Matkakertomus: Hurghada, Egypti
Postaus sisältää mainoslinkin, joka on merkitty *merkillä
Täytyy heti näin alkuun kertoa kuinka iloiseksi tulin saamastani kavereiden palautteesta aloitetun blogin suhteen! Ne pienet ilothan on elämän suola. Itse en ole ikinä seurannut blogeja, joten hyppäsin ihan ummikkona tähän uuteen maailmaan. Minulle tämä on ihan opin paikka malttaa odottaa, sillä muuten kirjoittelisin tänne varmasti vuorokauden ympäri! Tervetuloa mukaan ensimmäiseen matkalaukkutarinaan!
Egypti – Hurghada, äkkilähtö aurinkoon
Otimme isäni kanssa Aurinkomatkojen äkkilähdön Egyptiin, alkuvuodesta 2006. Muistan kun itseeni iski kauhea matkakuume, johonkin oli päästävä. Hän suostui lähteä ihanan murrosikäisen tyttärensä kanssa reissuun, ajettiin yötä myöten Helsinkiin. Kun laskeuduimme Hurghadaan, näimme ikkunasta pelkkää aavikkoa. Olimme perillä Hurghadassa n. 14 aikaan iltapäivällä, lämmintä oli jonkin verran. *Asuimme hotellissa nimeltä Sea Garden, hyvä perushotelli merinäköalalla.
Näkymä parvekkeelta |
Kiinnitin huomiota siihen, että täällä oli paljon keskeneräisiä rakennuksia. Egyptissä oli kuulema ollut turismi nousussa, ja sinne oltiin rakentamassa paljon uusia hotelleja. Lukuisat terrori-iskut vähensivät turismia kuin lehmän häntä ja projektit jäivät kesken.
Matkapäiväkirjaani olin kirjoittanut lauseen: ”en osaa sanoa tästä maasta yhtään mitään, olen ihan sanaton”. Tiedä sitten mitä päässäni on pyörinyt mutta… Mielestäni kohde oli aika tylsä paikka. Olin kyllä pettynyt Hurghadaan, siellä ei mielestäni ollut yhtään mitään nähtävää! Päivisin makoilimme suurimmaksi osaksi kuitenkin uima-altaalla.
Vaatimatonta maisemaa |
Hotelli Sea Garden |
Hurghadan sää tammikuussa
Päivisin oli noin +24 asteesta ylöspäin, välillä mittari näytti +35. Tammikuu on paikallisten kylmin kuukausi. He (paikalliset) kävelivät pitkät kaavut päällä ja yksikin mies kysy meiltä että eikö meitä palele, että miten ihmeessä te tarkenette noin vähissä vaatteissa (kesävaatteet), että nythän on talvi! He eivät lainkaan ymmärtäneet… Talvi heille, mutta suomen kesä meille! Tämä kyseinen tapaus on naurattanut usein jälkeenpäin.
Vain yhtenä päivänä oli pilvistä, muuten sanoisin että Egypti on todella aurinkovarma kohde. Ainut miinus puoli oli että Hurghadassa tuuli ihan kauheasti koko viikon. Siitä oli paljon merkintöjä kirjassa, että oli tosi tuulista. Täällä ei ollut hyttysiä (en tiedä olisiko pitänyt? voi olla että olin lukenut ennen matkaa että hyttysiä saattaa esiintyä), aurinko paistaa ja saa aurinkoa mutta huomiona että lämpimiä ja pitkähihaisia/lahkeisia vaatteita mukaan! Todennäköisesti tuulen takia.
Sekkala
Osallistuimme kaupunkikierrokselle Sekkalassa, pääsimme tutustumaan paikallisiin tuotteisiin. Saimme juoda paikallista juomaa, jonka nimeä en muista. Meille esiteltiin papyrykset, vesipiiput ja hiekasta tehdyt koriste-esineet. Itse ostin reissulta kotiin papyryksia, (kaksi paprysta 125 LE) mustasta marmorista tehtyjä muinais esineitä (niitä naamoja ja kissoja yms), vesipiipun, räätälöityä hajuvettä. Tällaisia turismi juttuja joita en enää tänä päivänä ostaisi, ne näyttävät houkuttelevilta paikan päältä, mutta kotiin päästyään eivät löydä paikkaansa sitten mistään!
Hiekasta tehtyjä koriste-esineitä |
Papyrys kauppoja oli paljon |
Vesipiippu, näitä esiintyy arabiamaissa |
Retki Luxoriin
Koska Hurghadassa ei paljoa tekemistä tai näkemistä ollut, osallistuimme kolmantena päivänä Luxorin retkeen. Lähdimme aamu 5:ltä ajamaan kohti Luxoria bussilla, busseja oli hurjan paljon. Bussionnettomuudet ovat Egyptissä todella yleisiä, koska kuskit ovat hurjapäitä ja ottavat ihan kamalia riskejä.
Ajoimme pitkissä bussiletkoissa jolloin koko ajan joku bussikuski oli ohittelemassa ja kilpailivat siitä kuka oli kärjessä. Ihan hurjaa. Ajettiin Safakaan, mistä poliisisaattue lähti 7:ltä. 8 aikaan oltiin taukopaikalla ja 10-11 aikaan oltiin perillä Luxorissa.
Paikalliset beduiinit rahastivat turisteja kameliajeluilla |
Karnakin temppeli
Menimme ensin Karnakin temppeliin. Tässä lainattua faktaa, koska en osaa itse muuta kertoa:
”Temppelin rakentaminen kesti lähes 2000 vuotta. Sitä alettiin rakentaa 1500-luvulla ennen Kristusta ja sitä laajennettiin vuosisatojen kuluessa yhä laajemmalle alueelle. Alkuperäisestä, valmiista temppelistä on nykyään näkyvillä vain pieni osa, ja sen tunnetuin paikka on 134 pylväästä koostuva hypostyylihalli, jonka paksut pylväät ovat 13-23 metriä korkeita.” (lähde: lomamatkailija.com)
Tässä teille niistä kuvia:
Seinäveistoksia |
Karnakin temppelin pylväitä |
Karnakin temppeli |
Niili |
Niili |
Kuninkaiden laakso
Niilin risteilyltä jatkettiin kuninkaiden laaksoon, kävimme Ramses 4 ja 9 haudassa ja Seti 2 haudassa missä oli kans muumio. Aurinko paistoi koko päivän mutta tuuli oli kova. Sieltä jatkettiin johonkin hamahupsuti vai mikä lie olikaan niin johonkin temppeliin. Siellä näimme miten ne valmisti alabasteria käsityönä (älkää kysykö että ketkä ne, ja mikä on alabasteri, en muista koko hommaa ollenkaan mutta näin kerroin koska kirjassani lukee niin).
Kuninkaiden laaksossa |
Joku temppeli |
Tämä taisi olla se hamahupsuti temppeli (tark. oikea nimi Hatshehepsutin temppeli) |
Olimme lähdössä jo takaisin Hurghadaan kun bussin vieressä oli aivan mielettömän iloinen pikku perhe. He istuivat aasin vieressä, hymyilivät ja vilkuttivat ja näyttivät aidon onnelliselta ja pikkutyttö halusi jatkuvasti näyttää meille kuinka hän puhalsi purkkakuplia.
Tämä näky on jäänyt pysyvästi mieleeni, ja tämä on se asia minkä takia arvostan nähdä matkoillani aitoa ja paikallista elämää! Koska turistikeskuksissa, kyseisestä maasta ei yleensä saa mitään kuvaa! He elivät hyvin vaatimattomissa olosuhteissa mutta olivat kuitenkin erittäin onnellisen näköisiä. Poliisisaattue saattoi meidät takaisin Hurghadaan jossa olimme perillä vasta ilta 10:ltä.
Paikallinen onnellinen perhe |
Giftun saari
Seuraavana päivänä hyppäsimme veneen kyytiin joka vei meidät merelle. Ajoimme Giftunin saarelle, saari oli yli ihana! Ihanaa hiekkaa ja hienon väristä vettä, turkoosia ja läpinäkyvää. Asettauduttiin yhteen kohtaan ja menin snorklaamaan (ensimmäistä kertaa elämässäni), vettä tuli koko ajan sisään, oli vaikeaa.
Näin kuitenkin mahtavan värisiä kaloja ja koralleja, oli tosi huikeeta! Olimme saarella tunnin verran, josta jatkoimme seuraaville riutoille jossa näimme myös delfiinejä (tätä en edes muistanut, että olisin nähnyt delfiinejä).
Giftun saari |
Mahtava snorklauspaikka |
Delfiinejä |
Loppuloma sitten hengailtiin Hurghadassa, tutustuimme erääseen Porilaiseen perheeseen, joiden kanssa vietimme aikaa ja kävimme heidän kanssa syömässä. *Hotellissamme oli myös pari kauppaa, joissa työskenteli pari miestä, hajuvesi ja papyryskauppias. Istuimme heidän kanssaan tuntikausia iltaisin, isäni pelasi heidän kanssa shakkia ja joimme paikkallista teetä.
Vinkkejä Egyptiin
Ei kannata pitää kovin avonaisia vaatteita, jos ei halua paikallisia peräänsä. Tyypillinen arabikulttuuri, kaupustelijoita kaduilla, eikä rauhassa saa kävellä, joka ostoksesta tuli tinkiä.
Toinen huomioitava asia joka jäi mieleen, Egypti on ”tunnettu” siitä että, siellä ei voi välttyä mahataudilta. Se on melkeen jokaisen turistin kirous! Olen kuullut, että tämänkin takia monet jättävät sinne matkustamatta kun on tämä haittapuoli. Hotellissammekin oli jokunen suomalainen joka oli joutunut viikon aikana tiputukseen, nimenomaan mahataudin takia.
Oppaamme kertoi, että pääsyy ei ole paikallinen ruoka (mikä tosin voi vaikuttaa) vaan hän sanoi että suurin bakteerien aiheuttaja on paikallinen raha! Se on todella, todella likaista ja täynnä mielettömän paljon bakteereja, eli jokaisen rahankäsittelyn jälkeen tulisi heti huolehtia käsihygieniasta! Opas myös kertoi että, jos paikallinen mahatauti iskee, ei suomalaiset maitohappobakteerit yms muut auta, vaan on ostettava paikallisesta apteekista paikallista lääkettä joka toimii paikalliseen bakteerikantaan!
Itse säästyin lomaviikolla mahataudilta, mutta kun palasin suomeen takaisin, oli 2 päivää vatsa kipeä, eli tuli se sittenkin mullekkin. Mutta popsin paikallisia lääkkeitä joita oltiin ostettu, joten se meni sitten nopeaa ohi.
Paluulennolla lensimme Sharm el sheikin kautta. Mietimme tänä talvena (2014-2015) ystäväni kanssa matkustamista Kap Verdeen, paikka näytti kuvissa hyvin houkuttelevalta, mutta olimme kumpikin kuulleet että siellä ei ole mitään tekemistä eikä nähtävää, joten päädyimme marraskuussa muualle. Tuli vain mieleen, kun tämä kohde oli vähän saman tyyppinen. Itse kaipaan kuitenkin edes jotain virikkeitä lomani aikana.