Päivä Tukholmassa risteilyllä vauvan kanssa

 ”Tukholma on ihana”, ”Tukholma on lempikaupunkini”,
”Voisin vaikka muuttaa Tukholmaan”,
”Rakastan Tukholmaa”

Moni ylistää Tukholmaa maasta taivaisiin, tai ainakin tuntuu että moni pitää Tukholmasta aivan valtavan paljon. Olen elämässäni käynyt yhden ainoan kerran Tukholmassa ja se oli kesällä 2017. Se oli esikoisemme ensimmäinen ulkomaanmatka 5-viikon ikäisenä, jopa hänkin on käynyt siellä monta vuotta aikaisemmin kuin äitinsä (okei, olen joskus lapsena ollut siellä mutta ei sieltä ole muistikuvia). Tosin tuskin 5-viikkoisella vauvallakaan mitään muistikuvia tullut, kun nukkui koko reissun vaunuissa. Mitä päiväämme päivä Tukholmassa risteilyllä sisältyi?

Viking Grace – mahtuuko lastenrattaat hyttiin?

Mennessä seilasimme Viking Gracella ja paluumatkalla Amorellalla. Koska laiva lähti molempiin suuntiin illalla, ehdimme laivalla vain hieman kierrellä ja syödä ja mennä sitten nukkumaan. Onneksi lastenvaunut mahtuivat hyttiin sisälle, sillä se ei ollut mikään itsestäänselvyys kun kotona asiaa pohdimme. Meillä oli mukana isot Emmaljungan lastenrattaat ja hyvin menivät hytin ovesta sisään. Aamulla näkyi hytin ikkunasta kauniita Tukholman saariston maisemia ja kello oli vasta 7.30 kun olimme jo Tukholmassa. Meillä olisi reilu 12 tuntia aikaa olla Tukholmassa.

Tukholman vanhakaupunki

Kävelimme vanhaankaupunkiin, joka oli varhain aamulla vielä hyvin hiljainen. Saimme kulkea mukulakivikaduilla yksin. Kävimme katsomassa kuninkaan linnaa ja kuninkaan puistoa ja kuninkaan kirjastoa. Nämä jos mitkään kertoivat hyvin vahvasti sen, että olimme kuninkaallisessa maassa. Tukholman keskustassa kun on vielä Kungsgatan ja Drottningsgatan.

Ostoksia Tukholmassa

Aurinko paistoi lämpimästi ja kävelimme ympäri kaupunkia vailla määränpäätä, meillä ollut tiedossa mitään ohjelmaa tai suurempaa nähtävyyttä, kunhan vain kävelimme, kävelimme ja kävelimme. Vastaan tuli mm. Stureplan katu, Sergelintori ja Hötorget missä myytiin vihanneksia ja hedelmiä ja sen sellaista. Mood ostoskeskuksessa käytiin aamiaisella ja kierreltiin kauppoja, oli mm. Newbie lastenvaateliike, mistä tein kivoja löytöjä alennuksesta.

Moodissa oli lisäksi tosi kiva vessa, rentouttavaa musiikkia ja muutenkin rento paikka. Sture gallerian baby shopista ostimme vauvalle koiralelun muistoksi, joka sittemmin on ollut monilla ulkomaanmatkoilla mukana ja joka tälläkin hetkellä makaa olohuoneen lattialla pikkuveljen leikittävänä. Stokkis on koiran nimi! Krabat oli myös tosi kiva lastenleluliike keskustassa.

Jäätelöä rakastavana halusin käydä Stikkinikki jäätelöbaarissa, mistä haimme kesäpäivän kunniaksi jätskit. Stikkinikki on ekologinen jäätelöbaari, jolla on yli 500 eri makua ja valikoimissa on myös vegaanista jäätelöä.

Ei sitä jaksa koko päivää kävellä

Meillä on perinteenä käydä aina MAX-hampurilaispaikassa kun käymme ruotsissa ja niin tälläkin kertaa päädyimme MAXiin syömään ja lepäämään jalkoja, sillä jalat alkoivat olla aika väsyneitä koko päivän kävelystä. Se huono puoli näillä päiväristeilyillä on, että sitä väsyttää itsensä olemalla koko päivän liikeellä.

Eihän kukaan nyt pakota kävelemään montaa tuntia putkeen ja välillä voisi käyttää julkista liikennettä siirtyäkseen muualle tai sitten voisi useammin istua vain alas ja levätä. Joka tapauksessa päivät on pitkiä, kun on niin paljon nähtävää ja kävellen tykätään paikasta toiseen siirtyä. Noin 20 km tuli päivän aikana käveltyä, joten ei ihmekään jos jalat olivat välillä jo makaronia. Onneksi jäimme myös lepäämään kahviloihin ja vauvan imettäminen milloin missäkin toi hyviä lepohetkiä esimerkiksi patsaan juurella.

Tukholman kummituspuisto

Kävimme katsomassa kummituspuistoa joka sijaitsee Drottningsgatanin (116) varrella. Puistossa on barokkivivahteita 1700-luvulta ja vanha paviljonki. Kummituspuisto on saanut nimensä puiston viereisestä kummituslinnasta joka on aikoinaan ollut yksityinen palatsi. Jakob Balthazar Knigge oli palatsin yksi aikaisemmista omistajista ja tarina kertoo, että hän kummittelisi täällä. Puisto on kulttuurihistoriallisesti merkittävä paikka Tukholmassa. Kummitukseen en valitettavasti törmännyt. Puiston vieressä on observatorio, joka tosin oli tuolloin kiinni.

Paluumatkalla kävelimme vielä vanhankaupungin läpi, missä oli jo huomattavasti enemmän ihmisiä kuin aamulla. Vanhankaupungin talot olivat värikkäitä ja kujat kapeita, vanhakaupunki teki jälleen kerran vaikutuksen ja tuli mieleen, että tänne olisi kiva tulla joskus joulun alla joulumarkkinoille.

En ole vielä Tukholmaan palannut, mutta toiste on vielä tultava sillä en tällä ensimmäisellä kerralla oikein vielä päässyt kaupunkiin sisälle. Kadulla tuli vastaan tyttö, jonka paidassa luki: Think outside the box ja se lause on jäänyt mieleeni usein kummittelemaan, myös tässä Tukholma pohdinnassa, onko jotain mitä en ole vain tajunnut?

Siksi kysyn juuri sinulta, mikä tekee Tukholmasta niin kivan kaupungin? Ehkä siellä pitäisi yöpyä tai viettää enemmän aikaa, tai käydä useammin jotta kaupunkiin ihastuisi. Luotan usein ensivaikutelmaan ja itselläni ei Tukholma jostain syystä tällä ensimmäisellä kerralla kolahtanut, vaikka tosi kiva päiväretkikohde olikin. Puoliso sen sijaan tykästyi Tukholmaan, eikä itsellänikään siis mitään moitittavaa ole. En ehkä tiedä, mitä kaupungista etsiä tai mikä on se the juttu Tukholmassa? Kerro!

2 kommenttia

  • Mikko / Matkalla Missä Milloinkin

    Tukholma on omasta mielestäni ihan mukava kaupunki, vaikka ei se omakaan lempikaupunkini ole ja taidan tykätä esim. Kööpenhaminasta enemmän. Kyllä siellä silti jatkossakim tulee käytyä ja itse suosittelen kyllä yöpymistä. Oma suosikkini kaupungissa on Södermslmin alue.

  • Elina

    Totta! Itsekin tykkään Köpiksestä ja jopa Tallinnasta enemmän. Tukholma muistutti jollain tavalla myös Helsinkiä, joka ei oo koskaan myöskään ihan kolahtanut vaikka sielläkin on kiva piipahtaa! 🙂 Pitää vaan mennä toiste ja saada lisää kokemuksia.

Jätä vastaus

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *