Rubjerg Knude Fyr – majakkaretken tunnelmia ukkosmyrskyssä

Yksi Jyllannin tunnetuimmista majakoista on Rubjerg Knude fyr, joka sijaitsee Jyllannin pohjoisosassa. Rubjerg Knude Fyr on ollut vajoamassa mereen, kunnes se viime hetkellä saatiin pelastettua. Meidän majakkaretki Rubjerg Knudelle ei mennyt aivan nappiin.

Lähdettyämme Thyn kansallispuistosta kohti Tanskan pohjoisinta osaa, oli meillä tarkoitus käydä Aalborgissa tapaamassa siellä asuvaa ystävääni. Harmillisesti meidän aikataulut menivät sen verran ristiin, että kun saavuimme Aalborgiin, oli ystäväni lähdössä jo Kööpenhaminan lennolle parin tunnin päästä.

Ehdimme nähdä vain tunnin verran, vaikka alkuperäisten suunnitelmien mukaan ajattelimme jäädä Aalborgiin pariksi päiväksi, jotta tutustuisimme myös tähän Tanskan kaupunkiin. Koska ystävänikään ei ollut enää kaupungissa, päätimme jatkaa matkaa ja palata Aalborgiin joskus toiste ihan varta vasten. Näin ensivaikutelmaltaan kaupunki vaikutti kuitenkin lupaavan kivalta. Jatkoimme Aalborgista kohti Rubjerg Knuden majakkaa.

Rubjerg Knude fyr

Rubjerg Knuden majakka on valmistunut vuonna 1900 ja se on 23 metriä korkea, mutta koska se sijaitsee dyynien päälle on tämän majakan valot näkyneet korkeammalta. Enää se ei ole käytössä, sillä jatkuvat hiekkamyrskyt ovat peittäneet majakanvalon näkyvyyden. Erikoiseksi tämän majakan tekee se, että se alkoi hiekkaeroosion vuoksi vajoamaan ja ennustettiin, että mikäli mitään ei tehdä tippuisi se mereen.

Majakka oli jo aloittanut vajoamisensa ja oli jo lähellä reunaa ja dyynit vähenivät jatkuvasti meren suunnasta, koska tuuli kuljetti hiekkaa jatkuvasti sisämaahan päin. Paikoitellen olivat myös osa majakkarakennusten oviaukoista jo peittyneet hiekkadyyneistä.

Niinpä vuonna 2019 majakka siirrettiin 4,5 tunnissa 70 metrin matkan sisämaahan päin ja siten vältyttiin majakan vajoamista hiekkadyyneiltä mereen. Majakka siirrettiin kiskojen avulla ja siirto kesti oletettua vähemmän aikaa. Majakan siirtoa seurattiin ympäri maailmaa niin televisiosta, lehdistä ja muista medioista.

Reitti Rubjerg Knuden majakalle

Oli hellepäivä ja aurinko porotti kuumasti pilvettömältä taivaalta ja majakan parkkipaikalla lisäsin vielä kaikille aurinkorasvaa. Parkkipaikalta on Rubjerg Knuden majakalle n. 1 km kävelymatka. Reitti kulkee soratietä niittyjen läpi, ympärillä on lehmiä ja lampaita.

Lähempänä reitin loppua, päättyi tie ja alkoi hiekkaosuus ja saimme siirtyä kävelemään hiekkadyyneille. Hiekka oli sen verran raskasta, ettei se antanut niin paljoa periksi kuin mitä olin kuvitellut ja käveleminen hiekalla oli yllättävän helppoa (yleensä se on todella raskasta kun upottaa, ainakin omasta mielestä).

Jostain kuului kovaa pauketta ja mietin, onko tuo ukkonen vai vaan meren kohinaa, sillä majakka sijaitsee aivan meren äärellä. Ihmisiä alkoi yhtäkkiä tulla sankoin joukoin vastaan ja tiedustelin eräältä vastaantulevalta, onko sieltä ukkonen mahdollisesti tulossa. Kyllä, ukkonen on kuulemma mereltä päin tulossa kovaa vauhtia.

Olimme kävelleet n. 20 minuuttia ja olimme ihan satojen metrien päässä majakasta, kun päätimme kääntyä takaisin. Itse pelkään vähän ukkosta ja vielä kun oli pieniä lapsia mukana, jotka myös pelkäävät ukkosta ja olimme aukealla alueella, ei auttanut kuin miettiä turvallisuutta ja suunnata niin nopeasti kuin mahdollista takaisin autolle.

Pian hiekkamyrsky saavutti meidät ja saimme kunnon hiekkasuihkun. Kun käännyin katsomaan taakseni, ei koko majakkaa enää näkynyt eikä taakse voinut ylipäätään katsoa ilman että sai hiekat silmiinsä.

Rubjerg Knude Fyrin majakka oli niin lähellä, mutta silti niin kaukana. Harmitti niin paljon kääntyä ihan viime hetkellä majakalta pois, mutta kerran ukkosmyrskyssä ulkoilleena en halua kokea samaa uudestaan.

Itse reitti ja majakka tuntui käymisen arvoiselta, majakka sijaitsee kivalla paikalla dyynien päällä.

8 kommenttia

  • Nadine G / Via Per Aspera Ad Astra

   Mulle tuli heti mieleen Pakrin majakka Paldiskissa, Virossa. Suosittelen kovasti!
   Kohde on suht helppo, sinne ei ole Tallinnasta kuin tunnin ajomatkaa, mutta se oli tosi hauska kokemus. Sinne on nyt avattu museo ja kiipeämään pääse ylös asti.

 • Nadine G / Via Per Aspera Ad Astra

  No olipa huono tuuri… Majakka vaikuttaa todellakin erikoiselta ja käymisen arvoiselta paikalta. Itse olen käynyt majakoissa vain pariin kertaan, ja nuo käynnit olivat hyvin mieleenpainuvia.
  Toisaalta, siihen voi aina palata. Ehkä paremmalla onnella ensi kertaa.

 • Tanja / Tädin ja tytön matkablogi

  Tuo hiekka on upean näköistä. Kurjaa että ukkonen sotki suunnitelman, tuli kuitenkin dramaattisen näköinen kuva 🤩 ja jännä tarina. Hieno paikka. Hitsi, Tanskakin on niin lähellä mutta itselleni melko, tai oikeastaan ihan vieras. Kerran teininä olen käynyt Kööpenhaminassa, teki vaikutuksen. Ja jossain viikinkimuseossa olen käynyt.

 • Eveliina / Reissukuume

  Upean kuvan sait ainakin napattua, vaikka ukkoskuuro muuten hieman sekoitti pakkaa! 🙂 Majakat on kyllä upeita kohteita, ja niitä tulee itsekin ”keräiltyä”. Tai no, ei varsinaisesti keräiltyä, mutta jos sattuu reitin varrelle, niin ehdottomasti tulee aina käytyä!

 • Anne | Elämää Nomadina

  Samaa mietin kuin yllä kommentoineet, että oli huonoa tuuria että lähestyvä myrsky pakotti kääntymään takaisin, mutta toisaalta sait sen ansiosta todella hienoja kuvia! Ylipäätään nuo dyynit näyttävät komeilta, ja majakka toki myös. Mielenkiintoinen tuo siirto-operaatio, mutta ilmeisesti sitten lopulta kuitenkin melko kivuton kun sujui niin nopeasti.

Jätä vastaus

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *