Nähtävyydet Pohjanmaalla- matkavinkit paikallisen näkökulmasta

Pohjanmaan lakeudet, meren läheisyys, kivikkoinen rannikko, vahva kaksikielisyys ja tiekyltit kahdella kotimaisella kielellä. Mutta Pohjanmaa nähtävyydet? Mitä muuta nähtävää Pohjanmaalla on ja mitä täällä kannattaa kokea? Pohjanmaalla on lukuisia mielenkiintoisia kohteita ja tähän postaukseen kokosin paikallisena omat vinkkini.

Pohjanmaa nähtävyydet, mitä Pohjanmaalla kannattaa kokea?

Pohjanmaa on laaja käsite ja matkailun näkökulmasta maakuntarajat ovat häilyviä. Pohjanmaa maakuntana ylettyy Kristiinankaupungista Pietarsaareen saakka ja on kulttuuriltaan erilainen kuin esimerkiksi täysin suomenkielinen Etelä-Pohjanmaa.

Olen aiemmin kirjoittanut postauksen Kotiseutuni Vaasa, mitä täällä on?, joka käsitteli enemmän itse Vaasan seutua. Tässä postauksessa pyöritään enimmäkseen Pohjanmaan maakunnassa ja paikkoihin joihin on lyhyt matka tehdä päiväretkiä Vaasasta käsin.

Olen aina ollut huono lähimatkailemaan, mutta viime vuonna vietin koko heinäkuun pelkästään Pohjanmaalla pyörien ja oikeasti hurahdin omaan maakuntaan aivan täysin. Oli niin mielettömän helppoa vain lähteä kotoa käymään jossain uudessa paikassa ja palata illaksi takaisin kotiin ilman suurempia suunnittelu- ja pakkaus seremonioita. Ja jos totta puhutaan, niin paikallisena olen alkanut katsomaan aluetta eri silmin, sitä niin helposti sokeutuu omaan lähiympäristöön.

Linds Kök, Närpiö

Tomaattien kunnassa Närpiössä, on yksi erityisen mielenkiintoinen ja maukas ravintola. Linds Kök on troppinen kasvihuoneravintola, missä saa hetken kuvitella olevansa jossain kauempanakin. Parkkipaikalla on palmut vastassa ja itse ravintolassa saa nauttia ruoasta trooppisten hedelmäpuiden alla. Ruoka on todella herkullista! Yksi heidän erikoisuuksistaan on mansikoiden ja valkosipulin yhdistelmä.

Linds kökin ruoka on lähituotettua ja itse valmistettua. Linds kök on saanut paljon huomiota myös kansainvälisellä tasolla ja on mukana mm. LonelyPlanetin ja Thrillistin listoilla ravintoloista, joissa kannattaa vierailla.

Närpiön kasvihuoneravintolasta olen kuullut pelkästään kehuja ja omien kokemusten mukaan on kyllä kehujen arvoinen paikka, todella hyvää ruokaa ja vielä trooppisessa ympäristössä. Samalla kannattaa pysähtyä Närpiössä katsomassa kirkkotallit, vaikuttava näky joka tulee eteen aivan yhtäkkiä.

Bergön saari, Maalahti

Bergö sijaitsee Merenkurkun saaristossa Maalahdessa ja sinne pääsee 10 minuutissa lossilla ympäri vuoden, lossi on ilmainen. Bergössä voi kokea Pohjalaista rannikkosaariston tunnelmaa, punaisine venevajoineen, kesämökkeineen ja pienine kylineen. Itseasiassa kun ajoimme Bergöstä kotiin, aloimme ensimmäistä kertaa harkitsemaan mökkiä merenrannalta ja siinä miehelle tokaisin, että pian meillä on kaksi mökkiä, mökki järven- ja toinen merenrannalla.

Bergössä on 8 km mittainen vaellusreitti, joka sopii etenkin lapsiperheille sen eläinhahmojen vuoksi. Matkanvarrella on pari taukopaikkaa ja opastekylttejä luonnosta. Bergön kylässä on kahvila ja käsityöpuoti, joka on auki kesäaikaan. Bergössä on ajanpysäyttämää, rauhallista, sellaista aitoa kylä tunnelmaa. Strand Möllen ravintola sijaitsee mantereen puolella matkanvarrella lossille ja myös sieltä saa hyvää ruokaa.

Strömsö, Vaasa

Ei mennyt niinkuin Strömsössä? En ole itse yhtäkään suosittua Strömsön jaksoa koskaan kokonaan katsonut (ehkä pitäisi?), mutta itse kuvauspaikka on tuttu. Se sijaitsee Vaasasta n. 10 km päässä meren rannalla ja siellä on uimaranta, jonka rannalla olen viettänyt lukuisia lapsuudenkesiä.

Strömsö on sittemmin muuttunut ja sen pihapiiri on nykyisin Strömsö ohjelman luovuuden kädenjälkiä täynnä, eli todella ihania, kekseliäitä, hauskoja yksityiskohtia. Fammo matkalla matkablogissa on juttu Strömsöstä, käy lukemassa ja ihailemassa kuvia myös Strömsön rakennuksen sisältä. Strömsössä voi siis oikeasti käydä!

Strömsön linnunpöntöt
Strömsön uimaranta
Strömsön pihapiirissä on vaikka mitä mielenkiintoista

Fäboda, Pietarsaari

Pietarsaaressa on pieneksi kaupungiksi paljon mielenkiintoista koettavaa ja nähtävää. Oma suosikkini on Fäboda, missä yhdistyvät meri ja rantakalliot ja viereinen arktinen museo Nanoq. Fäbodaan voi tulla viettämään kaunista kesäpäivää rannalle tai lähteä patikoimaan tai maastopyöräilemään.

Pietarsaaren keskustassa on kaunis Aspegrenin puutarha ja Pietarsaaren keskustasta löytyy rannikkokaupungeille tyypillinen puutalokortteli Skata. Kaupungin keskustan kahvilassa tuntuu siltä, kuin olisi jossain kauempanakin lomalla, vähintään ulkomailla.

Lue lisää: Kesäpäivä Pietarsaaressa

Lue lisää: Fäboda, vähän kuin Pohjanmaan Hanko

Lue lisää: Arktinen museo Nanoq Pietarsaaressa

Fäboda

Kyrö Distillery, Isokyrö

Maailmalla palkittu tislaamo sijaitsee Pohjanmaalla ja jos tarkkoja ollaan, nykyisin Etelä-Pohjanmaan puolella. Mutta matkailijalle maakuntarajoilla ei ole merkitystä ja tänne on vain puolen tunnin ajomatka sekä Vaasasta että Seinäjoelta. Kyrö Distilleryssä järjestetään opastettuja kierroksia ja siellä ravintola. Paikka on itsessään jo nähtävyys Kyrönjoen rannalla ja kivenheiton päässä on Napuen taistelun muistomerkki ja silläkin on osansa Kyrö Distilleryn tarinaan.

Kyrö Distilleryltä vain vajaa 10 min ajomatkan päässä Isossakyrössä sijaitsee Levänluhta, mistä on löydetty ihmisten ja eläinten luita rautakaudelta saakka. Aluetta on kutsuttu mysteeriseksi muinaisjäännökseksi, sillä luiden alkuperää on yritetty selvittää jo todella pitkään – miksi etenkin naisia ja lapsia haudattiin veteen noin 400-vuoden ajan?

Lue lisää: Kyrö Distillery: tislaamokierros palkitussa gin- ja ruisviski tislaamossa

Risö ja Ryövärinkarin lintutorni, Vaasa

Paikallisten suosiossa n. 7 km päässä Vaasan keskustasta on Risön luontopolku Ryövärinkarin lintutornille. Reitti on lapsiperheillekin sopivan pituinen, yhteensä n. 5 km joka kulkee alkumatkan leveää polkua pitkin kuusimetsässä, jonka jälkeen metsässä alkaa pitkospuut. Itse tykkään reitin loppupäässä sijaitsevasta kaisla – pitkospuu osuudesta ja lintutornista aukeaa näkymät eteläiselle kaupunginselälle, joka on maan kohoamisen vuoksi kasvamassa umpeen. Lintutornilla on nuotiopaikka, joten paikka sopii hyvin päiväretkikohteeksi.

Aluetta ollaan parhaillaan kehittämässä Vaasan kaupungin toimesta ja lähitulevaisuudessa Ryövärinkarille pääsee suoraan Vaasan keskustasta rantareittejä pitkin, joita muutenkin suosittelen Vaasassa kokemaan.

Merenkurkku, Unescon maailmanperintöalue

Merenkurkku taitaa olla Pohjanmaan suurin ylpeydenaihe Unescon maailmanperintöalue tittelillään. Maa kohoaa Pohjanmaalla 0,8 mm vuodessa, joten maisema muuttuu vuosittain vähitellen. Oma suosikkini on Svedjehamn Merenkurkun saaristossa, jonne päästäkseen saa ajaa toistaiseksi Suomen pisintä siltaa, Raippaluodon siltaa pitkin. Saaristoa kokonaisuutena kutsutaan Raippaluodoksi, vaikka se koostuukin useista eri kylistä.

Merenkurkkuun voi tutustua myös esimerkiksi meloen ja saaristoon järjestetään kesäisin saaristoristeilyjä. M/S Corina ajaa risteilyjä Raippaluodon saaristossa ja M/S Tiira Vaasan saaristossa. Myös Valassaarille on tavattu järjestää risteilyjä kesäisin, voit lukea lisää risteilyvaihtoehdoista täältä. Arjen ajatukset katkeaa, kun pääsee merelle veneilemään ja ihastelemaan paikallisten mökkeilyä saaristossa ja meren tuoksua. Pohjanmaalla, länsirannikolla on meri niin oleellisesti läsnä, joten Pohjanmaalla tulet takuulla kokemaan meren jollain tavalla.

Oma nouseva suosikkini on Vaasan sisäsatama Hietasaaren edustalla, missä saa ihastella kauniita auringonlaskuja, katsella ohiajavia veneilijöitä, jotka ovat matkalla mökeillensä Vaasan saaristoon. Vaasan keskusta on kesäisin hiljainen, mutta saaristossa kuhisee asukkaita. Hyvää ruokaa saa Strampenilta ja Bachhukselta ja kävelymatkan päässä on myös Kuntsin modernin taiteen ja Pohjanmaan museo.

Lue lisää: Svedjehamn talvella: Idyllinen kohde Merenkurkun maailmanperintöalueella

Wanha Markki, Ylistaro

Ylistarossa, valtatie 16 Lapuantien varrella sijaitsee eläinten vanhainkoti Wanha Markki. Wanhaa Markkia pyörittää vapaaehtoisvoimin taiteilijapariskunta Heikki ja Liisa. Wanhaan Markkiin on vuosien saatossa päätynyt eläimiä, jotka ovat olleet lopetusuhan alla, mutta jotka ovat saaneet uuden mahdollisuuden Wanhalla Markilla viettää rauhallisia eläkepäiviä.

Wanhassa Markissa on alpakoita, possuja, hevosia, lampaita, kanoja, vuohia, aasi ym. ja niitä saa syöttää ja silittää. Wanhassa Markissa on lahjamyymälä, kahvila, jäätelökioski ja ajatonta muotia myyvä myymälä. Paikka on tosi ihana, hyvän mielen paikka! Aina kun siitä ohi ajaa, on parkkipaikka aivan täynnä, Wanha Markki on todella suosittu käyntikohde, minne on helppo tulla sekä Vaasan että Seinäjoen suunnalta. Paikka on kiva käyntikohde kaikenikäisille.

Kimon ruukki, Vöyri

Kimon kylässä, Oravaisissa, Vöyrin kunnassa vain 8 km valtatieltä sijaitsee Kimon ruukki 1700-luvulta. Ruukkialue koostuu alaruukista ja yläruukista, joissa molemmissa kannattaa käydä. Alaruukissa on museo, patoja ja ruukkirakennuksia ja yläruukissa suloinen kesäteatteripaikka ja myöskin vanha ruukkirakennus.

Myös Vöyrin keskustassa sijaitsee vähän erilainen paikka, nimittäin epävirallinen kreikkalainen puisto. Paikka tosin oli miehelle pettymys, mutta olin kyllä varoittanut häntä puiston ränsistyneisyydestä, erikoinen paikka joka tapauksessa.

Sekä Kimon ruukissa, että Ehrsin puistossa (”kreikkalainen puisto”) käynti on helppo yhdistää esimerkiksi jos on matkalla Alahärmän Powerparkiin.

Lue lisää: Kimon ruukki ja Pohjanmaan kulttuuriperintöä

Lue lisää: Hylätty Kreikkalainen puisto Vöyrillä

Levaneva, Laihia / Kurikka

Levanevan luonnonsuojelualue sijaitsee Laihialla ja Kurikassa ja on rauhallinen päiväretkikohde, jossa voi halutessaan vaeltaa myös pidemmästikin Kurjen kierroksella (50 km). Jos haluat ja tykkäät kävellä pitkospuilla, on Levanevalla niitä paljon.

Reitit kulkee pääosin suolla joka on tyyliltään erämaista. Levaneva on retkikohde, minne mielelläni palaan uudestaan ja uudestaan. Levanevalle voi lähteä Maalarinmaalta tai Peräkylästä, mistä on mahdollista tehdä rengasreitti.

Lue lisää: Erämaan tuntua Levanevalla

Tässä tuli vinkkejä kategoriassa jokaiselle jotakin, mutta jos kaipaat vielä enemmän vinkkejä vaikka lapsiperheille, luontokohteita alueella tai jotain muuta, laita viestiä niin annan mielelläni lisää Pohjanmaa vinkkejä tai eri vaihtoehtoja.

20 kommenttia

 • Mikko / Matkalla Missä Milloinkin

  Tässä tosiaan oli monipuolisesti kaikkea, josta suuri osa oli jo aiemmin jossain määrin tuttuja, kiitos sinun juttujesi niihin liittyen. Ei välttämättä olisi huono idea viettää ensi kesänä viikko ja tutustua rauhassa näihin kohteisiin. Itse olisin muuten mielelläni vielä lisännyt Edvininpolun, tykättiin siitä kovasti.

  • Elina

   Kiitos kommentista Mikko! Tässä tuli tosiaan paljon kertausta jo julkaistuihin juttuihin, mutta myös muutamia uusia paikkoja joista en oo aiemmin kirjoittanut. Edvininpolku on mainittu tuolla Vaasa-postauksessa, joten olet ihan oikeassa, se on myös käymisen arvoinen paikka! 🙂 Yksi kohde joka tästä listauksesta jäi myös pois on Storsand Uudessakaarlepyyssä. Pitkät ja matalat hiekkarannat, ei juurikaan palveluita vaan ranta on pääosassa ja etenkin Pohjanmaalaisten suosiossa. Hyvä ja rauhallisempi vaihtoehto esimerkiksi Kalajoelle, joka alkaa olla vahvasti turistoitunut paikka.

 • Stacy

  Leväluhta on hieno ja näkyy junan ikkunasta, jos osaa oikealla kohdalla katsoa. Kun sitten oikeasti on myös paikan päällä, niin hyvä on käydä Orisbergissä. Sen lisäksi siellä on kirottu metsä, missä en ole vieläkään saanut aikaiseksi käydä.
  Raippaluodossa on jännä vino kirkko.
  Närpiöön en ole tutustunut kovin syvällisesti, mutta Kaskinen siinä vieressä on upea ja idyllinen.

  • Elina

   Kirottu metsä! Siitä en oo koskaan kuullutkaan! Heti alkoi mielikuvitus laukkaamaan ja mietin onko sillä metsällä ja Leväluhdan uhripaikalla jokin yhteys :’D Kaskisen kaduista tulee ihan Manhattan mieleen, yhtä suoraviivaiset kadut! Samoin Kristiinankaupunki on idyllinen puutalokaupunki. Tuon Raippaluodon kirkon vinoisuuden oon ehtinyt unohtaa, kiva kun jaoit sun vinkkejä! 🙂

 • Eveliina / Reissukuume

  Olitpa saanut yhteen postaukseen mahdutettua paljon kaikkea mielenkiintoista! Lukiessa tunsin myös pienoista häpeää, sillä minulla on aikamoinen aukko sivistyksessä!Pohjanmaa on nimittäin jäänyt itselleni aikamoiseksi mysteeriksi 😀

  • Elina

   Heh, voi tietäisitpä vaan paljonko jätin tästä myös pois, oli vaikea rajata mitä ottaa mukaan ja mitä ei, kun niin paljon nähtävää on maakunnan rajan toisellakin puolella mutta lyhyen matkan päässä rannikolta. Yritin nyt pysyä Pohjanmaan puolella vaikka mutuama paikka E-P puoleltakin tuli mukaan 🙂 Pohjanmaa on näköjään kyllä aika mysteeri monelle 😀

 • Nadine G / Via Per Aspera Ad Astra

  Yksi kysymys, josta voin menettää yöuneni: Miten he siellä Linds Kökissä pitävät parkkipaikan palmut elossa talvisin?

  Minullekin tuli yllätykseksi, että koti-Suomessa voi nähdä ja kokea niin paljon. Oltiin joskus ajeltu Vaasan seuduilla, mutta ei tullut ajatelleeksi, että siellä on näin runsaasti tekemistä. Tosin, yleensä oltiin väärään aikaan vuodessa. Ensi kerta pitää yrittää osua kesään.

  • Elina

   Voi ei, toivottavasti oot nyt saanut nukuttua tässä viikon sisällä kun vastaukseni on venähtänyt! Palmut kasvavat suurissa ruukuissa, joten olettaisin että ne nostetaan talveksi kasvihuoneeseen lämpöön 🙂 Kotimaa osaa yllättää positiivisesti!

 • Mari

  Kivoja paikkoja oletkin listannut. Itselleni teki suuren vaikutuksen Närpiön kirkkotallit, ihan ainutlaatuisia! Strömsö oli kiva paikka, kuten Kyrön tislaamokin. Mutta oli listauksessa muutamia paikkoja, jotka itselle ovat vielä vieraita. Pitää laittaa muistiin.

  • Elina

   Ne kirkkotallit on jotenkin tosi nättejä, tultiin Kaskisista päin Närpiöön niin ihan yhtäkkiä oli sellaisia ihan tien vieressä. Kiva että muutamat paikat on jo tuttuja 🙂

 • Pirkko / Meriharakka

  Strömsö, Kyrö ja Merenkurkku ovat jossain määrin tuttuja vaikka ensin mietin tosiaan, että mikä kaikki nyt on Pohjanmaata, eli jos vaikka länsirannikolla olemmekin jonkin verran kierrelleet, niin olemmeko osuneet juuri tuonne. Ensimmäiseksi itselleni tulisi mieleen Seinäjoki, mutta mahtaakohan Aalto-kaupunki kuulua joukkoon? 🙂

  • Elina

   Sitä tuossa postauksessa yritinkin vähän sivuuttaa, että matkailijalle nämä maakunnanrajat on yhdentekeviä. Tämä postaus tosiaan rajoittui enemämän itse Pohjanmaan maakuntaan, mutta ehkä pitää joskus tehdä vielä sellainenkin postaus, missä on mukana enemmän myös Etelä-Pohjanmaata ja Keski-Pohjanmaata, sillä matkailija saattaa samalla reissulla käydä sielläkin. Seinäjoki eli Etelä-Pohjanmaan pääkaupunki on tunnin matkan päässä, eli hyvin sinnekin matkustaa samalla, kuin myös Keskisen kyläkauppa Alavudella, Powerpark Alahärmässä, Ähtärin eläinpuisto ym, muita pienempiä paikkoja. Kyllähän näitä on vaikka kuinka paljon 🙂

 • Terhi

  Löytyyhän Pohjanmaalta toki paljonkin katsottavaa, jotakin on jäänyt väliinkin, ainakin tuo Pietarsaari joka on vähän sivussa niin ettei sinne tule poikettua. Pitäisi kuitenkin tutustua paremmin.
  Kiitos linkityksestä!

  • Elina

   Tässä on itsekin innostunut kovasti tutustumaan syvemmin jo ennalta tuttuun maakuntaan, vielä riittäisi paljon koluttavaa paikallisellekin 🙂 Usein pistoksen päässä olevat kohteet jää helposti käymättä, elleivät ole aivan matkanvarrella.

 • Ne Tammelat

  Pohjanmaa ei oli harmittavasti osunut reitille viime vuosikymmeniin, vaikka siellä selkeästi olisi tosi paljon kiintoisaa nähtävää. Kyrön tuotteita ollaan kyllä maisteltu, joten jotain tuttua löytyi 🙂 Tuo Merenkurkun alue kiinnostaisi nähdä tosi paljon.

  • Elina

   Merenkurkku taitaa olla alueen mielenkiintoisin paikka, niin omastakin mielestä. Tätä postausta oli kiva tehdä, sillä mielikuvani oli se, ettei Pohjanmaa ole monelle kotimaan matkailijalle kovin tuttu. Näiden perusteella (ja IG:ssä esittämäni kysymys lukijoiden kiinnostuksesta Pohjanmaa postauksiin) lopputulos oli selvästi se, että tämä ei ole tuttua aluetta, eikä sitä tunneta kovinkaan hyvin. Tervetuloa Pohjanmaalle! 😀

 • Milla/Miffa´s

  Siis tässähän on vaikka mitä nähtävää, täytyypä merkkailla osa mapsiin talteen, niin on sitten helppo muistaa, jos sattuu siellä päin pyörimään. Pietarsaaressa oon käynyt joskus pienenä ja Vaasassa pari kertaa opiskelijabileissä tai kaveria moikkaamassa, mutta Pohjanmaan seutu on kyllä jäänyt itelle erittäin vieraaksi.

  • Elina

   Tuo googlemapsiin tallentaminen olis kyllä hyvä, en oo ite sitä koskaan kokeillut mut sillä tavoin pysyis kaikki mielenkiintoiset kohteet hyvin muistissa! 🙂

 • Sandra / The Present is Perfect

  Pohjanmaa on kohtuullisen tuntematonta seutua, ja tässähän oli paljon tuttua sekä uutta nähtävää! Pitäisikin tehdä taas reissu Vaasan suunnille ja tehdä siitä pari täsmäiskua lähistölle. Erityisesti Strömsö kiinnostaa (just sen sarjan ansiosta) ja Närpiö siksi, että Isakin (ruotsalainen poikakaverini) perheen tekemä sukututkimus paljasti, että hänen juurensa tulevat itse asiasta Suomesta Närpiöstä! Olivat isoisoisovanhemmat tulleet veneellä sieltä Ruotsin puolelle, ja tämä tuli koko suvulle yllätyksenä.

  • Elina

   Oho, onpa ollut yllätys! Eli hänellä on sittenkin suomalaisia juuria, onpa jännää! Ehdottomasti pitää sitten käydä Närpiössä ja katsomassa mistä ne juuret on lähtöisin 🙂

Jätä vastaus

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *