Matkailijan turvallisuus, asia jota ei kannata pitää itsestäänselvyytenä

Matkailijan turvallisuus on asia, josta puhutaan niin paljon, että monia asioita pidetään jo melko itsestäänselvyyksinä, mutta sen tärkeyttä ei voi liikaa korostaa, etenkin nyt kun pandemian aikana on tullut pitkä tauko matkustamiseen. Maalaisjärjellä pärjää pitkälle, mutta kohteesta riippuen saa olla enemmän tai vähemmän varovainen. Omalle kohdalle on onneksi tapahtunut vuosien varrella suhteellisen vähän kömmähdyksiä maailmalla. Osan kokosin tähän postaukseen ja osaa taas ei ole onneksi sattunut, mutta jaan silti suositukseni asioista, jotka on toisinaan hyvä muistaa.

Matkailijan turvallisuus, turvaa selustasi ennen matkaa näin:

  • Täytä matkustusilmoitus Ulkoministeriön sivuilta ennen kuin matkustat ulkomaille. Matkustustilmoitukseen täytetään tiedot siitä, minne olet matkalla, milloin olet missäkin, koska palaat Suomeen, missä majoitut ja mahdolliset kotipuolen yhteystiedot. Näin ulkoministeriö osaa ottaa tarvittaessa matkailijaan tai lähiomaiseen yhteyttä, mikäli matkakohteessa tapahtuu jotakin poikkeavaa.
  • Hanki Eurooppalainen sairaanhoitokortti, jolla saat tarvittaessa välitöntä sairaanhoitoa EU- tai ETA-maassa. Tämä tarkoittaa esimerkiksi äkillistä sairastumista tai tapaturmaa ja pääset maan julkiseen terveydenhoitoon maksamalla vain paikallisen omavastuuosuuden. Kortti on maksuton ja hyvä olla aina mukana, kun matkustaa Euroopassa.
  • Varmista, että sinulla on voimassaoleva ja tarpeeksi kattava matkavakuutus.

Matkailijan tietoturva

Varmista, että mukana olevassa puhelimessa, tabletissa tai kannettavassa tietokoneessa on vahva pinkoodi tai salasana,1234 tai 0000 ei riitä. Näin estät ulkopuoliselta pääsyn esimerkiksi sähköpostiisi, mikäli laite katoaa. Arvatkaan vaan, hävisikö meidän tabletti kun olimme palaamassa Ruotsista Suomeen? Tällä hetkellä tablettimme elää ihan omaa elämää, jonkun muun näpeissä – aika pelottavaa.

Jokainen tietää, ettei tulevasta matkasta tule huutaa somessa koko maailmalle, sillä se tarkoittaa samalla tätä: emme ole pitkään aikaan kotona, koti on tyhjillään. Pitkään tein niin, etten somettanut lainkaan matkan päältä vaan vasta kun olin jälleen kotona. Some on kuitenkin niin vahvasti tätä päivää ja matka niin iloinen asia, ettei siitä halua olla hiljaa. Saatan kertoa tulevasta matkasta ennakkoon, mutten tarkkaa ajankohtaa koska olemme poissa. Ja jos matkan päällä päivitän missä menemme, olemme todellisuudessa siinä vaiheessa jo muualla.

Päädyimme hankkimaan kotiin hälytysjärjestelmän ja toisinaan olemme pyytämään koiranhoitajat meille asumaan. Tällä tavoin on saanut matkustaa rauhallisin mielin, kun tietää että koti on valvottu. Vanha vitsi mutta niin hyvin sanottu:

Heräät yöllä siihen, kun varas on murtautunut kotiisi. Nouset ylös ja ilmoitat tyypille:

”Ilmoita minullekin, mikäli löydät jotain arvokasta”.

Ota kopiot passistasi ja lähetä kopiot sähköpostiisi ja halutessasi voit jättää kopion myös kotiväelle. Pidä myös jossain ylhäällä luottokortin sulkunumeron sekä läheisten puhelinnumerot, mikäli puhelimesi tai luottokorttisi katoaa. Itse muistan ainoastaan vanhempieni puhelinnumerot ulkoa.

Älä koskaan jaa someen kokonaista kuvaa boarding matkalipustasi, se nimittäin sisältää sellaista tietoa joka voi pahimmassa tapauksessa johtaa siihen, että joku peruu matkasi. Sukunimellä ja varausnumerolla nimittäin pääsee aika helposti matkavarauksesi tietoihin. Peitä vähintään varausnumerosi.

Vältä avoimen Wi-fin käyttöä, varsinkin verkkopankin tai luottokortin käyttöä. Käytä aina kuin mahdollista VPN-yhteyttä, äläkä pidä wifiä jatkuvasti päällä. Myös sanasanallinen wi-fi on haavoittuvainen, sillä useat muutkin tietävät salasanan. Tässä fiktiivinen esimerkki, joka voi myös tapahtua oikeasti:

Olet laivalla ja huomaat, että mobiiliverkko toimii hytissä huonosti. Päätät yhdistää laivan avoimeen verkkoon ja se onneksi toimii. Kun olet netissä valmis, lähdet kiertämään laivaa ja huomaat, että viereisessä hytissä makaa pimeässä hytin ovi auki epämääräisen näköinen heppu läppäri sylissä. Onpa kummallista mietit… Heppu on hakkeri ja on hetkeä aiemmin imuroinut tietoja laivan avoimesta wifistä.

Kuva on otettu Öölannin linnasta

Matkailijan rahat

Varmista ennen matkaa verkkopankista, mikä rahatilanteesi on. Näin voit helpommin havaita, mikäli tililtäsi on hävinnyt kummallinen summa matkan aikana. Tämän vuoksi on hyvä pitää aina luottokortin turvarajan mahdollisimman pienenä ja nostaa sitä hetkellisesti vain silloin, kun sitä todella tarvitsee. Tällä estät matkoilla suurempien summien käteisnostot, mikäli satut hukkaamaan luottokorttisi. Luottokortteja on hyvä olla mukana toinenkin, jota säilyttää eri paikassa.

Matka kannattaa varata ja ylipäänsä luottokorttia käyttää vain luotettavilla sivustolla ja hälytyskellojen tulisi soida, mikäli sivusto on epämääräinen tai ei niin vakuuttavan näköinen.

En ole koskaan hukannut luottokorttia, mutta siitä huolimatta sitä on pariin kertaan väärinkäytetty. Onneksi huomasin tilitapahtumista, tein ilmoituksen luottokorttiyhtiölle ja kortti suljettiin. Pelkästään siitä tuli haavoittunut olo, kun joku tuntematon oli käyttänyt tiliäni. Huijari voi ensin testata pienellä summalla, ennen kuin häviää suurempi summa tai vaihtoehtoisesti käyttää harvemmin tai nostaa pienempiä summia kerralla niin, ettei väärinkäyttöä välttämättä edes huomaa.

Matkoilla ei tule levitellä rahojaan ja mikäli nostaa käteistä automaatilta, on pin-koodi peitettävä sekä vilkuiltava hieman ympärilleen, onko joku epäilyttävän näköinen henkilö lähiympäristössä. Mikäli sellaisen havaitset, ole nostamatta rahoja. Pin-koodi on peitettävä myös silloin, kun kukaan ei ole takanasi tai asioit vaikka vain kaupassa.

Mikäli majapaikassa ei ole kassakaappia, on ylimääräistä käteistä turvallisinta säilyttää sukan sisällä kengässä. Harvemmin kukaan tulee pyytämään riisumaan sukkasi keskellä katua. Kun ojennat ison nipun rahaa, esimerkiksi rahanvaihtopisteessä, laske ääneen itse yksi seteli kerrallaan vastaanottajan edessä – älä lyö koko summaa kerralla tiskiin ja jätä nippua vastaanottajan laskettavaksi. Kokemusta on ja voit tälläkin tavoin tulla huijatuksi – vastaanottaja voi tehdän silmänkääntötempun ja väittää, että nipussa on vähemmän rahaa kuin mitä itse tiedät siinä olevan.

Matkustaminen yksin

Harkitse tarkasti, kerrotko täysin tuntemattomalle matkustavasi yksin. Kerro vaikka, että olet tapaamassa ystävääsi ja että majoitut heidän luonaan, tai ystäväsi / kumppanisi on tulossa sinua lentokentällä / juna-asemalla vastaan.

Älä myöskään paljasta, missä hotellissa asut ja koska olet lähdössä retkelle tai kotiin. Tiedän, että kuulostaa vainoharhaiselta mutta tällä voidaan estää pahimpia skenaarioita. Ryöstäjät nimittäin iskevät todennäköisemmin yleensä matkailijan kotiinlähtöpäivänä, jolloin on kiire lentokentälle eikä ole aikaa tehdä kadonneista tavaroista rikosilmoitusta tai selvitellä asioita enempää. Myös meidän tablettimme hävisi nimenomaan viimeisenä päivänä.

Vältä pimeällä kävelemistä ja ilmoita aina jollekin, mihin olet menossa ja milloin aiot palata, tällöin lähiomainen osaa kysellä perään. Älä myöskään ota turhia riskejä, mikäli sille on syynsä. Poistu paikalta heti eikä sivukujille, mikäli huomaat jotain epäilyttävää.

Selvitä myös, onko kohteessa Suomen suurlähetystöä, jos ei ole, mihin olet siinä tapauksessa yhteydessä. Kun vuosia sitten lähdin yksin Interrailaamaan, selvitin ja otin ylös kaikki tärkeät osoitteet ja puhelinnumerot jo ennen matkaa, ihan vain varmuuden vuoksi.

Kun saavut matkakohteeseen

Ensimmäinen asia jonka sinun tulisi tehdä kun saavut majapaikkaan, on kiinnittää huomiota, missä sijaitsee majapaikan hätäuloskäynnit ja muut turvasysteemit. Etenkin ulkomailla ei hätäuloskäynti merkintöjä ole hotelleissa välttämättä lainkaan. Tämä tieto voi pelastaa henkesi, mikäli hotelliin tai laivaan sattuu tulipalo ja yhtäkkiä tulisi löytää uloskäynti. Onko rappusia, kumpaan suuntaan tulee mennä? Onko varauloskäyntiä?

Tähän asiaan ei kovin usein kiinnitä tietoisesti huomiota. Joskus olen majoittunut todella sokkeloisissa hotelleissa ja silloin olisin nopeasti pulassa, jos en tietäisi mihin suuntaan lähteä.

Nämä on hyvin itsestäänselviä asioita, joita aina kuulutetaan, mutta koita seuraavalla kerralla kiinnittää tähän asiaan oikeasti huomiota ja huomaat kuinka tarpeellinen pieni ajatustyö matkan alussa on.

Hygienia

  • Muista pestä aina kädet ennen ruokailua ja myös sen jälkeen, kun olet käsitellyt rahaa. Moni saattaa nimittäin käteisestä saada mahataudin, eikä välttämättä ruoasta.
  • Valitse ruokapaikka joka on täynnä, tällöin tiedät että ruoka vaihtuu eikä välttämättä ehdi pilaantumaan.
  • Vältä majoneesia sekä ruokia mitä ei ole keitetty, sillä niitä on saatettu huuhdella vesijohtovedessä, joka ei ole juomakelpoista.

Tuleeko mieleen muita matkailijan turvallisuuteen liittyviä asioita tai vinkkejä? Onko matkoillasi tapahtunut joskus jotain odottamatonta?

22 kommenttia

  • Stacy

    Aina tapahtuu jotain odottamatonta. Pietarissa oli pommiuhka, Nurmoilassa aseistautunut humalniekku nappasi kiinni rinnuksesta, Intiassa joutui luovuttamaan arvoesineet epämääräiseen säilytykseen ennen temppelialueelle menoa, Perussa liimauduttiin kiinni, kun yritti kirjoittaa pin-koodia.
    Siitä huolimatta pahimmat asiat ovat sattuneet Suomessa.
    Ei pidä kuumottua liikaa. Todennäköisintähän on, että tulee kuolemaan ihan kotisänkyyn ja että rahat loppuvat Suomessa.

    • Elina

      Oho, sullahan on tapahtunut kuumottavia tilanteita. Onneksi sitä harvoin mitään tapahtuu ja kyllä reissuille tulee lähettyä rennoin mielin! 🙂 tietysti riippuu aina kans matkakohteesta, mitä kauempana, sitä tarkempi saa olla. Todennäköisyys sille, että Suomessa jotain tapahtuisi on suurempi, koska täällä sitä viettää eniten aikaa.

      Äiti kans naureskeli muutamia vuosia sitten, että kaikkialla sitä on ulkomailla tullut matkustettua, vaarallisissakin maissa (häneltä näitä ns. varautumisia oonkin oppinut) ja sitten keskellä kirkasta päivää Prisman parkkipaikalla joku varastaa lompakon.

  • Mikko / Matkalla Missä Milloinkin

    Tässä oli paljon hyviä vinkkejä. Itse pidän kiinni tuosta, että en kerro etukäteen olevani lähdössä enkä jaa juttia matkalta sosiaalisessa mediassa. Sen sijaan matkustusilmoitus tulee tehtyä aika laiskaisti ja on jäänyt tekemättä useamman kerran, vaikka mielessä se aina onkin ollut.

    • Elina

      Kuulostaa kyllä tosi fiksulta ratkaisulta! Ehkä pitäis itsekin palata vanhaan tapaan ja jättää some kokonaan tauolle matkojen ajaksi. Se tekee muutenkin hyvää, muistan kuinka sitä palautui paljon paremmin, kun ei ollu yhteydessä ulkomaailmaan. Mut monen viikon reissun jälkeen on ollu niin työlästä alkaa päivittelemään reissukuulumisia, kun kamerassa on tuhansia kuvia 😀 on ollu kevyempää sit jakaa matkan varrelta jo jotain. Mut sitä varten blogi on, että tänne saa reissun jälkeen purkaa matkoja 🙂

  • Eveliina / Reissukuume

    Hahah, tätä postausta oli hauska lukea tällaisen (idioottimaisen) huolettoman matkailijan näkökulmasta 😀 Oma turvallisuus on reissuilla aina vähän niin ja näin, ja aina jälkikäteen joudun kertomaan omalle äidille hieman kaunistellun version siitä, miten turvallista/turvassa matkalla tulikaan oltua 😀

    • Elina

      Sulla on seikkailun täyteisiä matkoja! 🙂 Harvoin sitä lopulta kuitenkaan mitään ylitsepääsemätöntä tapahtuu, vaikka jotakin vietäisiin, rahaa se vaan on, pääasia aina ettei tapahdu henkilövahinkoja.

  • Reissu-Jani

    Hyviä vinkkejä. Tässä muutama lisää: Hätäkäteiskassa (muutamia satoja dollareita) varmassa paikassa jos tulee täysin putsatuksi matkalla. Hyvä paikka rahoille on minigrip-pussissa kengänpohjallisen alla koska monissa maissa jalko pidetään saastaisina jollei sitten varas ole juuri sinun kengistä kiinnostunut.

    Tietyissä maissa ei ole järkevää postailla mitään someen, jotka myöhemmin rajalla voisivat aiheuttaa ongelmia – esim. Israel on yksi sellainen kuumottava paikka jossa Palestinan vierailut kannattaa pitää visusti omana tietona vaikka toki siellä on pääsyt mobilitukiasemien tietoihin josta näkevät mistä tulet. Muutenkin Israelissa olen poistuessa maassa johtunut aikamoiseen kuulusteluun.

    Matkustusilmoituksen teen ja ilmoitan aina jollekin tutulle missä olen ja jos ei kuulu tiettynä aikana voidaan käynnistää tarvittavat toimenpiteet – mikäli en saa yhteyttä oli se onnettomuus tai kidnappaus.

    Työmatkoilla meillä on tiukat säännöt, ja tietyt kurssit pitää olla käytynä ennen matkaa jossa lähdetään ihan siitä millainen laukku pitää olla, miten toimia jos joku seuraa, autoissa pitää olla tummennetut lasit ja miten jos joutuu kidnappauksen kohteeksi tai joutuu pommi-iskuun. Luonnollisesti näitä oppeja voi käyttää myös vapaa-ajan matkoilla. Näistä voisi kirjoittaa aika kattavan jutun.

    • Elina

      Kiitos, tuossa tulikin monta hyvää vinkkiä 🙂 Jep, tuo kengänpohja menee varmaan aika samaan kategoriaan tuon sukan sisälle piilottamisen kanssa, kengänpohja on myös hyvä niissä tapauksissa jos on esim sandaalit tai ei muuten oo sukkia jalassa. Molemmat on joka tapauksessa hyviä!

      Mitähän sanktioita siitä tulis, jos maasta lähtiessä käviskin ilmi, että on postannut jotain someen Palestinasta 😐 Nuo kuulustelut on kyllä kuumottavia! Onneks en oo koskaan joutunut, muutakun Nycissä maahantulossa perus tiukempi kysely. Sä reissaatkin välillä niin erikoisissa kohteissa, et on kyllä hyvä että joku tietää missä meet ja osaa toimia jos ei sovittuun aikaan mitään kuulu 🙂

      Äiti on kans ollu paljon työmatkoilla siviilikriisi kohteissa ja saanu sieltä just noita samanlaisia pahimpia skenaario koulutuksia ja ohjeita, kertonut paljon vastaavista varautumisesta, just joka päivä eri kulkupelillä ja eri reittiä jne. Ehkä ne on kuitenkin vähän erilaisia reissuja ku perus vapaa-ajan reissut 😀 Mutta maailmassa on monta kolkkaa, jossa varautumisia oikeasti tarvitaan.

      • Elina

        Janin kokemuksille olis varmasti kysyntää! 🙂 Äiti kans vielä vinkkasi, että check-pointeilla tai muilla vastaavilla raja-paikoilla ei saa keksiä mitään valheita minkä takia on sinne tulossa. Eräs seurue oli Irakissa keksinyt, että tulevat tapaamaan sukulaisiaan ja siitä kun esitetään jatkokysymyksiä, minkä nimisiä ja missä asuvat niin loppuu tarina nopeasti. Rehellisyydellä pärjää pitkälle, eikä joudu itsekään umpikujaan vastausten kanssa.

  • Terhi

    Tärkeä tietopaketti, noita on joskus tullut mietittyä, mutta tilanteet muuttuvat aina nopeasti ja yhtäkkiä voi esim. seisoa yksin pimeällä kujalla…
    Jos jotain tuohon listaan lisäisi, niin ainakin sen, että on turhaa ottaa niitä arvokkaita kultakoruja kaulaansa koristamaan, joku voi äkkiä napata sen ja huonolla tuurilla saa vielä ikävät jäljet kaulaansa.

    • Elina

      Totta! Arvokkaat korut kannattaa jättää kotiin eikä tyrkylle 🙂 Reissuilla sitä monesti niin uppoaa siihen kohteeseen / lomaan, että sehän on ihan mahdotonta olla joka sekunnilla varpaillaan 🙂 Muistan vieläkin kuinka peloissani/jännittynyt olin kun reilireissulla saavuin yhteen kohteeseen puolen yön aikaan, kadut oli aivan pimeinä eikä ketään näkynyt missään, ei edes autoja. Oli ihan kuollutta, jotenkin lähti mielikuvitus sillon laukalle ja vilkuilin jatkuvasti taaksepäin, ettei kukaan vaan seuraa 😀 Mitään vaaraa ei missään vaiheessa ollut, mutta jännitti tosi paljon liikkua yksin pimeällä vieraassa paikassa.

    • Elina

      Haha 😀 Teillä on kyllä hyvin kun on kodinva..htijat 😀 Tuon matkustusilmoituksen teen aina kun matkustan Euroopan ulkopuolelle, johonkin kauemmaksi mutta mitä lähempänä kohde sijaitsee, sitä huonommin sitä tekee, vaikka olishan sekin hyvä. Esim en oo nyt pitkään aikaan sitä tehny, vaikka ollaan reissattu pohjoismaissa. Eniten ulkomailla pelkään liikennettä, joten mitä eksoottisempi liikennekulttuuri kohteessa on, sitä varmemmin teen myös matkustusilmoituksen 😀

  • Pirkko / Meriharakka

    Hyvä lista, joista jokainen kohta saattaa osoittautua jossain vaiheessa todella tärkeäksi.
    Tuo rahojen hajauttaminen on meilläkin käytössä – ja sitten olemme välillä itsekin hukassa sen suhteen, että missä kaikkialla niitä on 🙂

  • Hannele/ Hipaisuja maapallolla

    Erittäin hyvä kirjoitus ja muistutus taas asioista, joiden pitäisi olla itsestäänselvyyksiä. Someen on ihan pakko laittaa jotain intopäissään, mutta soolomatkoilla teen postaukset hieman jälkijättöisesti eli en enää ole siellä mistä postaus on tehty.
    Mulla on myös sellainen tapa, että ”pelottelen” itseäni ennen matkaa kaikilla mahdollisilla huijausskenaarioilla, niin tulee ainakin osaksi muistettua, mitä ei kannata tehdä ja vähän vilkuiltua tarkemmin ympärilleen.
    Otan myös aina sen verran etukäteen selvää kohteesta, että voin esim jo lenttokenttätaksissa narrata olevani jo kokenut kohteenkävijä ja samalla heittelen joitain paikannimiä tms… Toki minua aina mukaodottaa perhe/ystävä paikanpäällä ja jos tuntuu jotenkin fiilis oudolta, olen soittavinani odottajalle ja luettelen suureen ääneen että taksissa ollaan ja olen siinä ja siinä risteyksessä just nyt ja kohta nähdään ja niin edespäin.

    • Elina

      Sulla on kyllä tosi monta hyvää keinoa, millä pitää yllä turvallisuuden tunnetta! 🙂 Ja voihan silläkin olla vaikutusta, että vaikuttaako kokeneelta reissaajalta vai onko aivan epävarman huolettomasti pää pyörällä kohteessa. Ja vaikkei kokenut olisikaan, niin voi ainakin yrittää esittää sellaista, just vaikka sun tyylillä! 🙂 Joo kyllä se melkeen jo kuuluu asiaan, että someen tulee jotain reissun päältä laitettua, vaikea pysyä hiljaa 😀

  • Paula - Gone with the Gastons

    Hyviä vinkkejä! Miehelle kävi kerran niin, että New Yorkissa ravintolassa hänen luottokortti oli kopiotu. Pankki sitten nopeasti huomasi sen ja laittoi kortin kiinni. Se oli meidän ainoa luottokortti (paitsi minulla tietysti rinnakkaiskortti joka sekin meni kiinni) ja hänellä ei ollut yhtään käteistä eikä pankkikorttia mukana. Sielläpä oli sitten reissussa täysin ilman rahaa. Olin aina hänelle sanonut, että pitäisi olla useampi kortti ja tässä se nyt nähtiin. Sen jälkeen meillä on ollut aina useamman luottokorttiyhtiön kortit taskussa.

    • Elina

      Oi ei! Voin niin hyvin kuvitella tuon avuttomuuden. Aikoinaan kun itsekin Nycissä kävin, oli mukana vaan Visa Electron kun en sillon edes omistanut luottokorttia. Eihän electron nycissä toiminut! Muistaakseni oli vähän käteistä mukana tai sitten mies joutui nostamaan omalta kortiltaan mulle vähän käyttörahaa 😀 Vähän vastaava tilanne ku teillä. Onneks huomasitte asian nopeasti ! Mut on sitä vähän aika nopeasti avuton sitten, jos ainut mukana kortti häviää / on pois pelistä.

Jätä vastaus

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *