Kuusi syytä miksi kannatan marraskuussa matkustamista

Olen tykännyt matkustaa vuodesta 2013 lähtien nimenomaan marraskuussa. Se on itseasiassa varmasti vuoden odotetuin matkustuskuukausi, josta en kovin helpolla luovu. Kun lähdin siihen vuodenaikaan ensimmäistä kertaa reissuun, sain monesta suunnasta ihmettelyä niin erikoisesta ajankohdasta, moni kun on tottunut lähtemään talvilomalle vasta keväällä. Olen perimmiltäni syys ihminen ja lumisesta pakkastalvestakin pidän, mielestäni marraskuu on silti juuri hyvä kuukausi matkustaa ja kerron nyt että miksi.

1. Vuoden pimein vuodenaika

Alkusyksy on ihanaa aikaa, kun puissa on värikkäitä lehtiä ja illat vielä valoisia. Mutta kun loppusyksy koittaa ja marraskuun alussa siirretään kelloja, tulee loppusyksyn pimeys vasten kasvoja: kun menet töihin on pimeää ja kun tulet töistä on pimeää. Valo on yhtäkkiä kadonnut, kun asfaltti on musta ja taivas myös. 

Täytyy tähän väliin kuitenkin kommentoida, että kun olin parin vuoden ajan kotona lapsen kanssa, en kokenut marraskuuta lainkaan yhtä pimeäksi kuin sillon kun olin töissä. Olin päivisin paljon ulkoilemassa, joten sain suuren annoksen valoa marraskuussakin. Tästä oppineena suosittelen menemään työpäivän aikana päivittäin ulos ruokatunnilla, sillä vaikutus on suurempi verrattuna siihen, että näkisi valoa vain ikkunan läpi. 

Silti se on vuoden pimein vuodenaika kun luntakaan ei ole vielä maassa, joten lomailen mielellään silloin kuin Suomalaisena sitä valoa eniten tarvitsen.

2. Pitenevä etäisyys kesälomaan

Usein marraskuussa on ehtinyt kulua jo 3-4 kk kesälomasta, jolloin olisi pitkän kesäloman jälkeen jo uuden loman tarpeessa. Onhan se mukavampaa kun on arjen katkaisijoita pitkin vuotta, sen sijaan että lomat ajoittuisivat vain kevääseen ja kesään. Marraskuu ajoittuu aika hyvään saumaan. Keväällä kun ns. normaalisti pitäisi talviloman, on jo todella pitkä syksy ja talvi takana ja uusi kesäloma muutaman kuukauden päästä jo odottamassa. Siinä vaiheessa on etäisyys edelliseen lomaan jo turhankin pitkä.

3. Juhlapyhien vähyys

Juhannuksen jälkeen on kalenterissa puolen vuoden tauko koskien juhlapyhiä, seuraava kun on vasta itsenäisyyspäivänä. Se on siis todella pitkä syksy, ilman yhtäkään ylimääräistä vapaapäivää. Joulukuusta lähtien niitä alkaakin ropisemaan, itsenäisyyspäivä, joulu, uusivuosi, loppiainen, pääsiäinen, vappu, helatorstai, juhannus… Aikamoinen kasa arjen katkaisijoita puolen vuoden aikana eikö vain? Siksi onkin kiva ajoittaa loma silloin, kun näitä juhlapyhiä ei juuri ole. Pelkästään näillä kevään juhlapyhillä jaksaa jo aika hyvin, kun arki katkeaa ja valon määrä kasvaa samalla koko ajan ja kesä on edessä eikä takana.


4. Edullisempi ajankohta matkustaa

Monessa kohteessa on marraskuussa sesonki juuri päättynyt tai vasta alkamassa, joten se ei ole suosituinta sesonkiaikaa kovin monessa paikassa. Tämä tarkoittaa sitä, että majapaikkoja on hyvin tarjolla ja ovat usein edullisempia kuin kovimpaan sesonkiaikaan matkustaessa. Lentojakaan ei myydä sesonkihinnoilla. Samaan aikaan paikalliset ovat usein rennompia ja hyväntuulisia, kun heilläkään ei ole niin kiire sesongin ulkopuolella.

5. Turistien vähyys

Useimmissa paikoissa saa olla aika rauhassa esimerkiksi rannoilla kun muita turisteja on tähän vuoden aikaan vielä vähän. Suuret turistimassat puuttuu ja se näkyy siinä, että saa kävellä ajoittain ihan yksinkin, monessa paikassa on tilaa eikä mihinkään tarvi turhan pitkään jonotella. 

Kun tein Interrailin marraskuussa, kohteissa oli tosiaan hyvin vähän muita turisteja. Sain edullisia majapaikkoja jotka suurimmaksi osaksi olivat tyhjillään, junavaunuista sain aina paikan mistä halusin eikä tarvinnut murehtia, mahtuisinko junaan. Viime vuonna Maafushilla saatiin kävellä kaduilla yksin, kun jälkeenpäin luin saman paikan ”turistihälinästä”, sellaista ei marraskuussa ollut.

6. Lämpö

Tärkein syy, miksi matkustan marraskuussa on valon ja lämmön määrä. Haen sitä, mitä täällä ei juuri silloin ole tarjolla. Viime vuonna kun tuijotin pilvetöntä taivasta ja palmupuiden lehtiä +30 asteen lämmössä, oli hyvin vaikea uskoa että juuri silloin oli marraskuu. Silloin muistin taas tämän loman tärkeyden.

Kun kotiudun, alan valmistelemaan joulun tuloa, joka omalla tavallaan tuo jo valoa loppuvuoteen, laitan kodin joulukuntoon ja rauhoitun itsekin loppuvuodeksi. Vaikka sitä ei aina marraskuussa suuntaisikaan nimenomaan aurinkoon, tuo loma jossain muodossa marraskuussa kuitenkin enemmän valoa päivään.

Siinä on muutama syy, miksi suosin tätä vuodenaikaa kaikista eniten. Olenkin blogin aloittamisen jälkeen toistanut varmaan joka vuosi tätä samaa marraskuu mantraa ja se onkin ollut hauska huomata, kuinka näiden blogi vuosien aikana moni lukija on myös alkanut matkustamaan juuri marraskuussa. Mutta marraskuu on juuri sopiva ajankohta hengähtää pimeän syksyn jälkeen, ennen kuin saa jo alkaa odottamaan joulua ja uutta vuotta, joka tuo tullessaan valoisan kevään. Olen kokenut marraskuussa matkustamisessa vain hyviä puolia! Mukavaa loppusyksyä! 🙂


0 kommenttia

  • Espanjaan

    Tosi monta hyvää syytä matkustaa marraskuussa. Suosin itse samaa nyt, kun voin. Töissä ollessa se ei ollut minulle mahdollista, oli vain koulujen syysloma, joka taas ei yleensä ollut ainakaan lentojen osalta kovin edullinen. Mutta nyt, kun elämäntilanne on toinen, on tosi kiva olla poissa Suomen loskasta ja pimeydestä juuri marraskuussa. Jopa vähän aikaisemmin. Menossa jo, jouluksi takaisin 🙂 Moni odottaa tätä.

  • Elina

    Kiitos kommentista 🙂 Näin se on ja mietin kanssa samaa, että lasten syyslomat varmasti sekoittaa aikatauluja (se marraskuu tuleekin aika pian sen jälkeen) ja kallista lähteminen just koulujen lomien aikaan. Oikeen ihanaa marraskuu lomaa teille! 🙂

Jätä vastaus

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *