Helsingin luonnontieteellinen museo on koko perheen kohde

Loppukeväällä kun olimme matkalla Korsikalle, jäimme ennen lentoa yöksi Helsinkiin. Yövyimme Helsingin keskustassa, kävimme tapaamassa lasten serkkuja ja suuntana oli Helsingin luonnontieteellinen museo, jossa olen kauan halunnut käydä.

Helsingin luonnontieteellinen museo sijaitsee korttelin päässä Kampin ostoskeskuksesta, eduskuntatalon takana. Sisäänpääsymaksu aikuisilta on 19 euroa, kouluikäiset lapset 7 euroa ja alle 7-vuotiaat ovat ilmaisia. Luonnontieteelliseen museoon pääsee veloituksetta museokortilla.

Meillä oli reilu tunti aikaa olla museossa jossa on yhteensä 4 kerrosta. Mietin mahtaako tunti riittää laisinkaan näin monen kerroksen kiertämiseen, mutta riitti hyvin. Toki olimme ihan sulkemisaikaan asti paikalla, mutta ehdimme silti kiertää ja nähdä kaikki paikat.

Luonnontieteellisen museon näyttelyt

Ensimmäisestä kerroksesta löytyy luunäyttely, jossa esitellään evoluutiota ja esillä on niin ihmisten, lintujen, porojen, apinoiden ja vaikka kuinka monen muun eläimen luita, sinivalaan luuranko oli vaikuttava. Lisäksi esillä on mm. eri eläinten sarvia.

Eläinten luiden lukumäärä ja koot kertovat eläinten eroavaisuuksista niin elämäntapojen kuin myös niiden toiminnasta. Luunäyttelyssä nähdään luiden perusteella kuinka evoluutio on edennyt eläinten maailmassa.

Luunäyttelystä löytyy myös Stellerinmerilehmä. Stellerinmerilehmä oli vesielämään sopeutunut nisäkäs. Stellerinmerilehmä oli 6000-kiloinen, eikä se pystynyt sukeltamaan, siksi se metsästettiin sukupuuttoon 1700-luvulla 27-vuodessa.

Maailman ja Suomen luonto näyttelyt

Toisessa kerroksessa on maailman luonto ja kolmannessa kerroksessa Suomen luonto näyttelyt. Mielestäni molemmat ovat aivan mielettömän mielenkiintoisia ja hienosti toteutettuja.

Suomen luonto näyttelyssä on todella monipuolisesti esillä Suomen eläimiä ja itse kun en ikinä tunnista lintuja, on täällä laaja lintunäyttely Suomessa säännöllisesti pesivistä linnuista. Yllätyin, kuinka monta erilaista versiota lokkilinnuista löytyy. Suomen näyttelyssä tarkastellaan luontoa myös eri vuodenaikoina kuin myös maantieteellistä sijaintia.

Lapset pääsivät ryömimään tunneleihin ja kurkistamaan eri eläinten jätöksiä. Lasten mielestä kenties jännittävin asia oli näyttelyssä sijaitseva jurtta ja esillä on myös pari isoa mammuttia.

Maailman luonto näyttelyssä tuli esille niin paljon erilaisia trooppisia eläimiä ja lintuja, joita en ole koskaan nähnytkään (siis edes kuvissa). Maailman luonto näyttelyssä on esillä paljon eläimiä Afrikasta ja eläimet on hienosti esillä luonnollisissa ympäristöissä. Täällä pääsee kokemaan Afrikkalaisen yön kirkkaan tähtitaivaan alla.

Museossa esitellään myös muuttuvaa maailmaa, ilmastonmuutosta ja kuinka se vaikuttaa maapalloon ja sen luontoon. Tietenkin myös maapallon historiaa käydään näyttelyiden läpi mm, muilta jääkausilta ja evoluution kautta.

Tämän vuoden Grönlannin matkan vuoksi erityisesti jäätiköt ja ilmastonmuutoksen vaikutus kiinnosti. Näyttelyssä kerrotaan myös, miksi ja miten tietyt lajit kuolivat sukupuuttoon ja mikä on ollut ihmisten ja mikä ilmaston vaikutus.

Näyttävin osa Luomus luonnontieteellisessä museossa on kenties sen dinosaurus luurankonäyttely. Samaisesta tilasta löytyy mm. näyttely isosta koralliriutasta.

Paljon, paljon, paljon muutakin näihin näyttelyihin sisältyy enkä millään osaa tyhjentävästi kertoa kaikesta, täytyy mennä itse paikalle. Luomus on tosi monipuolinen ja mielenkiintoinen ja mukana olleet pienet lapset viihtyivät täällä erinomaisesti.

Näyttely herätti ajatuksia luonnon monimuotoisuuden häviämisestä, kuinka metsiä kaadettaessa häviää eläimiltä niin ruoka, pesimis ja talvehtimispaikat.

”Sopeudu, siirry, häviä” – kuuluu nykypäivän lajien reagointiin. Eläimiä ja niiden liikkeitä tutkitaan jatkuvasti ja tulokset näyttää, että monet lajit reagoivat jo hyvin vahvasti ilmastonmuutokseen.

Kasvit kukkivat eri aikaan kuin normaalisti, talviunta nukkuvat eläimet heräävät aiemmin ja osa, kuten linnut joutuvat muuttamaan aiemmin toiseen suuntaan. Osa lajeista niiden muuttaessa toisen reviirille, joutuvat taistelemaan samasta ruoasta, eikä laji välttämättä selviä vahvemmalle kilpailijalle.

Voisin mielelläni toistekin palata tähän näyttelyyn, sillä uskon että joka kerta sieltä löytää jotakin uutta, mitä ei ole ensimmäisellä kerralla rekisteröinyt. Tietoa ja katseltavaa on todella paljon, lisätietoa luonnontieteellisestä museosta voit lukea täältä. Todella monipuolinen museo, joka sopii kaikille.

8 kommenttia

  • Mikko / Matkalla Missä Milloinkin

    Tämä kuulostaa todella kiinnostavalta. Aihepiiri kiinnostaa minua valtavasti, joten olen varma, että tykkäisin kovasti. Jotenkin en edes tiedä, että miksi ei ole koskaan tullut käytyä. Pitää ottaa joskus Helsingissä käydessä ohjelmaan.

    • Elina

      Mikko, oon ehdottomasti samaa mieltä! Uskon, että tämä olis just teidän paikka! Sinne pikimmiten, tuolla on varmasti tosi paljon tuttuja lajeja teidän maailman reissuilta! 🙂

  • Raija / Kohti avaraa maailmaa

    Olen käynyt täällä joskus ehkä 30 vuotta sitten omien lasten kanssa. Nyt voisi tehdä uusintakäynnin lapsenlasten kanssa. Vähän vastaavanlainen näyttely oli Mumbaissa, missä kävimme miehen kanssa viime vuonna. Eläinten kirjo on niin valtava, että kyllä se pistää ihmettelemään ja hävinneiden eläinten kohdalla nimenomaan miettimään. Kuuntelin juuri äänikirjana Elolliset, jossa kerrottiin tuosta stellerinmerilehmästä; kuinka se löydettiin ja kuinka nopeasti se tapettiin sukupuuttoon. Eikä se suinkaan ole ainoa. Surullista.

  • Pirkko / Meriharakka

    Mitä, ei yhtään kuvaa Haminan mursusta? Eipä ole tuolla tullut käytyä varmaan kohta vuosikymmeniin, kun ei ole ollut sopivan ikäisiä lapsia seuraksi, mutta sen mursukohun jäljiltä kävi kyllä joskus mielessä, että pitäisikö käydä se katsomassa 🙂

Jätä vastaus

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *