Eilat matkakohteena, käytännön kokemukset ja vinkit

Minkälainen kohde Eilat on? Mitä nähtävää Eilatissa on? Mitä asioita on hyvä tietää Eilatista? En ole matkaopas enkä toimittaja, mutta kokosin postaukseen meidän omakohtaisia kokemuksia ja vinkkejä Eilatista, mihin matkustimme joulukuussa. Eilat sijaitsee aivan Israelin eteläpäässä, Jordanian ja Egyptin välissä Aqabanlahden ja Punaisenmeren rannalla.

Eilat on nuori kaupunki, joka on jaettu kahteen osaan: turistien puoleen missä hotellit sijaitsevat sekä paikallisten kaupunginosaan, missä paikalliset asuvat ja asioivat. Paikallisten puolella on hintataso luonnollisesti pikkaisen edullisempi ravintoloissa, mutta ruokakaupassa hintaeroa ei näkynyt.

Paikallisten puolella on hieman likaisempi katukuva ja turistien puoli taas siistimpi. Näiden kahden kaupunginosan keskellä kulkee vanha lentokentän kiitotie, jonka tilalle on valmistumassa uusia hotelleja ja huvipuisto. Eilatin rannalla on muutamia isoja ja hienoja hotelleja, joista tuli jopa vähän Dubai vivahteita mieleen.

Israelin maahantulo ja maastalähtö

Olen tullut Israeliin kahdesti, lentäen Eilatin Ramonin lentokentälle joka sijaitsee 20 km päässä Eilatin keskustasta ja toisella kerralla kävellen Jordaniasta. Kummallakaan kerralla en saanut Israelin leimoja passiin (vain Jordaniasta sain leimat).

Tullessa ei kyselty lentokentällä mitään, oli ihan tavanomaiset passintarkastukset. Kun tulin Jordaniasta Israeliin, tentattiin paljon (kerron siitä tarkemmin Jordania postauksessa). Lentokentällä maasta poistuessa kohti Suomea, kyseltiin myös paljon tarkkoja kysymyksiä, mm: kuka on pakannut laukut, onko meillä muita laukkuja, onko laukut olleet ilman valvontaa, onko joku laittanut laukkuihin jotain, mistä tulemme, mihin ryhmään kuulumme, mistä olemme kotoisin jne. Oli outoa, että kysymykset esitettiin vasta maasta poistuessa eikä esim. maahan tullessa jolloin kuvittelisi heidän intressin olevan suurempi turvallisuuden kannalta. Kysymysten vuoksi jono eteni lentokentällä hitaasti.

Koska olimme vaihtaneet Israelin sekeleitä valmiiksi Suomessa ennen matkaa, en kiinnittänyt sen enempää huomiota lentokentällä valuutanvaihto pisteisiin tai automaatteihin (ainahan niitä lentokentältä löytyy), mutta osa automaateista toimii vain Israelilaisilla luottokorteilla. Siirryimme Eilatiin matkanjärjestäjän bussikyydillä 20 minuutissa.

Paluulennolle olimme varanneet ateriat, mutta lentokentällä on Burger King lähtöporttien luona, sekä pari kahvilaa. Yläkerrassa yksi pieni tax-free myymälä ja alakerrassa sijaitsee pari muuta kauppaa.

Jordanian vuoret aivan Eilatin vieressä

Liikkuminen Eilatissa

Emme käyttäneet julkisia liikennevälineitä tai takseja Eilatissa, vaan liikuimme kaupungissa jalkaisin. Jos matkustaa bussilla, voi ladata Moovit sovelluksen joka toimii QR-koodilla, toinen vaihtoehto on ostaa bussikortti heti lentokentälle tullessa ja sen voi ladata lentokentän lisäksi Eilatin linja-autoasemalla. Busseista ei voi ostaa matkalippuja eikä niissä käy käteinen.

Taksi Eilatin keskustasta korallirannalle maksaa n. 50 sekeliä, myös bussit nro 15 ja 16 kulkevat korallirannalle ja bussimatka maksaa 4,7 sekeliä per matka (2022). Mikäli vuokraa auton, on vuokra-autoissa yleisesti 2 vrk. 200 km rajoitus ja kolmannen päivän jälkeen ei enää ole km rajoituksia.

Nähtävyydet Eilatissa

Edellisessä postauksessa mainitsin useita hyviä syitä, minkä vuoksi matkustaa Eilatiin. Eilatin ulkopuolelle järjestetään useita mielenkiintoisia retkiä, mutta mitä itse Eilatissa on? Mainitsen tässä ihan tavallisen turistin näkökulmasta, mitä Eilatista jäi mieleen:

 • Kippisilta ja laguuni
  • Kippisilta sijaitsee turistialueen ytimessä ja oli ensimmäinen asia, johon Eilatissa törmäsimme. On kuulemma harvinaista nähdä silta ylöspäin nostettuna, mutta me onnistuimme lukuisia kertoja viikon aikana sattumaan paikalle juuri kun silta oli ylhäällä ja purjeveneet suuntasivat kohti Punaistamerta. Laguunin ympärillä on lukuisia huviveneitä.
 • Rantakatu
  • Eilatin rantakatua kuljimme päivittäin edestakaisin, sen varrella on suurimmaksi osaksi merkkiliikkeitä (joissa ei yhdessäkään käyty). Eilat kuuluu arvonlisäverovapaaseen alueeseen, joten osa käyttötavarasta on täällä halvempaa kuin muualla, esim lentokentällä tuli tax freessä käydä ostosten kanssa kahdella eri kassalla (punainen ja vihreä), riippuen siitä maksettiinko tuotteesta veroa vai ei.
 • Matkailuautoalue kaupungin laidalla
  • En sano tätä nähtävyydeksi, mutta oli se aika jännä nähdä vähän erilainen leirintäalue tai oikeastaan matkailuautoalue erilaisessa maastossa. Leirintäalue sijaitsee viereisessä palmupoukaman toisella laidalla. Täältä kaupungin laidalta ja aallonmurtajalta voi hyvin ihastella Jordanian ja myös Eilatin vuoristoa.
 • Eilatin museo
  • Eilatin museossa esitellään mm. kuinka Eilat on vuosien varrella kehittynyt ja kasvanut. Eilatin museon ulkopuolella on rauhallinen puisto, sekä joinakin iltoina viikossa musical fountain.
 • Ostoskeskukset
  • Eilatin keskustassa on useita erikokoisia ostoskeskuksia, joissa kävimme kahdessa pyörähtämässä. Ice Mall ostoskeskuksessa on mm. luistinrata sisällä. Eilat sopii hyvin shoppailu kohteeksi, mutta me jätimme ostokset väliin.

Omasta mielestä itse Eilatissa ei ole kovin kummoista nähtävää ja kaupunki onkin nopeasti koettu, toisaalta se voi olla myös hyvä puoli, että on aikaa retkille tai pelkälle rennolle oleskelulle runsaiden nähtävyyksien sijaan.

Kansainvälisiä veistoksia symboloimassa rauhaa
Eilatin kehittyminen 50-luvulta
Tällä aukealla on musical fountain ja takana puisto
Kaupungin laidan matkailuautoparkki
Ice Mall ostoskeskus, missä on luistinrata sisällä
Underwater Observatory Park mereltä päin

Lyhyesti luontokohteista

Kaupungin pohjoispuolella sijaitsee kasvitieteellinen puutarha ja kaupungin itälaidalla lintujen tarkkailuasema. Eilat toimii tärkeänä lintujen solmupisteenä muuttoaikaan.

Eilatin länsirannikolla, läheltä camel ranchia lähtee valkovihreävalkoinen patikkareitti. Reitti on n. 5 km pituinen ympyräreitti. Olimme jättäneet taaperon kantovälineet Suomeen, joten se jäi meiltä välistä kun 5 km patikkareissu kahden lapsen kanssa olisi ollut melko mahdoton siinä lämpötilassa.

Eilatin keskusta ei ole pyöräily-ystävällinen kaupunki, mutta kaupungin ulkopuolella on runsaasti pyöräilyreittejä.

Observatory Park on rakennettu veden päälle / alle, joten kalat saavat uiskennella luonnollisessa elinympäristössään Punaisessameressä. Täällä on mahdollista nähdä erilaisia kaloja ja koralleja, ilman että täytyy itse kastautua veteen. Tämä olisi ollut mielenkiintoinen, mutta jätimme sen väliin sen kalliin hinnan vuoksi ja olimme lasipohjaveneestä jo nähneet kaloja ja koralleja.

Unohtamatta vedenalaista elämää snorklaten ja sukeltaen Punaisessameressä, joka kannattaa jossakin muodossa kokea matkana aikana. Lähiympäristöön voi tehdä retkiä mm. Timnan luonnonpuistoon tai Punaiselle Kanjonille tai omatoimiretki Hidden Lake Timnaan tai ajella lähimpään vuoristoon lähellä Egyptin rajaa ihastelemaan vuoristomaisemia.

Ruokailu Eilatissa

Israelissa ja siten myös Eilatissa noudatetaan kosher sääntöä. Kosher koskee useimmiten hotellien ravintoloita, mutta muut ravintolat eivät sitä Eilatissa todennäköisesti noudata.

Kosher on juutalainen ruokailusääntö jolloin aamuisin ei ole tarjolla lainkaan lihatuotteita ja illalla taas ei maitotuotteita. Lihaa ja maitotuotteita ei saa myöskään syödä yhtä aikaa. Kosher tarkoittaa hepreaksi puhdasta ja juutalaiset haluavat ruoan olevan mahdollisimman puhdasta, mitä tulee ruoanvalmistukseen, tuotantoon, säilytykseen ja tarjoiluun.

Kosherissa jaetaan ruokailu joko liha tai maitotuotteisiin tai ei kumpaankaan. Mm. sika lihana on kiellettyjen listalla ja sallittu kala riippuu siitä, minkä rakenteinen kala on, sääntöjä on siis aika paljon ja täältä voit lukea lisää näistä kosher-säännöistä. Kuulostaa hankalalta, mutta on hyvä tiedostaa ennen matkaa, että lihaa ei ole hotelleissa aamupalalla välttämättä lainkaan tarjolla.

Meidän hotellissamme (Royal Garden – Isrotel collection), oli ihan mielettömän iso aamiaisvalikoima. Emme todellakaan ehtineet koko viikon aikana maistamaan kaikkea, mitä siellä oli tarjolla. Oli ainakin 8 eri tarjoilupöytää, missä oli niin paikallisia ruokia, leivoksia, hedelmiä, salaatteja, juustoja, muroja, leipää, pizzaa, jälkiruokia, jogurttia, pannukakkuja ym. Miestä harmitti, kun ei saanut pekonia ja muuta lihaa aamiaisella, mutta tulimme silti hyvin täyteen aamiaisesta.

Meille suositeltiin Yarden nimistä paikallista viiniä, joka oli kyllä hyvää. Pullo Yarden viiniä maksoi pienessä marketissa 26 euroa, joten ei ollut mikään halpa viinipullo. Tippiä tuli jättää ruokailun yhteydessä ja useimmiten se oli laskettu ravintolalaskuun valmiiksi mukaan.

En yleensä jaa blogissa ravintolavinkkejä, koska vinkit voivat vanhentua helposti. Mutta parhaiten mieleen jäi Kreikkalainen ravintola ja etenkin sen ystävällinen palvelu. Kontrasti oli jotenkin niin suuri, positiiviseen suuntaan verrattuna muihin Eilatissa sijaitseviin ravintoloihin. Söimme toki hyvää ruokaa myös muissa ravintoloissa.

Kävimme mm. näissä:

 • Shawarma-Falafel (Paddy’s ravintolan vieressä), paikallista ”döneri” ruokaa
 • Gulf, hyvää ruokaa mutta hintataso yllätti…
 • Mike’s place, hyvää ruokaa ja ruoka tuli nopeasti, vaikka tarjoilijoita joutui tovin odottaa. Urheilubaari ja happyhour alkuillasta.
 • Greco kreikkalainen ravintola, ystävällinen henkilökunta ja ihana sijainti rannalla.
Mike’s placessa sai hyvää ruokaa ja ravintola sijaitsee laguunin varrella
Kreikkalainen ravintola Eilatissa, kaunis näkymä
Kreikassa vai Israelissa?

Rahan käyttäminen Eilatissa

Korona-aikana mm. bussit luopuivat käteisestä kokonaan, joten Eilatissa pärjää erinomaisesti pelkällä kortilla. On hyvä huomioida, että osa takseista ottaa kuitenkin edelleen vain pelkkää käteistä, joten kortin kelvollisuus kannattaa varmistaa ennen taksiin hyppäämistä tai varata mukaan käteistä. Myös retkille kannattaa varata käteistä mukaan, mm. tippeihin.

Oikean valuuttakurssin euroiksi sai jakamalla paikallisen summan 3,5:lla. Eilatin hintataso on Suomen hinnoissa, ellei jopa hivenen vielä yläkanttiin. Tiesimme asiasta ja silti sen hintataso yllätti meidät. Lähellä kippisiltaa sijaitsee pieni basaarialue, missä myydään lähinnä leluja ja vaatteita ym. Tarvitsimme usein pikkurahaa, kun ostimme mm. slusheja. Niitä myydään Eilatissa joka puolella eri makuisina ja niistä tuli lomamme hittijuoma.

Eilat paikallisten kaupunginosan puolelta katsottuna

Eilatin rannat

Eilatissa on useita rantoja, osa sijaitsee Eilatin keskustan edustalla ja toiset Eilatin länsirannikolla. Länsirannikolla n. 6 km päässä keskustasta sijaitsee mm. Eilatin tunnettu koralliranta. Me näimme korallirannat pelkästään veneen kyydistä käsin, emmekä käyneet erikseen siellä päin lainkaan. Olisimme muuten käyneet, mutta emme jaksaneet alkaa säätämään tuon bussikortin kanssa ja sitten se jäi. Taksilla olisi toki päässyt.

Vietimme sen sijaan aikaa Eilatin rantakadun edustan rannalla istuskellen, mutta mielestäni parempi ranta oli ranta joka sijaitsee kippisillan itäpuolella, eli lähempänä Jordaniaa (HaDatiyim Beach). Siellä oli kauniita palmuja rannalla ja vesi oli täälläkin kirkasta ja hiekka kullankeltaista. Uimarannoilla ja uima-altailla oli uimavalvojat, joten tässäkin Israelin turvallisuus korostui. Lapset kävi meressä kastamassa jalkoja, muuten emme meressä uineet. Mielestäni Eilatissa oli parasta nimenomaan rannat, meri ja maisemat.

Ihastuin Eilatin palmupuihin
Tämä HaDatiyim ranta oli oma suosikkini koko Eilatissa

Sapatin vaikutus

Israelissa vietetään sapattia joka viikko perjantai-iltapäivästä lauantai-iltapäivään. Sapatti on Israelilaisille pyhä ja silloin monet kaupat ja ravintolat menevät kiinni ja palvelut ovat rajalliset. Israel on kuulemma syntinen maa ja sapattina paikalliset tulevat Eilatiin muualta päin Israelia syömään ja juhlimaan, sen sijaan kun pitäisi olla kotona.

Eilatissa sapatti näkyi huonosti, osa kaupoista meni kiinni mutta ravintolat ja kaupat olivat normaalisti auki, emmekä jääneet paitsi mistään palvelusta sapatin vuoksi. Osa bussireiteistä saattaa kulkea harvemmin, mutta muuten sapatti vaikutti Eilatissa hyvin vähän.

Muita huomioita

Israelissa puhutaan hepreaa ja teksti luetaan oikealta vasemmalle. Kaikissa paikoissa ei ollut ruokalistaa esillä englanniksi, joten saimme siirtyä seuraavaan paikkaan. Olin suuresti yllättynyt siitä, kuinka huonosti paikalliset ymmärsivät englantia. He elävät ja työskentelevät keskellä turistikeskusta ja yksikin kaupan myyjä pudisti päätänsä, kun ei osannut sanaakaan englantia. Monta kertaa sai toistaa sanomaansa, ennenkuin tuli ymmärretyksi. Olin jotenkin itse olettanut, että täällä osattaisiin hyvin englantia.

Kaupungissa näkyi myös yllättävän vähän muunmaalaisia turisteja. Epäilen, että suurin osa oli Israelilaisia. Muita länsimaisia kieliä puhuviin turisteihin en törmännyt kertaakaan, mikäli jotain muuta kieltä kuulin (jonka tunnistin arabian / heprean seasta), oli suomenkieli. Suomalaisetkin osasivat hyvin soluttautua ympäri kaupunkia ja vaikka meidän hotellissa oli toista kymmentä suomalaista, emme niihin hotellilla juuri törmänneet esim. aamiaisella. Mietimmekin, missä kaikki muut suomalaiset mahtoivat koko viikon aikana olla?

Eilatin laguuni kävelykadut
Eilatin rantakatu

Kaupungissa oli rauhallinen ja turvallinen tunnelma. Kaupungissa on hyvä hygieniataso, joka vastaa länsimaalaista tasoa. Kaupungissa on suola-altailta, jotka suodattavat punaisenmeren veden juomakelpoiseksi ja me joimme vesijohtovettä koko viikon. Kaupungin ulkopuolella on runsaasti aurinkopaneeli tuotantoa ja sen erotti hyvin jopa lentokoneen ikkunasta.

Hyttysmyrkkyä on hyvä varata mukaan, sillä meitä puri useampi hyttynen ensimmäisinä iltoina ja niistä tuli isot ja kutiavat paukamat. Illat olivat viileitä joulukuussa, mutta päivisin oli lämmintä n. +24 – + 27 astetta. Eilat lukeutuu kohteisiin, missä oli kiva käydä, mutten menettänyt sydäntäni sille. Vieressämme istui lentokoneessa eräs matkailija, joka oli jo viidettä kertaa tulossa Eilatiin. Toisaalta näin matkan jälkeen tuntuu siltä, että voisi joskus ihan hyvin palata Eilatiin, mikäli kaipaan yksinkertaista talvilomakohdetta.

Viimeisessä Eilat postauksessa tulen kertomaan kokemuksia Eilatista lapsiperheen näkökulmasta. Jos olet joskus käynyt Eilatissa, kerro mitä olet siellä kokenut tai mitä mieltä olet ollut kohteesta?

5 kommenttia

 • Mikko / Matkalla Missä Milloinkin

  Nuo luontokohteet kuulostaakin kiinnostavilta. Sekä kasvitieteellinen puutarha että lintujen tarkkailuasema. Jos tuonne tulee joskus lähdettyä, niin pitääkin pyrkiä ajoittamaan matka lintujen muuttoaikaan. Hyvä muistutus kuitenkin, että hyttyset saattavat kiusata.

  • Elina

   Näinpä, syksy tai kevät voisi olla hyvää aikaa. En oo perehtynyt kuinka lämmintä siellä silloin on, mutta voisin kuvitella, että syksyllä on varmasti aika kuuma. Hyttyset tai mäkäräiset kiusasivat etenkin alkulomasta ja sitten pysyivät monta päivää poissa, ehkä tuuli voi myös vaikuttaa siihen että eivät sitten tulleetkaan iholle. En tiedä oonko tullut allergiseksi ulkomaisille hyttysille, sillä oon nyt pari kertaa saanut (Punta Canassa ja nyt Eilatissa), tosi isot reaktiot hyttysistä. Meinasin pakata kutinaa lievittämää voidetta mukaan, mutta ajattelin kotona, että ei kai siellä nyt hyttysiä ole 😀

 • Pirkko / Meriharakka

  Noihin retkiin liittyen, niin aikoinaan, siis kymmeniä vuosia sitten, Eilatista saattoi myös tehdä ihan kävelyretken Egyptin puolelle Tabaan – mahtaakohan olla tätä nykyä mahdollista?
  Kosher-ravintoloitakin oli minusta aikoinaan kyllä lähes kaikki, eli piti valita, että ”kummalle puolelle” menee (jotkut ravintolat olivat sekä että mutta siis jakaantuneina kahtia), joko syöt lihaa tai sitten vaikka pizzaa juustolla, mutta siinä ei sitten ole lihaa. Tosiaan kuten totesit, ulkopuoliselle vähän käsittämätöntä.

 • Ismo for Takeoff

  Nämä Eilat-postauksesi antavat kyllä hyvän ja perusteellisen kuvan kaupungista niille, jotka sinne matkustamista suunnittelevat. Tuo traileriparkki näytti tavallaan kiinnostavalta, vähän kuin beduiinileiri matkailuauton ja katoksen eteen levitettyine mattoineen. Kiinnostaisi matkustaa Israeliin ihan ruuan takia, mutta ehkä se kokemus on parempi saada jossain muualla kuin Eilatissa. Hämmästyttävää kyllä tuo paikaliisten asiakaspalvelijoiden kielitaidon puute.

 • Mari/Kodinvaihtaja

  Tansaniassa matkatavarat läpivalaistaan myös kun tulee lentokoneesta matkakohteeseen – myös maan sisäisillä lennoilla. Aikas mielenkiintoista! Ja muuten, kyllä me paljon matkustavat ollaan jo melkoisia matkapankkeja – jopa naapurin parikymppiset oli sanonut äidilleen, että kysyvät minulta, kun minä tiedän matkustamisesta ”kaiken”😅😍

Jätä vastaus

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *