Kotimaa: Mathildedalin ruukkikylä ja Teijon kansallispuisto

Kirjoitin alkuvuonna teemana kotimaa postauksessa että ”jos jokin mielenkiintoinen paikka sattuu kohdalle, voin siitä postauksen raapaista”. Nyt sattui sellainen tulemaan kun sain tänä kesänä kunnian olla mukana häissä ja samalla paikassa, josta en ollut aiemmin kuullut ja jonka haluan tuoda esille suuremmalle yleisölle. Epäilen että on monia muitakin, jotka eivät ole paikasta kuulleet ja ovat kenties myös kiinnostuneita tutustumaan uusiin kohteisiin kotimaassamme. Toki paikka on varmasti hyvin tuttu siellä suunnalla varttuneille, sillä kyseessä on Mathildedalin ruukkikylä Salossa. Paikan historiasta voit lukea halutessasi täältä: Mathildedal

Mielestäni tienpätkä Salo-Raasepori on hyvin kaunis (yksi suosikeistani Suomessa) ja olen mennyt siitä monta kertaa. Joka kerta olen ohittanut kyltin jossa lukee Teijo ja miettinyt, että tuolla pitäisi joskus käydä. Onneksi pääsin siellä vihdoin käymään. Kyse on siis Teijon nykyisestä kansallispuistosta, jonka kupeessa Mathildedahlin kylä sijaitsee. Teijo koostuu mm. Mathildedahlin, Teijon ja Kirjakkalan ruukkikylistä.

Yövyimme Mathildan Marinassa joka on merenrannalla Mathildedahlin ruukkikylässä. Yöpymispaikka vaikutti suht uudelta ja oli erittäin siisti. Paikassa on ravintola, saunatilat ja pienvenesatama meren äärellä sekä pihassa marketauto.

Mathildan Marina

Joskus tekisi mieli heittää navigaattori ojaan (okei, googlemaps), sillä tälläkin kertaa navigaattori ohjasi meidät kahdesti aivan minimaaliselle polkupyöräpolulle (ja huomasimme myöhemmin, että monen muunkin navigaattorit ohjasivat samaiseen paikkaan!). Polkupyöräpolulta oli perille vain n. 100 metriä matkaa (älkää kääntykö oikealle missä on alpakoita, mikäli navigaattori ohjaa ruukkitehtaille). Kirjauduimme huoneeseemme sisään ja jatkoimme samantien matkaa Kirjakkalan ruukkikylään, josta lähdimme patikoimaan Hamarinjärven rengasreittiä pitkin. Hamarinjärven rengasreitin ”päänähtävyys” oli nousu Nikkallion päälle, josta oli hienot maisemat! Paikka sopisi hyvin vaikka piknik paikaksi.

Nikkallio
Hamarinjärvi
Hamarinjärvi

Lähdimme kävelemään hieman vaikeakulkuista reittiä takaisinpäin kohti Hamarinjärveä. Osa porukasta jäivät grillailemaan, saunomaan ja paljuilemaan Kirjakkalan ruukkikylään, josta oli tilat vuokrattuna siksi illaksi. Kyseessä oli hääparin järjestämä pre-party, mikä oli tosi kiva ohjelmanumero paikalle saapuneille häävieraille. Hamarinjärven kierros on Teijon kansallispuistossa hieman kauempana muista reiteistä, suurin osa reiteistä kulkevat Matildan- ja Puolakkajärven ympärillä, lähellä Mathildedalin kylää.

Valimo
Teijon kirkko
Kesäteatterilava

Itse Mathildedalin ruukkikylässä häät olivat Valimossa, joka oli aivan täydellinen hääpaikka. Muutenkin meille sattui kaunis kesäpäivä, aurinko paistoi ja Valimon vieressä oli kesäteatteri, jonka lavalla vihkiminen tapahtui. Ennen vihkimistilaisuutta alkoi rakennusten takaa kuulua epämääräistä ääntä, ääni kuulosti renkaiden sutimisen ja porsaan tappamisen sekoitukselta. Hieman myöhemmin selvisi äänen lähteneen Alpakoista, jotka joutuivat kerättäväksi.

Alpakoita

Mathildedalin ruukkikylässä asustaa siis monia kymmeniä alpakoita! Kylässä on myös puoti, jossa myydään alpakan villoista tehtyjä tuotteita. Juttelin paikan pitäjien kanssa ja he olivat hyvin mukavia ja ystävällisiä, paikalla oli myös heidän koiria joiden karvoista oli myös kehrätty tuotteita. Ruukkitehtaissa oli myös ravintola, kahvila ja puoteja.

Mathildedalin ruukkikylä

Tykkäsin alueesta hyvin paljon, sillä paikka oli hyvin idyllinen ja paikasta huokui kylämäisyys. Alueella oli nimittäin oma kyläkauppa, kyläpanimo, kyläravintola, kyläleipomo, alpakoista puhumattakaan ja ihana luonto ympärillä! Teijo vaikuttaa siis kokonaisuudessaan hyvin monipuoliselta kohteelta, on nähtävää ja patikoitavaa. Ajoimme golfkentän läpi ja ihastelimme sitä, vaikkemme itse golfia pelaakaan. Yllätyin, että paikasta löytyy myös laskettelukeskus! Maasto on siis hyvin vaihtelevaa ja tällaiselle lakeuksiin tottuneelle, mäkiset ja mutkaiset pienet tiet olivat jo hyvin eksoottisia. Mukavaa kontrastia toi myös meren sekä järvien läheisyys.

Koska olimme paikalla häiden vuoksi ja häitä seuraavana päivänä meillä oli jo kiire hakemaan koiria hoitolasta, jäi paikkaan tutustuminen vähemmälle. Teijo jätti kuitenkin itselleni hyvin uteliaan fiiliksen, tuntui että olisi tehnyt mieli jäädä sinne pidemmäksi aikaa ja tutustua alueeseen laajemmin. Tulemme hyvin varmasti palaamaan joskus takaisin, sillä kuten aiemmin mainitsin, se sijaitsee hyvin lähellä tuttua tietä.

Jätä vastaus

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *