Eilat kokemuksia

Miksi valitsimme matkakohteeksi Eilatin? Tässä 5 x hyvää syytä

Pohdimme talven lomakohdetta pitkään ja potentiaalisia vaihtoehtoja kohteiksi meillä oli kolme. Kun olin puhelimessa luetellut kaksi potentiaalista kohdetta äidilleni ja lausuin kolmannen ääneen, tuli hänen vastaus kuin tykinsuusta: ”Jooooo, ehdottomasti Eilat! Odotin jo koska mainitset sen, menkää ehdottomasti sinne”. No, varasimme sitten matkan Eilatiin, kun se kuitenkin houkutteli sen verran paljon. Mitkä muut asiat lopulta vaikuttivat matkakohteen valintaan?

Eilat on ollut elämäni ensimmäinen ulkomaanmatkakohde 1-vuotiaana ja sen vuoksi olen aina ajatellut, että haluaisin palata sinne aikuisena uudestaan. Enhän minä sieltä mitään muista, mutta kuullut olen paljon. Vanhempani ovat käyneet siellä kahdesti ja pitäneet kohteesta, joten uskalsin luottaa heidän suosituksiinsa.

En myöskään enää lopulta päästänyt irti siitä ajatuksesta, että veisin poikani ensi kertaa lentäen samaan kohteeseen, missä itsekin olin ollut ensi kertaa yli 30-vuotta sitten. Yksi syy matkustaa Eilatiin oli siis ihan puhtaasti tunnepohjainen.

Itsellä ei ollut oikein mitään ennakko-odotuksia enkä siten tiennyt oikein mitä kohteesta odottaa. Ajattelin Eilatin olevan tavallinen turistikohde, mitä se myös oli, mutta yllättävän rauhallinen sellainen. Kaduilla ei kaupiteltu turisteille mitään ja rantakatujen varret oli korvattu merkkiliikkeillä matkamuistokauppojen sijaan, joten turismi ei ainakaan joulukuun kokemusten perusteella ollut aivan pilannut kohdetta.

1. Suora ja lyhyt lento, eikä aikaeroa

Yksi matkan kriteereistä oli se, että lentäisimme kohteeseen suoralla lennolla. Finnair lentää Eilatiin suoralla reittilennolla n. 5 tunnissa, mikä on jopa lyhyempi kuin lento Kanariansaarille. Matkustimme Aurinkomatkojen pakettimatkalla, joka lensi samaisella Finnairin reittilennolla Eilatiin.

Oli myös kuopuksen ensimmäinen lentomatka ja sen vuoksi emme halunneet kokeilla lentämistä ensi kertaa pitkällä lennolla. Hän itse kyllä viihtyi lennolla liiankin hyvin (ja meidän vanhempien olisi pitänyt osata olla stressaamatta), mutta aikataulu oli lopulta huonohko päiväunien kannalta. Toisaalta tämän ikäisen lapsen kannalta unentarve tulee joka tapauksessa jossain vaiheessa vastaan, oli lentoaikataulu mikä hyvänsä.

Reittilento Eilatiin lennettiin kapearunkoisella koneella ja olin hieman pettynyt, kun koneessa ei ollutkaan kosketusnäyttöjä penkeissä. Olin nimittäin tyttärelle mainostanut, kuinka katsoisimme lennolla elokuvia. Eihän sitä enää muistanut 3 vuoden tauon jälkeen, että lyhyitä reittejä lennetään tylsillä koneilla. Aikaeroa Suomeen ei Israelissa ollut ja sehän on ihan kiva juttu.

2. Takuuvarma lämpö

Matkan tarkoituksena oli päästä lämpöön ja lapsilla oli suuri toive päästä hotellin uima-altaalle. Oikeastaan lämpö ja uima-allas ohjasi suuresti tämän talven lomakohteen valintaa. Eilatissa on melko takuuvarma lämpö, vaikkei aurinko ollut kovin vahva joulukuussa.

Lämpötila oli juuri sopiva, ei liian kuuma eikä tullut kylmä, paitsi iltaisin. Eilatin lämpötila joulukuussa pyöri siinä +23 – + 27 luokkaa, mikä oli juuri ihanteellinen lämpötila. Siellä kuitenkin tuuli päivittäin ja hotellialueella emme tarjenneet olla lastenaltailla lainkaan, koska niihin pääsi puhaltamaan kylmä tuuli. Auringossa tuulta taas ei huomannut eikä se haitannut.

Iltaisin kun aurinko oli laskenut, tuli vilpoisaa ja silloin sai laittaa pitkää vaatetta päälle. Muutaman illan kävelimme kaupungilla kesävaatteissa ja silloin tuli helposti kylmä. Illaksi kannattaa siis pakata muutama kerros lämpimiä vaatteita mukaan. Sää oli kuitenkin päivällä todella ihanteellinen ja aurinko paistoi joka päivä, yhtäkään pilvistä päivää ei ollut.

3. Eilat on helppo kohde

Meillä oli ajatuksena viettää helppo ja yksinkertainen loma, ei liika ohjelmaa, nauttia lämmöstä ja uima-altaasta. Plussaa oli Finnairin suora ja lyhyt lento ja matkanjärjestäjän valmiit järjestelyt. Ei tarvinnut kuin vaan hypätä koneeseen, varata valmiit bussikyydit ja retket ja aloittaa lomailu.

Eilatissa tosin jo toisena iltana tuli yhtäkkiä mieleeni ajatus, ”voisin jo lähteä huomenna kotiin, tämä paikka on nähty”. Onneksi se oli vain ajatus, joka tuli ja meni. Ns. turistikohteet eivät ole meille tyypillisimpiä kohteita ja olemme tottuneet vaihtaa paikkaa aika tiuhaankin, joten tuntui oudolta olla kokonainen viikko yhdessä kohteessa.

Emme yleensä innostu turistikohteista, mutta Eilatissa se ei lopulta haitannut. Sen sijaan totesimme, että oli vain hyvää ja tervetullutta vaihtelua lomailla välillä näinkin, ettei jatkuvasti ole paikasta toiseen menossa. Haahuilimme rantakaduilla päivittäin, ilman sen suurempaa ohjelmaa ja parasta antia oli kun lähes joka ilta lähdimme rannalle katsomaan auringonlaskua.

Eilat on kohde, missä ei tullut paineita juosta nähtävyyksien perässä, vaan se tuki rentoa lomailua kauniissa maisemissa vuorten ja Punaisenmeren välissä.

4. Turvallinen kohde

Meillähän kävi niin, että mies ei ollut aluksi lainkaan lähdössä Israeliin, vaan sain lukuisia täystyrmäyksiä ehdottaessani kohdetta, toiset ei vain periaatteesta halua matkustaa Israeliin. Vaikka kohde jakaisi mielipiteitä, ei se tarkoita että matkailija maan tapoja tukisi. Ehkäpä enemmänkin haluaisi oppia tuntemaan, minkälaisia ihmisiä elää siinä maassa politiikasta ja uskonnoista huolimatta. Lopulta kun kerroin puolisolleni äitini suositukset, antoi mies periksi vaikkei hän edelleenkään kovin innoissaan kohteesta ollut.

Mitä tuli äitini ja matkanjärjestäjän sanoihin uskominen, on Eilat turvallinen kohde Israelin mittapuulla. Katsoimme tosin joka ilta hotellilla Israelin uutisia, missä pyöri aika ikäviäkin uutisia (vaikken kielestä ja tapahtumista mitään ymmärtänyt), mutta pääsimme sitä kautta näkemään osan maan ongelmista. Eilatissa sen sijaan ei tullut missään vaiheessa turvaton olo ja kohde tuntui ihan samanlaiselta kuin kaikki muutkin vastaavat kohteet.

Olin kuullut, että asemiehet olisivat Israelissa yleinen näky niin kauppakeskuksissa ja muissa julkisissa paikoissa, mutta lopulta näimme yllättävän vähän näitä aseisiin varustautuneita henkilöitä. Tuntui, että hekin enimmäkseen vain tuijottivat puhelinta, niin kuin kaikki muutkin palvelevat henkilöt kohteessa. Israelilaiset tuntuivat aika välinpitämättömiltä, eikä itselle tullut tunnetta, että haluttiin aidosti palvella.

Turvallisuusasiat korostuivat monessa paikassa, niin hotellilla kuin rannoilla ja retkillä, joten Eilatissa oli turvallisuusasiat korkealla. Eilat on myös melko länsimaalainen kohde ja infrastruktuuri on hyvin kehittynyttä. Eilatissa voi esimerkiksi juoda vesijohtovettä ja mekin joimme sitä koko viikon ilman mitään mahapöpöjä.

5. Mielenkiintoiset retket

Yksi parhaista asioista mikä Eilatiin houkutteli, oli sen lukuisat mielenkiintoiset retket. Vaikka Eilatin kokee helposti muutamassa päivässä, riittää lähellä paljon mielenkiintoisia retkikohteita. Itse lähdin Jordanian puolelle Petraan päiväretkelle ja perheenä kävimme retkellä Timnan luonnonpuistossa sekä risteilyllä lasipohjaveneellä Punaisella merellä.

Suosittu retki Eilatista on Jerusalemiin ja Kuolleellemerelle, jonka retken pituus on yli 12 tuntia. Jos olisimme olleet aikuisten kesken reissussa, olisimme sinne todennäköisesti lähteneet mutta päätimme jo kotona, että emme lasten kanssa Jerusalemin retkelle osallistu. Kuulimme kuitenkin yhdeltä retkellä käyneeltä, että oli aivan mieletön kokemus ja Jerusalemille ehdoton suositus hänen puolestaan, vaikkei meillä itsellä ole siitä kokemusta.

Teimme retket Aurinkomatkojen kautta (pois lukien lasipohjaveneen), mutta kaduilla ei kyllä törmännyt muihin retkijärjestäjien mainoksiin, toisin kuin monissa muissa etelän kohteissa. Eilatista järjestetään retkiä ylläolevien lisäksi mm:

 • Jeeppisafareita sekä Timnan luonnonpuistoon että Punaiselle kanjonille
  • Saatavilla myös aurinkolasku jeeppisafari.
 • Sukellus ja snorklausretkiä Punaiselle merelle
  • Eilatissa voi myös turvallisesti kokeilla sukellusta rannasta käsin, eikä vaadi aiempaa kokemusta.
 • Eilatin kaupunkikierros ja muuttolintujen tarkkailuasema
  • Eilat toimii 150 eri muuttolintulajen risteyksenä, joten täällä on mahdollista nähdä runsaasti lintuja niin keväällä kuin syksyllä.

Eilatin huonot puolet

Olin etukäteen lukenut, että Eilat on kallis kohde. Hintataso on Suomen tasoa, mutta siitä huolimatta se pääsi yllättämään ja kohde tuntui yllättävän kalliilta. Ensimmäisen illan ravintolalasku oli hupskeikkaa 96 euroa, vaikka olimme kuulemma edullisessa ravintolassa. Onneksi loppuloman ravintolalaskut eivät olleet yhtä kalliita, mutta ei halpojakaan.

Eilat matkakohteena ei ole mitenkään erityisen erityinen, mutta kyllä me siellä silti viihdyimme kun maisemat olivat kauniita (jo pelkästään ne riittivät), retket oli mieluisia ja lämpötila kohdallaan. Lapset suorastaan rakastivat Eilatia ja hotelliamme, joten matkan tarkoitus täytti odotukset.

Paikalliset olivat yllättävän tympeitä ja välinpitämättömiä. Tämän jälkeen osaa arvostaa maita joissa palvelukulttuuri on korkealla ja ollaan ystävällisiä. Hyvä jos edes päälle katsottiin kassalla, reissun aikana saatiin parhaat sosiaaliset kokemukset erään Ukrainalaisen ja Kreikkalaisten kanssa. Kontrasti oli siksi suuri Jordanian puolella, jonka ihmisistä tuli heti paljon ystävällisempi ja avoimempi fiilis.

Mielestäni parasta Eilatissa oli kuitenkin sen rannat ja vuoristonäkymät joiden tuijottamiseen ei kyllästynyt kertaakaan. Olisin voinut istua vaikka koko viikon Jordanian puolella olevia vuoria ja jokailtaisia auringonlaskuja katsellen. Eilatin matka oli varsin helppo ja hyvä vaihtoehto talvilomakohteeksi. Olin tyytyväinen loman sisältöön, joka sisälsi runsaasti joutenoloa, aurinkoenergian tankkaamista ja muutaman mielenkiintoisen retken. Mikäli jäi vielä kaihertamaan lisätietoja Eilatista, niin lisää Eilat postauksia on vielä tulossa.

28 kommenttia

 • Mikko / Matkalla Missä Milloinkin

  Mitkä ne kaksi muuta vaihtoehdoa muuten olivat? Israel olisi kyllä ihan kiinnostava matkakohde, saa nähdä, koska ehdimme käymään siellä. Tuo suora lento ja aikaerottomuus ovat kyllä paikan vahvuuksia. Tuo snorklaus Punaisella merellä kiinnostaisi, varmaan upeita merenalaisia maisemia!

  • Elina

   Meillä oli ensisijaisesti tarkoitus lähteä Fuerteventuralle, mutta lentoajat olivat epäsopivat joten kaatui siihen. Fuerteventura ei oo kuitenkaan jättänyt minua vieläkään rauhaan, joten tähtään sinne syksymmällä. Toinen vaihtoehto olisi ollut Gran Canaria suoralla lennolla omasta kotikaupungista, olisi ollut todella hyvä vaihtoehto myös, mutta muut kohteet kiinnosti vielä enemmän.

   Me saatiin kokea vain pieni pintaraapaisu vedenalaisesta elämästä, mutta jos oikein ajan kanssa lähtee snorklaamaan, niin ihan varmasti on ihan mahtava kokemus! Egyptissä aikoinaan kävin snorklausretkellä ja muistan vieläkin, kuinka paljon värikkäitä kaloja silloin näinkään.

  • Elina

   Haha, oon seurannut Aurinkomatkojen Eilat matkoja postauksien jälkeen ja paljon on loppuunmyytyjä matkoja maaliskuun puoleen väliin saakka ja hinnat nousseet tosi paljon. Ehkä joku muukin on päättänyt nyt lähteä sinne 😀

  • Elina

   Joo ihan vierekkäin ne ovat, Eilatista saa ihailla Aqaban valoja ja Aqabasta Eilatia. Onko ruoho vihreämpää aidan toisella puolella? 😀 Itsekin kävin Aqabassa ohikulkumatkalla, mutta oli pimeää joten en saanut kuin vain jonkun pienen yleiskäsityksen paikasta.

 • Nadine G / Via Per Aspera Ad Astra

  Eilat, eikä Israel itse asiassa, olisi tullut ensimmäisenä mieleen lomaa ajatellen. Toisaalta, Eilat kuulostaa sellaiselta kohteelta, jossa voisin kuvitella käyväni joskus, vaikkakin vain kerran ja ihan silkkaa uteliaisuutta. Kiitos hyvistä vinkeistä!

 • Anne | Elämää Nomadina

  Itseäkin kyllä kiinnostaisi reissata noilla kulmilla, eikä Eilat varmaan olisi yhtään huono paikka aloittaa. Pakettimatkalle tuskin kuitenkaan lähtisin, vaan mielummin vapaammin kiertelemään ajan kanssa, ja samalla reissulla ehdottamasti Jordaniaa tutkimaan myös!

  • Elina

   Eilatiin voi lentää suoralla reittilennolla Finnairilla, joten toimii hyvin myös jos haluaa päättää majoituksesta itse. Itse pakettimatka ei sinänsä rajoita menemistä, vaan silloinkin voi liikkua ihan kuinka lystää loman aikana. Mut joo, lennot varaamalla erikseen saa tietysti enemmän joustoa lentoaikatauluihin. Kannattaa ehdottomasti leipoa Jordania matkan yhteyteen myös, kun niin lähellä on.

 • Ismo for Takeoff

  Me ollaan melkein käyty Eilatissa 🙂 Yksitoista vuotta sitten otimme pakettimatkan Akabaan ja suunnittelimme käyvämme sieltä päiväseltään Eilatissa, mutta lopulta vain katselimme sen valoja hotellimme kattobaarista..Jännää, että siellä puolella on noinkin kallista ja myös välinpitämätöntä palvelua. Jordanian puolella tosiaan oli toisin. Me oltiin reissussa näin tammikuussa ja muistan myös, että päivisin oli mukavan lämmin, mutta auringon laskettua hyvinkin viileää. Matkalla aamuvarhaisella Petraan ei kovin paljon plussan puolella oltu.Taksikuskimme vei meidät matkalla juomaan lämmintä kamelinmaitoa hänelle tutun beduiinin telttaan ja kyllähän se lämmitti. Maksoimme tästä yliimääräisestä väliohjelmasta (johon annoimme kyllä hyväksyntämme) beduiinille jonkin pikkusumman. Kovin paljon nähtävää ei Akabassakaan ollut, vaikka vanha kaupunki ja basaarialue olivatkin ihan kivoja, mutta tuolla päin on tosiaan mahdollisuus hyviin retkiin (me kävimme myös Wadi Rumin aavikolla). Sukellusta harrastaville nuo ovat tietysti unelmakohteita.

  • Elina

   Aqaba on huomattavasti vanhempi kaupunki kuin Eilat, joten siinä mielessä varmasti myös omaperäisempi ja mielenkiintoisempi. Tässä oli vaan meidän kokemuksia, toivottavasti jollain muulla on toisenlaisia kokemuksia esim. ystävällisyydestä ja palvelualttiudesta. Onneksi ei ole mitenkään pahemmasta päästä, vaan aika neutraalia. Odotin kuitenkin enemmän ja just Jordaniassa ihmiset oli ihan erilaisia. Iltaisin on tosiaan viileää. Teidän Jordanian matka kuulostaa ihanalta, tuo Wadi Rum olis mahtava kokea ajan kanssa, nyt kävin vain näköalapaikalla katsomassa sen maisemia.

 • Pirkko / Meriharakka

  Eilat on niitä harvoja kohteita, joissa olemme käyneet kahdesti ja jopa kahdesti ihan pakettimatkalla. Juurikin tuon helppouden takia, sillä toisella kertaa mukana matkassa oli sisareni ja hänen pari silloin pientä lasta.
  Linturetkelläkin on tuolla tullut käytyä. Teimme myös automatkan Kuolleelle merelle, kelluminen oli lasten mieleen!

  • Elina

   Oho, se kertoo jo paljon jos tekin ootte palanneet Eilatiin toistekin! Itse voisin myös joskus vielä käydä uudestaan ja silloin kokea nimenomaan tuon kuolleenmerenkin. Se on kuulemma elämys vailla vertaa, ihan epätodellisen oloista. Mutta joo, helppo kohde tämä kyllä on!

  • Elina

   Joo 90-luvulla taisi Eilat olla hyvinkin suosittu kohde ja viime vuosina se on ollut pitkään poissa kohdevalikoimasta. Se on turistikeskittymä, eikä siksi mitenkään erityisen kiinnostava kaupunkina. Mutta sijainti ja lähiretkikohteet ovat kivoja! Tel Aviv olisi myös mielenkiintoinen joskus kokea ja etenkin nähdä vanhaa Israelia.

 • Martina

  Tällainen loma voisi tehdä hyvää itsellenikin kun olisin pakotettu ottamaan rennosti ja rauhassa, matkakohteiden ja erilaisten kokemusten ahmimisen sijaan. Perhe mukaan siis ja Eilatiin. 🙂

  • Elina

   Sepä! Tällainen loma tekee välillä ihan hyvää, kun pakotetaan ottamaan rauhallisemmin kun kohde ei tarjoa loputtomasti vaihtoehtoja 😀 vaikka kyllähän tuolla tekemistä keksii, jos vain päättää niin tehdä.

 • Stacy Sofia Siivonen

  Nimenomaisesti ne linnut ja niiden perässä juokseminen on se, miksi Eilat kiinnostaa. Politiikka nyt aina on, mitä on. Ainakin voi lohduttaa olevansa poissa Suomesta, joka lähettää aseita sotaa käyvään maahan.

 • Paula - Gone with the Gastons

  Me ollaan myös oltu Eilatissa kerran ja samanlaisia fiiliksiä oli. Piti löytää kohde joka ei ollut liian kaukana mutta olisi kuitenkin lämmin. Eilatista parhaiten jäivät mieleen kaikki retket jota tehtiin. Itse Eilat oli ihan ok mutta ei tosiaan mitenkään mieleenpainuva. Me nähtiin näitä asemiehiä mutta ei mitenkään häiritsevästi ja huomattavasti vähemmän kuin esimerkiksi Meksikossa. Mutta se syyni johon jouduimme lentokentällä lähtiessä kotiin pisti kyllä miettimään, että menisinkö toista kertaa Israeliin. Oppaan mukaan yksin matkustavat naiset joutuvat usein tällaiseen kohteluun. Se oli ihan ala-arvoista toimintaa ja myöhästyimme melkein lennolta. Nyt on aikaa kulunut jo sen verran, että voisin ehkä lähteäkin takaisin mutta en perheen kanssa.

  • Elina

   On se hassua, miten samanlaisia mielikuvia ja ajatuksia voi samasta kohteesta, siis monesta eri kohteesta ihmisille tulla! 🙂 Samat asiat ja kokemukset toistuu eri matkaseurueille. Mutta juuri näin miten itsekin kirjoitit! Joo ei niitä asemiehiä mitenkään häiritsevän paljon ollut, ehkä eniten kiinnitin huomiota kaupungin ulkopuolella rinteessä olevaan armeijan ilmatorjunta-autoon (tms, en tunne termejä tarpeeksi hyvin).

 • Aila ja Juha

  Ei kuulostanut huonolta kohteelta tämäkään, vaikka me olemme kyllä harkinneet Israelin matkoja enemmän Jerusalem yms. painotteisesti, koska ne ovat sellainen olennainen asia, jonka Israelissa haluaisimme nähdä. Meillä oli yksi sukulainen, joka toimi siellä Toiviomatkojen oppaana, joten asia on tuttu, vaikka emme ole koskaan itse matkalle osallistuneetkaan. Aila

  • Elina

   Voisin hyvin kuvitella teidät Jerusalemiin, tai siis että teitä se varmasti kiinnostaisi erityisen paljon. Itsellä se jäi kokematta ja olisi ollut kyllä ikimuistoinen kokemus. Ehkä vielä joskus tulee palattua Israeliin, aika näyttää.

 • Kohteena maailma / Rami

  Itseä kiinnostaa kyllä Eilat kohteena pitkälti näistä syistä varsinkin muksujen kanssa. Ilman muksuja suuntasin Tel Aviin, mutta täytyy nyt miettiä, kumpi on sitten kohteemme Israelissa, kun sinne menossa. Joka tapauksessa Israel on niin monipuolinen kohde, että siellä olisi todella mielenkiintoisia retkikohteita kuten sanoitkin.

  • Elina

   Tel Avivista saattaisi olla lyhyempi matka Jerusalemiin ja kuolleelle merelle? Tel Aviv on varmasti erilainen kohde Eilatiin verrattuna. Tapasin Amerikkalaisen pariskunnan Jordanian rajalla ja he lomaili Tel Avivissa ja tykkäsivät. Onhan se jotenkin aidomman tuntuinen, Eilat taas rauhallisempi ja pienempi turistikeskus, mut just lapsille sopiva.

Jätä vastaus

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *