5 x tietoiskua matkustamisesta junalla kotimaassa

Pidän juna-asemien tunnelmasta hyvinkin paljon ja etenkin ulkomailla ne herättävät aina paljon tunteita. Siinä on jotain, mitä en oikein osaa kunnolla edes pukea sanoiksi. Ehkä se ajatus, että hyppäämällä junaan, voisi päätyä vaikka minne. Saisi vain istua kyydissä ja katsella ohi vilahtelevia maisemia. Matkustamisessa pidän erityisen paljon nimenomaan matkustamisesta, siitä kun on matkalla jonnekkin. Siinä on jotain vapauttavaa, uteliaisuutta, seikkailuntuntua, levollisuutta. Pidän junalla matkustamisesta ja tässä postauksessa kerron ehkä ihan itsestäänselviä asioita matkustamisesta junalla kotimaassa.

 
Tiedättekö sen tilanteen, kun kävelette jonkun kohteen ohi lukuisia kertoja, mutta ette kiinnitä siihen mitään huomiota, tai toimitte jatkuvasti automaatiolla? Tilaatte joka kerta perus junaliput, astutte junaan ja olette muutaman tunnin kulutta perillä. That’s it, sitä se junassa matkustaminen on, ihan tavallisia juttuja eikö vain? VR on iso osa Suomalaista kotimaanmatkailua ja olen vuosien varrella matkustanut junalla lukuisia kertoja. Vasta muutama vuosi sitten heräsin yhdellä juna-matkalla, kuinka olenkaan voinut missata niin monet perusasiat, joihin en ole kiinnittänyt aiemmin lainkaan huomiota, tässä ne tulee:

Junissa on Extra-luokat

 
Tämä on juuri se asia, jonka itse olen ohikulkiessa aina nähnyt, mutten ole koskaan kiinnittänyt siihen sen enempää huomiota. Kun kerran eräällä työmatkalla olinkin saanut extra-luokan lipun, hävetti. Miten en ollut aiemmin rekisteröinyt extra-luokan olemassaoloa? Yrityslipulla saa automaattisesti junalipun extra-luokasta. Minulla ei ollut hajuakaan, mitä tällaiseen extra-luokkaan ylipäänsä edes kuului.
Extra-luokka löytyy sekä Pendolino ja Intercity junista ja niissä on mukavammat penkit, tarjolla ilmaista vettä, teetä ja kahvia ja myös päivän iltapäivälehdet. Extra-luokka sijaitsee aina junan päädyssä, joten niissä ei ole häiritsevää ohikulku liikennettä ja on muutenkin väljempää ja huomattavasti hiljaisempaa. Pendolinosta löytyy lisäksi oma 6-hengen hytti, jossa voi matkustaa omalla porukalla rauhassa.
Kuuden hengen hytti vaikka kokoukseen tai kaveriporukalle

Miten erottaa Pendolinon ja Intercityn?

 
Pendolino on aina yksikerroksinen, pitkä ja kapea juna kun taas Intercityssa on toinenkin kerros. Intercityn pohjapiirustus poikkeaa Pendolinon yksinkertaisesta ja on huomattavasti monipuolisempi ja sisältää monta erilaista junavaunua, joiden sisällä on myös erikokoisia hyttejä. Intercityn ravintolavaunun toisessa kerroksessa on myös anniskelualue ja mukavammat penkit, jotka saa käännettyä esimerkiksi suoraan maiseman suuntaan, näille paikoille voi lisämaksusta ostaa oman paikkalipun ennakkoon. Korjatkaa mikäli olen väärässä, mutta ymmärtääkseni tähän kerrokseen pääsee kuitenkin ilmaiseksi nauttimaan ravintolavaunun ruoista ilman paikkalippua?
Tässä voi syödä tai työskennellä ja katsella samalla maisemia

Lapsen kanssa matkustaessa on väliä, kummalla junalla matkustat

 
Ennen juna oli vain juna, enkä ollut aiemmin kiinnittänyt mitään huomiota Pendolinon ja Intercityn eroavaisuuksiin. Herätys näiden junien erojen suhteen tuli eteeni vasta lapsen myötä. Opin, että pienten lasten kanssa matkustaessa huomattavasti parempi vaihtoehto on Intercity. Pendolinoon astuessa on aina rappuset eikä esteettömiä ovia kuten Intercityssä, joten lastenrattaiden siirtäminen junaan on varsinkin yksin matkustaessa hankalaa. Junassa on lisäksi vain yksi vaunualue, missä säilyttää lastenrattaita. Leikkipaikka puuttuu kaikista Pendolinoista.
Intercityssä puolestaan on erillinen leikkialue yläkerrassa ja paljon tilaa lastenrattaille useammassakin eri paikassa. Intercityssä on myös ostettavissa liput erilliseen perhe-hyttiin. Vessassa on otettu lapsiperheet huomioon, on tilaa, hoitopöytä, potta ja tuttipullon lämmitin. Lapset viihtyy leikkivaunussa erittäin hyvin, joten helpommalla pääsee jos ottaa leikkivaunusta paikan. Toisaalta se meteli voi olla häiritsevän kovaa, joten jos on pitkä junamatka edessä ja herkkä melulle, niin kannattaa valita paikka toisesta vaunusta ja tulla leikkivaunuun vaan piipahtamaan.

Ravintolavaunun ruokia voi syödä omalla paikalla

 
Jotenkin sekin ajatus on juurtunut johonkin syvälle, että jos tilaat ruokaa – niin syöt sen ravintolassa. VR:ssä saa kuitenkin viedä ruokaa omalle paikalle ja syödä sen siellä, ei tarvitse jäädä syömään ravintolavaunuun. Osassa Intercity junista on myös erillinen myyntikärry.

Yöjunalla matkustaminen on mukavaa ja helppoa

 
Omat kokemukset yöjunalla matkustamiseen ovat rajoittuneet Interrail-kokemuksiin Euroopassa ja vasta vuosia myöhemmin matkustin ensimmäistä kertaa myös Suomessa yöjunalla. Matkustin 2-hengen makuuhytissä alakerrassa, jossa oli kaksi allekkaista sänkyä ja lavuaari. Sängyissä on lakanat, kasvopyyhe ja vesipullo. Yläkerran hyteissä on oma suihku ja wc. Mielestäni junan sänky oli oikein mukava, tyyny ihanan pehmoinen ja peiton alle kömpi mielellään. Yläpedissä tuli yöllä kuuma, jonka vuoksi heräsin useita kertoja, muuten nukuin junassa oikein hyvin, vaikka junan heilunta tuntuikin. Aamulla konduktööri toi ovelle kahvia tai teetä. Oli todella helppo ja kätevä tapa matkustaa kauemmas.
Tällaisia ajatuksia junalla matkustamisesta kotimaassa. Tuleeko muita vastaavia yksityiskohtia mieleen junalla matkustamisesta? En ole esimerkiksi koskaan matkustanut auto+juna yhdistelmällä. Oliko nämä ihan läpihuutojuttuja vai tuliko jotain uutta? Seuraavassa postauksessa hypätään erään ikimuistoisen junan kyytiin Junamatka Sri Lankassa, pysy matkassa mukana!

2 kommenttia

  • Mikko / Matkalla Missä Milloinkin

    Kovin paljoa ei tulekaan junassa nykyään matkustettua ja silloin kun tulee, ei paljoakaan tule kiinnitettyä junan laatuun huomiota, vaan tulee ostettua lippu junaan, minkä aikataulut parhaiten sattuvat sopimaan. Sinällään olen kyllä huomannut nuo Pendolinon ja IC:n keskinäiset erot.

  • Elina

    Koko pandemian aikana on tullut itsekin matkustettua junalla ainoastaan kahdesti, muuten ollaan liikuttu paikasta toiseen omalla autolla. No näinhän se on, usein valitsee sen junan joka sopii menoihin (esim aika tärkeää jos menossa lentokentälle) :'D

Jätä vastaus

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *