Päivä Tallinnassa risteilyllä – perillä 6 tuntia, mitä kaikkea ehdin kokea?

Lähdin kesällä viikonlopuksi Helsinkiin keikalle ja samalla otin omaa aikaa ja lähdin ennen keikkaa käymään päivä Tallinnassa risteilyllä. Perillä olin 6-tuntia, mitä kaikkea ehdin sinä aikana Tallinnassa kokea?

En ole moneen vuoteen käynyt pääkaupunkiseudulla, joten hämmennys oli suuri kun saavuin pitkästä aikaa suureen kaupunkiin. Siinä ratikan penkillä oikein nauratti oma reagointi kaupunkilaiselämään, miten pitkään olenkaan ollut kaupungeista oikeasti poissa. Helsinki ja eläväinen elämä on toisille ihan arkipäivää ja itsestä tuntui, kuin olisin ensi kertaa astunut ihan toiseen maailmaan.

Tallinnan matkaa edeltävänä iltana lähdin majapaikastani tutkimaan, millä menopelillä pääsisin seuraavana aamuna länsisatamaan. Potkulaudat olivat tietysti aivan uusi tuttavuus ja sen verran arveluttavan oloisia, joten oli parasta että vuokrasin kaupunkipyörän ja kuljin sillä aamulla satamaan. Aamulla selviydyin turvallisesti polkupyörällä perille satamaan, mistä matkustin Tallinnaan Tallink Star laivalla, jonka laivamatka kesti vain 2 tuntia.

Päivä Tallinnassa – mitä ehdin 6 tunnissa tehdä?

Olen käynyt Tallinnassa monta kertaa, mutta en silti niin monta, että tuntisin kaupungin vielä läpikotaisin. Tallinnassa on edelleen niin paljon paikkoja, joissa en ole vielä käynyt, joten nyt kun olin matkassa yksin, oli helppo suunnitella oman näköinen päivä omaan tahtiin, kävellä fiiliksen mukaan ja mennä paikkoihin, jotka itseä kiinnostaa ja ennen kaikkea, saada olla vain itsekseen.

Olin Tallinnassa perillä klo 9.30 ja lähdin kävellen kohti Telliskiven aluetta, missä en ollut koskaan aiemmin käynyt. Matkan varrella oli Estonian muistomerkki ja kävelin Pikk katua pitkin. Halusin päivän aikana käydä ihastelemassa näköalapaikoilla Tallinnan punakattoisia maisemia.

Kävelin puiston läpi kohti Telliskiveä ja ensikertaa törmäsin Tallinnassa sen rautatieasemaan. Pysähdyin ja jäin oikein miettimään ja haaveilemaan, mihin ja kuinka kauas sitä voisi täältä päätyä jos nyt hyppäisi junan kyytiin. Olisi mielenkiintoista lähteä Tallinnasta johonkin junalla, ehkä ensi kerralla. Juna-aseman tuntumassa liehui Ukrainan liput ja kaupungissa kuului poikkeuksellisen paljon venäjää/ukrainaa (en erota kieliä toisistaan), oletan että Ukrainalaisia oli kaupungissa paljon.

Telliskivi

Telliskivestä olin kuullut niin paljon hyvää ja muutenkin Tallinnan jatkuvasti kehittyvistä kaupunginosista, että olin ihan vuosisadan jäljessä niiden kokemisessa. Telliskivi tuntui urbaanilta ja mielenkiintoiselta paikalta. Telliskivellä oli tuolloin kirpputori (en tiedä onko se joka viikonloppu?) ja olin jo menossa F-hooneen ravintolaan tiedustelemaan vapaata pöytää yhdelle, kun kuulin että kaikki pöydät oli jo ennakkoon loppuun varattu. F-hoonen edustalla oli pieni leikkipuisto, mutta tällä kertaa sain skipata kaikki leikkipuistot. Vieressä oli myös kolmen puun galleria, mikä oli aika hauskasti keksitty juttu.

Kävin Telliskiven valtavassa kauppahallissa, joka oli jo itsessään elämys. Siitä oli jo aikaa, kun olin viimeksi kauppahalleissa pyörinyt ja täällä oli vaikka mitä mielenkiintoista ja teinkin muutamat löydöt sieltä. Telliskiven kauppahallissa myytiin hedelmiä, vihanneksia, vaatteita, antiikkia, oli kahviloita ja ravintoloita yms.

Tottakai jäätelö kuuluu omiin reissuihin, joten menin La muu jäätelöpaikkaan, joka sijaitsee Fotografiskaa vastapäätä. Tilasin kahvin ja mango jäätelön, joten sain kahvi- ja mangojäätelön. No metsästin aamukahvin myöhemmin muualta ja tyydyin syömään tuplajäätelön.

Fotografiska Tallinna

Fotografiskan museo oli itsellä se Tallinan päivän kohokohta ja odotetuin juttu. Sinne suuntasin suoraan satamasta, jotta saisin olla museossa ajan kanssa eikä tulisi kiire muualle.

Fotografiska oli hauskan mielenkiintoinen enkä oikein tiedä mitä siitä pidin. Onhan se erikoinen hyvällä tavalla ja siellä oli hauska käydä, mutta olen melko ummikko museokävijä, joten en osaa mitään tulkita ja suoraan sanottuna en ymmärrä taiteesta mitään. Juuri sen vuoksi halusin saapua tänne ihmettelemään kuvia, jotka olivat erikoisia ja paljon tulkintoja täynnä, jotta saisin hämmentyä vielä enemmän.

Fotografiskan ensimmäisessä kerroksessa on ravintola-kahvila sekä pieni myymälä. Fotografiskassa on jatkuvasti vaihtuvia näyttelyitä ja kesällä 2022 siellä oli 3 eri näyttelyä, mm. Frank Ockenfels 3, kuvat kertokoot enemmän kuin tuhat sanaa, voisin lähteä toistekin.

Tallinnan näköalapaikat

Telliskiveltä suuntasin taas rautatieaseman ja puiston läpi kohti vanhanakaupungin muureja ja portaita. Kävin katsomassa näköaloja Tallinnan vanhankaupungin ylle monessa eri paikassa.

 • Patkuli näköalatasanne
  • Täältä sai ihastella Telliskiven aluetta, kaupungin punaisia torneja ja sataman suuntaan.
 • Kohtuotsa
  • Tämä on se tunnetuin (ja ruuhkainen) näköalapaikka. Ainakin itse osuin ihan valtavaan ihmismäärään, joten sai odottaa vuoroaan, jotta pääsi edes hetkeksi ihastelemaan muurin reunalta kaupungin näköaloja jotka todella ovat kauniit.
 • Tanskan kuninkaan puutarha
  • Täältäkin aukeaa hienot maisemat vanhaan kaupunkiin, vaikka hieman matalammalta.
 • Olevisten kirkon torni
  • Kirkon tornissa en käynyt ihastelemassa maisemia. Pohdin kyllä siinä kirkontornin juurella ja tuijotin niska mutkalla korkeaa tornia, jaksaisinko nähdä vaivaa ja kiivetä sinne. Samassa kirkon eteen ajoi ruumisauto ja kirkkoon alkoi astella hautajaisväkeä, joten päätin livahtaa paikalta.
Näköalat Kohtuotsa
Näköalat Patkuli
Tanskan kuninkaan puutarha

Tallinnan vanhakaupunki

Kun olin käynyt näköalapaikoilla, alkoi jo olla nälkä. Tallinna on hyviä ravintoloita täynnä, mutta en ollut (tälläkään kertaa) perehtynyt ravintolatarjontaan lainkaan. Yleensä minulla on tapana kävellä vain johonkin syömään, joten tällä kertaa se johonkin oli White Monk ravintola lähellä Tanskan kuninkaan puutarhaa. Paikka oli pieni, hämyisä ja halusin jotain nopeaa ja yksinkertaista syömistä, joten tilasin 8 euron gulassikeiton, jonka menin syömään pienelle ulkoterassille mihin aurinko ihanasti lämmitti.

Ruokailun ja pienen huilitauon jälkeen oli taas energiaa kuljeskella vanhankaupungin kujilla vailla määränpäätä. Kävin viimein kahvilla ja menin toistamiseen jäätelölle. Oi että kun ihastuin yhteen Tallinnan kuplavohveli paikkaan (en muista nimeä, mutta sijaitsi lähellä raatihuoneen toria), mutta siellä oli melkein 45 minuutin jono, joten en jäänyt kuplavohveleita odottelemaan.

Katariine käik oli kenties päivän iloisin yllätys, niin nätti keskiaikainen katu vanhassa kaupungissa. Tykkäsin todella paljon. Kuljeskelin aika hissukseen ja tuntui, että aikaa jäi edelleen. Pienesti jäi kiinnostamaan Tallinnan merimuseo, mutta aloin miettiä sitä vasta vanhassa kaupungissa, joten se sai jäädä seuraavaan kertaan. Oli mukavaa ottaa nyt vain rennosti ja fiilistellä.

Lähdin hyvissä ajoin kävelemään takaisin kohti satamaa ja eksyin matkan varrella vielä ostoksille Rootermannin kaupoille, lisäksi hain illan keikalle parit miniskumpat mukaan Superalkosta.

Katariina Käik

Tuntui, että ehdin hyvin mennä ja nähdä yllättävän paljon 6-tunnin päivä Tallinnassa risteilyllä. Ei tullut kiire vaan tosi leppoisasti ehdin edetä ja jäi vielä aikaa miettiä mitä muuta tehdä.

Olipa vaan mukava käydä Tallinnassa pitkästä aikaa ja heti aloin haaveilla paluusta tänne muun perheen kanssa. Aloin haaveilla kokonaisesta viikonlopusta Tallinnassa jossain kylpylässä ja Tallinnan joulumarkkinoista.

Länsiterminaalissa olin takaisin klo 18.30 ja suuntasin sieltä suoraan keikalle Olympiastadionille. Oli pitkä ja tehokas päivä, mutta oikein mieltä piristävä päivä Tallinnassa. Tallinna on ollut jotenkin niin itsestäänselvä ja liian lähellä. Nyt lähdin puhtain ja avoimin mielin tutkimaan kaupunkia ja päiväreissu oli todella miellyttävä.

Saa jakaa omia Tallinna vinkkejä seuraavaa kertaa varten!

16 kommenttia

 • Mikko / Matkalla Missä Milloinkin

  Itselläkin on joitain vuosia aikaa viimeisestä käynnistä Tallinnaan. Olen miettinyt että olisi mukavaa viettää alueella ainakin 2-3 yötä, mutta näköjään 6 tunnissakin ehtii paljon. Esimerkiksi Telliskivi on vielä kokonaan kokematta.

  • Elina

   Huojentavaa kuulla, että on muitakin jotka ei oo vielä Telliskiven alueella käynyt. Aina jos on enemmän aikaa, niin ehtiihän siinä ihan eri tavalla tutustua kohteeseen 🙂

 • Nadine G / Via Per Aspera Ad Astra

  Ukrainalaisia on Tallinnassa nyt todellakin paljon, mutta he puhuvat ukrainaa vain keskenään, muuten tallinnalaisten kanssa tietysti venäjää tai englantia. Luulisin, että nykyään kaikki ukrainalaiset osaavat venäjää, koska silloin joskus vain vanhukset eivät osanneet. Ukrainan kieli puhuttuna erottuu venäjästä niin paljon, että huomaisit takuulla. Ainakin mieheni heti huomasi, vaikka ei hän osaa kumpaakaan kieltä eikä koskaan ennen ole kuullut mun puhuvan ukrainaa (ei ollut kenen kanssa puhua :)).

  Telliskiven kauppahallin nimi on Jaama turg, eli se on oikeasti tori, jota oli katettu viime vuosina. Se on se sama paikka, jossa kirppis oli joskus. Ei sellaista enää ole (olisko 10v aikaa?). F-Huone ei ole kummonen ravintola, ei ainakaan mun makuun. Joten tuskin olet menettänyt mitään.

  Ensi kerta kun olet Tallinnassa, kävele vastapäiseen suuntaan, eli Reidi tietä pitkin Kadriorgiin ja Piritalle. Yllätyt. Siellä on myös tosi hyviä ravintoloita, paikallisten suosimia.

  • Elina

   Kiitos Nadine tuosta kielitarkennuksesta! Uskon kans, että mikäli kuulisin ”kielet vierekkäin”, niin erottaisin ihan varmasti. Toki venäjän kyllä tunnistan ja siksi epäilinkin vahvasti, että saattoi olla ukrainaa mitä Tallinnassa paljon kuuli, kun en ollut niin varma oliko venäjää vai ei. Kiitos myös tuosta vinkistä, mihin suuntaan ensi kerralla lähteä, helposti sitä aina suuntaa vanhaankaupunkiin, kun ei mitään muutakaan aluetta sieltä tunne 🙂

  • Elina

   Joo aikaa ei oo mennyt kenenkään odottamiseen, niin on saanut mennä omaan tahtiin paikasta toiseen 😀 Joulumarkkinat olisi kyllä ihanat! 🙂 siitä onkin jo 10 vuotta sitten, kun viimeksi Tallinnan joulumarkkinoilla käynyt, ohohh!

 • Merja / Merjan matkassa

  Tallinnassa tulee usein pyörittyä niillä samoilla kulmilla. Viime reissuilla olen päässyt jo vanhastakaupungista etäämmälle. 🙂 Olisipa muuten hauska lähteä sinne pyörimään yksin. Yleensä reissukaveri jonkun verran määrittelee minne mennään, ”mää-matkalla” voi itse määrätä suunnan. Telliskiven alue on tosi kiva ja Fotografiska ihan huippu.

  • Elina

   Tallinnan vanhakaupunki on niin ihana, niin ei sitä voi poiskaan jättää! 🙂 Sun pitää lähteä ja kokeilla, yksin matkustaminen antaa ihanaa vapautta 🙂 ja itsellä kun on pieniä lapsia jotka koko ajan tarvii äitiä, tekee vaan hyvää vähän hengähtää ja olla itsekseen 🙂 Pitäis itsekin päästä jossain vaiheessa enemmän myös vanhankaupungin ulkopuolelle! Löysitkö sieltä mitään mielenkiintoista?

 • Emilia/Merkintöjä maailmasta

  Kiva kuulla, että 6 tunnin pyrähdys ei tuntunut kiireiseltä, vaan ehdit nauttia ja fiilistellä kohteessa 🙂 Itsellä on ehtinyt vierähtää jo usea vuosi viimeisimmästä Tallinna-visiitistä. Silloin ei itse asiassa tullut käytyä ollenkaan vanhassakaupungissa, mielenkiintoisia ja paikallisia paikkoja löytyi muualtakin kivasti.

  • Elina

   Kuulostaa hyvältä! Pitäis kyllä itekin vähän tutkia Tallinnan vanhankaupungin ulkopuolisiakin osia! 🙂 Joskus ollaan oltu joku 5 tuntia Tallinnassa ja silloin muistan, ettei ehditty juuri mitään! Mutta nyt tuntui aika riittävän yllättävän hyvin. Ehkä se, kun pyöri niin paljon pienellä alueella mahdollisti niin paljon.

 • Paula - Gone with the Gastons

  Aika paljon olet ehtinyt 6:ssa tunnissa kyllä tekemään. Ja kun on yksi liikkeellä niin saakin mennä ihan oman mielen, aikataulun ja jaksamisen mukaan. Nyt kun on monta vuotta reissannut pääasiassa lasten kanssa niin olisipa ihanaa päästä tekemään tällainen irtiotto.Me vietimme viime kesänä aikaa Tallinnassa ja Virossa, siellä olisi kyllä tosi paljon nähtävää pidemmällekin reissulle.

  • Elina

   Eikö vain, ja näin lähelle on helppo tehdä tällainen pieni mää matka 🙂 Viro kiinnostaa kyllä laajemminkin ja eiköhän jonain vuonna päästä sinnekin ajan kanssa enemmän pyörimään 🙂

 • Hannele

  Ehdit kyllä paljon kuudessa tunnissa ja mikä ettei, kun on hyvin suunniteltu aikataulu. Fotografiska on kohteeni, kun seuraavan kerran menen Tallinnaan!

  • Elina

   Fotografiska oli hauska ja jäi hyvin mieleen erilaisena kohteena! Oon kuullut siitä niin paljon hyvää, Tukholman versiossa en oo koskaan käynyt.

 • Eveliina / Reissukuume

  Kivan kuuloinen reissu, johon olet saanut mahdutettua tosi paljon kaikkea! Ja ylipäätään ihanaa, että otit omaa aikaa ja lähdit käymään lahden takana 🙂

  Me myös täällä pähkäillään, mennäänkö vielä ennen joulua käymään Tallinnassa. Liput on halpoja, ja meillä kerrankin kalenterissa hieman väljempää. Jotenkin hieman vierastan tota kuuden tunnin maissa oloa, koska se tuntuu niin hurjan lyhyeltä ajalta, mutta toisaalta… Kuten tästäkin postauksesta käy ilmi, niin siinäkin ajassa ehtii vaikka mitä! 🙂

  • Elina

   Aina jos on mahdollista, niin tottakai kannattaa viipyä pidempään ja olla yötä. Tuolloin olin vaan viikonlopun Helsingissä ja piti ehtiä illaksi keikalle, niin ei ehtinyt kauempaa olla 😀 Sekään ei oo kiva, jos lähtee ja joutuu koko ajan vilkuilemaan kelloa, että koska pitää jo lähteä takaisin satamaan. Mitä enemmän porukkaa on mukana, sitä enemmän aikaa menee joka paikkaan kun aina joku haluaa käydä jossain tai joku menee vessaan tai pysähtyy jossain jne 😀 Nyt oli vaan yksin vastuussa omista aikatauluista 🙂

Jätä vastaus

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *