Karhunkatselu Rukalla, erilainen tapa tyhjentää pää luonnossa

Lähdimme viime kesänä Rukalla Lammintuvan järjestämälle karhunkatselulle. Karhunkatselu maksoi 80 euroa per hlö, eikä retken hinta ollut mielestäni liian kallis näin kivasta luontoelämyksestä. Näimmekö karhuja? Minkälainen elämys karhunkatselu Rukalla oli? Menikö kaikki lopulta putkeen?

Meillä oli Rukalla isovanhemmat mukana, joten he jäivät lasten kanssa mökille, kun lähdimme kesäkuisena iltana työpäivän päätteeksi kohti karhunkatselua. Siirtymiseen saimme varata paljon aikaa, sillä olimme lähellä Venäjän rajaa ja syvällä metsässä. Oli jotenkin tunnelmallista ajaa niin kauas kaikesta.

Karhunkatselu Rukalla kesäkuussa

Kokoonnuimme pienellä porukalla ja lähdimme kohti karhunkatselupaikkaa. Jätimme autot pienelle parkkipaikalle muutaman sadan metrin päähän karhunkatselukojulta. Saimme tarkat ohjeet, piti olla ihan hiljaa ja liikkua koko ajan oppaan perässä kun kävelimme kojulle. Kojussakin piti olla hiljaa, korkeintaan sai kuiskata.

Tulimme karhunkatselukojulle, mistä löytyi kuivakäymälä ja useampi kerrossänky. Istumapaikkoja oli n. 10. Retki alkoi klo 18 ja jäimme odottamaan karhuja. Odotimme, odotimme ja odotimme.

Opas oli käynyt viemässä haaskoja puihin ja kuoppiin sillä aikaa kun odotimme autossa. Pian korpit saapuivat paikalle ja tunnin päästä alkoi tapahtumaan, paikalle tuli runsaasti lokkeja. Siinä odotellessa lokkienkin käyttäytyminen kiinnosti yllättävän paljon. Ei ollut juuri muuta tekemistä kuin tuijotella metsään ja tarkkailla, tulisiko jostain suunnasta karhu esiin.

Saimme odotellessa todella hyvänmakuisia mustikkamuffinsseja ja kahvia/teetä. Odotimme ja odotimme. Tunnit kuluivat ja huomasin, että tällainen metsään tuijottaminen omien ajatusten kanssa teki hyvää. Toki puhelinta sai käyttää, mutten halunnut.

Kello oli jo 22, kun näimme metsässä liikettä kun paikalle saapui ahma. Ahma oli todella arka ja tarkkaili kojua hyvin varovaisesti, ahma saattoi kuitenkin kuulla lukuisten kameroiden sarjakuvalaukaukset ja häipyi paikalta melkein yhtä nopeasti kuin oli tullutkin.

Kello oli jo 23, kun päätimme luovuttaa. Karhut eivät tänä iltana tulleet ja opas kertoi, että tänä kesänä karhujen kiima-aika oli hieman myöhässä, joten ne olivat todennäköisesti narttujen perässä muualla. Normaalisti tähän aikaa niitä tapaa kyllä näkyä. Harmitti, kun pitkän odotuksen jälkeen karhuja ei näkynyt. Mieleeni jäi kuitenkin lokit.

Opas kertoi, että koska karhuja ei nyt näkynyt, saisimme tulla veloituksetta uudestaan toisena ajankohtana joka meille sopii. Löimme heti seuraavana päivänä lukkoon ajankohdan syyskuulle, kun tiesimme tulevamme silloin Rukalle uudestaan.

Karhunkatselu Rukalla syyskuussa

Lähdimme uusintayritykselle syyskuussa viikon 37 lopulla, karhunkatselu oli siltä sesongilta viimeinen, joten oli suuret odotukset nähdä tällä kertaa karhuja. Karhunkatselu syksyllä on vain klo 17-20 välisenä aikana, joten aikaa on vähemmän odottaa kuin mitä kesällä valon vuoksi on.

Tällä kertaa meitä oli hieman isompi porukka mukana ja olin itse jostain syystä ottanut mukaan kiinteän objektiivin zoomiobjekti sijaan, en ymmärrä miksi. Huono objektiivivalinta harmitti, mutta täydensin sitä puhelimen kameralla, ensimmäisellä kerralla oli kyllä zoomiobjektiivi ollut mukana mutten tarvinnut sitä silloin.

Tällä kertaa karhut saapuivat jo 1-2 tunnin jälkeen, joten emme joutuneet yhtä kauaa odottamaan. Tälläkin kertaa tutut lokit ja korpit saapuivat paikalle sekä myös merikotka.

Karhut tulivat muutamasta eri suunnasta, ensin näkyi yksi, sitten toinen ja sitten saapui paikalle kolmas. Opas tunsi kyseiset karhut ja niiden luonteet, ne ovat säikkyjä, arkoja mutta myös uteliaita eläimiä. Aikuinen karhu painaa n. 250 kg ja täällä liikkuvat karhut olivat kaikki uroksia. Nämä karhut ovat n. 4-vuotiaita ja painavat vasta n. 150 kg.

Osa saapui aika lähelle kojun ikkunoita, joista ei näy ulkoapäin sisälle. Kojussa oli oltava hiljaa, jottei karhut häiriinny. Karhut olivat kuitenkin todella arkoja ja jos he vähänkään kuulivat kojustamme jotain ääniä, he pysähtyivät ja perääntyivät muutaman askeleen.

Moni pelkää törmäävänsä luonnossa karhuun, itse en sitä suoranaisesti pelkää mutta tottakai tilanne jännittäisi suuresti mikäli joutuisi karhuemon ja pennun väliin. Karhujen tulo kojulle ei pelottanut eikä jännittänyt lainkaan. Oli turvallinen olo sisätiloissa ja kun huomasi, kuinka arkoja karhut ovat pienille äänille, päätin etten pelkää karhuja luonnossa jatkossakaan.

Karhuista puhutaan että ne väistävät ihmisiä, lähtevät pakoon mikäli näkevät, haistavat tai kuulevat ihmisen. Joskus tuuli voi tehdä tepposet eikä karhu välttämättä haista ihmistä riittävän ajoissa ja siksi tilanne voi tulla yllätyksenä. Lähtökohtaisesti kuitenkin karhu näkee ihmisen todennäköisesti ensin ja lähtee vähin äänin pois, mikäli havaitsee ihmisten liikkuvan lähistöllä.

Lammintuvan karhunkatselu tuntui matalan kynnyksen karhunkatselulta sekä hyvin turvalliselta. Koppi missä olimme, oli sen verran iso, että jo pelkästä rakennuksesta sai hyvän turvallisuudentunteen. Retki oli hienosti ja turvallisesti järjestetty ja se oli kyllä elämys nähdä näitä hienoja luonnoneläimiä omalla kotinurkillaan luonnossa. Teki itsellekin hyvää rauhoittua metsään tuntikausia tuijotellen.

Oletko nähnyt joskus karhun, siinä tapauksessa missä?

6 kommenttia

 • Mikko / Matkalla Missä Milloinkin

  Hienoa, että pääsitte toisella kertaa näkemään karhuja! Olemme olleet Suomessa useammassa kojussa katselemassa karhuja. Samoin Pohjois-Amerikassa, Alaskassa ja Kanadan Kalliovuorilla onnistuimme näkemään lukuisia karhuja, sekä harmaakarhuja ja mustakarhuja.

  • Elina

   Wau! Näittekö niitä jossain kojussa siellä vai ihan kansallispuistossa vapaana? Onneksi nähtiin, muuten olis ollu vähän tylsä juttu 😀 meillä on syksyksi Kanadan reissu suunnitelmissa ja asuntoautossa asuen, joten en tiedä haluaako nyt toivoa näkevänsä siellä päin maailmaa karhuja kun ovat vissiin vähän enemmän agressiivisempia tms ? Olis kyllä mahtava nähdä sellainenkin! 🙂 sopivalta etäisyydeltä.

    • Elina

     Pääpaino Calgaryn ympäristössä mutta kattoo kuinka lentoja menee, jos ehdittäisiin käydä Vancouverissa ja paluumatkalla mahdollisesti Torontossa.

Jätä vastaus

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *