Käytännön tietoa ja kokemuksia matkustaessa Kanadaan
Tässä postauksessa jaan meidän Kanada kokemuksia ja käytännönläheistä tietoa matkustaessa Kanadaan. Onko jotain erityistä maahantulon suhteen, minkälainen hintataso Kanadassa on, aikaerosta jne. Matkustimme 2 viikon aikana eri puolilla Kanadaa, Torontossa, Calgaryssa ja Kalliovuorilla sekä Vancouverissa. Lisää kokemuksia tulee luonnollisesti muiden postausten yhteydessä.
Lentäminen Kanadaan
Lensimme Kanadaan mennen tullen Islannin kautta Iceland Airilla. Kanadaan ei ole Suomesta lainkaan suoria lentoja ja tutkimme potentiaalisia vaihtoehtoja todella pitkään. Yksi vaihtoehto oli lentää Amsterdamin kautta, mutta unohdimme lopulta sen vaihtoehdon, sillä lentoajat olisivat olleet tällä reitillä pidemmät.
Varasimme runkolennot Suomesta Islannin kautta Kanadaan: Helsinki-Reykjavik-Toronto ja Vancouver-Reykjavik-Helsinki. Kanadan maansisäiset lennot ostimme erikseen ja suoraan lentoyhtiöltä, WestJetiltä.
Kanadan sisäiset lennot olivat edullisia, mutta niissä ei usein ole matkalaukkuja mukana, joten matkalaukuista tuli hieman lisäkuluja edullisen matkalipun päälle.
Lento Islantiin kestää reilu 3 tuntia 40 min, Reykjavikista Torontoon kestää lentää n. 6 tuntia, Vancouverista Islantiin 7 tuntia ja 20 min.
Maahantulo Kanadaan
Ennen Kanadaan matkustamista tulee hakea netistä eTA-lupa. eTA-lupa maksaa vajaa 5 euroa per hlö ja hakemuksessa tiedustellaan mm. ammattia, miksi on maahan tulossa ja lennon lähtöaikataulua.
Tullessamme Torontoon, sujui maahantulo todella nopeasti ja helposti. Tunnistimme itsemme itsepalvelulaitteilla, joihin skannattiin passit. Samalla kysyttiin, onko mukana erilaisia ruokia. Meillä oli mukana mm. pähkinöitä ja samana päivänä Helsinki-Vantaalta ostettuja pasteijoita, joissa oli lihaa sisällä. Saimme ruokien takia erillisen lapun, joka tuli näyttää virkailijalle.
Tämän jälkeen tuli heittää kyseiset ruoat pois, eli kaikkia ruokia ei saa maahan tuoda. Ei myöskään hedelmiä. Tämän jälkeen oli pikainen passintarkastus, missä ei kysytty mitään ja maahantulo oli ohi.
Kanadassa on paljon helpompi maahantulo kuin esimerkiksi Yhdysvalloissa, missä maahantulo voi kestää tunteja. On hyvä tulostaa paperille tai vähintään PDF kaikki varaustiedot hotelleista ja lennoista, sekä todistus eTAsta. Islannin päässä, ennen Kanadaan lentämistä virkailija tarkisti, että meillä on Kanadasta jo paluulippu takaisin Suomeen, sekä ensimmäisen yön hotellivaraus.
Autolla Kanadassa
Vuokrasimme Calgaryssa auton viikoksi Hertzin kautta. Auton vuokraaminen oli edullista, viikon maastoauton (Ford Explorer) vuokraus maksoi n. 300 euroa. Calgarysta järjestetään runsaasti retkiä ympäri Kalliovuoria, joten siellä suunnalla pärjää myös ilman autoa sillä retkitarjonta on niin laaja.
Ajaminen Kanadassa on helppoa, liikenne on rauhallista eikä hurjia tilanteita tullut kertaakaan eteen. Puoliso toimi kuskina ja hän tilasi itselleen kansainvälisen ajokortin, sillä sellainen oli suositeltava olla Kanadassa. Vancouverissa meillä ei autoa ollut vuokrattuna, mutta siellä saimme kyydit kätevästi hoidettua Lyft tai Uber-sovelluksella.
Kun hoidimme kulkemiset Lyftillä tai Uberilla, olisi meillä pitänyt olla oma lastenistuin mukana, mutta sitä meillä ei ollut. Kuski voi tarvittaessa kieltäytyä ottamasta kyytiin, koska Kanadassakin on laitonta kuljettaa lasta ilman turvaistuinta. Meillä ei käynyt mielessäkään, että olisimme Suomesta ottaneet oman istuimen mukaan.
Joissakin Kanadan osavaltioissa on sellainen liikennesääntö, että valoissa saa kääntyä oikealle vaikka punainen valo palaa.
Netti
Heti Kanadaan laskeuduttua, on aulassa SIM-kortin myyjiä. En tiedä mitä paikallisen SIM-kortin ostaminen olisi erikseen maksanut, mutta yritimme selvitä pelkästään hotellin wifillä.
Jo ensimmäisenä päivänä huomasimme, että emme tulisi pärjäämään hotellin wifillä, koska otimme kyytejä lennosta Lyft-sovelluksella ja sen vuoksi tuli netti olla päällä. Päädyimme tilaamaan oman puhelinoperaattorin reissunetin, joka maksoi n. 20 euroa / 1 gigaa.
Yritin käyttää reissunettiä ainoastaan tien päällä (eikä majapaikoissa) ja silti jouduimme tilaamaan toisen paketin, kun nettikiintiö ehti reissun loppupuolella tulla täyteen.
Kalliovuorilla oli myös laajoja katvealueita, joilla ei ollut puhelinverkkoa lainkaan.
Sää syksyllä Kanadassa
Minulla oli haaveena päästä Kanadaan nimenomaan syksyllä ja ruska-aikaan. Olen itse syksyn lapsi ja rakastan syksyä ja sen värikkyyttä, olimme juuri ennen matkaa viettäneet 10-v hääpäivää, joten oli itsestään selvää että ajankohdan unelmien matkalle tulisi osua juuri tähän vuodenaikaan, syksyyn.
Paras ruska-aika Kanadan Kalliovuorilla on syyskuun puolen välin jälkeen lokakuun alkupuolelle. Me lähdimme matkaan lokakuun ensimmäisen viikon lopulla ja kotiin palasimme lokakuun puolessa välissä.
Olin niin iloinen, kun Calgaryyn päästessämme näin auton ikkunasta runsaasti kullan keltaisia metsiä. Ajankohta oli osunut nappiin! Upea ruska seurasi meitä koko matkan, Lake Louisessa oli myös upea ruska, mutta ruska vahvistui kohti Jasperia, missä ruska oli parhaimmillaan.
Vancouverissa reissun loppupuolella, oli parhaat ruska-ajat jo takanapäin, paljon oli lehtiä tippunut puista mutta jonkin verran oli vielä jäljellä.
Kahden viikon aikana satoi ainoastaan 1 päivän Kalliovuorilla ja Vancouverissa 1½ päivää, muutoin sää oli pilvinen tai puolipilvinen. Lämpötila oli kaikkea +1 – +14 asteen välillä. Meillä oli pakattuna kuorivaatteet ja lämmin fleece/untuvakerrasto alle, joten kerrospukeutumisella pärjäsi hienosti.
Aikaero Kanadassa
Tein ruutuvihkooni tarkat laskelmat siitä, paljonko kello on missäkin mihinkäkin kellonaikaan. Silti olin aivan sekaisin siitä, mitä kello on Suomessa.
Torontossa oli aikaero Suomeen -7 tuntia. Kun valvoimme lentokoneessa ja laskeuduimme Kanadaan paikalliseen aikaan illalla ja menimme paikalliseen, normaaliin aikaan nukkumaan, pääsimme melko kivuttomasti kiinni Kanadan aikaeroon. 2-3 ensimmäistä yötä heräsimme aamuyöstä, mutta se aika meni tulevan päivän suunnitteluun ja somepäivitysten tekemiseen.
Lensimme Torontosta Calgaryyn klo 6.30 lennolla, jolloin kello oli Suomessa jotain iltapäivällä. Aikainen aamulento ei siis haitannut lainkaan, vaan tarkoituksella otimme reissun alkuvaiheessa aikaisen lennon. Calgaryn aikaero Torontoon oli -2 tuntia, eli Suomeen oli aikaeroa jo -9 tuntia.
Menimme iltaisin aikaisin nukkumaan ja heräsimme aamuisin taas aikaisin. Vanhempi lapsi sopeutui meidän kanssa aikaeroon tosi nopeasti, kun pienemmällä lapsella meni oikean rytmin sopeutumiseen 4 yötä. Vancouverissa oli aikaero jälleen – 1 tunti Calgaryyn verrattuna ja Suomeen – 10 tuntia. Siinä vaiheessa reissua olimme jo hyvin Kanadan rytmissä.
Paluulento Vancouverista Reykjavikiin lähti Vancouverista iltapäivällä ja perillä Islannissa olimme paikalliseen aikaan 6 aamulla (eli klo 23.00 illalla Vancouverissa). Emme nukkuneet koneessa lainkaan, sillä lapset eivät lennolla nukahtaneet. He nukahtivat Reykjavikin vuokra-autoon, jossa nukkuivat lopulta 6 tuntia.
Me emme Islannissa nukkuneet, vaan olimme samoilla silmillä koko päivän ja iltapäivästä meinasin lukuisia kertoja nukahtaa apukuskin paikalle, mutta en uskaltanut sillä pelkäsin että puoliso nukahtaisi. Aikaeroa Vancouveriin oli Islannissa +7 tuntia.
Olimme Islannissa kuolemanväsyneitä ja kun seuraavana aamuna heräsimme aamuyöstä lentokentälle, tuntui että olimme hyvin pääsemässä takaisin kohti Suomen aikaeroa. Kun lauantaina olimme kotona, tuli uni helposti mutta lapsi heräsi lukuisia kertoja öisin matkan jälkeen, jonka jälkeen valvoin aamuyöt. Pääsimme siis molempiin suuntiin kiinni aikaeroon, joskin pahin päivä oli viimeinen päivä Islannissa kun taistelimme väsymystä vastaan.
Hintataso Kanadassa
Kun puhutaan dollareista, tulee helposti mieleen Yhdysvaltojen dollarit. Kanadassa on myös dollareita, mutta Kanadan dollareita.
Kurssi ei ole sama, siis Yhdysvaltojen ja Kanadan. Jos yksi Yhdysvallan dollari on n. euron, on 1 Kanadan dollari n. 0,7 euroa. Siitä huolimatta, ajattelin koko reissun ajan CADeja suoraan suhteessa euroihin, varsinkin kun hintoihin lisättiin aina 5 % vero päälle.
Tuntui, että kaikki oli kallista, ihan suomen hintatasoa. Olin kauhuissani ensimmäisten päivien ravintolalaskuista, ja vielä oli toista viikkoa reissua jäljellä. Vasta kotiin palattua laskeskelin että ei ne lopulliset kauppa ja ravintolalaskut lopulta niin kamalia ollutkaan. Karkeasti sanottuna saa varautua Suomen hintatasoon.
Ravintoloissa ja kahviloissa tulee maksaa vielä erikseen tipit, jotka ovat n. 10-25 % laskusta. Yleensä hyvä tippimäärä on 15 %. Kun lasketaan vielä 5 % verot päälle, niin loppulaskuun tulee aina 20 % lisähintaa.
Kortit kävivät kaikkialla, emmekä kertaakaan törmänneet tilanteeseen, missä olisi tarvinnut käteistä. Ainoastaan kuljettajille olisi voinut olla käteistippiä mukana.
Majapaikat
Yövyimme Kanadassa yhteensä 6 eri majapaikassa. Moni vaati vakuusmaksun, lähinnä sen vuoksi mikäli huoneessa tupakoi. Kaikissa majapaikoissa oli muhkeat, suuret parisängyt. Niistä tuli aivan pohjoisamerikkalainen olo.
Ensimmäisessä majapaikassa oli jopa suuvettä ja jokaisessa majapaikassa oli valmiina shampoot ja saippuat ja pyyhkeet, eli niitä ei tarvinnut Suomesta asti pakata mukaan.
Aamupalat olivat melko vaatimattomia, ei juurikaan hedelmiä, lähinnä puuroa ja vähän jotain lihaa ja leipää. Usein aamupalalla oli pannukakkuja ja vaahterasiirapista tuli tietenkin reissun hitti. Ihastuin mielettömän paljon vaahterasiirappi puuroon.
Koska oli meidän mittapuulla pitkä reissu, pyrimme varaamaan hintalaatusuhteeltaan mahdollisimman edullisia majapaikkoja. Monet olivat perus hyviä, paikka missä nukkua. Tärkeää oli, että reissun puolessa välissä löytyi majapaikasta myös pyykinpesumahdollisuus.
Mitä pidimme Kanadasta?
Tämä reissu oli pitkäaikainen unelma ja unelma kävi kyllä niin hyvin toteen, että täytyy todeta että reissu oli todella onnistunut. Tykkäsimme todella valtavasti, viihdyimme hyvin, olo oli kotoisa ja helppo ja tykkäsimme, kun näimme paljon erilaisia kohteita.
Suurkaupungeissa näkyi kuitenkin paljon kodittomuutta ja se loi paikoitellen vähän turvattoman olon, kun tiesi että katukuvassa on paljon erilaisissa aineissa olevia tyyppejä. Kanadalaiset eivät olleet yltiöpositiivisia kuten jenkeissä, mutta olivat silti todella ystävällisiä ja mukavia.
Maassa asuu paljon muualta päin muuttaneita ja suurin osa joiden kanssa olimme tavalla tai toisella reissussa tekemissä, olivat kaikki jostain muualta päin maailmaa.
Reissussa oli paljon sellaisia elementtejä, joista niin kovasti pidämme. Näistä lisää seuraavissa Kanada postauksissa, voit lukea meidän matkareitistä täältä.
Yksi kommentti
Mikko / Matkalla Missä Milloinkin
Jep, Kanada on upea maa, voin samaistua moneen asiaan. Hintataso ei tosiaan ole halpa, mutta maisemat on hulppeita – niitä kelpaa katsella. Maassa on kyllä todella paljon nähtävää.