Juhannuskallio

Juhannuskallio Rukalla, helppo ja nopea piipahdus tunturin päällä

Joulukuun Kuusamon matkalla oli alunperin tarkoitus lähteä tyttöjen kanssa pienelle karhunkierrokselle, mutta kun lähdin reissuun lopulta yksin, muuttui samalla suunnitelmat. Pidemmän patikan sijaan päätin rennon vapaapäivän aikana tehdä pari lyhyempää patikkaa Rukalla. Ensimmäisenä suuntasin jo perinteeksi muodostuneelle Konttaiselle ja toisen, vielä lyhyemmän patikan tein Juhannuskalliolle.

Missä Juhannuskallio sijaitsee?

Juhannuskallio sijaitsee Rukalla, itseasiassa Rukatunturin vieressä. Kun Rukalle ajaa, jatketaan Rukakeskuksesta vielä eteenpäin kohti seuraavaa liikenneympyrää. Juhannuskallio näkyy heti liikenneympyrän vasemmalla puolella.

Siitä jatketaan ajamista kuitenkin vielä suoraan kohti Itä-Rukaa ja ylös pitkää ja jyrkkää mäkeä Juhannuskalliontien päähän asti. Oikealle puolelle jää parkkipaikka hotellia vastapäätä ja reitti lähtee suoraan parkkipaikalta tien toiselle puolelle. Itse lähdin ensin väärään suuntaan muiden jälkiä seuraten patikoimaan kyltin väärältä puolelta, mutta Juhannuskallion reitti lähtee Juhannuskallio kyltin oikealta puolelta alamäkeen.

Juhannuskallion reitti

Juhannuskallion reitti ei ole pitkä, vaan oikeastaan todella lyhyt, vain 300 metriä pitkä. Puolet siitä sisältää nousua, mikä kuitenkin sujuu helposti ja vain 5 minuutissa ollaan jo juhannuskallion päällä.

En oikeastaan tiennyt mitä reitiltä ja maisemilta odottaa, joten patikoin helppokulkuista reittiä pitkin innolla. Pian vastaan tuli sama pariskunta, johon olin törmännyt tätä ennen Konttaisella. Nähtävästi muillakin oli ajatuksena kulkea lyhyet patikat saman päivän aikana.

Juhannuskalliolla on ennen vanhaa vietetty juhannusjuhlia ja olisi mielenkiintoista joskus käydä täällä juhannuksena katsomassa, vietetäänkö täällä edelleen juhannusta samaisella kallionlaella.

Hyvän sään aikaan pitäisi täältä nähdä jopa Venäjälle saakka, mutta tuona päivänä oli sumuista, joten jopa Rukatunturi oli sumun peitossa.

Juhannuskalliolla on rajoitusosa, jossa liikkuminen on kielletty 1.4-15.8 sen hauraan luonnon vuoksi ja polulta ei saa siksi poiketa. Olen luullut, että koko Juhannuskalliolle ei saa tuona aikana mennä, mutta karttaa katsoessa on Juhannuskalliolle merkitty erillinen rajoitusosa, minne kulkeminen on tuona aikana kielletty. Juhannuskallion merkitty polku kulkee juuri ja juuri rajoitusosan ulkopuolella.

Rajoitusosan alueen kallionreunalta voi muuna aikana käydä kurkkaamassa Rukan liikenneympyrän (muuta en sieltä nähnyt) ja näin talvisaikaan rajoitusosan puolella sai käydä. Kallion reuna on hyvin jyrkkä, joten senkään vuoksi ei suositella polulta poikkeamista. Täältä voit lukea lisää Juhannuskallion rajoitusosasta.

Juhannuskallion korkein kohta sijaitsee 469 metrin korkeudessa ja vaikka reitti on lyhyt, on se hyvin antoisa ja tykkylumipuita voi juhannuskallion päältä ihastella talvella.

Päivä oli jo hämärtymässä, joten parin patikan jälkeen suuntasin takaisin mökille lämmittämään glögiä ja saunaa. Lyhytkin patikka voi olla kiva!

2 kommenttia

  • Mikko / Matkalla Missä Milloinkin

    Konttaisen lisäksi juhannuskalliolta on kivat näkymät. Enpä tiennyt, että sieltä voisi näkyä Venäjälle asti, mutta toki sieltä varsin pitkälle näkyy. Vaikka yleensä tykätään pidemmistä reiteistä, on Juhannuskalliolle mukavaa aina käydä.

  • Elina

    Huipulta on vaikea sanoa, missä kohtaa raja menee mutta esim. kun käytiin Pyhätunturin päällä, siellä oli taulu jossa luki missä mikäkin näppylä on. Silloin mainittiin myös Venäjän raja ja Ruka on paljon lähempänä. En itse ilman opastusta osaisi sanoa missä kohtaa se on, ellei kartasta katso samalla 😀

Jätä vastaus

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *