Paluu Tanskaan – Aalborg pidennetty viikonloppu pyörän selässä

Tehtyämme pari kesää sitten Tanskan roadtripin, jäi sillä kertaa Aalborg vain pikaiseksi käynniksi. Tänä kesänä palasimme takaisin Tanskaan kun saimme kutsun ystävän häihin. Häiden lomassa pääsimme juhannuksena tutustumaan myös Aalborgiin. Ehdimme tutustua kaupunkiin polkupyörän selästä ja tällainen oli meidän pidennetty viikonloppu Tanskassa.

Kööpenhamina – Aalborg, miten matkustaa?

Yritimme ensin löytää sopivia 2 välilaskun lentoja Vaasasta Aalborgiin Tukholmasta tai Helsingistä Kööpenhaminan kautta lentäen.

Tanskan sisäiset lennot ovat edullisia ja Kööpenhaminasta Aalborgiin pääsee n. tunnissa lentäen.

Kööpenhaminaan menee suoria lentoja, joten sinne lentäen ja junalla jatkaen pääsee myös Aalborgiin perille. Junalla matka kestää n. 4,5 tuntia eli tasan saman verran kuin autolla.

Meillä jäi viime kerralla Tanskasta ajamatta Århus – Kööpenhamina pätkä, joten pieni roadtrip kutkutteli tälle reissulle. Lopulta lensimme Kööpenhaminaan, mistä vuokrasimme auton ja ajoimme työpäivän, junamatkan ja lentomatkan jälkeen Aalborgiin.

Olimme päivän päätteeksi hyvin väsyneitä ja onneksi en ollut itse ratissa, sillä nukahtelin autoon lukuisia kertoja. Perillä Aalborgissa olimme Suomen aikaa vasta klo 1.30 yöllä. Matka määränpäästä määränpäähän mennen tullen kesti 12-15 tuntia.

Ajoimme koko matkan moottoritietä, enkä voi sanoa että maisemat olisivat olleet tällä pätkällä kovin kummoiset. Tykkäsin huomattavasti enemmän etelä-Jyllannin maisemista. Kohokohdat olivat ehdottomasti Iso-Beltin silta, jonka ylitys maksoi yhteen suuntaan henkilöautolta n. 37 euroa.

Matkanvarrella on suuria ruskeita nähtävyys kylttejä, joten reitin varrella on vaikka mitä pysähtymisen arvoista. Mm. linnoja, viikinkipaikkoja, eläintarhoja, trooppisia puutarhoja jne. Meillä ei harmillisesti kuitenkaan kumpaankaan suuntaan ollut ylimääräistä aikaa pysähtelyille vaan ihailimme vain ohiviliseviä maisemia.

Aalborg – pyöräilijän kaupunki

Ei ole kauaakaan, kun Instagramin puolella totesin että haluaisin kokea matkoilla nähtävyyksiä enemmän pyörän selästä. Asiat kannattaa sanoa ääneen, sillä toteutin toiveeni samantien kun päätimme vuokrata Aalborgissa polkupyörät kahdeksi päiväksi.

Meillä oli myös vuokra-auto käytettävissä, mutta polkupyörällä on huomattavasti helpompaa liikkua kaupungeissa kun ei tarvitse etsiä parkkipaikkoja.

Vuokrasimme kaupunkipyörät Flexi Fix pyörävuokraamosta (70 DKK 2 pv). Vuokraamo oli ihan kirjaimellisesti polkupyöräpaja ja paikka näytti ihan siltä, kuin sinne oltaisiin tuotu kaikki varastetut polkupyörät. Nähtävästi paikka toimii siis ihan polkupyörähuoltona ja saimme ystävällistä palvelua.

Aalborgissa on erilliset polkupyöräkaistat ja pyöräilijöille omat liikennevalot. En ole aiemmin pyöräillyt kaupungeissa joten maaseutuun tottuneelle oli opeteltavaa pyöräilyyn kaupungissa. Helppoa ja kätevää se lopulta oli.

Aalborg nähtävyydet

Meillä oli kokonainen päivä aikaa pyöräillä Aalborgissa ja meillä ei ollut ennakkoon mitään suunnitelmia, mitä haluaisimme tehdä tai nähdä Aalborgissa. Hyppäsimme pyörien selkään ja lähdimme pyöräilemään ihan fiiliksen mukaan, välillä pysähtelimme katsomaan karttaa, että mitä kiinnostaisi käydä katsomassa seuraavaksi.

Puolustusmuseo

Aalborgissa on useita museoita, etenkin taide ja historiallisia museoita. Me poikkesimme puolustusmuseossa, missä oli esillä erilaisia panssarivaunuja, sotalentokoneita, aseita, viestintävälineitä, varusteita, puolustusajoneuvoja, bunkkereita jne.

Museo oli yllättävän iso, museo kiinnosti etenkin puolisoani ja minuakin tavallaan, sillä en ole vastaavia juttuja aiemmin muualla nähnyt. Samaan aikaan se ei kiinnostanut, sillä en ymmärtänyt niiden päälle mitään muuta kuin että ovat sotimiseen/puolustamiseen liittyviä asioita ja joiden kanssa toivon etten joudu koskaan olla tekemisissä.

Puolisoni kuuli syvän huokauksen kun totesin, että ”aina vaan kun tämä museo jatkuu”. Puolustusmuseo koostui kolmesta eri rakennuksesta, osittain kahdesta kerroksesta ja vielä pihapiiristä. Tykkäsin kuitenkin kun oli niin paljon nähtävää, paljon konkreettisia asioita eikä vain pelkkää tekstiä. Museo oli joka tapauksessa lopulta mielenkiintoinen ja erilainen.

Street food

Aalborgissa on rikas ravintolamaailma ja täällä kannattaa syödä joko paikallista Tanskalaista ruokaa tai Street Foodia. Me söimme mm. Caspars ravintolassa sekä pistäydyimme ihan omassa Street Food hallissa, joka oli täynnä erilaisia Street Food ruokapaikkoja.

Maistoimme myös ensi kertaa Tanskassa smörrebrödiä Aktuel ravintolassa. Siellä on tarjolla myös brunssia mutta koska olimme paikalla juuri brunssin jälkeen, saimme valita listalta erilaisia ruokia. Täältäkin sai hyvää ruokaa.

Lindolm Hoje – viikinkien hautausmaa

Vajaa 5 km päässä keskustasta sijaitsee vanha viikinkien hautasmaa Lindholm Hoje. Hautausmaan yhteydessä on Viikinkimuseo. Lindholm Hojessa on nähtävillä vanhoja viikinkien talon perustuksia ja vanhoja hautoja. Kiviä siellä on useita satoja ja paikka on näyttävän näköinen.

Matkalla joen toiselle puolelle viikinkien hautausmaalle ylitimme kulttuurisillan. Sillan yli kulkevat ratikat, jalankulkijat ja pyöräilijät mutta ei autoilijat. Silta aukeaa kahtia korkeamman veneen alittaessa sen.

Hjelmerstald

Aalborgin ydinkeskustan sisällä on yksi kaunis kortteli nimeltä Hjelmerstald. Alueelta löytyy vanhoja, värikkäitä taloja ja ruusupensaita jotka tuovat vahvasti mieleen Visbyn. Hjelmerstald sijaitsee kartasta katsottuna Aalborgin linnan takana mutta muutaman korttelin päässä keskustassa.

Aalborgissa on muuten myös runsaasti muraaleja ja niitä voi bongailla eri puolilta kaupunkia. Lähellä Hjelmerstaldia on myös pelikahvila Spielcafe. Kielimuurista emme heti ymmärtäneet että kyseessä oli lautapelikahvila ja ihmettelimme googlen kuvista, että miksi sieltä on kuvia vain kirjahyllyistä ja kaveriporukoista mutta ei mitään kuvia kahvilan antimista.

Kun eksyin kahvilaan sisälle, tajusin kuinka erikoinen kahvila kyseessä lopulta on, aika kiva idea tänä päivänä kokoontua yhdessä ystävien kanssa seurustelemaan ja pelaamaan lautapelejä.

Aalborgin eläinpuisto ja Mölleparken

Asuimme aivan Aalborgin tunnetun eläintarhan vieressä ja itseasiassa majapaikastamme aukesi näkymät eläintarhan kirahvien aitaukseen, joten saimme majapaikan ikkunasta ihailla suoraan kirahveja.

Sain kyseisestä näkymästä paljon positiivisia viestejä Instassa ja moni oli yhtä ihmeissään, eipä joka päivä näe kirahveja keittiön ikkunasta, varsinkaan pohjoismaissa! Aikataulusyistä meillä jäi itse eläintarha tällä kertaa välistä, vaikka ihan vieressä oli.

Pyöräilimme eläintarhan vierestä ja siellä oli myös kiipeilypuisto. Meidän olisi kummankin tehnyt mieli mennä kiipeilemään, mutta se on kesäkuussa auki vain viikonloppuisin ja sivustolla suositellaan ajan varaamista etukäteen. Kun tulimme paikan päälle, oli kiipeilypuistossa pitkät jonot odottamassa omaa vuoroa, jatkoimme suosiolla matkaa.

Vieressä on myös Mölleparken ja muutenkin Aalborgissa on paljon puistoja ja luonto lähellä. Mölleparkenin vieressä taas on Aalborgin näköalatorni. Aalborgin vanhin puisto on Kildeparken.

Vestre Fjordpark

Vestre Fjordparkiin eksyttiin jälleen kerran sattumalta. Kyseessä on hieman keskustan ulkopuolella sijaitsevasta ulkoilmapuistosta. Vestre Fjordinparkin vieressä on leirintäalue ja alueella voi uida, meloa, hyppiä vesihyppytornista minne voi myös kiivetä kiipeilyseinää pitkin.

Siellä on myös erilliset kiipeilytelineet veden päällä, liukumäki josta voi laskea alas rakennuksen katolta, trampoliineja ja auringonottopaikkoja. Paikka oli tosi viihtyisä paikka tulla viettämään aurinkoista kesäpäivää, siellä on myös kahvila (Salt Cafe). Innostuin myös rakennuksen kasvikatosta. Puolustusmuseo sijaitsee leirintäalueen vieressä ja samalla lähellä Vestre Fjordparkia.

Häät Aalborgissa

Emme tulleet Aalborgiin vain leikkimään turisteja, vaan saavuimme paikan päälle nimenomaan hääjuhlien takia. Olin otettu, kun sain ystävältä hääkutsun Tanskaan ja meidän Ahvenanmaa juhannussuunnitelmat siirtyivät tulevaisuuteen. Juhannuksia tulee aina uusia, mutta ystävän häät ovat kerran elämässä kokemus.

Häitä juhlittiin Tanskassa, suomalaisen ja ruotsalaisen kesken. Hääjuhlat olivat kolmikieliset ja vieraat olivat kansainvälisiä yhteensä 12 eri maasta. Laskimme, että meidän pöydässä oli 6 eri maasta vieraita.

Hääjuhlat olivat tunnelmalliset ja lämpimät, moni ihmetteli miten me olemme Suomesta asti tulleet paikan päälle. Tottakai tulimme ja seuraavana aamuna jatkoimme klo 9 matkaa takaisin kohti Suomea.

Juhannus ja pidennetty viikonloppu Aalborgissa oli ihanan leppoisa, otimme rennosti, vietimme puolison kanssa kaksistaan aikaa, teimme asioita aikuisten aikataulujen mukaan – eli olimme liikkeessä aamusta iltaan sekä juhlimme häissä. Meillä oli hieno reissu ja kotimatkalla iski kova haikeus ja kaipuu takaisin Tanskaan.

Olimme jo viime kerralla kiintyneet ja kotiutuneet Tanskaan ja sinne palatessa tajusimme, kuinka hyvin me Tanskassa viihdymme. Olin jo pelkästään pyöräilystä tosi innostunut, mutta koko Tanskan reissu kokonaisuudessaan autonvuokrauksineen ja roadtrippeineen, unohtamatta Aalborgiin tutustumista oli ihana. Tämä oli myös meidän kesän ainoa ulkomaanmatka ja otimme siitä kaiken irti.

Erityisen hyvin mieleen jäi myöhäisillan/keskiyön ajelu Aalborgiin, aurinko oli laskemassa, kuuntelimme paikallisen radion kappaleita, olimme hiljaa ja vain imimme maisemaa ja fiilistä (ja olimme väsyneitä).

14 kommenttia

 • Mikko / Matkalla Missä Milloinkin

  Pyöräily tosiaan on näppärä tapa liikkua kaupungeissa. Ei joudu matelemasn ruuhkissa tai tosiaan etsimään parkkipaikkaa. Lisäksi itse kaupunkiin kun tutustuu paremmin. Aalborg kuulostaa kivalta kaupungilta, toivottavasti osuu joskus meidänkin reitille!

  • Elina

   Joo niinpä, tosi vahva Visby fiilis tuli itelläkin! Ei käyty siellä viikinkimuseossa, mietittiin kyllä mutta haluttiin jatkaa matkaa… Ja viime kerralla käytiin Tanskassa viikinkimuseossa, niin mies totesi että ehkä siellä on about samoja juttuja. Olisi varmasti tykännyt siitä huolimatta mikäli oltaisiin sinne kuitenkin menty 🙂

 • Anne | Elämää Nomadina

  Tanska on itsellä melko huonosti hallussa (siis maa, toki myös kieli :D), ja Aalborg oli ihan uusi tuttavuus. Näyttää kyllä todella kivalta, ja tuo Hjelmerstaldin alue erityisen hurmaavalta. Kesäreissu polkupyörällä on varmasti oiva tapa tutustua kyliin ja kaupunkeihin, ja häät nyt on aina jotain erityistä!

  • Elina

   Häät on hyvä syy lähteä reissuun 🙂 Pyöräily oli kyllä oikea valinta tuolla, tosi näppärä. Kävellen ei oltaisi millään ehditty kiertämään kahden päivän aikana kaikkia paikkoja.

  • Elina

   Näin googlemaps ainakin väitti kun vertailin, että olis sama matka. Ehkä siinä tulee junavaihtoja tms mitkä pidentää matka-aikaa tms? Vuokra-auto oli kuitenkin yllättävän edullinen tanskan hintatasoon, to-su maksoi joku 120 e.

 • Merja / Merjan matkassa

  Tanska on jäänyt mulle aika vieraaksi. Sen läpi on ajettu joskus vuonna nakki ja muussi matkalla Saksaan ja lasten kanssa käytiin Legolandissa aikoinaan. Mutta niillä reissuilla ei juuri nähtävyyksiä katseltu. Legolandista jäi lähinnä mieleen se, kun koko porukka sairasti vuoron perään vatsataudin. 🙂

  • Elina

   Voi kamala! Siinä ei paljoa mitkään vuoristoradat enää kiinnosta ! 😀 Suosittelen palaamaan (siis Tanskaan), tykkäisitte varmasti!

 • Pirkko / Meriharakka

  Tanskassa pyöräily on kyllä niin paikassa kuin paikassa, Kööpenhamina mukaanlukien, läsnä, että turistikin tulee melkein ensimmäiseksi miettimään sitä vaihtoehtona kaupunkien sisäisessä liikenteessä. Tanskaan Kööpenhaminan ulkopuolella emme ole moneen vuoteen päätyneet, mutta joskus pitäisi kyllä uusia kauan sitten tehty retki Göteborgista lautalla yli ja koko maan halki sitten takaisin Ruotsin eteläiseen kärkeen!

  • Elina

   Pyöräily ja Tanska kuuluu jotenkin yhteen, tosi hyvin onnistuu Köpiksessäkin missä meinaa melkein jäädä pyöräilijöiden alle 😀

  • Sari/ matkalla lähelle tai kauas

   Pyöräily olisi varmasti näppärin tapa paikassa kuin paikassa tavoittaa nähtävyydet. Mutta ajaa vieraassa kaupungissa pyörällä, ei kuulosta houkuttelevalta. No tuolla nyt näyttää olevan hyvin pyöräteitä, joten saattaisi ehkä mennäkin. Kivan oloinen kaupunki.

 • Cilla Maria Travel

  Tämäkin osa Tanskaa vaikuttaa tosi kiinnostavalta ja viihtyisältä. Tykkään noista idyllisistä perinnerakennuksista, ja taisin jo Instassakin ihailla tuota yhtä muraalia. Eipä ole muuten koskaan tullut käytyä ulkomailla missään juhlissa kutsuvieraana.

Jätä vastaus

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *