Melontaa Isojärvellä, tällainen kokemus on melontaa aloittelijoille kurssi

Lähdimme kesäkuun alussa puolison kanssa tutustumaan melonnan alkeisiin Isojärven kansallispuistoon. Mitä opimme ja minkälainen yhden illan melontaa aloittelijoille kurssi oli?

Kenen järjestämä melontakurssi?

Melontaa aloittelijoille kurssi oli Erätaipaleen järjestämä, eli saman yrityksen jonka retkeilykurssille vuosia sitten osallistuin. Tykkäsin siitä kurssista ihan valtavan paljon ja se kurssi muutti elämääni yllättävän paljon, nyt oli uusien oppien aika ja halusin käydä melontakurssin nimenomaan Erätaipaleen kautta.

Tutustuin Erätaipaleen Minnaan aikoinaan retkeilykurssilla ja olen seurannut heidän matkaansa yrittäjinä ja vaeltajina jo useiden vuosien ajan. Minna ja Vesa pyörittävät Heretyn kahvilaa Isojärven kansallispuistossa, mutta järjestävät yrityksensä kautta monipuolisesti pitkiä vaelluksia tunturissa kuin myös talvivaelluksiakin ja muita lyhyempiä kursseja. Nyt melontakurssin veti melonnanohjaaja Heli.

Miksi melontakurssille?

Olen melonut ensimmäisiä kertoja kajakilla vanhempien mökkirannassa, missä on ollut sopivan matalaa vettä. Kauemmaksi en ole uskaltanut yksin lähteä, mitä jos kajakki kaatuisi?

Pääsin viime kesänä ensimmäistä kertaa kunnolla melomaan 1,5 tuntia Vaasan saaristoon ja hurahdin siltä istumalta melontaan. Ei mennyt kauaa, kun olin ostanut meille ilmatäytteisen kajakin ja halusin päästä kunnolla melomaan ilman pelkoa ja epävarmuutta.

Halusin oppia oikean melontatekniikan, sillä viime kesän 1,5 h tunnin melonnan jälkeen sain rintalihakseni niin kipeiksi, että jotain olin tehnyt pahasti väärin. Halusin, että eteneminen olisi sujuvaa ja turvallista.

Mitä melontakurssilla opittiin?

Opimme mitä tulee tehdä, ennen kajakkiin menemistä ja säätäämään kajakki oikein. Kun pääsimme järvelle, harjoittelimme melontatekniikkaa erilaisissa tilanteissa. Ei ne kaikki kovin helppoja olleet, enkä olisi itse esim. keksinyt miten lähestyä rantaa kajakilla sivuttain.

Harjoittelimme maihinnousua ja kajakista pois nousemista niin, ettei se tai meloja keikahda. Tällä kurssilla emme harjoitelleet veden varaan joutumista, mikä on tärkeä taito osata. Yksi osallistuja kuitenkin sai kajakin rannassa kaatumaan ja siinä saimme kuulla tuoreita kokemuksia yllättävästä tilanteesta. Siksi onkin turvallisinta meloa suht lähellä rantaa, jotta rantaan on lyhyt matka uida mikäli kajakki sattuu kaatumaan, ei myöskään suositella lähtemään melomaan yksin.

Oikean tekniikan kanssa oli itsellä hakemista ja harjoittelemista, siksi kurssille tulinkin. Oli hyvä, että saatiin ajan kanssa kunnolla meloa ja harjoitella. Moni joutui maihinnousu harjoituksen yhteydessä säätää kajakkia uudestaan.

Välillä menin ihan sekaisin oikeasta rytmistä, toisinaan sujui taas paremmin kun sain jaloista paremmin tukea, silloin meloin hirveää vauhtia eteenpäin kun vauhtiin pääsin. Oli vaikeaa malttaa meloa rauhassa kun melominen alkoi sujua, sitten taas kiirehdin ja menin taas sekaisin.

Lopulta melominen sujui todella hyvin ja siinä kansallispuiston tyynellä järvellä en voinut kuin ihastella Suomen kesän kauneutta. Muistan siinä ajatelleeni, etten haluaisi liikkua Suomesta kesällä ulkomaille ollenkaan, vaan viettää loma Suomen luonnossa. Niin suuren vaikutuksen Isojärvi sinä iltana teki.

Melonta Isojärven kansallispuistossa

Kurssi järjestettiin Isojärven kansallispuistossa Nokipohjassa, mistä pääsi vesistöön veneenlaskupaikalta. Isojärven kansallispuisto sijaitsee Kuhmoisessa, Tampereen ja Jyväskylän välissä ja itseasiassa hieman lähempänä Tamperetta kuin Jyväskylää. Olen nimittäin aina mieltänyt puiston enemmän Jyväskylän seudulle.

Isojärvi on kaunis järveltä käsin, siellä on isoja korkeuseroja, kallioita, jäkälää ja majavan pesiä. Isojärvellä on paljon pieniä saaria, todella kauniita sellaisia, joihin osaan on rajoitetusti rantautuminen kielletty. Oli nautinnollista kuunnella hiljaisuutta järvellä ja lintujen ääniä. Oli ihana palata tänne samoihin maisemiin, kuin mistä tämä retkeilyharrastus aikoinaan alkoi, nyt vaan olin samassa paikassa mutta vesistön puolella.

Oli myös kovin vaikuttavaa saada kokea luonto vesistöstä päin rauhassa (ei nopeasti veneellä hurahtaen) ja ymmärsin melonnan taian, kuinka hieno mahdollisuus se on kokea luonto eri suunnasta edeten ja rauhoittua vesistössä.

Meloimme Renusaareen, jonne oli matkaa noin pari kilometriä. Vesistössä on vaikeaa hahmottaa etäisyyksiä, mutta isolla kajakilla voi edetä n. 8 km / h ja eteneminen riippuu ihan kajakin pituudesta. Renusaaressa on telttailu ja nuotiopaikka. Meloimme illan aikana yhteensä 6,5 km.

Melontakurssille?

Melontaa aloittelijoille kurssi sopii heille, jotka haluavat yhtä lailla saada varmuutta ja oppia melomaan oikein ja turvallisesti. Melontakurssi on hyvä myös sillon, mikäli miettii onko melonta itselle sopiva laji tai ei vielä uskalla yksin lähteä melomaan. Meitä oli ryhmässä 8 osallistujaa, mikäli oli juuri sopivasti.

Melontakurssi kesti 4 tuntia ja kurssin pituus oli juuri sopiva, ei liian lyhyt eikä liian pitkä. Sinä aikana ehdin hyvin oppia perustaitoja ja alkeita ja saimme nauttia kauniista kesäillasta järvellä. Menomatkalla Kuhmoiseen mietimme autossa, mitä uutta mahdamme illan aikana oppia. Opimme paljon uutta ja Heli veti kurssin hienosti, selkeästi ja ymmärrettävästi. Oli kiva käydä kurssilla yhdessä puolison kanssa.

Tykättiin todella paljon ja jatkamme melomista ilmatäytteisellä kajakilla, jonka kokemuksista kerron lisää myöhemmin! Kun ajoimme puoltayötä vasten pois, näimme niin kauniita yöttömän yön usvaisia järvimaisemia matkanvarrella. Kyllä Suomen kesä osaa olla kaunis!

Mitä taitoja sulla on, mitä haluaisit kehittää? Järjestetäänkö siitä kursseja mihin voisit osallistua?

6 kommenttia

 • Mikko / Matkalla Missä Milloinkin

  Kuulostaa tosi kivalta kurssilta ja Isojärvi tosiaan on upea paikka. Marika on käynyt melontakursseilla, mutta itse en ole, ainakaan toistaiseksi. Melonta Etelämantereella oli kuitenkin ikimuistoinen kokemus ja olisi mukava lähteä melomaan Suomessa itsenäisesti, vaikka Kolovedelle. Sitä varten jokin kurssi voisi olla hyvä.

  • Elina

   Etelämantereella melonta on kyllä todellakin once in a lifetime ja hyvin erilainen kokemus! 🙂 Se on hyvä jos on jonkin verran jo melonut, niin on jotain pohjaa jonka pohjalta kehittää taitoja jollain kurssilla, jos siltä tuntuu 🙂

 • Pirkko / Meriharakka

  Joskus, jo vuosia sitten, osallistuimme mekin melontakurssille. Kurssi koostui kolmesta illasta ja ekana iltana tosiaan lähinnä harjoiteltiin kajakkiin menemistä ja siitä poistumista, mutta kyllä me pienen retkenkin teimme. Kuulemma kolmantena iltana oli tarkoitus harjoitella kaatumista ja nousemista – mutta minä tietysti ”kiirehdin” ja tein sen jo ensimmäisenä iltana, vahingossa tietenkin. Ehkä sen takia, ehkä ihan muuten vaan, niin ei meistä sitten kuitenkaan melojia tullut. Soutamista on joskus tullut kuitenkin sen jälkeenkin harrastettua, vähän pitempiäkin matkoja.

  • Elina

   Tuo veteen varaan joutuminen on ollu monelle aika epämiellyttävä kokemus ja tunnen myös erään, jonka melomisinto loppui kurssin kaatumisharjoitukseen. Siksi melon vain lähellä rantaa, että jos sattuisi kaatumaan niin on ainakin lyhyt matka rantaan 😀

 • Ne Tammelat

  Me kävimme juuri melomassa Liesjärvellä ja opettelimme sitä vasta viime kesänä siellä kanootteja vuokraavan Erärenki-eräoppaan avustuksella. Tosin kanootilla eteneminen taitaa olla hitusen helpompaa kuin kajakilla. Olisi kyllä kiva päästä tuollaiselle kajakkikurssille myös.

  Voin kyllä kuvitella, miten hieno tunnelma tuollakin on ollut meloa. Meillä oli ainakin huikean kaunis ilta ja rauhakseen meloimme järvellä etsien maamerkkejä melostus-kartan avulla.

  • Elina

   Voi että, kesäillat järvellä on kyllä todella kauniita! Liesjärvellä en ookaan koskaan ollu, pitää pitää sekin mielessä melontakohteena. Kanoottireissu on varmasti ollut myös tosi hauska! 🙂

Jätä vastaus

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *