Maisemia, viiniä ja sypressipuita, pala kaunista Italian Toscanaa

Edellisessä postauksessa kerroin kylistä ja kaupungeista joissa kävimme Toscanan matkalla. Tässä postauksessa kerron käyntikohteista tai nähtävyyksistä, jotka koimme näiden paikkojen lisäksi. Kävimme viinitilavierailulla, koimme kauniit sypressipuut ja ihastelimme kauniita maalaismaisemia ja luonnon vesialtaita.

Chianti – viinitilavierailu

Lähdimme ajelulle aikomuksena nukuttaa taapero päiväunille, ajaisimme sen aikaa että hän nukahtaa ja nukkuu päiväunet. Reissuissa kun ei lapset aina malta nukkua. Ajelimme ympäri Chiantin maakuntaa, toisinaan oli niin mutkikkaita teitä että alkoi itselläkin päässä pyörimään, välillä ajelimme jopa metsässä.

Tuntui, ettei kameraan saanut millään ikuistettua näitä kauniita maisemia joita omat silmät auton ikkunasta näkivät. Ajeltuamme aikamme ympäri Toscanaa, sovimme treffit ystäväperheen kanssa Il Molino di Grace viinitilalle joka on perustettu vuonna 1999.

Viinitiloja on Toscanassa useita ja tuntui, että teiden varsilla oli koko ajan jokin viinitila lähellä. En ollut perehtynyt lainkaan, mihin kannattaisi mennä enkä tästäkään osaa sanoa juuta enkä jaata, siis verrata muihin viinitiloihin, että minkälainen paikka oli.

Yleisesti ottaen ja kai makukysymys, mutta olen joskus maistanut paremman makuista viiniä, mutta viinitilana tämä ei ollut huono enkä mene nyt mitään puhumaan, kun tämä voi olla parempien viinitietäjien keskuudessa hyväkin paikka?

Chiantin alue Toscanassa on tunnettu nimenomaan punaviineistään. Gracen viinitilan omistaa Gracen suku ja viinipalstat on nimetty suvun lastenlasten nimien mukaan. Täällä ilmasto sopii parhaiten punaviinien tekoon, siksi täällä valmistetaan sitä eniten.

Viinitilavierailu olisi pitänyt varata jo useita päiviä etukäteen, joten sellaiselle emme päässeet mutta pyörimme hetken omatoimisesti viinitilan pihamaalla ihastelemassa kauniita viiniviljelmiä. Meille kuitenkin annettiin viinimaistiaisia ja yllätyin kun se ei maksanut mitään.

Tarjolla oli enimmäkseen alueeseen tyypillisesti punaviiniä, mutta itse halusin maistaa myös viinitilan ainoaa valkoviiniä, josta tuli vähän punaviinin maku läpi. Ostin matkamuistoksi yhden viinipullon, kunnes muistin että olinkin matkalla käsimatkatavaroilla, enkä saisikaan viinipulloa suomeen asti odottamaan jotain täydellistä hetkeä.

Val di Orcia – Toscanan sypressipuut

Edellisessä postauksessa kerroin siitä, että kävimme Montepulcianossa. Sieltä lähdimme ajamaan kohti etelää ja maisemat muuttuivat todella kauniiksi. Eteen tuli paljon tyypillisiä Toscanalaisia maisemia, kukkuloita, vaaleita peltoja ja sypressipuita.

Olin CillaMarialta saanut vinkin, että kannattaa suunnata Val di Orciaan. Kun laittoi googlemapsiin ”val di orcia” tuntui, että se antoi ihan valtavan paljon eri näköalapaikkoja alueella ja sai koko ajan olla pysähtelemässä kuvaamassa.

Montepulciano

Tuntui, että kauniita paikkoja ja näköalapaikkoja oli niin monessa paikassa (siksi tulomme Sienaan viivästyi kun pysähdyimme jatkuvasti kuvaamaan). Kannattaa seurailla kartan ”kameranähtävyys” kohtia ja pysähtyä niissä, näköalapaikat bongas helposti ihan vain silläkin, että tien varsilla oli enemmän autoja ja googlemaps näytti tiellä oranssia ruuhkaa.

Cilla oli myös vinkannut kuuluisasta sypressikujasta, joka löytyi Val di Orcia pohjoispuolelta (Googlemapsiin Panorama Crete Senesi). Sienan eteläpuoli on siis tätä kaunista maalaisidylliä.

Colle di Val d’Elsa

Olimme viikon aikana tehneet päiväretkiä vähän sinne sun tänne, eikä loppuviikosta oikein ollut mitään paikkaa missä oltaisiin palavasti haluttu vielä käydä. Siinä mielessä varmasti joku 5 päivää on sopiva aika Toscanassa, tietysti riippuu siitä mitä kaikkea haluaa nähdä.

Suuntasimme loman viimeisenä päivän lähellä sijaitsevaan kylään Colleen, joka on myös ihan kiva pieni paikka. Suuntasimme täällä Parco Fluviale Alta Val D’Elsaan, joka on vehreä jokipuisto. Täältä voi tehdä myös joenvierustaa myötäilevän 4 km pituisen patikan.

Meillä oli lastenrattaat mukana ja oli mukava +35 asteen helle, joten emme lähteneet patikoimaan vaan kävelimme jonkin matkaa joenvartta. Olisi tehnyt mieli mennä uimaan, mutta ei ollut uikkareita mukana. Täältä löytyi myös useita vesiputouksia, kiva ja kaunis paikka ja juuri hyvä paikka vilvoitteluun kuumana päivänä.

Oli myös kumiveneitä, joilla pääsi laskemaan ”koskenlaskua”, lähdimme laskeutumaan polulle sillalta ja alueella on jonkin verran korkeuseroja ja rappusia. Vesi oli turkoosinvihreää.

Toscana oli kiva sekoitus kaupunkeja, kyliä, maaseutua ja maisemia. Oli just kiva, että sai reissussa sekoittaa näitä kaikkia keskenään, isompia kaupunkeja, pieniä kyliä ja sitten näitä rauhallisempia luonto/maisemakohteita.

Näimme viikon aikana aivan sopivasti, vaikka varmasti jäi todella paljon myös näkemättä ja kokematta. Mikään paikka ei kuitenkaan jääny kaihertamaan, että olisipa pitänyt sielläkin käydä vaan tykättiin näistä kohteista mitä viikon aikana ehdimme Toscanassa nähdä ja kokea.

8 kommenttia

 • Mikko / Matkalla Missä Milloinkin

  Itse en ole ikinä vieraillut yhdelläkään viinitilalla. Kiinnostaisi kyllä, vaikka itse viini ei oikeastaan kiinnostakaan. En oikein edes tiedä, miksi on aina jäänyt väliin. Toscanassa viinilita(t) olisi ilman muuta yksi vierailukohteista.

  • Elina

   Muakin itse viinitila kiinnostaa enemmän kuin itse viini! 😀 jotenkin ne on niin kauniita ja kivoja käyntikohteita. Toivottavasti jollain viinitilalla pääsisitte vierailemaan, oli se missä maassa hyvänsä 🙂

 • Cilla Maria Travel

  Kiitos linkistä 🙂 Toscana on mun suosikkialueita Italiassa – tai no, eipä siellä ole koskaan huonoja paikkoja tullut missään vastaan! Me majoituttiin tuolla Chiantin viinilaaksossa jossain perheen agriturismo-majapaikassa, mutta en maistellut tilan viinejä, koska en ole yhtään punaviinien ystävä. Aiemmin oltiin Koillis-Italiassa prosecco-alueella ja siellä majapaikan hintaan kuului ilmainen prosecco, en pannut pahakseni 😀

 • Merja / Merjan matkassa

  Oih, ihania maisemia! Ja kuulosti tutulle tuo, ettei osaa päättää mille viinitilalle menisi vierailulle. 🙂 Meillä on muutamalla reissulla käynyt juuri niin, ja on vaan summamutikassa sitten valittu joku. Australiassa tein vähän enemmän kotiläksyjä ja tutkin etukäteen mikä olisi hyvä paikka. Siellä joutui maistijaisista maksamaan, mutta se toki hyvitettiin jos osti jotain.

  • Elina

   Ehkä siinä pääsee helpommalla jos vaan menee johonkin, tuntuu että pitäisi tuntea viinejä niin hyvin (mitä en tee), jotta osaisi valita oikean paikan ja vaikka menisi paikkaan joka on hyvä, niin pitäisi vielä osata ymmärtää ja arvostaa, että miksi se on hyvä / parempi kuin muut paikat 😀

Jätä vastaus

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *