Kainuun hiljainen helmi – Talvilomalla Paljakassa

Me lähdetään talvilomalle Paljakkaan! Aijaa, ai siis minne? Moni reagoi näin tänä keväänä kuullessaan ensi kertaa Paljakasta. Enkä ihmettele, sillä kohde tuli itsellekin ensikertaa eteen vasta hiljattain luettuani siitä jutun eräästä lehdestä. Paljakka sijaitsee Kainuun Puolangassa, Kajaanista noin tunti pohjoiseen, huomattavasti lähempänä kotia kuin monet muut pohjoisen kohteet. Intuitio veti Paljakkaan, se kuulosti juuri sopivalta kohteelta ollessaan pieni ja rauhallinen, eikä rinteissä olisi ruuhkaa. Tässä meidän kokemuksia keväiseltä talvilomareissulta Paljakassa.

Olin juuri tänä talvena myynyt 20-vuotta vanhan lumilautani pois, sillä en ollut enää vuosiin lautaillut. Eiköhän me aika pian sen jälkeen oltu jo suunnittelemassa pitkästä aikaa nimenomaan laskettelureissua (oikeasti ajattelin ostaa uuden laudan vasta sitten, mikäli innostun lajista uudestaan), samalla opetettaisiin esikoista laskettelemaan ensimmäistä kertaa. Matka Paljakkaan olisi vauvan ensimmäinen matka.

Majoitus Paljakassa

Majapaikaksi varasimme Ski Villas huoneiston, joka on käytännössä rivitalokolmio. Huoneistossa on oma sauna, keittiö, pyykinpesukone ja terassi. Tosi siisti ja viihtyisä ja hintaan sisältyi myös liinavaatteet ja loppusiivous. Huoneiston sijainti on hyvä, vain 100 metriä rinteisiin, mihin oli suorat näkymät huoneistosta.

Kätevää kun saa vauvan ja koiran kanssa liikkua rinteiden ja majapaikan väliä kävellen, sillä aikaa kun isä ja tytär on rinteessä. Näin ajattelin lomaa varatessa, sillä päivää ennen lähtöä satuin huomaamaan Paljakan kotisivuilta, että rinteet on avoinna enää seuraavan päivän. Rinteet avattaisiin laskettelukauden päättäjäisiksi vasta perjantaina kun olemme jo ajamassa takaisin kotiin. Voi hitsi! Mitä me nyt tehdään, kun koko paikka on kiinni!

Mitä tehdä Paljakassa, jos ei laskettele?

Hetki kesti organisoida meidän loma uusiksi: ei siis lasketella! Meidän aikana oli valitettavasti kaikki mahdolliset paikat suljettu, kuten mm. pieni market ja vuokraamo + muut. Onneksi kävimme tullessa Kajaanin Prismassa ostamassa koko viikon ruoat. Olimme pakanneet mukaan hiihtosukset sekä pari liukuria.

Niinpä suuntasimme ensi alkajaisiksi pulkkamäkeen, missä saatiin laskea aivan yksin, ketään ei näkynyt missään. Pulkkamäki on sopivan jyrkkä, lumi oli hieman nihkeää joten vauhtia ei ollut ensin kovin paljoa. Paljakassa oli edelleen paljon lunta, vaikka paljon oli ehtinyt sulaa pois, lapsen mielestä oli erityisen hauskaa hyppiä parkkipaikan suuressa vesilätäkössä.

Koska välinevuokraamo oli kiinni, harjoittelimme lastenrinteessä laskettelua pelkillä hiihtosuksilla. Hyvinhän sekin meni näin aloittelijaksi. Hissit pysyi nyt liikkumatta joten kiipesimme vihreän rinteen puoleen väliin ja sieltä hissukseen alas, lastenrinteen vieressä on laavu.

Kaihoisasti katselin rinteitä jotka näyttivät olevan tosi hyvässä kunnossa, lunta oli runsaasti. Oi miksi nämä oli nyt suljettu muutaman päivän takia? Kyllähän ihmiset lomailevat myös pääsiäisen jälkeisellä viikolla (kuten me nyt). Naapurihuoneistojen autojen katoilla oli lumilautoja, joten oletan muidenkin tulleen tänne laskettelemaan. Olisi ollut niin kiva päästä pitkästä aikaa rinteeseen ja sekin tässä harmitti, kun vartavasten lähdettiin varovaisen suurella kynnyksellä viimein kotoa pois ja nimenomaan laskettelemaan, niin rinteet olivatkin sitten kokonaan kiinni.

Mieleeni hiipi Puolangan pessimismi, mistä alue on nimenomaan tunnettu, tunnuslauseenaan ”Mitäpä se kannattaa” – niinpä niin, nyt oltiin sen ytimessä. Tilanne oli niin outo, että ei se voinut muutakuin naurattaa. Nyt oli mahdollisuus tehdä sitten jotain muuta laskettelun sijaan.

Ulkoilua ja aktiviteetteja Paljakassa

Ulkoilu ei onneksi vaadi mitään ”aukioloaikaa” ja ulkoilu Paljakassa on kuitenkin avainasemassa. Paljakan ympäristössä on 100 km monipuolisia hiihtolatuja, joilla saa aivan yksikseen hiihtää. Yksikseen saa myös lumikenkäillä, fatbikeilla tai moottorikelkkailla.

Paljakka on tunnettu erityisen runsaasta lumimäärästä ja siksi täällä etenkin moottorikelkkailijat viihtyy hyvin 2000 km reiteillä. Itsekin plomahdin yli metrin syvyiseen lumihankeen loman aikana useita kertoja. Jos olisi laskettelemaan päässyt, olisi Paljakka tarjonnut 11 rinnettä, joista pisin on 1340 metriä.

Hiihtäminen Paljakassa

Koska hiihtosukset oli roudattu mukaan, ei luonne antanut periksi lähteä kotiin hiihtämättä. Joten suuntasimme 6 km pituiselle monitoimiladulle, kalastuspolulle jossa sallittua on niin kävely, koiran ulkoiluttaminen, polkupyöräily, hiihtäminen tai lumikenkäily. Jos minulta kysytään, niin tällaisia latuja tulisi ehdottomasti olla enemmän, siis niin kätevä ja monipuolinen!

Mies käveli koiran kanssa samaan aikaan kun minä hiihdin tytön kanssa, vauva reppuselässä. Hiihdimme Rakennusjärven ympäri, joka on n. 2 km pitkä. Reitti kulki järven reunaa pitkin, koivumetsässä. Matkan varrella oli kota järven rannalla taukoa varten, tämä 2 km pätkä oli juuri sopiva 3-vuotiaalle hiihtää/kävellä. Vauhti oli niin sopivaa, ettei sitä edes huomannut ettei suksia oltu voideltu vuosikausiin.

Pilkkimistä erikoisessa kalastuspuistossa

Paljakassa on erikoinen kalastuspuisto, forellibaari – iglunmuotoisessa teltassa pilkitään säältä suojassa retkituoleissa. Miehellä oli toiveena päästä lomalla pilkkimään, joten siksi Paljakka kuulosti tästäkin näkökulmasta nappivalinnalta. Me vain satuttiin unohtamaan pilkkivärkit kotiin, toki täältäkin olisi saanut vuokrattua kalastusvälineitä, mutta se sitten jäi.

Rinteiden juurella on myös karavaanialue, jonka vieressä on leikkipuisto ja uimaranta – joka tosin kesällä varmasti kivempi. Leirintäalueelta voi siis suoraan kävellä rinteisiin.

Oiva mahdollisuus kokea jotain muuta

Miehelle se oli ehkä isompi shokki, ettei Paljakassa ollut (avoinna) juuri mitään, mutta itse arvostin tätä mahdollisuutta kokea luonto siitä huolimatta. Laskettelun sijaan päädyimme patikoimaan Paljakan lähiympäristössä, teimme kolme eri retkeä ja itse kävin vielä issikkavaelluksella Paltamossa.

Lue lisää: Viisi kivaa päiväretkikohdetta Paljakasta

Loppujen lopuksi oli onni, että emme päässeet laskettelemaan, sillä saimme tilalle tosi kivan ja meidän näköisen loman patikointeineen! Paljakassa haluaisin vielä päästä lähemmin patikoimaan sulan maan aikaan Paljakan luonnonpuistoon, missä patikointi on poikkeuksellisesti sallittua merkityillä poluilla.

Tykästyin Paljakan hiljaisuuteen, rauhallisuuteen ja siihen, että täällä oli oikeasti omaa rauhaa, en kaivannut ison laskettelukeskuksen hälinää ja ihmisvilinää. Ihmisiä ei näkynyt, ei ollut liikennettä, ei ääniä, ei ylimääräisiä valoja. Edes Kainuun teillä ei tullut juuri kovin montaa autoa vastaan ja vain yhdellä retkellä tuli yksi koiranulkoiluttaja vastaan, muuten saimme kulkea joka paikassa aivan yksin.

Helmen Paljakasta tekee sen onnistunut aitous ja harvinaisen rauhallinen tunnelma. Paljakka on pieni paikka ja siksi kaikki on lähellä, huoneiston välittömässä läheisyydessä on kaikki oleellinen mitä ulkoiluun tarvitsee.

7 kommenttia

 • Mikko / Matkalla Missä Milloinkin

  Paljakan ohi on tullut useita kertoja ajettua ja olen aina miettinyt, että varmaan verrattain rauhallinen kohde. Kiva kuulla, että näin myös on. Paljakan luonnonpuistossa tulee todennäköisesti tänä vuonna käytyä. Jään mielenkiinnolla odottamaan tulevia juttuja Paljakasta.

 • Elina

  Paljakkaan päädyttiin just samasta ennakkokäsityksestä että olis rauhallinen 🙂 Ymmärtääkseni niiden markkinointi on kohdistunut kansainvälisille markkinoille, minkä vuoksi kovin moni suomalainen ei oo sinne osannut eksyä ja nythän kansainväliset turistit on tänä talvena poissa. Mulla on parhaillaan työn alla tämä Paljakan jatko-osa, joten pian sitä tekstiä tulee lisää 🙂 Kiva lukea sitten teidän Paljakka kokemuksia! Meillä on tarkoitus kiertää elokuussa se 6 km luontopolku, mutta tulee varmasti käveltyä samalla ainakin osa Ilveskierroksesta.

 • Anne | Elämää Nomadina

  Kurja sattuma tuo rinteiden sulkeutuminen, mutta onneksi löysitte korvaavaa tekemistä, ja näyttää olleen kivat ilmat myös! Puolanka on kyllä todella onnistunut brändäämään tuon pessimismin ja kääntämään "mitäpä se hyvejää" -mentaliteetin markkinoinnissa valttikortiksi.

 • Elina

  Alkuloma oli pilvistä, mutta loppua kohden parani! 🙂 Niin on, se on kyllä kiva että on löydetty jokin tuollainen piirre jota hyödyntää vahvuudeksi ! 🙂

 • Sonja | FIFTYFIFTY

  Minä kuulun niihin, jotka eivät ole koskaan kuulleetkaan Paljakasta, vaikka esimerkiksi Vuokatti ja Katinkulta ovat lähes jokakesäisiä lomakohteita. 😀 Kiva, että saitte kuitenkin rauhallisen ja omanlaisen loman aikaiseksi, vaikka huono tuuri kävi tuon hiihtokeskuksen kanssa. Vaikutti olevan myös oikein lapsiystävällinen paikka.

Jätä vastaus

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *