FitNord seal two

Ilmatäytteinen kajakki, kokemuksia FitNord seal two retkeilykajakista: sopii myös roadtrippaajalle

Kaupallinen yhteistyö Kuntokaupan kanssa

Kun jostain innostun, innostun siitä nollasta sataan. Niin kävi, kun pääsin viime kesänä kunnolla melomaan. Kaikki ne mielikuvat jossain kansallispuistoissa ja pohjoisessa melomisesta vei vaan voiton. Lopputuloksena oli FitNordin ilmatäytteinen kajakki jonka pystyisimme ottaa helposti mukaan. Tänä kesänä olemme viimein päässeet melomaan ja kokemaan retkeilyä eri perspektiivistä ja tässä postauksessa jaan meidän kokemuksia kahden hengen ilmatäytteisestä kajakista.

Mistä sitä tietää, mikä kajakki kannattaa ostaa?

Olin viime kesänä vasta aloittelija ja olen sitä edelleen, joten vietin useita iltoja selvitellessä, mikä olisi juuri sopivin kajakki omiin tarpeisiin. Kajakkeja on tarjolla erilaisia ja ennenkuin tiesin minkä kajakin tulen ostamaan, tein ensin itseni kanssa selväksi mihin tarkoitukseen ja minkälaiseen vesistöön kajakin halusin.

Mikäli pohdit samoja kysymyksiä, vinkkinä että näistä kysymyksistä kannattaa aloittaa:

 • Oletko aloittelija vai kokenut?
 • Tuletko melomaan suurimmaksi osaksi merellä vai rauhallisemmilla sisämaan järvillä?
 • Haluatko tehdä pidempiä melontareissuja vai enimmäkseen päiväretkiä?
 • Kenen kanssa tulet jatkossa melomaan? Onko hänellä kajakkia?

Halusin aloittaa melontaharrastuksen ja tuttavapiirissäni on vain muutamia jotka harrastavat melontaa. Olen viettänyt lapsuuteni kesät merillä veneillen, mutta arastelen silti yksin vesille menemistä. Eteeni tuli kahden hengen ilmatäytteinen kajakki ja siitä tiesin, että ainakin puoliso pääsisi samalla kajakilla mukaan.

Tiesin, että haluan meloa enemmän rauhallisilla järvillä enkä merellä, vaikka asummekin rannikolla. Aloittelijana halusin helpon kajakin ja tehdä pääasiassa päiväretkiä.

Kajakki mökin rannassa

Kajakki vai ilmatäytteinen kajakki?

Meillä oli ennestään kokemusta kovakuorisesta kajakista jolla olimme hieman meloneet, joten ennen ilmatäytteisen kajakin ostopäätöstä harkitsimme sitäkin. Kovakuorisen kajakin ostaminen on tyyrimpää ja niitä olisi pitänyt olla heti kaksi, eikä kahden hengen kajakki olisi myöskään ollut kovin edullinen ratkaisu. Miten saisin ison kajakin auton katolle, jos lähtisin yksin melomaan? (yksin melomista ei suositella). Meillä on usein automatkoilla myös suksiboksi katolla, joten siihenkin se ajatus kajakista kaatui.

Kun löysin kahden hengen ilmatäytteisen kajakin, tuntui että se ratkaisi kaikki ongelmat. Ei nostamista katolle, sen voisi ottaa mukaan matalalla kynnyksellä ja kajakki liikkuisi mukana sinne minne mekin ja lisäksi olisi toiselle melojalle aina paikka vapaana.

Kahden hengen ilmatäytteisellä kajakilla saisin aina miehen, kaverin, lapsen tai koiran mukaan eikä tarvitsisi huolehtia onko toisella kajakkia. Se tuntui jopa sosiaaliselta mahdollisuudelta, päästä kaverin kanssa viettämään yhdessä aikaa eikä se vaatisi sitä, että toisella olisi omaa kajakkia.

Kokemukset FitNord kahden hengen ilmatäytteisestä kajakista

Olemme tänä kesänä meloneet FitNord seal two kajakilla niin joessa, merellä ja järvellä ja yllättyneet, kuinka vakaa se on tavalliseen kajakkiin verrattuna, joka heiluu herkästi puolelta toiselle. FitNordin kahden hengen kajakilla melonta sujuu tasaisesti ja tuntuu, että se vain lipuu vedenpinnan päällä.

Kajakki kestää jopa 320 kg kuorman, joten ei tarvinnut murehtia painorajoja kun lähdimme miehen, leiriytymistarvikkeiden, ruokien ja vesivaraston kanssa melomaan. Olin alkujaan ajatellut tekeväni kajakin kanssa pelkästään lyhyitä päiväretkiä, mutta lähdimme melko pian 2 yön melontareissulle ja meloimme viikonlopun aikana 19 km tällä kajakilla.

Etenimme samaa vauhtia, kuin tavallisella kajakilla ja keskinopeutemme oli 4,5 – 5 km tunnissa. Kuntoilun kannalta olisimme voineet saada enemmän vauhtia, mutta emme pitäneet kiirettä ja leppoisasti etenimme paljon pysähtyen. Oli ilo huomata, että kajakki taipuu myös melontavaellukselle.

FitNord kajakki on helppo ja nopea täyttää ja tyhjentää, se sujuu 5 minuutissa ja varttitunnin sisällä kajakki on lähtövalmis. 18 kiloa painavan kajakin mukana tulee säilytyskassi, joka on helppo heittää auton takaluukkuun tai vaikka asuntoauton tavaratilaan. Olemme meloneet kajakilla koiran kanssa, lapsen kanssa ja mies on käyttänyt kajakkia myös kalastukseen. Siinä missä tavalliseen kajakkiin voi olla vaikeuksia päästä kyytiin, on tähän kajakkiin helppo kaikkien hypätä.

Kajakki on helppo heittää auto takaluukkuun ja täyttäminen hoituu 5-minuutissa

Kävimme alkukesästä melontakurssilla, joten lisäkokemusta on myös tavallisella kajakilla melomisesta. Ne tuntuvat erilaiselta, tämä lipuu ja on todella vakaa mutta märempää touhua tämä on. Kun aukkopeite meloessa puuttuu, on tavarat hyvä pakata kuivapusseihin ja itselle pukea nopeasti kuivuvaa tai vedenpitävää vaatetta. Itse nimittäin kastelin miehen aika hyvin, kun huidoin meloja puolelta toiselle ja meloista ja tippalukosta valui vettä kajakkiin. Kannattaa vain asennoitua meloessa siihen, että voi kastua ja varata mukaan vaihtovaatetta.

Jalkatukia en ole vielä tässä kajakissa oppinut käyttämään, joten tavallisen kajakin melontatekniikkaa en ole täysin osannut soveltaa kun ovat tuntumaltaan erilaisia. Miehen mielestä tavallisen kajakin ergonomia on pidemmillä matkoilla parempi, mutta itse en huomannut eroa. Kajakin istuintukea pystyy säätämään ja leveän pohjan myötä voi jalkoja liikutella meloessa vapaammin ja asentoa korjata helpommin. Tuuli ottaa kajakkiin herkästi, mutta sama taitaa koskea tavallista kajakkia.

FitNord seal two ilmatäytteinen kajakki on kevyt meloa myös yksin

Ilmatäytteisen kajakin hyvät puolet

Olemme käyttökokemusten perusteella vakuuttuneita ilmatäytteisen kajakin helppoudesta. Auton vaihdoksen myötä meillä ei vielä ole autossa kattokaiteita, joten sekään ei ole estänyt meitä lähtemästä melomaan, vaan kajakki liikkuu helposti mukana, eikä tarvitse metsästää lähimpiä kajakin vuokrauspaikkoja.

Pienten lasten vanhempina olemme ottaneet kajakin myös mahdollisuutena viettää kahdestaan aikaa ja en heti keksi parempaa keinoa kuin rauhoittua vesillä, luonnon äärellä. Kajakki on kuitenkin myös ihana tapa lastenkin päästä vesille ja kokemaan luontoa kajakista käsin, lastenkin on helppo olla sen tukevuuden vuoksi.

Olemme harrastaneet retkeilyä / patikointia jo vuosia ja nyt olemme todella innoissamme, kun olemme saaneet viedä retkeilyn uudelle tasolle kajakin myötä. Kajakista käsin kokee luonnon ihan eri kulmasta ja näkee asioita, joihin ei patikoiden pääse.

Kajakin myötä tuli vahingossa aloitettua myös toinen retkeilymuoto, riippumattoilu. Olimme kajakilla ensi kertaa riippumatoilla retkeilemässä ja se oli tosi kiva yhdistelmä melontaan, kun ei viitsi ihan kaikkia teltoista solumuovipatjoihin raahata mukana.

Kajakkia on tosi kevyt meloa ja se on niin vakaa, että sitä on vaikea saada kaatumaan. Se luo itselleni turvallisuudentunnetta, joten kaatumista ei ole tarvinnut lainkaan murehtia missään tilanteessa. Siihen mahtuu hyvin varusteita myös yön yli tehtävälle retkelle, kun pakkaa järkevästi.

Kajakissa käytetään samaa dropstitch-materiaalia kuin SUP-laudoissa, joten se on jämäkkää ja kestävää. Kerran ajauduimme vahingossa matalikolle ja kivet ottivat kajakin pohjaan, kajakki ei ollut siitä onneksi moksiskaan ja pääsimme helposti matalikosta huolimatta jatkamaan matkaa.

Siinä on myös kantokahvoja edessä, takana ja sivuilla, joten se on helppo nostaa rantaan tai siirtää. Kahden hengen kajakkia voi helposti ja kevyesti meloa myös yksin, saatavilla on myös yhden hengen kajakkeja. Kajakin mukana tulee kaikki tarvittava pumpuista, meloista ja paikkaussarjoista lähtien. Kajakkia on myös helpompi säilyttää, kuin isompaa kajakkia ja se vie vähemmän tilaa.

Kajakki on tukevaa ja jämäkkää dropstitch-materiaalia

Melonta haaveet, missä meloa?

Meloessa tulee luonto eri kulmasta lähelle ja ajatus retkeilystä vesistöstä päin alkoi houkutella. Kajakkia ostaessa emme arvanneet, että seuraavana kesänä meillä olisi mökkipaikka Kuusamossa, jonka järvellä saisimme meloa. Olemme retkeilleet useissa paikoissa joissa on käynyt mielessä, että olisipa mahtavaa meloa juuri täällä.

Tällaisia paikkoja on muutama mainitakseni olleet Pohjois-Norjan Sommarøy, Tanskan Møns Klint, Livojärvi, Inarijärvi, Ruunaa, Lemmenjoki ja Kolovesi. Olemme tänä kesänä meloneet kodin lähiympäristössä joessa ja meressä, Etelä-Konnevedellä ja Kuusamossa.

Lue lisää: Viikonlopun melontaretkellä Etelä-Konneveden kansallispuistossa

Uusia melontapaikkoja tulee mieleen jatkuvasti, kuten Linnansaari Saimaalla, Kuusamon Oulankajoki, Kilpisjärvi ja ylipäätään kohteet Norjan puolella. Haluan myös tehdä melontaretken ihan lähelle Merenkurkkuun. Melominen tuo uusia mahdollisuuksia ja syvyyttä retkeilyyn, jolloin kohteen voi kokea monipuolisemmin.

Ilmatäytteinen kajakki on meille tuonut ihania, uusia retkeilyelämyksiä. Suosittelen lämpimästi, mikäli tykkäät kiertää kansallispuistoja, retkeillä ja matkustaa kotimaassa tai ulkomailla autolla.

Kun kajakki on mukana myös roadtripeillä, voi pysähtyä melomaan missä mieli milloinkin tekee. Kuvittele kajakki mukana esimerkiksi jossain Slovenian järvillä, jolloin pääsee kokemaan kohteen tai vuoriston myös vesistöstä päin.

Mies on käyttänyt kajakkia Kuusamon mökillä kalastukseen

Ilmatäytteinen kajakki, kenelle sopii?

Kajakin vauhti riippuu sen rungon pituudesta, joten eri pituiset kajakit kulkevat eri vauhtia ja isoimmat kajakit voivat kulkea 6-8 km / tunnissa. Mikäli melojilla on eri kokoiset kajakit, voi olla haasteita pysyä samassa tahdissa.

Jos ajatuksena on meloa paljon avomerellä tai tehdä pitkiä siirtymiä säässä kuin säässä, silloin suosittelen perinteistä kajakkia, koska silloin saa tavarat ja itsensä paremmin sään suojaa.

Ilmatäytteinen kajakki sopii hyvin aloittelijalle ja helppoa vaihtoehtoa etsivälle. Me olemme saaneet tästä kajakista tosi kivan uuden retkeilykaverin. Ilmatäytteinen kajakki on erinomainen retkeilykajakki, joka sopii paljon liikkuvalle retkeilijälle ja roadtrippaajalle. Se sopii hyvin myös mökille, mukaan asuntoautoon tai vaunuun. Kahden hengen ilmatäytteinen kajakki sopii hyvin koiran tai lapsen kanssa melontaa ja tietenkin myös pariskunnille ja ystävän kanssa tehtäville retkille.

Tutustu lisää: Aloita retkeilykajakki harrastus tutustumalla FitNordin kajakkeihin Kuntokaupan sivustolla

FitNord kajakkia on saatavilla myös yhden hengen versiona, mutta kahden hengen kajakki antaa enemmän liikkumavaraa esim. varusteiden suhteen. Kahden hengen ilmatäytteinen kajakki on optimaalinen päiväretkeilyyn kahdelle hengelle ja tarkan pakkauksen kanssa toimii myös yön yli retkellä.

9 kommenttia

  • Elina

   Kiitos Mikko, mukava kuulla ja voi vitsit tuo kuulostaa kyllä tosi mahtavalta lahjaidealta, olispa kyllä elämyksellinen lahja saada! Onhan tavallinenkin kajakki hyvä meloa, mutta mielestäni sitä ei noin vaan lähetä raahaamaan joka paikkaan 🙂

 • Mauri eronen

  Hei. Todella hauska ja monipuolinen kajakki. Toimii järvellä ja joella. Ruunaankoskella myös testattu. Vaikka kuohussa täyttyy niin ei sukella eikä kaadu. Iso 2,5 l äyskäri kätevä, eli hankkijan rehukauha. Lyhensin etujalkatuen putkea 5 senttiä mahtuu paremmin. Tein myös koroketyynyt 10 sm styröksistä ja päällystin verkkokankaalla. Nyt mukavampi meloa. Hauskoja retiä kaikille.

  • Elina

   Kiitos kommentista ja kokemusten jaosta! Kiva kuulla, joo joku pikku äyskäri olis varmaan hyvä olla mukana jos pidempää matkaa meloo. Tyhjennettiin kans litrakaupalla vettä, mutta meloessa sen veden määrää ei huomannu. Mukavia kajakkiretkiä teillekin! 🙂

 • Katja / Pinkkis

  Ai että! Nyt tuli kyllä niin tilauksesta tämä postaus. Oon jo viime vuodesta haaveillut tälläisestä, mutta en oo vielä tohtinut hankkia. Jotenkin tuntuu, että ensin pitäs käydä kaikki varsinaiset melontakurssit ja harjoitella vuokravehkeillä tmv… toistaiseksi kun ollaan melottu vaan kanootilla, ei kajakilla.
  Ja vaikkei nämä nyt ihan mahottoman pahan hintaisia ole niin muka aina tuntuu että on jotain tähdellisempää rahanmenoa. Mutta nytpä taas kuume nosti kyllä päätään…

  • Elina

   Voih ihana 🙂 Nyt vaan haaveista totta ! 🙂 Vaikkei kesässä kovin montaa kertaa pääsiskään melomaan, niin jokainen kerta on ihana kokemus <3

 • jamppa

  kiitos hyvästä arvostelusta. Itsekin harkinnut kajakin ostamista ja FitNord on yksi vaihtoehto. Kokemusta melonnasta on 0.

  • Elina

   Kiitos kommentista! 🙂 Muista ilmatäytteisistä kajakeista meillä ei ole kokemusta, joten vertailupohjaa ei ole, mutta tähän ollaan oltu kyllä tosi tyytyväisiä. Kajakki on mukavan kepeä meloa 🙂

Jätä vastaus

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *