Fäboda, vähän kuin Pohjanmaan Hanko

Fäboda sijaitsee meren äärellä vajaa 10 km päässä Pietarsaaresta. Fäbodassa sijaitsee kauniit kalliot ja hiekkarannat, joten tänne kannattaa suunnata kauniina kesäpäivänä, vaikka paikka on varmasti upea kaikkina vuodenaikoina. Lähellä Fäbodaa on Arktinen museo Nanoq, jossa kannattaa myös samalla kertaa käydä.

Kun viime vuonna kävin lasten kanssa Fäbodassa ja ihastuin sen kauneuteen, oli tänä kesänä aika palata sinne koko perheen kanssa. Ajoimme ensin Nanoqin museoon, missä vierähti pari tuntia. Tänä kesänä Nanoqin metsään on valmistunut lasten seikkailurata ja sinne on jossain vaiheessa valmistumassa luontopolku suoraan Fäbodan rannalle.

Siirryimme autolla Nanoqilta muutaman kilometrin päähän Fäbodaan, jonka rantatien varrella on kesämökkejä. Perillä on iso parkkipaikka ja kun perille pääsee, on näky vaikuttava. Merenkurkku siintää edessä ja ranta muodostuu upeista kallioista ja hiekkarannoista.

Fäbodan kahvila

Fäbodan kahvila sijaitsee meren äärellä ja keskeisellä paikalla. Kahvilassa myydään hyvää, itsetehtyä jäätelöä sekä leivoksia ja syötävää. Pihapiirissä on yleiset vessat. Kahvilalta lähtee 170 metriä pitkä esteetön luontopolku kallioiden keskelle.

Fäbodan kalliot, kuivat mäntypuut ja meri on niin upea näky, että paikasta ei malttaisi jatkaa matkaa. Kävelemme kallioiden toiselle puolelle, missä sijaitsee Lillsandin uimaranta.

Fäbodan rannat

Fäbodan rannat on hiekka- ja matalapohjaisia, joten sopivat hyvin myös lapselle. Toinen ja pidempi uimaranta sijaitsee kahvilan toisella puolella, parkkipaikan puolella. Sielläkin pääsee kävelemään pitkästi esteettömästi, aivan rannan toiselle puolelle saakka.

Matkanvarrella on rannassa nuotiopaikka ja kelottunut puu. Rannalla on Hankoa muistuttava rantakoppi ja muutenkin maasto tuo mieleen suosikki kesäkaupunkini Hangon.

1,5 km patikoinnin päässä Lillsandin uimrannalta, sijaitsee vielä kolmas ranta Isohiekka.

Rannan päädystä avautuu Merenkurkulle tyypillinen kivikkoinen näkymä
Fäbodan rannoilla voi kulkea pitkästi esteettömästi

Alueella on myös leirintäalue ja täältä lähtee 33 km edestä retkeilyreittejä, joten Fäbodaan voi tulla vaikka kokonaiseksi viikonlopuksi. Myös Nanoqista lähtee vaelluspolkuja metsään ja polun varrella on mm. Henkan laavu. Fäboda on upea kohde Pohjanmaalla, missä kannattaa joskus poiketa.

Mikäli jatkaa Pietarsaaresta Kokkolaan, kannattaa ajaa 7-sillan saaristotietä pitkin. Visualaddictin blogista voit lukea reitistä enemmän 🙂

Fäbodan osoite on: Pikkuhiekantie 265, 68620 Pietarsaari

18 kommenttia

Jätä vastaus

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *