Mitä tehdä ja kokea Imatralla? Tässä vinkit kesälomalle

Pääsin kesäkuussa viettämään yhdessä muiden matkailuvaikuttajien kanssa viikonloppua Imatralla. Yllätyin, kuinka lähellä Imatra on pääkaupunkiseutua vaikka se sijaitsee aivan itärajalla. Pääsin Imatralla tutustumaan moniin sen kuuluisiin nähtävyyksiin sekä kokemaan ihan uusia juttuja. Tässä postauksessa esittelen yhteenvedon meidän viikonlopusta ja Imatran nähtävyyksistä, josta voit poimia itsellesi vinkit Imatralle.

PR-matka Go Saimaa

Meillä oli Itä-Suomessa kiva porukka kasassa ja jopa neljä vaikuttajaa oli tullut Imatralle toiselta puolelta Suomea, länsirannikon seudulta. Tapasimme Itä-Suomessa ensimmäistä kertaa vaikka osa luuli, että olimme vanhojakin tuttuja.

Se kertoo paljon porukan hyvästä yhteishengestä, meidän oli mielettömän helppo olla keskenämme vaikka moni oli toisilleen aivan uusia tuttavuuksia.

Jokainen osallistui vaihtelevasti eri aktiviteetteihin viikonlopun aikana ja tässä postauksessa linkkaan myös muiden postauksiin, jotka täydentävät omia kokemuksiani. Yhteenvedon viikonlopusta voit lukea myös Ne Tammeloiden blogista.

Junalla Itä-Suomeen Ekstra-luokassa

Hyppäsin länsirannikolta Etelä-Suomeen suuntaavaan junaan, jonka jälkeen vaihdoin junaa Tikkurilassa ja siitä parin tunnin päästä olin jo Lappeenrannassa, mistä jatkoimme myöhemmin Imatralle.

Kaikki maanosat Pete ja Anu olivat mukana järjestämässä tätä hienoa viikonloppua (lämmin kiitos siitä!) ja kun tammikuussa juttelin matkamessujen ”jatkoilla” heidän kanssaan, meinasin tiputtaa leukani kun kuulin, että heiltä kestää junalla Imatralta pääkaupunkiseudulle (eli lentokentälle), vain 2,5 tuntia. Olin kuvitellut matkan paljon pidemmäksi!

Onko Itä-Suomi näin lähellä? On se ja iltapäivällä olinkin jo perillä Lappeenrannassa. Matkustin VR:n Ekstra luokassa, joka on hiljaista aluetta ja soveltuu hyvin työskentelyyn. Ekstra-luokassa on oma vessa, ilmaista kahvia, teetä sekä vettä. Penkitkin ovat paljon mukavammat ja laitteille löytyy hyvin pistokkeita.

Matkustimme Paulan kanssa Seinäjoelta asti samassa junavaunussa ja Tikkurilan raiteella löysimme toisemme ja loppumatka Itä-Suomeen kului luonnollisesti höpöttäen muiden vanhojen ja uusien matkailuvaikuttaja tuttujen kanssa ravintolavaunun yläkerrassa. Oli ihana tavata moni ensikertaa! Matka kului yllättävän nopeasti.

Missä majoittua Imatralla?

Vuoksen Kalastuspuiston mökit

Me majoituimme Vuoksen Kalastuspuiston mökeissä, siellä on sekä uudempia mökkejä omalla saunalla ja sisävessalla kuin myös vaatimattomampia leirintäalueen mökkejä, niissä ei ole omaa saunaa tai vessaa/suihkua. Vanhemmat leirintäalueen mökit soveltuvat hyvin jos on aikeissa viettää aktiivinen loma ja käydä vain mökissä nukkumassa.

Me yövyimme Even kanssa leirintäalueen Siika mökissä, jonka sijainti on keskeinen, mökissä on kaksi sänkyä, jääkaappi ja pieni tv. Sieltä oli lyhyt matka kaikkiin aktiviteetteihin ja Vuoksenpuiston Wanha Virveli ravintolaan, jossa on muuten sunnuntaisin todella herkullinen brunssi!

Osa meidän porukasta yöpyi uudemmissa mökeissä ja olivat niiden omaan rauhaan, saunaan ja vessaan ja Vuoksen jokinäkymään varsin tyytyväisiä. Vuoksen Kalastuspuistossa on myös telttapaikkoja ja myös karavanpaikkoja kauniilla niemenkärki näkymillä.

Imatran Valtionhotelli

Imatran Valtionhotelli taitaa olla Imatran kuuluisimpia nähtävyyksiä. Se on rakennettu vuonna 1903 kahdessa vuodessa ja Imatrasta kerrotaan, että Suomen matkailun historia on alkanut juuri täältä.

Imatran Valtionhotelli on näyttävä ja hotelli kuuluu tänä päivänä Scandic hotelliketjuun. Me kävimme syömässä hotellissa Scandicin monipuolisen aamupalan, jonka jälkeen pääsimme hotellinjohtajan vetämälle hotellikierrokselle.

Hotellissa on vajaa 150 huonetta, joista osa sijaitsee puiston puolella ja osassa on näkymät Imatrankoskelle. Yövyn paljon Scandic hotelleissa joten tunnistin tyypilliset Scandic piirteet joissakin huoneissa, mutta suurimmaksi osaksi huoneet ovat persoonallisia ja jokainen huone on tässä hotellissa erilaisia, joten uniikkeja hotellihuoneita löytyy tästä hotellista hyvin.

Valtionhotellin rappuset ovat viimeistä kerrosta lukuun ottamatta matalia, sillä entisaikaan naisilla oli pitkät hameet ja miehillä miekat joiden ei ollut tarkoitus kolista rappusia vasten. Historia näkyy hotellissa todella kauniisti ja vanhaa on pyritty säilyttämään niin paljon kuin mahdollista.

Hotellin yksi suosituimmista huoneista on sen ylimmässä kerroksessa sijaitseva sviitti, jossa on oma pyöreä yläkerta Imatrankosken ja itärajan näkymillä.

Kuulimme myös tarinan hotellin harmaasta rouvasta, joka on jäänyt hotelliin kummittelemaan. Rouva on kuitenkin hyväntuulinen ja auttaa henkilökuntaa siirtelemään tuoleja tai sammuttamaan valoja.

Harmaa rouva oli aikoinaan jättänyt vaimoaan pettäneelle miehelle kirjeen sängylle, jonka jälkeen hän oli päättänyt päivänsä Imatrankoskeen. Kirje oli kuitenkin päätynyt pyykkien mukana eteenpäin eikä sitä siksi koskaan löydetty. Asia on jäänyt häntä vaivaamaan ja siksi hän edelleen kummittelee hotellissa.

Hotellihuoneista jotka sijaitsevat Imatrankoskelle päin on näkymät suoraan koskelle ja ääni on rauhoittavan huumaava. Hotellin alakerrassa sijaitsee yökerho ja samassa kerroksessa on myös sotahistorian huone, jossa kerrotaan tauluin ja kuvin vanhasta karjalasta ja sotahistoriasta. Paulan blogista voit lukea kattavamman postauksen Imatran Valtionhotellista.

Mitä tehdä ja kokea Imatralla?

  • Koe Imatran Valtionhotelli – kuten yllä kerroin, Imatran Valtionhotelli on näyttävä ja kaunis hotelli. Se on myös palkittu useita kertoja Suomen parhaaksi hotelliksi.
  • Koe Imatrankoski – tarkista tästä osoitteesta Imatrankosken koskinäytökset. Koskinäytöksiä on sekä ilman musiikkia että musiikin kanssa. Imatrankoski on näyttävä, mykistyttävä sen voimakkuudellaan.
  • Imatran Impi – Imatran Immen patsas sijaitsee Imatrankosken sillan lähellä ja se symboloi kaikkia heitä, jotka ovat päättäneet päivänsä kosken hurjiin kuohuihin. Patsas on hiljainen huomionosoitus kymmenille hukkuneille.
  • Kruununpuisto – Imatrankosken vieressä sijaitsee Kruununpuisto, joka on Suomen vanhin luonnonsuojelualue. Kruununpuistossa sijaitsee Imatran kaupunkipuro, joka mahdollistaa kalojen pääsyn Vuoksesta eteenpäin. Itse Kruunupuisto on myös todella kaunis vanha metsä, mihin kaupungin äänet eivät yllä. Kruunupuistossa voi ihailla useita hiidenkirnuja.
  • Paviljonki – Kruunupuistoa vastapäätä Valtionhotellin puolella sijaitsee koskenvarrella pieni paviljonki, jonka ympäristössä on vanhoja kalliokirjoituksia (nimikirjoituksia).
  • Imatran katurata – käy ajamassa tämä 6 km pituinen Imatran ajojen katurata. Kyseessä on vuosittain järjestettävä moottoripyöräkilpailu Imatralla.
  • Mellonmäki – Entinen laskettelurinne ja hyppytorni on tänä päivänä toisenlaisessa käytössä. Mellonmäellä on pitkät kuntoportaat, jonka yläpuolelta avautuu näkymät Imatran ylle. Mikäli haluaa tähystää maisemia vielä paremmin, voi uskaliaimmat kiivetä entiseen mäkihyppytorniin. Itse kiipesin ylös nelinkontin, sillä en luottanut tornin huteriin kaiteisiin. Ylhäältä näki sekä Imatrankosken että itärajan puolelle.
  • Risteile Vuoksella – Katso ensin tämä koskettava dokumentti Vuoksen viimeisestä lautturista ja varaa sen jälkeen risteily Vuokselle. Taisto Kainulainen, lautturin kapteeni on sympaattinen. En voinut olla herkistymättä katsottuani dokumentin, sillä olin viikkoa aikaisemmin haudannut isäni ja Vuoksella tajusin, että olin täällä todella lähellä isäni juuria ja Taisto jollakin tapaa myös muistutti isääni. Vuoksi voi koskettaa monella tapaa.
  • Pyöräile Vuoksen lenkki – pyöräilytie Imatran keskustasta kohti Vuoksenpuistoa on valittu yhdeksi Suomen kauneimmiksi pyöräilyreiteiksi. Me pyöräilimme Vuoksen Kalastuspuistosta sähköpyörillä Vuoksen lenkin. Vaihtoehtoina oli pyöräillä reilun 7 km pituisen lenkin tai vaihtoehtoisesti reilun 12 km lenkin, pyöräilimme pidemmän lenkin. Reitti kulki Vuoksen rantareittejä ohittaen mm. voimalaitoksia, lampaita, museoita, kartanoita ja Imatran katuradan.

Vuoksen Kalastuspuiston aktiviteetit

Yövyimme kaksi yötä Imatran Kalastuspuistossa, missä pidimme tukikohtaa eri aktiviteeteille ja Imatran nähtävyyksien kokemiselle. Imatran Kalastuspuisto sijaitsee n. 2 km päässä Imatran keskustasta.

Imatran Kalastuspuistossa voi harrastaa monipuolisesti vaikka mitä ja sinne voi tulla ihan vain pistäytymään jonkun aktiviteetin pariin tai pitää paikkaa tukikohtana kuten me teimme.

Vaihtoehtoja on lukuisia, täällä voi onkia tai lähteä kalastamaan Vuokseen. Voi lähteä soutamaan, sup-lautailemaan, pyöräilemään vesipyörillä. Vuokrata sähköpyörät, kokeilla vesilautailua tai vesihiihtoa, saunoa juna-saunassa tai vuokrata porukalle oman saunan ja sinne tarjottavat. Vuoksen Kalastuspuisto on siis aktiivinen vesiurheilukeskus ja täältä voit tutustua tarkemmin Wakepark Imatran aktiviteetteihin.

Meillä oli viimeisenä iltana saunailta ja saimme The Voice of Finlandista tutun Heikki Pöyhiön pitämään meille pienen keikan, jonka jälkeen kävimme uimassa Vuoksessa ja saunassa, söimme ja seurustelimme.

Vuoksen Kalastuspuistoon voi tulla myös minigolfaamaan, uimaan, nauttimaan ravintolan juomia ja ruokia ja kuten aiemmin jo mainitsin, brunssi oli täällä todella hyvää.

Vuoksen Kalastuspuistostosta voit lukea lisää myös Even blogista.

Imatra + Lappeenranta

Imatra sijaitsee vain puolen tunnin matkan päässä Lappeenrannasta, joten samalla kertaa kannattaa ehdottomasti käydä molemmissa. Junalla pääsee suoraan sekä Imatralle että Lappeenrantaan ja myös näiden kaupunkien välillä.

Me piipahdimme mennessä Lappeenrannassa, jolloin saimme pintaraapaisun kaupungista tutustumalla Majurin kahvilan tarjontaan ja Lempi Leipurin tarinaan, jossa kerrottiin erilaisella tavalla Lappeenrannan linnoituksen elämästä.

Lappeenrannan linnoitukselta ihailimme Lappeenrannan maisemia pienvenesataman- ja Voisalmen ylle. Iltaa kävimme viettämässä Lappeenrannassa ravintolassa syöden ja seurustellen ja toisiimme tutustuen, sillä koossa oli paljon uusia tuttuja mutta myös vanhoja. Yhteishenki oli alusta alkaen hyvä ja ryhmä oli saatu todella hienosti kasaan.

Viikonloppu Imatralla oli seurustelurikas ja porukan hyvä yhteishenki jäi lämpimästi mieleen. Itselle uusi laji oli SUP-lautailu, jota pääsin vihdoin ja viimein Vuoksen Kalastuspuistossa kokeilemaan. Se oli kyllä kivaa ja toivottavasti pääsen vielä toistekin kokeilemaan kyseistä lajia.

Pidin myös sähköpyöräilystä Vuoksen lenkin ympäri. Sää suosi meitä hyvin koko viikonlopun joten Imatra näytti kauniin puolensa kesäkaupunkina. Imatran koskinäytökseen oli myös kokoontunut hurja määrä ihmisiä, joten se on kyllä monen muunkin mielestä näyttävä nähtävyys.

Oli myös ihanaa päästä tutustumaan Imatran Valtionhotelliin, jota olen aiemmin ihaillut vain ulkopuolelta. Meillä ei aika käynyt pitkäksi ja oli ihana viettää viikonloppua niin, että oli löysä aikataulu. Huomasin nimittäin myös kulttuurieron (ihan positiivisen!), että Itä-Suomessa ei ole niin justiinsa kellon kanssa.

Leppoisa ilmapiiri tarttui helposti koko porukkaan ja sellaisessa ilmapiirissä ja ympäristössä on mukava lomailla. Imatran ja Lappeenrannan seudulla riittää siis kauniita paikkoja, kivoja aktiviteetteja ja käyntikohteita.

8 kommenttia

Jätä vastaus

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *