15 x nähtävää ja koettavaa Höga Kustenilla

Yhteistyössä Höga Kusten turismin kanssa

Höga Kusten nähtävyydet – mitä nähtävää ja koettavaa on Höga Kustenilla? Mitkä ovat ne mielenkiintoisimmat päänähtävyydet alueella patikoimisen, maailmanperintöalueen ja kansallispuiston lisäksi? Tässä postauksessa jaan Höga Kusten bucket listan paikoista, jotka kannattaa pitää mielessä Höga Kustenille matkustaessa. Uniikin luonnon lisäksi, on alueella paljon muutakin mielenkiintoista koettavaa. Postauksen lopussa jaan vielä vinkkejä, miten saat vielä enemmän irti matkasta Höga Kustenille.

Kun lähdin suunnittelemaan syksyn Höga Kusten matkaa, oli sylissäni iso ja painava pino esitteitä, joita olin kesän matkalta poiminut mukaani Höga Kusten hotellin turisti-infosta. Tuntui, että alueella on niin valtavan paljon nähtävää ja koettavaa, etten tiennyt mistä aloittaa ja miten saisin siitä määrästä poimittua rusinat pullasta.

Siispä olin yhteydessä Höga Kustenin matkailupalveluun ja sain heiltä todella paljon apua ja valtavasti vinkkejä, jotka auttoi matkan suunnittelussa ja tarkoitus on, että autan teitäkin hahmottamaan alueen paremmin.

Kirjoitin jo tässä ensimmäisessä Höga Kusten postauksessa siitä, kuinka alueeseen ihastuin ja aloin jo olla huolissani siitä, suuntaanko jatkossa vain tänne enkä enää Lappiin. Hurahdus meni jo niin pitkälle, että kävi jopa mielessä, pitäisikö alueelle muuttaa. Höga Kusten olisi lähellä nykyistä kotia ja siten perhettä ja ystäviä, siellä olisi lapsille ruotsinkielistä varhaiskasvatusta / koulua tarjolla, olisi loputtomasti patikoitavaa ja merikin vieressä. Kuulostaa hyvältä, mutta valitettavasti emme ole sinne kuitenkaan muuttamassa, vaikka ihana ajatus olikin.

Tällä kertaa en jaa vinkkejä patikoimiseen, sillä niistä olen kirjoittanut mm. tässä postauksessa. Tässä kuitenkin vinkkejä paikoista, joissa olemme itse käyneet tai paikkoja joihin haluamme vielä seuraavilla kerroilla mennä, ts. Höga Kustenin bucket list.

1. Naturkompaniet Outlet

Naturkompaniet Örnsköldsvikissä on Ruotsin suurin outdoor myymälä (Suomen Partioaitan vastaava myymälä). 2000 neliön myymälään mahtuu kalastusosasto, ulkoilutarvikeosasto sekä outlet osasto joka on koko Naturkompaniet ketjun outlet. Outletin puolella myydään valikoimista poistuvia tuotteita, ylijäämävarastoja tai mallikappaleita ja myymälästä löytää lähes kaikki Fjällrävenin tuotteet. Juuri täällä Örnsköldsvikissä on aikoinaan Fjällräven merkki perustettu ja itse myymälä on itseasiassa Fjällrävenin vanha tehdasrakennus.

Itse pamahdin myymälään kuin karkkikauppaan ja odotin innolla, mitä kaikkea sieltä löytäisin. Viivyimme myymälässä pitkään, mutta ihme ja kumma lähdin myymälästä tyhjin käsin. Tarvetta oli uudelle pipolle, jota en kuitenkaan löytänyt eikä juuri nyt ollut tarvetta millekään uudelle ulkoiluvaatteelle tai varusteelle, joten harmittavaa ettei tullut edes heräteostoksia tehtyä, muut seurueesta löysivät kuitenkin tosi kivoja juttuja, jopa lapsille löytyi oma osasto.

Outlet myymälän puolella myydään tuotteita -30 % – 60 % alennuksella ja Örnsköldsvikin Naturkompaniet myymälä onkin yksi vetovoimaisimmista turistimagneeteista alueella. Myymälässä myydään kaikkea ulkoiluhousuista takkeihin, retkeilytarvikkeita, kenkiä, t-paitoja ym.

Kun seuraavan kerran on ulkoiluvaatteelle tai tarvikkeelle tarvetta, voinkin suunnitella sitten matkaa Örnsköldsvikin Naturkompaniet outlet myymälään. Ihanaa oli kuitenkin kiertää ja ihmetellä!

2. Paradiset kylpylä

Örnsköldsvikin keskustassa sijaitsee kylpylä Paradiset, mistä löytyy kylpylän lisäksi SPA. Paradiset kylpylässä on Ruotsin pisin vesiliukumäki, 180 metriä. Muita aktiviteetteja kylpylässä on villikoski, erittäin nopea vesiliukumäki, pieni liukumäki pienille lapsille, vesirinne jne. Seikkailujen vastapainoksi on mahdollisuus rentoutumiseen ja treenaamiseen. Tänne on ehdottomasti lasten kanssa päästävä.

3. Docksta skofabrik

Dockstan kylässä sijaitsee Dockstan kenkätehdas, missä valmistetaan käsin persoonallisia kenkiä joista jokainen on uniikki. Kenkien lisäksi tehtaanmyymälässä myydään vaatteita, koruja, laukkuja ja sisustustuotteita. Docksta sko on lähes 100 vuotta vanha yritys, heidän tuotteisiin voit tutustua täältä. Dockstan kenkätehdas sijaitsee lähellä Skulebergetiä ja Friluftsbytä ja se on avoinna vuoden ympäri.

4. Höga Kusten silta

Höga Kusten silta on näyttävä, 1867 metriä pitkä, jonka pylväät ovat 180 metriä meren yläpuolella. Itse silta on 40 metrin korkeudessa ja on yksi maailman pisimmistä riippusilloista. Etelästä päin tultaessa jää Hotell Höga Kusten sillan oikealle puolelle. Hotellin parkkipaikalla on sallittua yöpyä puskaparkissa, hotellin edustalla on lapsille iso leikkipaikka. Hotellin edustalta lähtee pidempiä ja lyhyempiä patikkapolkuja Lilla Höga Kusten ledeniä pitkin.

Hotellista voivat yli 8-vuotiaat lapset hakea repun, jossa on eri tehtäviä maailmanperintöpolun varrelle. Tehtävien kautta oppii uutta luonnosta sekä toisistaan, reitti on 1,5 km pitkä. Lilla Höga Kusten leden taas on joko 7 km tai 3 km pitkä ja kartan voi hakea hotellin sisältä.

Hotellin aulassa on valtava määrä esitteitä ja karttoja Höga Kustenilta ja turistiopas antamassa vinkkejä, joten sieltä saa takuuvarmasti paljon uusia vinkkejä matkalle! Hotellin yhteydessä on Skare ljus putiikki, missä myydään paikallisia käsitöitä. Hotellilta on lisäksi parhaimmat näköalat Höga Kusten sillalle.

5. Rotsidan

Iso luonnonpuistoalue, missä sileitä ja littania kallioita Nordingråssa. Rotsidan on ehdoton käyntikohde, niin kesällä kuin syysmyrskyllä. Aluella patikointireittejä ja 4 km pitkä rantaviiva, mihin moni tulee kesällä uimaan, ottamaan aurinkoa tai grillaamaan. Alue on lapsiystävällinen ja helppokulkuinen, siellä ei ole palveluita vaan vain sinä ja luonto. Alueen pohjoisosassa Barstassa on leirintäalue ja yhteys Högbonden saarelle.

Lue täältä meidän kokemuksia myrskypäivästä Rotsidanilla.

6. Nordingrå maisematie

Nordingrå aluetta pidetään Höga Kustenin ydinalueena, sijaitseehan se maailmanperintöalueen sydämessä. Maisematie kohti Nordingråta lähtee Höga Kusten sillalta (seuraa päivänkakkara merkkejä). Tie kiemurtelee metsien keskellä, toisinaan keskellä maaseutua ja taas hetken päästä pilkahtaa meri ja alueen vuoret.

Me lähdimme maisematielle ilman ennakkotietoja ja kuvittelimme sen olevan vain joku pieni pätkä, mutta lopulta ajoimme läpi Nordingrån alueen lähemmäs toista tuntia. Koimme, että maisemat olivat parhaimmillaan maisematien loppupuolella. Ajelemista Nordingråssa ehdottomasti suositellaan, jotta saisi fiiliksiä paikasta ja kannattaa tehdä reitiltä pistoksia suosituille käyntikohteille (Rotsidan, Bönhamn, Barsta ym). Itse pidän erityisen paljon pätkästä, joka alkaa maisematien jälkeen kohti Dockstan kylää.

Maisematie on merkattu karttaan punaisella kukalla

7. High Coast Whisky

Korkealla rannikolla on oma olutpanimo sekä myös viskitislaamo High Coast Whisky, missä valmistetaan single malt viskiä. Tislaamo sijaitsee Höga Kusten sillan eteläpuolella ja siellä järjestetään opastettuja kierroksia ja siellä on myös ravintola. Härnösandissa on myös ginitislaamo Hernögin.

Lue meidän kokemuksista täältä.

8. Mannaminne

Mannaminne on kokonaistaideteos, taide ja kulttuurikylä Nordingråssa ja yksi Höga Kustenin suosituimmista käyntikohteista. Mannaminne sopii kaikenikäisille ja siellä on paljon erikoista nähtävää. Alueella on lähes 60 erilaista rakennusta eri tyyleissä, eri puolilta maailmaa, joten nähtävää ja ihmeteltävää riittää.

Paikkaa kutsutaan jopa uniikiksi, joka jatkuvasti elää ja muuttaa muotoaan. Ulkoilmamuseon sisällä on myös useita pienempiä museoita, mm. tekniikanmuseo, rannikkomuseo, maatalousmuseo ja byrokratia museo.

Lue lisää Mannaminnestä tästä postauksesta.

9. Nämforsin kalliomaalaukset

Sollefteån kunnassa, Nämforsissa sijaitsee Euroopan toiseksi suurin ja Ruotsin suurin kalliomaalauspaikka Nämforsen. Vanhimmat kalliomaalaukset ovat 6 000 vuotta vanhoja. Saatavilla opastettuja kierroksia, mutta voi myös kiertää itsenäisesti, alueella on myös museo.

Dockstan kirkko

10. Höga Kustenin saaristo

Höga Kustenin edustalla on paljon pieniä saaria, joista tunnetuin on idyllinen Ulvö. Sinne kannattaa tehdä ihan päiväretki (M/F Ulvön, M/F Minerva, M/S Kusttrafik) ja tutustua saareen ja samalla ihastella Höga Kusteniin mereltä päin.

Mjältön on myös yksi Höga Kustenin tunnetuista saarista ja se on Ruotsin korkein saari. Mjältölle ei ole venekuljetusta, mutta sinne voisi kuvitella vaikka meloa.

Trysunda saari taas on valittu Ruotsin kauneimmaksi saareksi ja sinne menee kesäisin Köpmanholmista säännöllisesti venekuljetus. Myös Högbondenin saarelle menee kesäisin venekuljetus ja siellä sijaitsee matkustajakoti, majakka ja kahvila. Muitakin saaria on, tässä vain muutama mainitakseni.

11. Bönhamn

Yksi asia mikä Höga Kustenin meren läheisyyden vuoksi on ominaista, on sen saaristolaistunnelma. Bönhamn on punamultainen, nätti ja idyllinen kalastajakylä, mistä löytyy laitureita, huoltorakennus, ravintola, kirpputori ja grillauspaikka. Täältä pääsee myös venekuljetuksella Högbondenin majakalle. Toinen kalastajakylä Nordingråssa on Barsta.

12. Naturum

Höga Kustenin luontokeskukseen kannattaa matkalla suunnata melko alussa, sillä sieltä saa kattavasti tietoa alueesta ja maankohoamisen historiasta, lisäksi siellä on vuosittain vaihtuva näyttely. Vuonna 2022 näyttely oli teemaltaan Itämeri.

Naturumissa on paljon tietoa myös Merenkurkun saaristosta, sillä se muodostaa yhdessä Korkean Rannikon kanssa Unescon maailmanperintökohteen, mutta etenkin Höga Kustenin luontoon kannattaa paneutua täällä. Naturumista saa esitteitä sekä kysymällä paljon vinkkejä, sillä he tuntevat alueen ja sen luonnon todella hyvin. Naturumiin on ilmainen sisäänpääsy ja sen edustalla sijaitsee leikkipuisto.

13. Melonta

Koska meri ja saaristo on Höga Kustenilla niin läsnä, on saarille suuntautuvien saaristoristeilyjen lisäksi mahdollista kokea tämä Unescon maailmanperintöalue myös meloen. Kajakkeja on vuokrattavissa useista paikoista (mistä voit niitä vuokrata, löydät tiedot täältä). Melontareittejä alueella voit tutkia esimerkiksi Calazonen Höga Kusten kirjasta tai Calazonen Höga Kusten kartasta.

14. Edsele kaivos

Edselessä keskellä metsää, kaukana suosituimmilta reiteiltä sijaitsee erikoinen paikka, Edselen kaivos. Edselen kaivos ei ole enää käytössä, vaan kaivoksen tilalle on muodostunut taianomaisen turkoosin-sininen järvi. Järvi sijaitsee erämaassa, sorateiden päässä ja puomi kaivokselle on auki heinä- ja elokuussa. Kaivoksen järvessä voi uida, sukeltaa ja meloa.

15. Smitingen

Moni ylläoleva kohde sopii hyvin lapsiperheelle, mutta sain vielä lisävinkkejä kohteista jotka sopivat etenkin lapsiperheille ja yksi vinkeistä on Smitingen ja Klubbsjön.

Härnösandissa sijaitseva Smitingen on valittu useita vuosia peräkkäin Ruotsin kolmanneksi suosituimmaksi kesäkaupungiksi. Smitingen on lapsiystävällinen ja kilometrin pituinen hiekkaranta, missä on mahdollista syödä ja uida ja nauttia luonnosta. Ranta syvenee loivasti ja on hienohiekkainen, syksyisin ranta soveltuu hyvin surffaukseen.

Smitingistä voi patikoida Klubbsjönille, missä voi kiertää 2,5 km mittaisen reitin järven ympäri. Alueella on myös mm. tunneliluolia, raukkeja, siirtokiviä ja pirunpeltoja. Uimavesi Klubbsjössä on lämpimämpää kuin meressä ja sinne pääsee myös esteettömästi lastenrattailla.

”Hurra, det regnar!”

Näin positiviisesti Höga Kustenilla suhtaudutaan sadepäiviin ja sen tuomiin mahdollisuuksiin. Höga Kusten on kääntänyt sateiset päivät vain positiiviseksi asiaksi, jolloin on mahdollista kokea ulkoilun lisäksi jotakin muuta. Moni ylläolevista kohteista sopii vastapainoksi patikoimiselle ja vaihtoehtoiseksi tekemiseksi huonolla säällä.

Höga Kustenilla myös korostetaan taitoa vain olla, eikä koko ajan mennä ja suorittaa, vaan osata nauttia hetkestä ja toistensa seurasta esimerkiksi nuotion äärellä. Itseasiassa Höga Kusten on ottanut ilon irti myös pimeästä ja harmaasta vuodenajasta. Nimittäin loka-marraskuun vaihteessa viikolla 44 vietetään Höga Kustenilla Eldveckania. Suomeksi käännettynä tuliviikon aikana on paljon erilaista ja tuleen liittyvää ohjelmaa, mm. nautitaan pimenevistä illoista nuotiolla, viskimaistiaisia nuotin äärellä, yösuunnistusta, kummitusiltoja, saunailtoja ja tulishowta ja paljon muuta.

Lisää vinkkejä Höga Kustenille

Paljon olen eri paikoissa matkustanut, mutta missään muualla en ole törmännyt näin mahtavaan panostukseen matkailupalveluissa. Höga Kusten on poiminut matkailuyritysten potentiaalin esille ja tuoneet aluetta kokonaisuutena houkuttelevasti esille ja matkailupalvelun asiakaspalvelu on aivan ensiluokkaista.

Höga Kustenin matkailupalvelu auttaa mielellään matkan suunnittelussa ja antaa vinkkejä matkan aikana tai sen jälkeen. He ovat tavoitettavissa juuri sinua varten. Heidän turisti-info sijaitsee Höga Kusten hotellissa (jonka esitemäärästä mainitsin ylempänä), mutta heillä on myös 45 pienempää infopointtia ympäri Höga Kustenia. Heidät tavoittaa puhelimitse tai sähköpostitse info@hogakusten.com.

Heiltä saa räätälöityjä vinkkejä ja me saimme omat vinkkimme jotka sopivat lapsiperheelle sekä nimenomaan syksyllä matkustamiseen. Mikäli olisimme olleet kesällä matkassa, olisivat vinkit todennäköisesti olleet erilaisia. Kannattaa olla heihin yhteydessä, niin saa matkasta vielä enemmän irti, sillä he tuntevat alueen kuin omat taskunsa.

Lisäksi voit ladata Höga Kusten sovelluksen, mitä kautta voit itse räätälöidä ja suunnitella oman matkasi alueelle. Höga Kustenin nettisivuilla on myös laajasti kerrottu lähes kaikki, mitä matkalta edes osaat kaivata. Sieltä löydät kaiken mahdollisen käytännöllisen tiedon, miten päästä perille, missä yöpyä, mitä nähdä ja kokea Höga Kustenilla. Tällaiset tiedot ovat hyvin itsestäänselvyyksiä, mutta mielestäni Höga Kusten on panostanut tähän ja tarjoaa todella kattavaa tietoa, jopa niin paljon, että itse olin hukkua tietomäärään ja sen vuoksi olin heihin räätälöidysti yhteydessä.

Täältä voit lisäksi lukea eniten kysyttyä kysymyksiä ja vastauksia Höga Kustenista ja Höga Kustenista julkaistaan myös pari paksumpaa katalogia (sivumäärä 130-230), joten tietoa ja vinkkejä on todella paljon saatavilla. Yksi katalogeista on Höga Kusten Guiden, jota voi lukea myös näköislehtenä ja käyttää apuna matkan suunnittelussa, sivustolta voit myös etsiä paikkoja kartan mukaan. Toinen laaja katalogi on Magasin Höga Kusten, jota voi myös lukea näköislehtenä.

Toivottavasti näistä vinkeistä on apua kun ja jos suunnittelet matkaa Höga Kustenille. Itse en malttaisi odottaa, että pääsemme kokemaan lisää näitä bucket list paikkoja.

PS. TÄSTÄ LINKISTÄ LÖYDÄT KAIKKI HÖGA KUSTEN POSTAUKSET

10 kommenttia

 • Mari/Kodinvaihtaja

  Sulle olis pitänyt maksaa tästä matkailumainoksesta. Olen myyty!!! Jo aiemminkin olin kuviesi ja patikointijuttujen perusteella, mutta nyt viimeistään!!!

  • Elina

   Kiitos Mari kommentista, olipa ihana kuulla, että oot myyty! 🙂 Kun on saanut niin hyvää palvelua Höga Kustenin matkailupalvelulta ja positiivisesti yllättynyt heidän panostuksestaan matkailuun, on helppo toimia viidakkorumpuna ja viedä sanomaa eteenpäin <3 Halusin kirjoittaa kattavan "infopaketin" alueesta, sillä tietoa ei juurikaan suomeksi löydy ja koin itse haastavana hahmottaa aluetta, joka koostuu useasta kunnasta. Höga Kusten on näiden postausten myötä saanut todella paljon näkyvyyttä ja toden totta tämän tein ilman korvauksia.

 • Mikko / Matkalla Missä Milloinkin

  Vaikka itselleni patikointi on yksi eniten kiinnostavista asioista, täytyy todeta, että löytyy tuolta vaikka mitä muutakin kiinnostavaa. Oltiin muuten Suomessa vähän pettyneitä Partioaitan outletiin, tuo Naturkompaniet kuulostaa paremmalta. Myös tuo maisematie kuulostaa todella kivalta. Ja varsinkin Marika olisi todella innoissaan tuosta melonnasta!

 • Elina

  Suomen partioaitan outletissa en oo koskaan käynyt, joten en osaa verrata, olisko kutakuinkin samanlaisia vai onko tuo vielä suurempi. Tuolta en siis minäkään löytänyt mitään, mutta toisaalta ei ollut tarvetta ostaa mitään mitä en juuri nyt tarvinnut 🙂 Höga Kustenilla olisi teillekin paljon mielekästä koettavaa 🙂

 • Nadine G / Via Per Aspera Ad Astra

  Tällainen palvelujen laajuus on todellakin yllättävää, erityisesti kun kyse on kuitenkin luontomatkailun kohteesta.

  Kaikista yllättävintä on suuren myymälän olemassaolo. Se voi olla tosi kätevä, että kaikki ulkoilmaurheiluun sopivaa löytyy saman katon alta. Fiksu veto sanoisin, koska monille turisteille on erittäin vaikea löytää omassa kotimaassaan pohjoisten sääolosuhteiden sopivia vaatteita. Esimerkiksi täällä Maltalla sukellus- ja snorklausvarusteita myydään joka kulmassa, samaten rantatarvikkeita ja leluja. Kuoritakki tai housut on taas sellainen asia, jonka perässä saa juosta ympäri saarta. En edes tiedä, löytyykö silti.

  • Elina

   Aivan totta! Tuolta onkin hyvä hakea varusteita / vaatteita, jos vielä jotain patikointireissulle uupuu 🙂 en oo koskaan tullu ajatelleeksi, kuinka haastavaa se olis etelä-euroopasta löytää esim ennakkoon pohjoismaihin sopivia vaatteita, jotka olis säänkestäviä.

 • Paula - Gone with the Gastons

  Täytyy sanoa, että näiden sinun postausten myötä olen ensimmäistä kertaa lukenut näistä paikoista ja mielenkiinto on kyllä herännyt. Ruotsi on kyllä jäänyt harmittavan vähällä kiertämiselle. Isot kaupungit ja Haaparanta on purkitettu niin moneen kertaan, että ehkäpä olisi aika jo kierrellä vähän muutenkin. Kiitos näistä vinkeistä!

  • Elina

   Voi ihana kuulla, että postaukset on tuonut Ruotsi inspiraatiota! Näitä Ruotsi postauksia on tulossa vielä paljon lisää, joskin eri kohteista 🙂

Jätä vastaus

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *