkan sisällön saa päättää aivan itse ja joskus se on toimivampi konsepti varata, kuin että lähtisi erikseen lento + hotelli paketilla.

 • Ismo for Takeoff

  Meidän ek yhteinen matka 15 vuotta sitten oli pakettimatka Khao Lakiin, määrittelemättömällä majoituksella. Hotelli oli mainio ja siellä oli mukava pieni suomalaisporukka. Oppaan palvelut eivät kyllä olleet hääppöiset. Kesällä -12 otettiin äkkilähtö kehdeksi viikoksi Alanyaan, kun Suomessa oli niin kurja kesä. Määrittelemätön majoitus sielläkin, mutta aivan sama kokemus kuin Khao Lakissakin. Oli jopa Deturin matka, mutta siihen aikaan se toimi vielä hyvin. Otettiin pari matkanjärjestäjän retkeäkin, Khao Lakissa ostettiin ne paikallisilta yrittäjiltä. Eli kokemuksemme ovat olleet hyviä, vaikka normaalisti mekin omatoimimatkaillaan. Lapsiperheelle pakettimatka on ihan hyvä vaihtoehto ja tuo Aurinkomatkojen appi kuulostaa hyvinkin toimivalta.

  • Elina

   Kiva kuulla, että teilläkin on hyviä kokemuksia pakettimatkoilta. Ne on myös turvallisia vaihtoehtoja, jos ei osaa kieltä tai on muuten arka matkustamaan tai on vähän kokemusta. Usein sitten kun kokemusta tulee lisää, rupeaa ihmiset matkustamaan omatoimisesti. Senhän näkee suurimman osan matkabloggaajistakin, harva matkustaa pakettimatkalla mutta luulen että niiden suosio on nyt palaamassa ja aletaan arvostamaan niiden helppoutta. Ennen hotellin aulassa oli matkanjärjestäjän kansio, nyt se liikkuu puhelimessa mukana. Itse pidän jatkossa myös pakettimatkat mielessä, kun mietin reissuvaihtoehtoja ja saahan ne retketkin varata juuri noin paikalliselta yrittäjältä, ettei tarvi matkanjärjestäjän retkille välttämättä osallistua jos ei halua.

Jätä vastaus

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *