Val di Funes, henkeäsalpaavan kaunis laakso Dolomiiteilla

Mutkikas ja kapea tie johdattaa vähitellen ylemmäs, isolta tieltä siirtymää on puoli tuntia kohti henkeäsalpaavan kaunista Funesin laaksoa, joka sijaitsee Pohjois-Italiassa, Etelä-Tirolissa. Saavumme kauniiseen laaksoon, jossa on useita pieniä kyliä; San Valentino, St. Petro, St. Magdalena. Val di Funesin (Villnösstal) laaksoa ympäröi kauniit vuoret. Laakso on vehreä huhtikuussakin, vehreillä niityillä näkyy useita kirkontorneja ja voikukkia. Olemme perillä päämatkakohteessamme Funesissa, missä majoitumme maatilalla.

Postaus sisältää mainoslinkin, joka on merkitty *merkillä

Näkymä majapaikan parvekkeelta

Funesin laakso

Funesin laaksossa on pienen kylä tunnelmaa ja jopa enemmän keski-eurooppalaista fiilistä kuin italialaista, kylän kaupassa myyjät puhuvat keskenään vain saksaa. Viereinen St. Magdalenan kylä on alppityylinen pieni kylä laakson pohjalla, mistä löytyy pankkiautomaatti, lasketteluhissi, kirkko, pieni kauppa ja paloasema. Täällä ylempänä laakson reunalla, St. Petron kylässä on pieni kyläkauppa, konditoria ja kaunis hautausmaa, majoitumme kylän laidalla laakson rinteessä, mistä näköalat ovat myös kauniit.

Villnössin laaksossa on useita, kauniita kirkkoja. Kenties kuvatuin ja tunnetuin on St. Johnin kirkko St. Magdalenassa. St. Petron hautausmaan haudoilla on vainajien kuvia ja runsaasti värikkäitä kukkia. Muita kirkkoja mainitakseni on myös Santa Maddalenan kirkko ja majapaikan vieressä San Ciacomon kirkko.

St. Petron kirkko
Majapaikan viereinen kirkko

Sää vaihteli huhtikuussa tosi paljon. Meille sattui paljon harmaita ja sateisia päiviä, jotka olivat koleita. Lapsella oli softshellhaalari, pipo ja hanskat käytössä. Mutta sitten kun aurinko tuli esille, oli taas tosi lämmintä. Meidän loman aikana oli keskimäärin joku +14 astetta, mutta seuraavalle viikolle luvattiin jo +27 astetta. Kun aurinko paistoi, sai olla ihan t-paidalla ja asteita oli +18, joten kevyitä ja lämpimiä vaatteita saa olla molempia mukana etenkin jos vuoristossa ollaan.

Maatilamajoitus Dolomiiteilla

Täällä Pohjois-Italiassa, Dolomiiteilla *majoitumme 4 yötä Gasleidhof maatilamajoituksessa. Olen aikaisemmalla Italian, Sardinian matkalla ihastunut agriturismoon ja halusin ehdottomasti myös täällä yöpyä agriturismossa.

Majapaikka sijaitsee kylän laidalla, missä oli ihanan hiljaista ja rauhallista. Ympäristössä ei ollut iltaisin valon valoa, ei edes katuvaloja, joten saimme parvekkeelta ihastella täyttä pimeyttä, nyt ymmärsin miksi yöpöydällä oli taskulamppu. Vaikka pimeys on tuttu elementti, harvoin sitä on kuitenkaan kokenut näin totaalisesti pimeää ympäristöä kun edessä oli pelkkiä vuoria.

Näkymä parvekkeelta illalla, piti ottaa ihan kuvakin. Tältä se näytti omin silmin, kun valoa ei tullut mistään

Maatilaa pyöritti vanhempi saksankielinen pariskunta ja yhtenä aamuna oli meidän oven taakse tuotu vastalypsettyä maitoa ½ litraa ja tuoreita kanamunia, joista valmistimme aamiaiseksi munakasta. Kävimme myös katsomassa maatilan lehmiä, jotka olivat yllättävän suuria eläimiä kun vieressä seisoi, lapsi pelkäsi niitä. Osa lehmistä nukkui ja kuorsasi, maatilalla oli myös possuja ja kanoja.

Maatilan lehmät

Lapselle hyvä majapaikka Dolomiiteilla

Ihaninta tässä maatilamajoituksessa oli se, että siellä oli pihalla lapsille todella ihana leikkipaikka. Se oli niin viihtyisän oloinen, että kotiin palatessa haaveilin jo samanlaisesta kotipihalle. Eihän se nyt samanlainen olisi ollut, kun vuoret puuttuivat taustalta.

Leikkipaikalla oli palloja, keinuja, hiekkalaatikko, liukumäki, trampoliini ja leikkimökki. Majapaikan leikkipaikalla vierähtikin aina päiväretkien välissä useampi tunti. Lapsille matkustaminen on paljon mielekkäämpää, mikäli pääsevät välillä myös leikkimään kaikkien ajamisten ja nähtävyyksein jälkeen.

Majapaikan leikkipaikka

Huoneessa oli myös hyvä majoittua lapsen kanssa. Huone oli mukavan kokoinen ja tosi kodikas. Oli eteinen, oma kylpyhuone, tupakeittiö, iso makuuhuone ja parveke näköalalla. Oli kyllä hyvä, että majapaikassa oli kokkaus mahdollisuus, helpotti arkea tosi paljon.

Isommassa ruokakaupassa kävimme Brixenissä, vaikka kylässä on pieni kyläkauppa joka tosin oli kalliimpi kuin kylän konditoria. Pyykit saimme pestyä majapaikan omistajan pyykkikoneessa pienestä lisämaksusta ja pinnasängyn saimme lainaan talon puolesta. Oli kyllä tosi kiva majapaikka, tykkäsimme tosi paljon.

Vuokra-automme Fiat Tipo myös kuvassa
Huoneisto oli tosi kotoisa

Val di Funes kokemukset:

 • Val di Funesia lähimmät lentokentät sijaitsevat Innsbruckissa, Veronassa ja Venetsiassa
 • Lähin juna-asema Chiusassa
 • Ihan mahdottoman kaunis paikka!
 • Laaksossa on lukuisia kuvauksellisia kirkkoja
 • Paras aika patikoida on toukokuun lopusta – lokakuun puoleen väliin
 • Majoitus St. Magdalenassa laakson pohjalla, mikäli tahdot ihastella kauniita geislerin vuoristoja
 • Voin *lämpimästi suositella Gasleidhofin maatilamajoitusta, etenkin lapsiperheille ihana
 • Val di Funes toimii hyvänä tukikohtana, mistä tehdä päiväretkiä Dolomiiteilla
 • Myös Val di Funesista voi tehdä erilaisia vaelluksia ja retkiä
 • Yövyimme Funesissa 4 yötä ja siinä ajassa ehti ihan mukavasti nähdä ja mennä, mutta Dolomiiteilla viettäisi aikaa mieluiten vaikka viikon putkeen

10 kommenttia

 • Mikko / Matkalla Missä Milloinkin

  On kyllä todella kaunis paikka! Tuo on juuri sellaista Dolomiiteille ominaista maisemaa, josta kovasti pidän. Terävät vuorenhuiput yhdistettynä tuohon maan vihreyteen saavat maiseman näyttämään todella upealta! Ja kuulostaa muuten tosi kivalta tuo majapaikka!

  • Elina

   Majapaikka oli kyllä hyvä 🙂 Todella rauhassa sai asua, vähän sivummalla. Niin on, todella nättiä seutua – tällaista olis ihana nähdä vielä lisää 🙂

 • Paula - Gone with the Gastons

  Vitsi miten ihania maisemia! Ja olen samaa mieltä, että helpottaa kovasti jos majapaikassa jonkinlainen alue lapsille. Eikä tarvi edes olla mitään ihmeellistäkään, pari lelua tai pieni liukumäki riittää kun kaikki tuntuvat uusille. Meillä varmaan jo eläinten näkeminen olisi ollut iso hitti. Ja onhan se tavallaan ymmärrettävää, kyllähän me aikuisetkin haluamme monesti matkustamisen jälkeen vähän kävellä tai oikoa puutuneita raajoja.

  • Elina

   Niin on! Nykyään pitää kyllä kiinnittää majapaikkaan enemmän huomiota, että siellä on lapsille myös jotain extraa! 🙂 Tässä majapaikassa oli kyllä tosi kivasti puuhaa.

 • Cilla Maria Travel

  Siis noi Dolomiittien maisemat on kyllä niin upeita! Tuntuu uskomattomalta, että olin vaeltelemassa tuolla kuukaus sitten. Vaikka mun veri vetää kovin vahvasti Meksikoon ja muualle Latinalaiseen Amerikkaan, niin pakko sanoa, et ei nää Euroopan maisemat kyllä häpeä yhtään muiden maiden mahtimaisemien rinnalla.

  • Elina

   Niinpä, tuolla on niiiiiiin kaunista! Pystykö toukokuussa kuitenkin hyvin patikoida? Ettei ollu enää lunta missään?

Jätä vastaus

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *