Patikointia Arpaisten reitillä Etelä-Pohjanmaalla

Postaus sisältää mainoslinkin, joka on merkitty *merkillä

Arpaisten vaellusreitti kulkee Soinin ja Ähtärin välissä Etelä-Pohjanmaalla. Reitti on kokonaisuudessaan reilu 50 km pitkä ja sen voi kulkea useassa pätkässä. Jätimme lapset hoitoon ja lähdimme puolison kanssa kesän ensimmäiselle patikointireissulle kahdestaan, tekipä hyvää päästä pitkästä aikaa neulaspoluille. Patikoimme Kalevan kiekan ympyräreitin joka on 3,5 km pitkä.

Arpaisten reittien lähtöpaikat

Arpaisten reitille voi lähteä etelän suunnasta Ähtäristä, pohjoisesta Soinista, tai reitin keskivaiheilta joka on Arpaisten reitin sydän. Keskivaiheelta Arpaisten kämpältä on sekä Ähtäriin, että Soiniin 28 km ja lähellä on kaksi parkkipaikkaa, pohjoinen (osoite: Haasia-ahontie 400, Soini) ja itäinen (osoite: Lumperoisentie 354, Soini). Tarkemman kartan voit katsoa täältä.

Me ajoimme tunnollisesti Lumperoisentien päätyyn saakka, missä tämä 354 osoite sijaitsi, mutta tien muuttuessa yhä pienemmäksi ja heinikkoisemmaksi tiedät, että olet ajanut nyt ohi. Ennen mutkaa on pieni parkkipaikka, mihin mahtuu muutamia autoja. Jätä auto siihen, älä aja tietä loppuun. Parkkipaikalta on 0,5 km siirtymä Arpaisten kämpälle.

Arpaisten kämppä

Reitin keskuksena toimii Arpaisten kämppä, joka sijaitsee reitin keskeisellä sijainnilla. Pihapiirissä on vanha kämppä, jossa on laveri, pöytä ja takka. Arpaisten kämppä on yksi suomen eteläisimmistä autiotuvista ja sen on rakentanut satavuotiaaksi elänyt Kaarle Leppäkangas, joka oli metsä- ja uittomiehen lisäksi maanviljelijä ja veneentekijä.

Pihapiirissä on puuliiteri ja pienen matkan päässä sauna, nuotiopaikka ja laavu sekä uimapaikka joen varrella. Emme itse saunaa käyttäneet, mutta ymmärsin että se on kaikkien käytettävissä. Pihapiirissä saa myös telttailla.

Alue on rauhallinen ja kiva paikka jatkaa matkaa joko pohjoiseen tai etelään, tai miksei pitää siinä tukikohtaa ja yöpyä ja tehdä päiväretket molempiin suuntiin.

Arpaisten kämpän pihapiiri

Arpaisten reitit

Arpaisten yli 50 km mittainen janareitti kulkee Soinista Ähtäriin, jonka varrella on useita laavuja ja nuotiopaikkoja. Koko reitillä on kolme lyhyempää reittiä, jotka voi kiertää päiväretken muodossa.

Arpaisten kämpältä lähtee 0,4 km pistoreitti Arpaisten järvelle, joka on erämainen järvi ja jonka rannoilla ei näy mökkejä. Järven rannassa on iso kivi ja soutuvene, muuten ranta on aika pieni ja polku kapea mutta helppo. Järvelle pääsee pihapiirin puuliiterin takaa.

Todella upea harjureitti lähtee Arpaisten kämpältä pohjoiseen kohti Saarilammen laavua, reitti on 4,3 km pitkä. Harjuosan korkein kohta on yli 200 metriä korkea merenpinnasta ja 15 metriä järven pinnasta. Saarilammen laavulta on 900 metrin päässä parkkipaikka, joten sieltäkin voi aloittaa reitin Arpaisten kämpälle. Saarilammen reitti on myös maastopyöräiltävissä ja sieltä voi pyöräillä Ähtäriin asti.

Kolmas reitti, jonka kiersimme on Kalevin kiekka.

Arpainen järvi

Kalevin kiekka

Kalevin kiekka sai aikoinaan alkuunsa parin paikallisen kilpahiihtäjän toimesta ja se on merkitty ensimmäistä kertaa vuonna 1963. Kilpahiihtäjät harjoittelivat ympäri vuoden näissä maisemissa vuonna 1958, jonka pohjalta reitti on tänne tehty. Molemmat tulivat tuohon aikaan paikalle eri suunnista umpihangessa Ähtäristä ja Soinista ja polut ovat näistä juoksu- ja hiihtolenkeistä muodostuneet.

Hauska fakta on se, että näillä hiihtoreissuilla yhdessä Matti Tuomela ja Mauno Kotamäki sopivat, mihin hiihtokilpailuihin osallistuisivat, heillä kun ei ollut puhelimia käytettävissä. Mikäli jompikumpi ei ollut samaan aikaan hiihtämässä, jättivät he sovittuihin paikkoihin toisilleen viestejä. Kalevin kiekka ei ole kuitenkaan nimetty näiden kummankaan kilpahiihtäjän mukaan, vaan alueen menestyneimmän hiihtäjän, Kalevi Leinosen mukaan.

Kalevin kiekka on erinomainen retkireitti, mutta se soveltuu erittäin hyvin myös kunnon kohottamiseen sen korkeuserojen vuoksi. Reitin suurin yhtämittainen nousu on 15 metriä ja kokonaisnousua reitillä on 55 metriä. Reitti kulkeekin hauskasti koko ajan ylös, alas, ylös, alas, ylös, alas… Loppuvaiheessa reitti tasaantuu.

Maasto on kuivaa mäntykangasmetsää, polut neulasmattoja. Jälkien perusteella on reitillä myös maastopyöräilty, vaikka yksi mäki on erittäin jyrkkä. Reitti on merkattu keskivaikeaksi ja mielestäni se oli juuri sopivan hauskan haastava. Ei helppo, muttei rankkakaan.

Käki kukkuu ja muita tuntemattomia lintujen ääniä kuuluu, on todella hiljaista ja rauhallista, kävely täällä on suorastaan nautinnollista. Maata koristaa jäkälät, alue on luonnonsuojelualuetta.

Kalevan kiekan metsässä kasvaa kuusia ja mäntyjä ja reitti jatkuu täältä myös Ähtärin suuntaan. Me kierrämme ympyräreitin takaisin Arpaisten kämpälle ja käymme samalla Arpaisten järvellä.

Kalevin kiekka on 3,5 km pitkä ja koko reitillä parkkipaikalta, Kalevin kiekalle ja Arpaisten järvelle meillä menee 1½ tuntia.

Arpaisten laavu Hirvilammen rannalla

Majoitus (suositus) lähellä Arpaisten reittiä

Haaveilemme jo paluusta tänne maastopyörien kera. Paluumatkalla pysähdymme vielä toisella laavulla, joka sijaitsee Hirvilammella tien vieressä matkalla itäiselle parkkipaikalle.

Arpainen paikkana tuli meille aikoinaan vastaan *yöpyessämme Ähtärissä vuokramökissä (jota suosittelen, ihana paikka!). Mökiltä on Arpaisille 3,5 km. Kyseinen mökki on toiminut meille myös mökki-inspiraation lähteenä ja sinne ovat myös koirat tervetulleita, ihanan rauhallinen paikka järven rannalla. Ehkä pitäisi itsekin varata tänne uusi viikonloppuloma 🙂 Voit lukea mökistä lisää tästä postauksesta.

Majoittua voi myös Ähtärissä esimerkiksi Mesikämmenessä, Naava Chaletissa tai Valkeisen lomassa. Ähtäristä on myös mahdollista vuokrata maastopyöriä.

7 kommenttia

 • Mikko / Matkalla Missä Milloinkin

  Tämä olikin itselleni ihan tuntematon kohde, mutta en olekaan tuolla päin kovin paljoa liikkunut. Kivalta näyttää tuo Arpainen järvi ja muutenkin mukavaa suomalaista metsämaisemaa näyttää paikalla olevan, ja oletan reitin olevan myös todella rauhallinen, mikä on aina erittäin positiivista.

  • Elina

   Kyllä, oli kyllä rauhallinen paikka. Ei tästä paikasta ainakaan kovin moni täällä Pohjanmaan puolella tiedä, oli kyllä juuri tyypillistä mäntymetsää, mutta siitä itse ainakin pidän 🙂

 • Paula - Gone with the Gastons

  No siinähän on jo reitillä mittaa jos lähtee kiertämään koko matkan. Ja aika hauska tuo historia. Jotenkin on aina mukava tietää jotakin muutakin patikkareiteistä kuin vain sen tekniset tiedot. Ihanan rauhallisen näköistä siellä kyllä näyttää olevan!

  • Elina

   Joo sillon puhutaan jo ihan vaelluksesta, nyt riitti tällä kertaa päiväretki 🙂 On kyllä kivaa vaihtelua retkeillä myös muualla kuin kansallispuistoissa 🙂

 • finintirol

  Tulin lukemaan patikoinnista tasaasella maalla, kun juuri kirjoitin blogitekstin patikoinnista Itävallan Alpeilla. Täällä on maasto vähän enemmän mutkalla kuin noilla käymillänne neulaspoluilla.
  Arpainen näyttää mukavalta metsäpatikointiin. Havumetsen humina ja tuoksu kesän lämmössä tuo minulle aina mieleeni mummolan Ilmajoella, siellä tasaasella.

  • Elina

   Heh, aakeeta laaketa ei tällä reitillä ollu tarjolla 😀 Vähän erilaisia mutkia kuin tosiaan Alpeilla! 😀 Ihania muistoja mummolasta ! 🙂

 • EagerAdventurer

  Löysin tämän Arpaisten reitin viime vuonna ja ihastuin itsekin saman tien. Hienointa oli kulkea koirajärvien välisillä satumaisilla harjuilla, koska vastavanlaisia paikkoja En ole lähiseudulta muualta löytänyt! Saarisen laavu oli myöskin erittäin viihtyisä paikka joskin sijaitsee melko kaukana arpaiskämpältä.

Jätä vastaus

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *