Oma sightseeing Hangossa, kun aurinko ei paistakaan

Ajatuksena oli viettää kesälomaa Hangon seudulla ajan kanssa, nauttia aurinkoisista kesälomapäivistä Lappohjan rannalla, ilman suurempia suunnitelmia. Mutta eipä se aurinko kovin paljoa lopulta paistanut, joten saimme tytön kanssa luvan keksiä ihan kaikkea muuta rannalla vietetyn ajan sijaan. Mitä me sitten keksittiin?

Bengtskär

Olin etukäteen päättänyt, että Hankoon jään niin pitkäksi aikaa, että ainakin Bengtskärin risteily toteutuu. Onneksi se toteutui jo ensimmäisenä päivänä, sillä seuraavina päivinä pyyhki Suomen ylle myrsky, joka jälleen perui lähtöjä usealta päivältä. Bengtskär lukeutuu niihin paikkoihin, mihin olen parin vuoden ajan tahtonut päästä käymään ja tänä kesänä se vihdoin toteutui. Kirjoitin Bengtskäristä ihan oman postauksena jonka voit lukea täältä.

Kuningatarvuoren näköalapaikka

Bengtskärin risteilyn jälkeen tähyilen parkkipaikalla hieman ympärilleni ja huomaan rappuset, jotka johtavat kallion päälle. Lähdemme tytön kanssa katsomaan, mitä siellä oikein on. Rappusten kiipeämisen jälkeen alkaa pieni puistoalue, jonka reunalta löytyy näköalatorni. Kiipeämme ylös ja toteamme sieltä avautuvan aika kivat maisemat Hangon kaupungin ja Itäsataman ylle, vaikka aurinkoisella säällä maisemat pääsevät paremmin oikeuksiinsa. Toinen näköalapaikka Hangossa on keskustassa sijaitseva vesitorni.

Kuningatarvuoren ja Itäsataman välissä sijaitsee Hangon ravintolakatu, mihin päädymme yhtenä päivänä lounaalle Makasiiniin. Onnistun sekoilemaan ruokatilausten kanssa ja se onkin ihan oma tarina erikseen, kiitettävän kallis lounas tuli tilattua mutta ruoka oli hyvää!

Tulliniemi

Hangossa on pitkät rantaviivat ja monta erilaista rantaa, joista suurin osa löytyy bulevardin varrelta. Hangosta löytyy vielä yksi todella pitkä ranta, jolla en ole aiemmin lainkaan käynyt ja se on Tulliniemen ranta n. 3 km päässä Hangon keskustasta. Reitti sinne kulkee asuinalueiden läpi enkä voi olla kiinnittämättä matkalla huomiota kaupungin 60-luvulla rakennettuihin kerrostaloihin, joista yksi seisoo v-muotoisten pylväiden päällä. Matkalla Tulliniemen rantaan, ylitän monta kertaa junan tasoristeyksen, sillä pysähdyn ensin Gunnarsin rannalla, jolla on lähinnä pieniä punaisia venevajoja. Molemmat rannat vaikuttavat rauhallisilta mutta myös suht tuulisilta rannoilta, sijaitsevathan ne niemen kärjessä. Tulliniemen rannalla on Hangolle tyypillisiä kuivia mäntyjä ja uimakoppeja, pitkää rantaviivaa kyllä riittää mutta rannan edustalla on näkyvillä myös Hangon teollista puolta. Itse tulliniemen kärkeen ei ole autolla lupaa mennä, sillä alue on suljettu ulkopuolisilta. Mieli olisi sen sijaan tahtonut käydä luontopolulla Tulliniemen kärjessä, mutta arvelin 6,7 km matkan edestakaisin olevan turhan pitkä lapselle käveltäväksi ja itselle kannettavaksi. Manner-suomen eteläisimmän kärjen saa säästää seuraavaan kertaan kun isi tai vähintään kantoreppu on mukana.

Högholmenin luontopolku

Koska Tulliniemen luontopolku jää tällä kertaa välistä, päädyn patikoimaan hieman lyhyemmän 1 km reitin Högholmenille. Matka ei ole pitkä, mutta saan kantaa tytärtä sylissäni mennen tullen, (onneksi emme lähteneet Tulliniemeen kahdestaan). Högholmenin luontopolku kulkee hetken matkaa mäntymetsän keskellä, jonka jälkeen eteen ilmaantuu dyynialue ja pitkospuut Högholmenille. Sieltä lähdemme kiipeämään kalliota pitkin niemen kärkeen, jossa on näköalapaikka Hangon saaristoon. Högholmen on yksityinen luonnonsuojelualue ja matkan varrella on kylttejä, joissa kerrotaan alueen luonnosta. Sateisen sään vuoksi on kallio paikoitellen liukasta ja lapsi sylissä kulku välillä haastavaa vaihtelevassa maastossa. Sopivan pituinen ja monipuolinen pikku lenkki ja voin taas vaan kuvitella, kuinka hieno paikka tämä on aurinkoisella säällä. Högholmen sijaitsee n. 10 km päässä Hangon keskustasta Täktomin suuntaan ja lähtöpaikalla on pieni parkkipaikka muutamalle autolle.

Hangon uimaranta

Hangon rannat ovat osa Hangon sydäntä ja vaikka takana on monta reissua Hankoon, en muista uineeni aiemmin Hangon keskustan rannoilla. Sateisen aamupäivän jälkeen alkaa aurinko yhtäkkiä paistamaan lämpimästi, joten leikkipuistossa vietetyn ajan jälkeen siirrymme Hangon uimarannalle, jonka edustalla on vesikaruselli. Ranta ei ole yhtä matalaa ja hienohiekkaista kuin Lappohjassa, mutta hyvä perus ranta sekä lapsille että aikuisille. Rannalla on viihtyisän näköinen rantaravintola, baari ja pieni leikkipaikka. Hangon uimarannalta voi jatkaa eteenpäin kohti Hangon kallioita ja puistovuorta, missä menee polkuja mm. linnakkeelle, hiidenkirnulle ja rakkaudenpolulle, jonka alkupäässä on Hangon casino ja pienempi uimaranta.

Hangonkylän satama

Tytön päikkäreiden aikana käyn ajelulla kaupungin toisella laidalla, missä olen vuosia sitten käynyt ulkoilemassa koirieni kanssa. Samalta suunnalta löytyy kaupungin toinen pienvenesatama Hangonkylän satama. Vaikka se sijaitsee kaukana ydinkeskustasta, käy siellä kuhina ja ihmiset istuvat sataman ravintolan terassilla, lastaavat veneitään ja uivat viereisellä uimarannalla. Tämä tuntuu olevan enemmän paikallisten paikka, kun Itäsatamassa pyörii enemmän matkailijoita. Hangonkylän sataman ympäristössä on laaja frisbeegolfrata ja paljon ulkoilureittejä.

Hangon rintamamuseo

Edellisestä käynnistä Hangon rintamamuseossa on yllättäen vierähtänyt lähes toistakymmentä vuotta, joten on aika käydä siellä uudestaan. Yllätyn suuresti kun paikka on kasvanut ja muuttunut edellisen vierailun jälkeen, alue on uudistettu vuonna 2017. Nyt pihan keskellä sijaitsee suuri tykkihalli ja sisätilat, minkä perusnäyttely on sotahistoriasta kiinnostuneille varmasti monipuolinen ja mielenkiintoinen. Kierrämme tytön kanssa tällä kertaa vain ulkotilat, joissa myös riittää paljon nähtävää, on merimiinoja, panssarivaunu, juoksu ja taisteluhautoja ja poniratsastusta. Pihapiiriin on rakennettu pieniä vierailijoita varten esterata, mikä on 3-vuotiaalle mieluisinta koko paikassa. Päärakennuksen takaa lähtee 1 km mittainen sotapolku, jonka varrella on paljon sota-aikaista nähtävää. Olisi mielenkiintoista kävellä tämä lyhyt reitti, mutta koska en arvannut alueen olevan näin laaja ja vaativan enemmän aikaa, päätän että haluan tulla tänne paremmalla ajalla myöhemmin yhdessä historiasta kiinnostuneen puolisoni kanssa. Joten tästäkin jää palanen vielä seuraavaan kertaan. Rintamamuseo sijaitsee Lappohjassa, päätien varrella.

Leikkipuiston jäätelökioski

Tämä on itsestäänselvyys, joka toteutettiin parina peräkkäisenä päivänä. Hangon bulevardin leikkipuisto itsessään on suuri ja todella kiva monenikäisille lapsille. Sen vieressä olevalta jäätelökioskilta saa hyviä, suuria ja edullisia jäätelöpalloja, joten sekä leikkipuisto, että jäätelöt ovat reissun kohokohtia. Tosin ensimmäisenä päivänä kun menemme rannalle jäätelöitä syömään, hyökkäävät suuret lokit kohti lapsen jäätelöä, aiheuttaen enemmän paniikkia kuin nautintoa.

Koska rantakelejä ei sää juuri tarjonnut, saimme unohtaa tällä erää Lappohjan rannat ja suunnata takaisin kotiin. Vaikka olin jo viime vuonna ajatellut, että voisin viettää Hangossa ”normaalia kesälomaa”, päädyin jo viiden päivän jälkeen lähtemään kotiin. Tämän kertainen visiitti oli tällä erää riittävä, ehkä olisi ollut eri asia jos sää olisi oikeasti ollut aurinkoinen, niin olisin viettänyt Hangossa eri tavalla aikaa. Onneksi aurinko paistoi edes vähän ja seuraavaan kertaan jäi myös paljon nähtävää!

Edellisen Hanko postauksen voit lukea täältä: Ihanan kaunis ja monipuolinen Hangon seutu

6 kommenttia

 • Stacy

  Muistaakseni se V-pilareilla seisovat talo on nimeltään Laivatalo ja se on minulle Hangon maamerkki. Sen ympärillä on Hangon todellinen keskusta. Högholmenin luontopolulla olen käynyt monet kerrat, minusta se on parempi kuin eteläkärkeen vievä polku. Uudistetussa Rintamamuseossa en ole käynyt, mutta sen sijaan olen käynyt lukuisissa bunkkereissa Harparskog-linjalla ja myös Hangossa. Hangossa sotahistoriaa on jäljellä ehkä enemmän kuin missään muualla Suomessa.
  Tulliniemen rannalla on nakuranta ja se on oudosti laitettu rannan keskelle, joten jos kulkee sitä rantaa, niin tulee kikkelimiehiä vastaan. minusta se on tyhmästi järjestetty. Ihmiset ajavat fillarilla aidan viertä kuitenkin niin pitkälle kuin suinkin voivat.

 • Elina

  Se on kyllä niin erikoisen näköinen talo, etten yhtään ihmettele että sillä on oma nimikin! 🙂 Joka kerta kun siihen risteykseen ajaa, tuntuu kuin olis menny ajassa taaksepäin tai vähintään eksynyt Itä-Eurooppaan :'D No sehän oli sitten kiva, et mentiin Högholmenille Tulliniemen kärjen sijaan 😀 Historia on tosiaan tosi hyvin läsnä Hangossa, kerran olin mukana Mannerheimin kierroksella, siitä väännettiinkin lopulta porukan kanssa vitsiä, kuinka Mannerheim on ollut joka paikassa, moni asia liittyi nimenomaan siihen. Toki muutakin sotahistoriaa on paljon. Rintamamuseon opas suositteli mulle kans tuota bunkkeria, mut en lähtenyt siellä käymään. Huomasin tuon nakurannan, onneks rannalla ei ollu tuona päivänä juuri ketään.

 • Pirkko / Meriharakka

  Sadepäivissä tai pilvisissä päivissä on kuitenkin se "hopeareunus", että yleensä ei ole ruuhkia missään. Tuo luontopolku Suomen eteläisimpään kärkeen on ihan loppua lukuunottamatta helppokulkuinen, mutta tietysti ihan pienelle lapselle pitkä. Loppuosa kulkee kalliolta kalliolle ja hiukan kosteilla kallioilla koimme sen aikuisinakin, toki seniori-ikäisinä, hiukan haastavaksi – mutta tietysti myös palkitsevaksi, kun lopulta saavuttaa sen Suomen eteläisimmän kärjen!

 • Elina

  Se on kyllä totta! Ja jos olis ollu helteinen kesäsää, oltaisiin vietetty enemmän aikaa rannalla ja olis moni näistä varmasti jäänyt näkemättä. Eli samalla sitä voi olla "tehokkaampi" pilvisellä säällä + just että hirveästi ei oo väkeä missään muualla. Joo, tuossa Tulliniemessä vaan tuo matka oli kynnyskysymys, eikä rattaitakaan ollu nyt mukana :/ Joskus pitää sielläkin käydä! 🙂

 • Kohteena maailma / Rami

  Tulliniemen luontopolku jäi harmittavasti itseltä tänä kesänä kokematta. Muuten oli kyllä tosi kiva päivä Hangossa ja sattui sääkin olemaan aurinkoinen. Todettiinkin, että ensi kesänä Hankoon pidemmäksi aikaa uusiksi ja ennen heinäkuun ruuhkia.

 • Elina

  Hangossa riittää kyllä yllättävän paljon nähtävää! Hieno paikka viettää kesää ja etenkin aurinkoisella säällä se on aivan ihana kesäkaupunki 🙂

Jätä vastaus

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *